Hoe kies je de beste dashcam? Met deze gids is dat een eitje. Na een uitgebreide dashcam test komen we uit op niet één, maar tien winnaars! Oftewel, je vindt hier 10 beste dashcams die stuk voor stuk steengoed zijn. Er zit altijd wel een fijne tussen, wat je voorkeur of budget ook is.

Welke dashcam kopen?

beste dashcam

Een dashcam is een compact apparaatje dat je bij de voorruit van de auto plaatst. Het formaat en de vorm doen je misschien denken aan een webcam of andere soort kleine camera. Dat is niet zo gek, want het is natuurlijk ook een videocamera, maar dan in het klein en speciaal voor de auto.

Je sluit de dashcam aan op een autolader en vervolgens filmt het apparaatje wat er op de weg gebeurt. De beelden worden opgeslagen op de SD-kaart of in de cloud, zodat je die altijd later terug kunt kijken.

Op die manier heb je toegang tot bewijs in de vorm van beeldmateriaal wanneer je bijvoorbeeld een auto-ongeluk of -inbraak hebt gehad. Naast filmen en de beelden bewaren doen dashcams nog meer. Wat precies ligt aan het aantal extra functies, maar bepaalde dashcams functioneren bijvoorbeeld ook als waarschuwingssysteem.

Het is dus erg handig om een dashcam te hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en met een dashcam ben je verzekerd van een betrouwbare getuige. Als er eens wat gebeurt, gaat het declareren bij de verzekering een stuk makkelijker. Zelfs als er geen pech op je pad komt, is het niet verkeerd om hulp bij het rijden te hebben.

DashcamType SpecificatiesPrijs 
Beste koopKenwood DRV-A601W-klein1. Kenwood DRV-A601WVideo: 4K
Looprecording: Ja
G-sensor: Ja
AZDome PG02 2CH Full Mirror GPS Touch-klein2. AZDome PG02 2CHVideo: 4K
Looprecording: Ja
G-sensor: Ja
BlackVue DR900X-2CH 4K UHD -klein3. BlackVue DR900X-2CH 4K UHD CloudVideo: 4K
Looprecording:Ja
G-sensor: Ja
Beste PrijsAZDome M10 Pro 4K Touch -klein4. AZDome M10 Pro 4K TouchVideo: 4K
Looprecording: Ja
G-sensor: Ja
Nextbase 522GW Quad HD Dashcam-klein5. Nextbase 522GW Quad HDVideo: 4K
Looprecording: Ja
G-sensor: Ja

Waar let je op bij de aanschaf van een goede dashcam? 

Alle dashcams hebben ongeveer dezelfde basiseigenschappen, maar het verschilt per product wat een dashcam precies kan en hoe het apparaat werkt. Je vraagt je waarschijnlijk af: welke dashcam moet ik kopen? 

Om de beste dashcam te kiezen zoek je naar eigenschappen die passen bij jouw behoeftes. Daarnaast wil je natuurlijk een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Om van een goede deal verzekerd te zijn, kijk je naar de volgende producteigenschappen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit bepaalt hoe scherp en gedetailleerd het videomateriaal van de dashcam is. Als de beeldkwaliteit te laag is, zijn details moeilijk te zien en heb je een stuk minder aan het videomateriaal.

Het is daarom verstandig om te kiezen voor een dashcam met een goede resolutie. De beeldresoluties drukken met een aantal pixels uit wat de beeldkwaliteit is. De vuistregel daarbij is: hoe meer pixels, hoe hoger de beeldkwaliteit.

De laagste beeldresolutie die je tegenwoordig op de markt vindt is HD ready met 720 pixels. Full HD heeft 1920 x 1080 pixels en is dus al een stukje scherper. Nog een stap hoger staat een resolutie van 2,7K en als je het allerscherpste beeld wilt, kies je voor 4K kwaliteit.

Om een concreet beeld te geven: 4K vind je ook terug in de nieuwste televisies en blijft zelfs scherp, soepel en glashelder wanneer het beeld wordt vergroot.

Dag en nacht opnamekwaliteit

Camera’s zijn afhankelijk van licht om beelden op te kunnen nemen. Om die reden zie je vaak een verschil tussen de opnamekwaliteit bij daglicht en in de nacht. Bij daglicht kunnen de meeste dashcams beelden van prima tot uitstekende kwaliteit maken, maar ’s nachts is dat wat moeilijker.

Wil je dat de dashcam ook `s nachts duidelijk opneemt, ga dan op zoek naar een dashcam met nachtmodus. De nachtmodus zorgt ervoor dat beelden die in het donker worden gemaakt nog steeds duidelijk genoeg zijn. Als er `s nachts iets met je auto gebeurt kun je later mooi terugkijken naar wat zich heeft afgespeeld.

GPS

Als een dashcam is uitgerust met GPS, heb je meteen er meteen wat rijhulp bij. Je kunt dan op het scherm van de dashcam je huidige snelheid en locatie zien. Aan GPS kunnen ook andere functies gekoppeld zijn, zoals een waarschuwingssysteem voor flitspalen of een SOS systeem dat in geval van nood jouw locatiegegevens doorstuurt naar hulpdiensten.

Parkeermodus

Wist je dat de meeste autoschade op parkeerplaatsen ontstaat? Het is daarom geen overbodige luxe om tijdens het parkeren een oogje in het zeil te houden.

De parkeermodus van dashcams is een slimme functie die de auto in de gaten houdt wanneer je even weg bent. Zodra de dashcam een botsing, trilling of impact voelt, schakelt het apparaat automatisch aan en legt alles vast. Zo weet je precies op welk moment de schade is ontstaan en kun je de beelden bekijken om te zien wat er gebeurd is.

G-Krachtsensor

De G-krachtsensor wordt ook wel afgekort als G-sensor en is een functie die plotselinge bewegingen zoals schokken registreert. Zodra de G-sensor een schok voelt, wordt het moment vastgesteld en worden de beelden beveiligd opgeslagen.

Je kunt de G-krachtsensor ook wel zien als een uitbreiding op de parkeermodus. Je auto wordt altijd in de gaten gehouden en bij schade kun je rekenen op beeldmateriaal van de gebeurtenis.

Bewegingsdetectie sensor

Wil je graag weten wat er om jouw auto heen beweegt wanneer je weg bent? De bewegingsdetectie sensor gaat een stap verder dan de G-sensor en schakelt zichzelf in zodra er een beweging wordt waargenomen.

Staat je auto regelmatig op een rustige of afgesloten plek, dan is een bewegingsdetectie sensor ontzettend handig. Als je vaak op drukke plekken parkeert, houd er dan rekening mee dat elke beweging de camera inschakelt – ook als er een persoon of dier langsloopt. In drukke omgevingen zorgt dat voor veel detecties en beeldmateriaal.

Beeldstabilisatie

Tijdens het rijden kunnen er trillingen ontstaan, die helaas voor een schokkerig beeld zorgen. Beeldstabilisatie voert een correctie uit en zorgt ervoor dat het beeld ondanks trillingen stabiel blijft. Als je wel eens met de hand filmt, is beeldstabilisatie ook heel fijn: alle onbedoelde bewegingen worden namelijk gecorrigeerd.

SD-geheugenkaart

De SD-geheugenkaart is de plek waar alle beelden worden opgeslagen. Daar moet natuurlijk wel genoeg ruimte voor zijn! Hoe meer gigabytes (GB) een SD-kaart heeft, des te meer opslagruimte er beschikbaar is. Een SD-geheugenkaart met ruime opslag gaat dus langer mee voordat het geheugen vol zit.

Let ook op het formaat SD-geheugenkaart dat in de dashcam past. Je vindt SD-kaarten in drie formaten: standaard, mini en micro. Het zijn alle drie geheugenkaarten, maar ze hebben verschillende afmetingen. Bekijk daarom bij de productinformatie van de dashcam welk formaat SD-geheugenkaart je nodig hebt.

Looprecording

Als de geheugenkaart vol is, moet er ruimte worden gemaakt om nieuwe beelden op te slaan. Je kunt de geheugenkaart zelf via een computer of laptop leegmaken of je kiest voor een dashcam met looprecording.

Looprecording houdt in dat nieuwe beelden automatisch over oude beelden heen worden opgeslagen. Dat scheelt je een hoop handmatig overzet werk. Als de dashcam een auto-ongeluk of ander incident registreert, worden die beelden altijd beveiligd bewaard. Door looprecording gaan dus geen belangrijke beelden verloren.

Accuduur en voeding

De meeste dashcams hebben een USB-aansluiting of mini-HDMI aansluiting. Met het bijgeleverde kabeltje verbind je de dashcam met een USB-poort of sigarettenaansteker van je auto. Vaak heb je zelfs beide opties!

Het handigst is om de sigarettenaansteker van de auto voor de voeding te gebruiken. Je dashcam is zo altijd voorzien van energie en je hoeft niet op de batterijstatus te letten.

Gebruiksgemak

Alle functies die dashcams kunnen hebben klinken goed, maar het moet niet ten koste gaan van het gebruiksgemak. Een duidelijk menu en simpele bediening helpen je al een flink stuk vooruit. Het is wel zo fijn om de instellingen naar wens te hebben voor je de weg op gaat.

Om tijdens het rijden handsfree stabiel beeld te hebben, kies je een dashcam die je makkelijk vastzet en verstelt. Let ook op of er een houder voor het apparaatje wordt meegeleverd, anders zal je die los moeten aanschaffen.

Het overzetten en terugkijken van de beelden is het belangrijkste onderdeel: dat moet niet al te ingewikkeld zijn. Met een SD-kaartlezer of USB-kabel zet je de beelden over naar een ander apparaat.

De slimmere, moderne modellen hebben nóg een optie: die verbind je via WiFi of Bluetooth draadloos met een ander apparaat. Camerabeelden naar je computer of laptop overzetten is dan net zo makkelijk als een berichtje met je smartphone sturen.

Top 10 Beste Dashcams

Je weet nu op welke functies en eigenschappen je moet letten om de beste dashcam voor jou te vinden. Na een uitvoerige dashcam test hebben we de 10 beste modellen voor je op een rij gezet.

1. Kenwood DRV-A601W: Beste Dashcam

Kenwood DRV-A601W beste dashcam

We beginnen niet voor niets met deze dashcam van Kenwood: dit luxe apparaatje voorziet je van alle gemakken die je maar van een dashcam kan wensen. De ANWB is het met ons eens, want zij hebben deze dashcam uitgeroepen tot beste dashcam van 2020!

Dit model zit in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoop voor terug. De beeldkwaliteit in 4K is het beste wat je momenteel kunt vinden: zowel overdag als ’s nachts levert deze dashcam haarscherpe beelden. Op het ruime touchscreen van 3 inch kun je alles duidelijk zien en ga je soepeltjes door het gebruiksvriendelijke menu.

GPS en G-sensor

Tijdens het rijden houdt de ingebouwde GPS bij hoe snel je rijdt en slaat de coördinaten samen met de beelden op. Mocht er een ongeluk plaatsvinden, dan kijk je niet alleen de beelden terug, maar vind je ook precies terug waar het gebeurd is.

Wanneer je geparkeerd staat, houdt de dashcam alles in de gaten met de ingebouwde G-sensor en parkeerstand. Zodra het apparaat een trilling, botsing of andere abrupte beweging signaleert, legt het alles vast. Met de WiFi functie zet je de beelden inclusief GPS gegevens vervolgens draadloos over op een ander apparaat.

Uitstekende specificaties

De MicroSD kaart met een geheugen 64 GB wordt met de dashcam meegeleverd, net als de sigarettenvoedingskabel, USB kabel, 2 houders en 4 kabelclips. Wil je ook de achterkant van de auto in beeld brengen? Deze dashcam kun je uitbreiden met een quad HD achtercamera. Beide camera’s werken samen en slaan de beelden apart op. 

Je hoeft niet handmatig ruimte op de geheugenkaart vrij te maken: dat doet de looprecording functie automatisch voor je. Belangrijke beelden worden altijd beveiligd opgeslagen, zodat je geen waardevol beeldmateriaal verliest. 

Al met al is de Kenwood DRV-A601W een absolute top dashcam waarbij overal wel aan is gedacht. Om het samen te vatten staan de voor- en nadelen nog eens op een rij.

Voordelen en nadelen

 • Maakt overdag én in het donker haarscherpe beelden
 • De GPS functie houdt altijd de coördinaten bij
 • Met WiFi zet je alle gegevens draadloos over
 • De G-sensor en parkeerstand zorgen ervoor dat alle plotselinge gebeurtenissen worden vastgelegd
 • Dankzij looprecording hoef je het geheugen niet handmatig te legen
 • Dit is geen goedkope dashcam
 • Als gewone knoppen je voorkeur hebben is het touchscreen niet ideaal

2. AZDome PG02 2CH: Slim ontwerp

AZDome PG02 2CH dashcam

Zodra je de AZDome PG02 2CH dashcam ziet, weet je dat je met een bijzonder apparaat te maken hebt. Deze dashcam heeft namelijk de vorm van een binnenspiegel! Je hoeft geen ruimte in het dashboard vrij te maken, maar vervangt simpelweg de binnenspiegel voor dit high-tech apparaat.

Omdat een binnenspiegel van zichzelf al vrij breed is, heb je meteen een ruim beeldscherm van meer dan 9 inch. Wanneer je door het menu navigeert zie je alles duidelijk en tijdens het rijden functioneert het scherm gewoon als spiegel. Sterker nog, dankzij de ingebouwde achteruitrijcamera verbetert het zicht met de spiegel flink: je ziet tot wel 300% meer.

Handige parkeerhulp

De achteruitrijcamera kun je ook gebruiken als parkeerhulp. Sluit de camera met het meegeleverde extra kabeltje aan op het achteruitrijlicht en je krijgt tijdens het parkeren de hulp van duidelijk, vergroot beeld en parkeerindicators.

Alle beelden worden in Full HD gefilmd. Dat is niet de allerhoogste kwaliteit die je op de markt kunt vinden, maar goed genoeg om details zoals kentekenplaten te herkennen. Dankzij de nachtmodus geldt dat ook voor beeldmateriaal dat in het donker is gemaakt. 

Deze AZDome heeft een parkeermodus, maar gelukkig is er ook nog de G-sensor om in de gaten te houden wanneer de auto wordt geraakt. Daarnaast zorgt looprecording ervoor dat je niet handmatig geheugen vrij hoeft te maken.

Veel opslagcapaciteit

Wil je de beelden terugkijken? Gebruik dan de meegeleverde USB-kabel om de beelden met GPS gegevens op een ander apparaat over te zetten. De micro SD-kaart van 32 GB is ook standaard inbegrepen, samen met bevestigingsbeugels, de nodige kabels en zelfs een bedankkaartje. Wil je upgraden dan ondersteunt hij MicroSD kaarten tot 128gb.

Kort samengevat heeft deze dashcam je aardig wat te bieden voor een middenklasse prijs. We zetten de voor- en nadelen nog eens op een rij.

Voordelen en nadelen

 • Heeft een uniek ontwerp in de vorm van een binnenspiegel
 • De achteruitrijcamera helpt je met parkeren
 • De G-sensor houdt alle trillingen en botsingen bij
 • Bij de beelden zitten ook GPS locaties
 • Dankzij looprecording is er altijd ruimte voor nieuwe beelden
 • Deze dashcam heeft geen wifi
 • Je kunt gegevens alleen met een USB-kabel overzetten op een ander apparaat

3. BlackVue DR900X-2CH 4K UHD Cloud Dashcam: 4K Ultra HD Topper

BlackVue DR900X-2CH 4K UHD

Kwaliteit en gemak mogen wel wat kosten. Als dat een uitspraak is die bij jou past, vind je de BlackVue DR900X-2CH waarschijnlijk een interessante optie. Het prijskaartje is flink, maar deze dashcam heeft alle kwalitatieve eigenschappen die je zoekt – en nog meer.

Om te beginnen filmt de camera in de hoogste beeldkwaliteit die je maar kan vinden: een resolutie van 4K. De beeldstabilisatie voorkomt bewogen beeld en dankzij de nachtmodus gaat de beeldkwaliteit er ‘s nachts ook niet op achteruit.

Als je verstand hebt van technische snufjes, vraag je je misschien af of die hoge kwaliteit beelden de SD-kaart niet overmatig belasten. Daar komt de HEVC compressie om de hoek kijken: de beelden zijn van de hoogste kwaliteit, maar nemen daarom niet extra geheugenruimte in.

Dual 4K cam

Deze dashcam is eigenlijk een dual cam, want je hebt voor een camera én een achteruitrijcamera. Waar het scherm is? Die zit niet in de dashcam zelf. Je bekijkt beelden en andere gegevens eenvoudig op je smartphone. Dankzij de ingebouwde WiFi is draadloos verbinden een eitje en heb je direct toegang tot alle beelden, gegevens en instellingen.

Dashcam met Cloud opslag

De ingebouwde WiFi heeft nog veel meer te bieden: je stuurt gegevens zo ook naar de cloud. Op die manier heb je automatisch online een back-up van alle belangrijke beelden. Om het af te maken ontvang je online notificaties op je telefoon wanneer er een trilling of beweging vanuit de slimme parkeermodus wordt gesignaleerd. Je bent altijd direct op de hoogte!

Bewegingsdetector

Als parkeerstand heb je de keuze uit twee programma’s: een bewegingsdetector of time lapse. De bewegingsdetector schakelt in zodra er een trilling of botsing wordt waargenomen en de time lapse functie maakt elke seconde een foto. Alle foto’s worden aan elkaar geplakt en als één video bewaard.

Een lang verhaal kort: deze BlackVue dashcam heeft alle technische snufjes en gemakken die je kunt bedenken. De MicroSD kaart, kabels, voedingen en houders krijg je er ook bij. Hieronder staan alle voordelen en het enige nadeel dat we kunnen bedenken op een rij.

Voordelen en nadelen

 • Voorzien van de hoogste beeldkwaliteit: 4K
 • De nachtmodus zorgt voor haarscherp beeld in het donker
 • Eenvoudige te koppelen aan je smartphone
 • Bewaar gegevens ook in de cloud
 • Ontvang live notificaties vanuit de parkeermodus
 • Heeft een dubbele parkeerstand
 • De prijs van dit apparaat is hoger

4. AZDome M10 Pro 4K Touch Wifi GPS dashcam: Goede prijs / kwaliteit

AZDome M10 Pro 4K Touch

De AZDome M10 Pro is een dashcam die zijn werk goed doet en in een milde prijscategorie valt. De eigenschappen beginnen al goed met een haarscherpe resolutie van 4K. Ook ‘s nachts blijven de beelden duidelijk, want deze dashcam heeft een speciale nachtmodus. Op het 3 inch beeldscherm gebruik je het handige touchscreen voor alle instellingen.

Om de dashcam te installeren hoef je geen verstand te hebben van monteren: je bevestigt het apparaatje namelijk met een slimme magneet. Vervolgens klik je de dashcam vast in de houder en kan de camera rollen. 

Dashcam met slimme autostart

Het filmen hoef je niet handmatig te starten, want deze dashcam heeft een autostart functie. Zodra je de auto start, schakelt de dashcam zichzelf in. Wanneer je geparkeerd staat nemen de G-sensor en parkeermodus het over. Sterker nog, je hebt keuze uit 3 parkeerstanden: een time lapse, een bewegingssensor of je zet de dashcam uit.

Dankzij looprecording blijven belangrijke beelden bewaard en heb je geen zorgen om geheugenruimte. De GPS functie houdt ondertussen alle locaties bij. Je kunt het beeldmateriaal met een kabel op een ander apparaat overzetten, of je gebruikt de WiFi om het klusje draadloos te klaren.

Ten slotte nog wel een nadeel: de geheugenkaart voor de AZDome M10 Pro wordt niet meegeleverd en moet je helaas apart aanschaffen. Gelukkig zijn geheugenkaarten redelijk betaalbaar. Als je er een microSD kaart bij koopt, heb je uiteindelijk een steengoede dashcam voor een nette prijs.

Om af te ronden staan de voor- en nadelen nog eens op een rij.

Voordelen en nadelen

 • Een goede dashcam voor een milde prijs
 • Makkelijk in de auto te monteren
 • Heeft de scherpste resolutie van 4K
 • Uitgerust met G-sensor en 3 parkeerstanden
 • De GPS functie registreert alle locaties
 • Beelden zet je draadloos met WiFi over
 • Geheugenkaart is niet inbegrepen

5. Nextbase 522GW Quad HD: Gebruiksvriendelijke Dashcam

Nextbase 522GW Quad HD dashcam

Geen fratsen, maar veel praktische functies en gebruiksgemak. Als dat jou aanspreekt, is deze dashcam van Nextbase precies wat je zoekt. 

De prijs van dit apparaat ligt in de middenklasse. De Full HD beeldkwaliteit is niet het allerhoogste, maar scherp genoeg om belangrijke details vast te leggen. Het polarisatiefilter maakt het beeld net een stukje duidelijker en corrigeert weerspiegelingen en schittering van licht.

Installeren is een fluitje van een cent dankzij het Click&Go systeem: je klikt de dashcam vast in de magnetische houder en kunt de weg op. Het menu op het touchscreen is net zo duidelijk en simpel als het kliksysteem. Wanneer je de dashcam aanzet zie je ook meteen dat alles voor zichzelf spreekt. 

Dashcam met GPS en Parkeermodus

Eenmaal op de weg zie je door de GPS functies de snelheid en worden ondertussen locatiegegevens bewaard. Wanneer je de auto verlaat, zet je de parkeermodus aan. Die werkt met een G-sensor en maakt dus beeldopnames zodra er een trilling, botsing of andere impact wordt geregistreerd. Ondertussen zorgt looprecording ervoor dat er altijd geheugen vrij is én belangrijke beelden altijd bewaard blijven.

De beelden naar een ander apparaat overzetten kan op wel 3 manieren: door ouderwets de apparaten fysiek te koppelen, of met een Bluetooth of WiFi verbinding. Als je geen WiFi hotspot in de buurt hebt kun je dus nog steeds draadloos bestanden overdragen. De geheugenkaart hoeft je uiteindelijk nooit uit de dashcam te halen.

Over de geheugenkaart gesproken: die is niet inbegrepen en moet je apart kopen. Je hebt een MicroSD kaart nodig en kiest zelf hoeveel GB geheugen het kaartje heeft. 

Dashcam schakelt hulpdiensten in

Je hoopt natuurlijk niet op een ongeluk, maar mocht het gebeuren, dan schakelt het nood response systeem zichzelf in. De dashcam verstuurt dan meteen een alarm naar de hulpdiensten met je live locatie en andere gegevens die je van tevoren hebt ingevoerd. Je kunt zelfs details zoals je bloedgroep opslaan.

Al met al zorgt deze dashcam voor een hoop gemak en extra veiligheid. Kort samengevat horen daar de volgende voor- en nadelen bij:

Voordelen en nadelen

 • Monteren en installeren is lekker eenvoudig
 • De parkeermodus en G-sensor houden alles bij wanneer je niet in de auto bent
 • Bij een ongeluk slaat het nood response systeem alarm bij hulpdiensten
 • De SD-kaart is niet inbegrepen en moet je zelf kopen
 • Full HD beeldkwaliteit is scherp genoeg, maar niet het allerbeste

6. MIO MiVue 798 QHD dual dashcam: Populaire model

MIO MiVue 798 QHD dual dashcam

De volgende dashcam is nog een topper uit onze collectie beste dashcams. Dit is niet voor niets een van de meest populaire modellen van MIO. Het apparaat functioneert niet alleen als dashcam, maar heeft ook een hoop handige functies die het rijden ondersteunen!

Wanneer je de auto start, gaat de dashcam ook automatisch aan en vice versa. Je hoeft dus niet te denken aan het in- en uitschakelen. Op het Full HD 2,7 inch LCD scherm ga je soepeltjes door het menu en de instellingen. Is alles zoals je het hebben wil? Dan kun je de weg op.

Dashcam met meerdere functies

Een GPS functie die je snelheid weergeeft en locaties bijhoudt is niet iets nieuws, en ook de MIO MiVue 798 is uitgerust met deze functie. Daar doet deze dashcam nog een schepje bovenop met iets wat we nog niet eerder tegenkwamen: een Advanced Driver Assistant System

Het ADAS systeem heeft 3 verschillende opties en je kiest zelf welke functie aan- en uit staat. De Forward Collision Warning System waarschuwt wanneer je op hoge snelheid een voorligger benadert, de Lane Departure Warning System meldt als je vrij van baan kunt wisselen en het Fatigue Alert geeft aan wanneer je lang achterelkaar rijdt, met het advies om een pauze te nemen.

Deze handige systemen worden aangevuld met flitspaal waarschuwingen. In de dashcam zit een database met locaties van flitspalen en in combinatie met de GPS kan het apparaat precies aangeven wanneer je er eentje nadert. 

Opnames bij automatische parkeerstand

Op de weg heb je er dus een handig hulpje bij, en ook wanneer je geparkeerd staat laat deze dashcam je niet in de steek. De parkeerstand activeert automatisch als de auto 5 minuten stilstaat of helemaal is uitgezet. Zodra er een trilling, botsing of andere vorm van impact plaatsvindt, zorgt de G-sensor ervoor dat alles op beeld wordt vastgelegd.

Ook dit model is uitgerust met looprecording, waardoor je geen zorgen hebt om geheugenruimte. Zorg er wel voor dat je apart een MicroSD kaart aanschaft: die krijg je er in dit geval helaas niet bij. We sluiten weer af met de voor- en nadelen in een overzicht.

Voordelen en nadelen

 • Schakelt zichzelf automatisch in en uit
 • Heeft handige Advanced Driver Assistant System met 3 opties
 • Waarschuwt je wanneer je een flitspaal nadert
 • Automatische parkeerstand en G-sensor
 • Geheugenkaart is niet inbegrepen
 • Beeldkwaliteit is prima, maar niet het allerhoogst

7.  BlackVue DR590X-1CH Full HD WiFi Dashcam: Stijlvol design

BlackVue DR590X-1CH Full HD dashcam

Het ontwerp van deze middenmoot dashcam is net even anders: hij heeft een strak, cilindrisch ontwerp. Dit subtiele model heeft zelf geen scherm, maar met één druk op de knop heb je WiFi en verbind je draadloos met een ander apparaat voor de beelden. 

De opnamekwaliteit is full HD en gebrek aan daglicht vormt geen belemmering dankzij de nachtmodus. Alle details worden in principe duidelijk vastgelegd, maar als je écht haarscherp beeld zoekt, zijn er dashcams met een hogere resolutie.

GPS en Looprecording

Tijdens het rijden filmt de dashcam alles wat er op de weg gebeurt en als je de auto parkeert, schakelt de parkeermodus met G-sensor zichzelf in. Zodra de schokdetectie iets opmerkelijks waarneemt worden er beelden gemaakt en beveiligd opgeslagen. Ook deze dashcam is uitgerust met looprecording: zo is er altijd genoeg geheugen beschikbaar.

Meestal hebben dashcams ingebouwde GPS, maar in dit geval is het een optionele functie. Om rijsnelheid en locaties bij de beelden te registreren moet je externe GPS ontvanger kopen. Gelukkig installeer je die in een handomdraai met de USB-poort. 

Accessoires

Bij deze dashcam zijn de benodigde kabels, houder en een sigarettenvoeding wél inbegrepen. Zo krijgt het apparaat altijd stroom en heb je geen zorgen over de batterijstand. De MicroSD kaart zit er ook bij en je hebt zelfs keuze uit verschillende aantallen GB’s.

Zoek je een instapmodel zonder poespas die zijn werk goed doet? Dan is deze dashcam van BlackVue een goede optie. Om af te ronden vind je hier de voor- en nadelen nog eens op een rij.

Voordelen en nadelen

 • Een compacte dashcam met een strak ontwerp
 • Ook ‘s nachts duidelijk beeld dankzij de nachtmodus
 • Heeft een automatische parkeermodus met G-sensor
 • Met WiFi zet je de beelden makkelijk over
 • Heeft een prima prijs
 • Er zijn dashcams met een hogere beeldresolutie
 • GPS is niet geïntegreerd maar optioneel

8.  Garmin Dashcam Mini: Budgetvriendelijk

Garmin Dashcam Mini

Deze mini dashcam van Garmin is een budgetvriendelijk instapmodel: de prijs valt in een lagere klasse en het ontwerp is lekker compact. De camera hangt niet in het zicht en houdt ondertussen alles op de weg voor je in de gaten.

Mini betekent in dit geval ook echt mini: het hele apparaatje is even groot als een autosleutel. Monteer je de dashcam aan je achteruitrijspiegel, dan zie je er helemaal niks meer van. Hoewel, monteren is een groot woord: de mini dashcam is zelfklevend en je plakt het apparaatje dus heel simpel vast. 

Van een kleine dashcam voor een zacht prijsje verwacht je waarschijnlijk niet de hoogste beeldkwaliteit. Toch is de full HD resolutie genoeg om duidelijk beeld met details zoals kentekenplaten helder op te slaan. 

Wat de rest van de eigenschappen betreft gaat lever je helaas in: een speciale parkeermodus is bijvoorbeeld niet aanwezig, net als een GPS functie en looprecording. Voor iemand die alles exact bij wilt houden is dat waarschijnlijk een gemis. Ook de microSD geheugenkaart moet apart worden aangeschaft.

Eenvoudige installatie

Je krijgt er wel een ander voordeel voor terug: de installatie, de bediening en het overzetten van beelden is allemaal ontzettend makkelijk. Met één druk op de knop verbind je via WiFi of Bluetooth met een ander apparaat en het installatieproces van de dashcam gaat bijna vanzelf. Eenmaal verbonden gebruik je jouw vertrouwde smartphone, tablet of computer om alles te regelen.

Als je een eenvoudige, subtiele dashcam zoekt is dit een fijn beginnersmodel. We kijken ten slotte nog eens naar alle voor- en nadelen.

Voordelen en nadelen

 • Dit mini model hangt niet in het zicht
 • Deze dashcam is vriendelijk geprijsd
 • Bediening, installatie en verbinden met andere apparaten is ontzettend makkelijk
 • Geschikt voor beginners
 • Heeft geen GPS functie, parkeermodus of looprecording
 • MicroSD kaart moet apart worden aangeschaft

9. Nextbase 322GW Dashcam: Scherp geprijsd

Deze dashcam van Nextbase is de duurste niet en biedt een heleboel fijne eigenschappen. Op het 2,5 inch touchscreen zie je wat er allemaal gebeurt en navigeer je door de gebruiksvriendelijke menu’s.

Als je het scherpste van het scherpste wil zijn er betere resoluties op de markt, maar full HD is goed genoeg om de belangrijkste details te zien. In het donker verzekert de nachtmodus je van heldere beelden.

Bij beweging automatisch opname

Onderweg houdt de GPS functie snelheid en locaties bij. Sta je stil met de motor uit, dan gaat de dashcam over op parkeermodus. De G-sensor registreert alle vormen van impact op de auto en schakelt meteen de camera in wanneer er iets gebeurt. Om het plaatje compleet te maken voorkomt looprecording dat de geheugenkaart te vol raakt. 

Is er iets gebeurd? Beelden na een impact of ongeluk worden beveiligd opgeslagen. Met Bluetooth of WiFi koppel je de dashcam in een mum van tijd aan een ander apparaat en zet je de beelden makkelijk over. 

Emergensy SOS

Er is zelfs aan de veiligheid van de bestuurder gedacht: raak je verzeild in een ongeluk, dan stuurt de Emergency SOS functie een alarm met je live locatie naar de hulpdiensten. Hulp is zo snel mogelijk ter plekke.

Meegeleverd

Bij deze Nextbase krijg je alles wat je nodig hebt om de dashcam te monteren, een USB kabel, de dashcam houder en een autolader. Het enige wat ontbreekt is een geheugenkaart: de MicroSD kaart (met klasse 10 U3 snelheid) koop je apart.

Kort samengevat krijg je veel functionaliteit voor een nette prijs. De voor- en nadelen staan nog eens op een rij in het onderstaande overzicht.

Voordelen en nadelen

 • Heeft een milde prijs
 • Inclusief GPS functie, parkeermodus en G-sensor
 • Emergency SOS functie waarschuwt de hulpdiensten bij een ongeval
 • Maakt verbinding via WiFi en Bluetooth
 • Full HD is niet de hoogste beeldkwaliteit
 • De geheugenkaart is niet inbegrepen

10. Xiaomi 70 Mai Dashcam Pro: Compleet

Xiaomi 70 Mai Dashcam Pro

Deze laatste dashcam van Xiaomi is er eentje om in de gaten te houden, want voor een ontzettend scherpe prijs krijg je aardig wat voordelen. De 70 Mai Pro is de verbeterde opvolger van de 70 Mai en heeft in tegenstelling tot zijn voorganger een schermpje. Met de knoppen navigeer je door het duidelijke menu en kun je beelden ook op de dashcam zelf terugkijken.

Die beelden worden in Full HD gemaakt. Er bestaat hogere beeldkwaliteit, maar voor zo een klein budget is Full HD meer dan prima. Dankzij de nachtmodus zie je zowel overdag als in het donker alle details duidelijk genoeg om eventueel als bewijsmateriaal te gelden, mocht dat nodig zijn.

Tijdens het filmen slaat de GPS functie alle bijbehorende locaties op. Ga je parkeren? Dan nemen de parkeermodus en G-sensor het werk over en worden er bij elke trilling of impact op de auto beelden gemaakt. 

USB koppeling of Wifi

Je kunt alle beelden op het schermpje bekijken of overzetten op een ander apparaat. De dashcam koppel je aan een ander apparaat met de meegeleverde mini USB-kabel – of je gebruikt WiFi en gaat voor de draadloze optie. 

Accessoires Dashcam

De mini USB-kabel gebruik je ook om de dashcam met de meegeleverde sigarettenvoeding te verbinden. Zolang het apparaatje verbonden is met de voeding gaat het goed, maar zonder stroomtoevoer gaat de batterij slechts 20 minuten mee. Houd er dus rekening mee dat deze dashcam niet voor lange tijd zelfstandig werkt.

We zijn beland bij het laatste voordeel van deze dashcam: de geheugenkaart is inbegrepen! Om deze dashcam te gebruiken hoef je geen extra kosten te maken. Voor het overzicht staan hier alle voor- en nadelen van de Xiaomi 70 Mai Pro nog eens op een rij.

Voordelen en nadelen

 • Veel functies voor een lage prijs
 • Heeft een nachtmodus, parkeermodus en G-sensor
 • Geheugenkaart wordt meegeleverd
 • Met WiFi zet je gegevens draadloos over
 • Full HD is redelijk scherp, maar het kan beter
 • Zonder stroomtoevoer gaat de batterij maar 20 minuten mee

Koopadvies na onze beste dashcam test 

Uit deze 10 goede dashcams blijkt wel dat er meer dan genoeg goed aanbod is, maar welke dashcam is het allerbeste? Verzeker jezelf van de beste aankoop met ons extra koopadvies. Je let op de volgende punten om een pareltje van een dashcam te vinden.

Kwaliteit

De beste dashcam heeft een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. De kwaliteit hangt af van een aantal eigenschappen, zoals de beeldkwaliteit en de fabrikant. De prijs speelt ook een rol. Een goedkope dashcam is niet per se slecht, maar luxe dashcams gaan vaak wel langer mee.

Extra functies

Bij de meeste moderne dashcams zijn handige functies zoals GPS, looprecording en parkeerstanden vanzelfsprekend, maar let op: dit geldt niet altijd. Sommige budget modellen missen deze functies om de prijs laag te kunnen houden. 

In geval van nood helpt een SOS functie je sneller naar veiligheid. GPS is wel een voorwaarde voor een goed werkende SOS functie, want die heeft jouw huidige locatiegegevens nodig om de hulpdiensten te alarmeren.

Gebruiksvriendelijkheid

Het monteren en installeren van de dashcam is een eenmalig klusje, maar het is wel zo fijn als dat niet al te ingewikkeld is. De ene dashcam moet compleet gemonteerd worden, terwijl je andere modellen simpelweg met een zelfklevende houder bevestigt.

Nadat de dashcam gebruiksklaar is gemaakt, kun je instellingen beheren, de beelden terugkijken en gegevens overzetten. Een draadloze WiFi of Bluetooth verbinding is dan een fijne optie. Erg compacte dashcams zoals de BlackVue DR590X-1CH hebben geen beeldscherm. Je bekijkt beelden dan met een ander apparaat, bijvoorbeeld een smartphone.

Prijs

Luxueuze dashcams kosten een flinke duit, terwijl de meest budgetvriendelijke modellen maar een fractie van die prijs kosten. Je kunt wel stellen dat er grote prijsverschillen zijn. 

De prijs bepaalt niet per se of een dashcam is wat je zoekt; dat hangt natuurlijk grotendeels af van alle functies en eigenschappen. Voor elk budget is er wel een goede dashcam te vinden. Zoek je een milde prijs, dan is de Xiaomi 70 Mai Dashcam Pro een ontzettend fijne optie. Wil je het allerbeste en mag dat wel wat kosten? De Kenwood DRV-A601W heeft alles wat je kan wensen.

Conclusie: de Beste Dashcam

Na het lezen van onze uitgebreide dashcam test en de top 10 heb je alle kennis op zak om de beste dashcam voor jou te kiezen. Een goede dashcam is goud waard, in sommige gevallen van schade zelfs letterlijk! Doe er je voordeel mee en ga met een gerust hart de weg op. 


Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *