Een eersteklas elektrische tandenborstel is niet goedkoop, maar kan je al snel een fortuin aan tandartskosten besparen. We hebben een overzicht gemaakt van de beste elektrische tandenborstels die in 2023 beschikbaar zijn.

Gebruikers van elektrische tandenborstels zien zichzelf als superieur aan mensen die elke ochtend en avond hun pols heen en weer moeten bewegen.

beste elektrische tandenborstel

De slimme tandenborstels van vandaag, die samenwerken met mobiele apps, zijn de nieuwe eersteklas elektrische tandenborstels. Je vindt uitstekende voorbeelden van grote merken als Oral-B en Philips.

We hebben een reeks producten getest om de beste elektrische tandenborstel te vinden. Alles met speciale aandacht voor de slimme, op de app aangesloten borstels. Maar natuurlijk hebben we ook hebben gekeken naar niet op een app aangesloten borstels.

Het overgrote deel van de elektrische tandenborstels is niet ‘slim’, omdat ze niet met een speciale app worden geleverd. Je kunt echter gemakkelijk een app downloaden en gebruiken naast een niet-slimme tandenborstel. Dit is zeker zinvol voor kinderen, die een beetje meer plezier nodig hebben dan de meeste slimme tandenborstel-apps toelaten.

Naast het volgende koopadvies en onze reviews, wil je misschien onze koopgids met de beste elektrische tandenborstel raadplegen voor de laatste aanbiedingen.

Aandachtspunten Elektrische Tandenborstel

Belangrijke aandachtspunten van onze test voor de Elektrische Tandenborstels zijn hieronder beschreven. Veel eigenschappen zullen wellicht nu nog niet altijd even bekend in de oren klinken maar door deze onderwerpen wat meer toe te lichten zal dit duidelijker worden

Poetstimer

Goede elektrische tandenborstels zijn voorzien van een tijdsindicator die de gebruiker helpt de aanbevolen volle twee minuten te poetsen. De meeste tandartsen raden je aan 30 seconden per kwart van de mond te poetsen (linksboven, rechtsboven, linksonder en rechtsonder). Een goede elektrische tandenborstel waarschuwt je om de 30 seconden, zodat je weet wanneer je naar het volgende kwart moet gaan.

Reinigingsstand

De meer geavanceerde elektrische tandenborstels hebben verschillende reinigingsstanden voor specifieke mondgebieden. De meeste hebben een standaard reinigingsstand en een dieptereiniging. Sommige hebben ze een speciale instelling voor het poetsen van de tong (zie hieronder) of gevoelige tanden, terwijl andere een snelheids- of intensiteit-bereik hebben dat op een vergelijkbare manier kan worden gebruikt.

Druksensor

Elektrische tandenborstels moeten ook een druksensor hebben om te voorkomen dat je te hard tegen je tanden duwt, wat zowel de tand als het tandvlees kan beschadigen.

Toen ik voor het eerst een elektrische tandenborstel met een druksensor gebruikte was ik verbaasd hoe verkeerd (en schadelijk) mijn poetstechniek was. Ik poetste veel te hard. Sterk overmatig poetsen kan het glazuur op de tanden afslijten en leiden tot gevoelige tanden en terugtrekkend tandvlees, waardoor het gevoelige gedeelte van het tandvlees bloot komt te liggen.

Reiniging tong

Velen van ons verwaarlozen het reinigen van onze tong als onderdeel van ons tandheelkundige regime, en dit is een vergissing. De helft van de bacteriën in je mond zit op je tong. Zoek naar witte plekken of afschilfering (peeling) voortekenen van een slechte gezondheid van de tong. Een gezonde tong kan je smaakzin verbeteren en een slechte adem verminderen.

De Oral-B Genius 9000 heeft een speciale tong schoonmaakfunctie, die zachter is dan die welke je gebruikt voor het poetsen van de tanden. Hierdoor is er geen aparte tongschraper nodig.

Vervanging van de opzetborstels

De meesten van ons veranderen waarschijnlijk niet vaak genoeg van borstel. Zowel de Oral-B als de Philips-slimme borstels beweren dat ze weten wanneer je moet overschakelen op een nieuwe opzetborstel, hoewel we vermoeden dat dit alleen berekend is op de tijd sinds de vorige vervanging. Als je dit niet kunt oplossen, of als je geen signaalfunctie hebt, dan zou een herinnering van de aangesloten app je kunnen helpen om te voorkomen dat je opzetborstels verslijten.

Levensduur van de batterij

Bijna alle hier beoordeelde elektrische tandenborstels worden opgeladen via de gebruikelijke lader. We zouden graag zien dat meer tandenborstels worden opgeladen via USB, zoals gewone apparaten (en er staan er een paar in deze lijst). Maar momenteel denken de meeste fabrikanten, ondanks hun apps, nog steeds alleen aan een oplaadpunten in de badkamer.

Wat betreft de levensduur van de batterij is de duidelijke winnaar de Philips Sonicare FlexCare Platinum, die tot drie weken tussen de oplaadbeurten door kan blijven werken (bij een twee-daagse oplaadbeurt van twee minuten). Andere producten hebben doorgaans een levensduur van één tot twee weken.

Slimme apps

De slimme tandenborstels die we hier testen maken verbinding met een smartphone-app om je te helpen je poets routine te perfectioneren, gegevens te verzamelen over elke poetssessie en je te wijzen op fouten in de techniek van poetsen.

In de praktijk vonden we dat deze apps meer beloven dan ze daadwerkelijk hebben bereikt. We verwachten dat dergelijke apps slimmer en nauwkeuriger worden, maar voorlopig moet je ze gebruiken om je routine te perfectioneren in plaats van een vervangende mondhygiënist in je elektrische tandenborstel.

Top 5 beste elektrische tandenborstel

Elektrische TandenborstelTimerPoetsstandenPrijs
1. Philips Sonicare ProtectiveClean 6100JaSchoon, wit, tandvlees
2. Oral-B Genius XJaTandvleesverzorging, gevoelige tanden, whitening en tongreiniging
3. Oral-B Genius 8000/9000JaPRO Clean, Whitening, tandvleesverzorging en gevoelige tanden
4. Philips Sonicare FlexCare Platinum (Tip)JaClean, Wit, Deep Clean
5. Philips Sonicare DiamondCleanJaClean, Wit, Deep Clean, Sensitive, Gum care

1. Philips Sonicare ProtectiveClean 6100: Best getest

Philips Sonicare ProtectiveClean 6100

De naam mag dan een beetje mondvol zijn (passend voor een elektrische tandenborstel, veronderstellen we), maar de Philips Sonicare ProtectiveClean 6100 is het vlaggenschip van de elektrische tandenborstels voor het bedrijf. Hij is ontworpen om iedereen aan te moedigen om te investeren in zijn of haar tandheelkundige gezondheid, maar begrijpelijkerwijs sceptisch is over de vraag of zijn of haar tandenborstel wel of niet een eigen app nodig heeft.

Dat wil overigens niet zeggen dat de Philips Sonicare ProtectiveClean 6100 geen fancy features heeft, met meerdere poetsstanden en intensiteiten met een poetsdruksensor is het zeker innovatief. Bovendien geeft de tandenborstel je vanzelf een seintje wanneer de opzetborstel moet worden vernieuwd.

Prijs en beschikbaarheid

Voor de catalogusprijs is de ProtectiveClean 6100 sterk in prijs gedaald en bedraagt nu nog maar een 119 Euro.

Dat is natuurlijk nog steeds een behoorlijk bedrag, maar het ligt veel dichter bij de prijzen die je zult zien voor concurrerende elektrische tandenborstels zoals de Oral-B Pro 8000/9000 of de op Philips App aangesloten Sonicare FlexCare Platinum.

Bekijk de overige van onze beste elektrische tandenborstel overzicht voor onze andere aanbevelingen.

Tandenborstel in gebruik

Als je iets minder wilt uitgeven, biedt Philips ook de ProtectiveClean 5100– en 4300-modellen, die een vergelijkbaar ontwerp bieden en dezelfde opzetborstels gebruiken, maar minder mogelijkheden en intensiteiten ondersteunen. Bovendien hebben ze niet de BrushSync-functie.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je de juiste opzetborstels voor de nieuwe serie aanschaft. We raden je aan de officiële Philips-borstels te gebruiken om ervoor te zorgen dat de BrushSync-microchip probleemloos werkt, maar het nadeel is dat je ongeveer 11 Euro per opzetborstel moet uitgeven.

Ontwerp van de Elektrische Tandenborstel

Het eerste wat je waarschijnlijk zal opvallen aan de 6100 is dat hij er verdomd mooi uitziet. Dat is misschien niet je eerste prioriteit als het gaat om het kiezen van een geschikte tandenborstel, maar het is wel erg leuk dat Philips zich een beetje heeft ingespannen voor de esthetiek van de elektrische tandenborstel.

Tandenborstel ontwerp

Deze Philips Elektrische tandenborstel is verkrijgbaar in wit, roze of zwart In Nederland. De door jouw gekozen kleur bedekt het hele apparaat, met uitzondering van een klein zilverkleurig gebied rond de twee knoppen die respectievelijk wordt gebruikt voor het aanzetten van de tandenborstel en het veranderen van de borstelstand.

Alle informatie die je nodig hebt, wordt gecommuniceerd via een paar eenvoudige LED’s: drie balken op het metalen plaatje geven de huidige intensiteit aan; daaronder laten drie witte LEDS je weten welke van de borstelstanden momenteel actief is. Tot slot laten twee gekleurde LED’s onderaan de borstel je zien wat de levensduur van de batterij is en of de borstelkop moet worden vervangen.

Samen met de borstel zelf krijg je van Philips twee wit makende borstelkoppen, oplader en een reisetui.

Kenmerken van de Philips ProtectiveClean 6100

De ProtectiveClean 6100 heeft geen last van ingewikkelde aansluitmogelijkheden, maar is bedoeld om zo eenvoudig en moeiteloos mogelijk iedere dag te gebruiken.

Poetsstanden

Er zijn drie beschikbare poetsstanden; schoon, wit en tandvlees verzorging. Maar Philips hoopt dat je nooit handmatig tussen deze modi hoeft te wisselen. Dat komt omdat elke borstelkop is uitgerust met een microchip die aan het handvat wordt afgelezen. Als je de opzetborstel aansluit, wordt de handgreep automatisch ingeschakeld en schakel je altijd over op de juiste borstelstand.

De standaard ‘schone‘ stand is zogenaamd het beste voor allround tandverzorging, de ‘witte‘ stand is geoptimaliseerd voor het verwijderen van vlekken op het oppervlak en de ‘tandvlees verzorgingsstand‘ voegt een extra minuut kracht besparend poetsen toe waarmee je jouw tandvlees kunt masseren.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel verschil de verschillende poets instellingen echt maken. We vermoeden dat de opzetborstel die je gaat kopen echt een groter verschil zal maken. Maar het zal in ieder geval een gemak zijn voor die gezinnen die een tandenborstel delen. Dit omdat je elk een ander type borstel of poetsstand kunt gebruiken.

Reinigingsstand

Hier zie je ook de grote verschillen tussen de 6100 en de goedkopere 5100 en 4300 modellen. De 5100 heeft alle drie de reinigingsstand, maar heeft geen intensiteit instellingen of de mogelijkheid om de borstelgreep automatisch te detecteren en de juiste reinigingsstand in te stellen. Ondertussen heeft de 4300 alleen de basis ‘clean’ stand, maar geeft je in ieder geval de keuze uit twee intensiteit instellingen.

BrushSync technologie

Een mooie toepassing van de BrushSync-technologie is dat hij ook bijhoudt hoe vaak je elke afzonderlijke opzetborstel hebt gebruikt. Dit alles zodat je precies weet wanneer het tijd is om de borstel te verwisselen voor een nieuwe. Omdat dit het werkelijke gebruik weerspiegelt, is het nauwkeuriger dan vage richtlijnen zoals ‘nieuwe borstels om de drie maanden’, en nauwkeuriger dan systemen die erop vertrouwen dat je de borstelharen controleert op kleurveranderingen om een vervanging te kunnen uitvoeren.

Bovendien biedt de ProtectiveClean 6100 de meeste andere functies die je van een eersteklas elektrische tandenborstel mag verwachten: een automatische timer, die elke 30 seconden waarschuwt om door te gaan naar het volgende deel van de mond, en een druksensor om je te laten weten wanneer je te hard poetst.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij is eigenlijk een van onze favoriete eigenschappen van de 6100. Het is een van de beste elektrische tandenborstels die we op reis hebben uitgeprobeerd.

Philips gaat er prat op dat de 6100 14 dagen lang gebruikt kan worden zonder op te laden, maar ik heb hem meer dan 20 dagen gebruikt. Twee keer per dag borstelen en de indicator voor lege batterijen is pas op dag 20 in werking getreden.

De levensduur van de batterij verminderd na verloop van tijd natuurlijk, maar toch moet je deze borstel eenvoudig kunnen meenemen op een reis van twee weken zonder je zorgen te maken over een oplader.

Samengevat

Zowat het enige wat ontbreekt in de ProtectiveClean 6100 is ondersteuning voor een smartphone-app om je borstels te controleren. Maar met de ingebouwde functie die dit per borstelkop voor ons in de gaten houdt is dit eigenlijk ook niet echt nodig.

Afgezien daarvan biedt de Philips Sonicare ProtectiveClean 6100 veel mogelijkheden, een verrassend strak design en een verbazingwekkende levensduur van de batterij. En dat alles voor een vrij concurrerende prijs waardoor dit model bij ons de best geteste Elektrische Tandenborstel is geworden.

Voordelen en nadelen

 • 3 verschillende poetsstanden
 • 3 verschillende intensiteitsstanden
 • Gepersonaliseerde programma’s
 • Uitstekende accuduur
 • Mooi design
 • Eenvoudig in gebruik
 • Heeft geen koppeling met een mobiele app
 • Opzetborstels zijn prijzig

2. Oral-B Genius X: zeer innovatief

Oral-B Genius X

De Oral-B Genius X maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Uniek omdat deze elektrische tandenborstel poetservaringen van duizenden gebruikers gebruikt om jou te adviseren over de beste poetstechniek.

Oral-B is niet het eerste bedrijf dat beweert kunstmatige intelligentie in een tandenborstel te hebben verpakt. Net als de meeste andere bedrijven, is het echt een beetje te weinig om er alleen mee weg te komen. Maar Genius X is nog steeds een van de eerste slimme tandenborstels die wel echt slim aanvoelt, nou ja, slim.

Door gebruik te maken van de gegevens die zijn vastgelegd in de borstelgewoonten van duizenden mensen is het in staat om je verrassend nauwkeurige real-time feedback te geven over waar je aan het poetsen bent en hoe goed. Maar zoals de meeste slimme borstels heb ik mijn twijfels over hoe lang de meeste gebruikers de functies van de app zullen blijven gebruiken.

Ik zag deze tandenborstel voor het eerst op een beurs waar we hem direct hebben mogen testen. Maar ik gebruik de borstel nu zelf al een paar weken om hem echt goed te kunnen beoordelen.

Prijs en beschikbaarheid

De Genius X is in Nederland te koop voor een prijs van 159 Euro voor de standaard uitvoering en 184 Euro voor de luxe uitvoering met een iets ander ontwerp en wat extra borstelkoppen. Tot slot is er ook een Rose goud luxe uitvoering voor 329 Euro.

Over opzetborstels gesproken, je kunt gewoon een van de bestaande Oral-B opzetborstels gebruiken. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over de compatibiliteit met de voorgaande modellen. De prijzen variëren, maar je zou niet meer dan een paar euro per opzetborstel moeten uitgeven. De opzetborstel zelf zou minimaal drie maanden moeten kunnen meegaan.

De Genius X kost iets meer dan je momenteel zou betalen voor het vorige slimme model van Oral-B, de Genius 9000, die op dit moment zo rond de 130 – 160 Euro ligt, en dus dicht bij de huidige prijs van het Philips vlaggenschip, de Sonicare 6100. Dit terwijl hij verder zelfs geen slimme functies heeft.

Houd altijd een oogje in het zeil en let op de functies als je een van de elektrische tandenborstels, of oudere modellen, voor minder geld wilt aanschaffen.

Slimme technieken

Slimme tandenborstels bestaan al een paar jaar, maar Oral-B lijkt een vrij goede aanspraak te hebben gemaakt op de slimste tot nu toe.

De Genius X heeft natuurlijk niet echt een AI, ondanks wat de verpakking wil doen geloven. Maar in plaats daarvan heeft Oral-B gebruik gemaakt van machinaal leren om de borstel, of om precies te zijn, de bijbehorende app te trainen op de diverse borstelstijlen van duizenden gebruikers. Het is belangrijk om te weten dat het niet zal leren en verbeteren op basis van je persoonlijke poetsen. Het analyseren van je poetsgedrag wordt gedaan in het Oral-B kenniscentrum waar alle informatie wordt gedeeld en geanalyseerd. Dus het is niet het real-time gebruik van AI die je direct zal leren wat de beste manier is waarop je zou moeten poetsen.

Oral-B Genius X app

In plaats daarvan is het idee dat het niet uitmaakt hoe je de tandenborstel vasthoudt, welke volgorde je erin poetst of hoe je je hoofd houdt. De Genius X zal nog steeds in staat zijn om je te vertellen welk deel van je mond je op een bepaald moment poetst. Dit gebeurd met behulp van een combinatie van interne gyroscopen en het algoritme van de app op je smartphone.

Bekijk ook eens onze review van beste scheerapparaten.

Andere elektrische tandenborstels konden dit al wel doen en tot nu toe bleef Oral-B hierop achter. Bij de vorige Genius tandenborstels moest je je telefoon voor je gezicht houden om de camera te gebruiken om je tanden poetsen te controleren. Maar geen enkele andere methode is nu zo nauwkeurig als de Genius X lijkt te zijn.

Zien waar je poetst

Het maakt niet uit hoe ik de borstel of mijn hoofd beweeg, hij vangt snel op waar hij is en werkt de afbeelding op het scherm bij. Knippert wit in het relevante deel van de mond (opgesplitst in zes zones, zonder onderscheid tussen de binnenkant en de buitenkant van de tanden), en draait uiteindelijk dat gebied effen wit als je deze eenmaal genoeg hebt gepoetst. Af en toe heeft hij het wel eens mis. Hij leek dan om de een of andere reden vooral te worstelen met de bovenkant van mijn mond. Maar dit is zelden gebeurd en een lichte aanpassing in mijn techniek heeft de neiging om het te corrigeren.

Het meest indrukwekkende is dat, in tegenstelling tot andere rivalen, de app je niet vertelt welk deel van je mond je moet poetsen (en het een helpende hand geeft bij het uitzoeken waar je poets). Maar in plaats daarvan volledig natuurlijk reageert op je poetsgedrag dankzij de gyroscopische gegevens en machinaal leren.

Kwaliteit van het poetsen

Aan het einde van elke poetsbeurt krijgt je een score op basis van hoe lang je hebt geborsteld, hoe consistent je elk deel van de mond hebt gepoetst, en of je te veel druk hebt gebruikt. Samen met tips over hoe je het de volgende keer beter kunt doen is dit een handige functionaliteit om beter je gebit te reinigen. Je kunt ook bijhouden hoe consistent je poetst en het flossen of met mondwater spoelen apart registreert. Bovendien kun je een notificatie instellen om te gaan poetsen, flossen of zelfs de opzetborstel te verwisselen.

Tandenborstel verbinding met telefoon

Oral-B Genius X standen

De elektrische tandenborstel synchroniseert met de telefoon via Bluetooth, maar dit proces is niet zonder irritaties. Ik merkte dat als de Oral-B app nog in het geheugen van mijn telefoon zat en hij niet wilde synchroniseren met de borstel. Dus ik moest er een gewoonte van maken om de app eerst af te sluiten als deze nog actief was. Hierna kon ik hem dan weer openen om een synchronisatie met de borstel op gang te brengen.

Slimme functies elektrische tandenborstel handig?

De belangrijkste zorg die ik heb met de slimme functies is iets wat alle slimme tandenborstels gemeen hebben: de nieuwigheid verdwijnt. Terwijl ik veel meer elektrische tandenborstels met een app heb gebruikt heb ik toch de neiging om alleen gebruik te maken van de app voor de eerste paar weken. De reden hiervoor is dat ik moeite heb om iedere keer bij het poetsen van mijn tanden mijn telefoon moet pakken. Ook ben ik er niet van overtuigd dat Oral-B de ervaringen van gebruikers genoeg verbeterd om de Oral-B Genius X echt te verheffen tot die slimme ondersteuning die het beloofd te zijn. Het is toch ook echt wel een gimmick die na verloop van tijd gaat vervelen.

Met meerdere personen je tandenborstel delen

Een andere mogelijke irritatie die het waard is om te vertellen is dat de app niet bijzonder geschikt is voor meerdere elektrische tandenborstel gebruikers. Iedere gebruiker heeft zijn eigen Oral-B-account en zal online altijd de borstel registreren waarmee hij is aangemeld. Als je de automatische synchronisatie uitschakelt is het mogelijk om de borstel te delen. Alleen dit betekent dat je niet in staat zult zijn om de offline borstel-sessies te synchroniseren met het account van de juiste gebruiker.

Verschillende standen elektrische tandenborstel

Als je niet wilt poetsen met de app open, dan werkt het net als elke andere high-end elektrische tandenborstel, die elke 30 seconden zoemt om je te laten weten dat je naar het volgende gebied van je mond moet gaan. Er zijn ook speciale poetsstand voor tandvleesverzorging, gevoelige tanden, whitening, tong poetsen en meer. De tandenborstel slaat tot 30 poetsbeurten offline op en synchroniseert deze wanneer je de volgende keer verbinding maakt met de app.

De poetsfrequentie voelt iets agressiever aan dan bij de Philips Sonicare-apparaten, maar dat is wel afhankelijk van de stand en de opzet van de tandenborstel. Natuurlijk komt hier ook de persoonlijke voorkeur naar voren. Ik geef de voorkeur aan het gevoel van de Sonicare, maar misschien hou jij wel van het tegenovergestelde. En als je al gewend bent aan een Oral-B borstel dan zal dit heel vertrouwd aanvoelen.

Tandtechnisch ontwerp

Oral-B Genius X borstels

Design is nauwelijks het meest essentiële onderdeel van een elektrische tandenborstel, maar het is toch de moeite van het bespreken waard. De Genius X is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, wit, roségoud met wit of antracietgrijs.

Het handvat ziet er hetzelfde uit als de vorige Oral-B borstels, wat een beetje jammer is. Het is een grof ontwerp dat nu verouderd lijkt in vergelijking met de nieuwste Philips Sonicare handvatten, die er over het algemeen veel gestroomlijnder en moderner uitzien. Er zit in ieder geval een mooie verlichtingsring aan de bovenkant van het handvat, die je via de app kunt instellen op een kleur naar keuze.

Reisetui voor de tandenborstel

De meegeleverde reisetui wordt geleverd met een oplaad mogelijkheid en een eigen stroomkabel. Dus de levensduur van de batterij is niet zo’n probleem, want je kunt de batterij opladen terwijl je op reis bent. Er is ook een USB-poort maar dit is niet voor het opladen van van de tandenborstel zelf. Maar een extra oplaadpunt voor de telefoon of om een ander apparaat op te laden.

Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het heeft meer zin als je bedenkt dat het etui een klein statief bevat waar je je telefoon op kunt bergen terwijl je poetst. Maar aangezien je de app in portretstand moet gebruiken en in landscape moet opladen vanwege de kabel is het niet zo handig als het klinkt.

Als je de (weliswaar omvangrijke) reisetui niet mee wilt nemen, heeft de Genius X ongeveer twee weken lang volgehouden bij twee keer per dag poetsen. Dus dat zou goed moeten zijn voor een lange vakantie. Houd er echter rekening mee dat dit natuurlijk anders zal zijn als meerdere mensen de tandenborstel delen. Ook zal de levensduur van de batterij in de loop van de tijd afnemen.

Samengevat

Slimme elektrische tandenborstels hebben de neiging om te veel te beloven en te weinig te bieden, en tot op zekere hoogte geldt dit ook voor de Genius X. Deze AI-gedreven tandenborstel van Oral-B is desondanks best wel een zeer innovatieve elektrische tandenborstel. Maar dit komt niet zozeer door de beloofde AI technologie maar meer door de nauwkeurige mechanische ervaringen die continue worden gemeten.

Deze meetgegevens zijn nauwkeuriger dan elke andere slimme tandenborstel die we tot nu toe hebben getest. met aan het eind van iedere poetsbeurt feedback die echt nuttig is. Dit allemaal in een soort premium pakket dat je zou verwachten van een elektrische tandenborstel op dit niveau. De gemiddelde gebruiker zal uiteindelijk waarschijnlijk toch stoppen met de slimme functies. Maar zelfs als je dat doet, krijg je in ieder geval nog steeds een elektrische tandenborstel van topkwaliteit met een scala aan opties en mogelijkheden.

Voordelen en nadelen

 • 6 verschillende poetsstanden
 • Mobiele app
 • Goede accuduur
 • Analyse van je poetsgedrag
 • Veel mogelijkheden die je na twee weken niet meer gebruikt
 • Intense poetservaring

3. Oral-B Genius 8000/9000:

Oral-B Genius 8000/9000

De Oral-B Genius 8000 en Genius 9000 elektrische tandenborstels beloven een intelligent poetssysteem met behulp van de Oral-B mobiele app.

De Oral-B Genius 9000 (verkrijgbaar in drie kleuren: Wit, Zwart en Rose Goud) heeft een zogenaamde 3D Cleaning Action, die vibrerend, roterend en pulserend werkt. Net als de beste elektrische tandenborstels heeft hij een poetsdruksensor, plus stand voor gevoelige tanden en voor het bleken (met 3D Whitening borstelkop).

De Oral-B Genius 8000 is alleen beschikbaar in het wit, en mist de 9000’s Pro Clean Mode en Tongue-Cleaning modes.

De Oral-B beweert dat de Pro Clean Mode “tot 99,7 procent van de moeilijk te bereiken” tandplak verwijdert.

De Genius 9000 beschikt over de volgende poetsstand: 3D Daily Clean, Ortho Care (masseren voor een zachte stimulatie van het tandvlees), Sensitive, Clean (wisselt tussen de snelheden voor een zachte polijstbeurt om vlekken op het oppervlak te verwijderen), Tongue Cleaning en Pro-Clean (snellere 3D-beweging). De 8000 heeft 3D Daily Clean, Ortho Care, Sensitive, Whitening en Pro-Clean.

Prijs

De Genius 9000 heeft een adviesprijs van 160 Euro, wat een behoorlijke prijs is maar dan heb je natuurlijk wel een hele goede elektrische tandenborstel. En vergelijk deze eenmalige uitgave met een paar extra bezoeken aan de tandarts!

De Genius 8000’s is al vanaf 116 Euro te koop. Ook dit is weer goedkoper dan de andere modellen.

Oral-B app

De SmartSeries is de compatibele Oral-B app (iOS en Android), die werkt wanneer je jouw telefoon met de tandenborstel over Bluetooth koppelt.

De Oral-B app geeft je real-time feedback terwijl je poetst en je kunt de mondverzorging delen met de tandarts om de vooruitgang te volgen.

De ingebouwde timer van twee minuten helpt je om precies de juiste tijd te poetsen, met een timer voor elke zone van de mond. Je moet de app toegang geven tot de microfoon van de telefoon, omdat deze wordt gebruikt om te luisteren naar het tanden poetsen en de timer automatisch te starten en te stoppen.

Oral-B APP

Oral-B maakt gebruik van “geavanceerde technologie voor positiebepaling“, zodat je kunt zien waar je poetst. Dit is belangrijk zodat je jouw techniek kunt aanpassen om nooit meer een poetszone te missen. Het kan worden gebruikt voor tracking en persoonlijke statistieken, heeft een spelstand en moedigt je aan om een goede poetstechniek te ontwikkelen.

Telefoonhouder

Je moet een speciale telefoonhouder (meegeleverd) aan het oppervlak van je wastafel bevestigen waarna je de camera van de telefoon zo moet manoeuvreren dat je gezicht op de juiste plaats staat. Vervolgens kun je de camera aanzetten. Op het einde van je poetsbeurt krijg je een score van 0 tot 100 afhankelijk hoe je hebt gepresteerd.

Positiebepaling elektrische tandenborstel

De app is goed ontworpen en eenvoudig in te stellen, maar we vonden de positiebepaling lastig om goed te krijgen. Ik had meerdere verzoeken van de app om me te vertellen dat ik mijn gezicht op de juiste plaats moest houden. Maar als ik naar achteren of opzij ging om mijn gezicht op de juiste plaats voor de camera van de telefoon te krijgen, resulteerde dat meer dan eens in tandpasta op de vloer of mijn kleren.

Zelfs als mijn gezicht blijkbaar in het zicht was van de dynamische beeldvorming van de app over welke delen van mijn mond ik aan het schoonmaken was, was dat toch onnauwkeurig. Vermoedelijk helpen geavanceerde sensoren in de tandenborstel de positie in de mond te detecteren. Maar als de camera niet perfect is uitgelijnd met je gezicht zijn de resultaten toch minder.

Als de camera van de telefoon (ondanks dat je er direct voor staat) meer dan 30 seconden lang tijdens het poetsen uit het oog verliest, worden de resultaten niet opgenomen.

Smartguide timer

Vroeger zorgde het bedrijf ook voor een draadloze SmartGuide timer ( dat doet het nog steeds met de SmartSeries 6000 en 6500). Dit was een kleine, aan de muur gemonteerde timer die begon af te tellen voor ieder kwart van je mondhoeken. Dit is niet zo slim als de app vandaar dat het ook niet meer meegeleverd wordt. Maar in zekere zin was het een eenvoudigere oplossing. Ik heb uiteindelijk mijn 9000-handvat uit de app gehaald, zodat ik de SmartGuide weer kon gaan gebruiken.

Meer functies van de App

De poetsdruksensor is geweldig om je te vertellen dat je de druk van je borstel moet verminderen. Maar de SmartRing van de borstel waarschuwt je hier ook voor.

Oral-B 8000 standen

De timer van 30 seconden is niet ingeschakeld als je de functie positiebepaling gebruikt. Noem me ouderwets maar ik geef de voorkeur aan de 30 seconden timer boven deze functie van de app. Ik ben blij dat ik twee minuten lang mijn tanden kan poetsen.

Het plaatsen van mijn smartphone in de houder (wat betekende dat ik hem uit de houder moest halen) en mijn gezicht op een lijn moest houden voor de detectie, was gewoon te veel om in mijn ochtend- of avondroutine in te passen.

Ik ben bovendien ook op mijn hoede om mijn telefoon boven een harde en natte gootsteen te laten hangen, hoewel de houder sterk genoeg leek om eventuele druppels tegen te houden.

Als je meer tijd hebt dan ik en/of een meer statisch hoofd dan werkt Oral-B’s Positie Detectie misschien beter voor jou.

Je kunt de app gebruiken voor het eenvoudigere 30-seconden mondhoek poetssysteem, zonder het gedoe van de telefoonhouder of de positie van het hoofd. Na de tanden te hebben gepoetst vraagt de app je om te flossen, de tong schoon te maken en te spoelen.

Je kunt de Oral-B app daadwerkelijk gebruiken met elke Oral-B elektrische tandenborstel omdat deze de microfoon in jouw smartphone gebruikt om het geluid te detecteren. Je hebt dus geen Bluetooth tandenborstel nodig voor de basistimer.

We vinden het idee van de Oral-B app en de positiebepaling erg leuk, maar de implementatie en het dagelijks gebruik ervan is niet ideaal. We hebben vastgehouden aan de SmartGuide. Als je die niet hebt, kun je de app voor hetzelfde eenvoudige gebruik gebruiken.

Ontwerp, levensduur van de batterij en reisetui

Volgens onafhankelijke tandheelkundige tests hebben zowel de Genius 8000 als de Genius 9000 uitstekend gepresteerd in het verwijderen van tandplak. Ook hun eenvoudige instructies maken een goede reinigingsroutine gemakkelijk om aan te leren.

Om je te helpen de aanbevolen twee minuten te blijven poetsen, trilt de borstel elke 30 seconden, wat een aanwijzing is om door te gaan naar het volgende kwart van je mond. Vergeet niet om een beetje tijd toe te voegen voor het borstelen van de tong aan het einde van een poetsbeurt. Poets van de achterkant naar de voorkant van de tong.

Aan de bovenkant van het borsteltje zit de 360° SmartRing, zichtbaar vanuit elke hoek tijdens het poetsen. De SmartRing verlicht en pulseert langzaam en stopt dan wanneer je te hard poetst. Via de Oral-B app kun je deze zelfs programmeren met 12 kleuren tijdens het poetsen van je tanden.

Opzetborstels

Oral-B aanbevolen

De 8000 en 9000 opzetborstels zijn comfortabel en gemakkelijk te gebruiken, inclusief het verwisselen van de borstels. Het is een beetje vervelend dat je de borstelkop aan moet hebben om de standen te veranderen. Dit omdat dit spatten kan veroorzaken bij het veranderen van de stand.

De levensduur van de lithium-ionbatterij was uitstekend – een echte verbetering ten opzichte van de SmartSerie 6000/6500 die veel sneller zonder energie komt te zitten.

Op de borstelhendel slaat hij de gegevens van de afgelopen 20 sessies op, zodat je de voortgang kunt bijhouden wanneer je niet bent aangesloten op de app.

Slim reisetui

De Genius 9000 wordt geleverd met een zeer slim reisetui die zowel je tandenborstel als je smartphone kan opladen met slechts één stopcontact. Iedereen die reist en verblijft in hotels weet het voordeel van slechts één stopcontact voor meer dan één apparaat. Het reisetui kan zowel verticaal als horizontaal staan. De 8000 heeft een veel eenvoudiger plastic hoesje.

Oral-B Genius 9000 vs Genius 8000

De Genius 8000 is vergelijkbaar met de Genius 9000, maar mist de Deep Clean en Tongue-Cleaning stand van de 9000.

Heb je echt een speciale zachtere tong-reinigingsstand nodig? We vermoeden van niet. Tongreiniging is zeker de moeite waard, maar je kunt ook de normale borstelsnelheid hiervoor gebruiken zonder de tong te beschadigen. De 8000 wordt ook niet geleverd met het mooi oplaadbare reisetui van de 9000, maar als je niet veel reist of gewoon een simpele tandenborstel meeneemt als je reist maakt dit niet zo veel uit. De 8000 is alleen in het wit verkrijgbaar.

Maar omdat de 8000 slechts een beetje goedkoper is dan de 9000 denken we dat de 9000 een betere prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Oral-B Genius 9000 vs SmartSeries 6000/6500

Oral-B verkoopt ook de SmartSeries 6000 (109 Euro) elektrische tandenborstel.

De SmartSeries was Oral-B’s originele smart tandenborstel assortiment, en wordt geleverd met de handige draadloze SmartGuide zoals hierboven vermeld.

De 6000 heeft vijf standen: 5 standen: Daily Clean, Gum Care, Sensitive, Whitening, en Deep Clean.

Hoewel we de eenvoud van de SmartGuide prettig vinden, kun je beide SmartSeries-borstels synchroniseren met de Oral-B-app, hoewel we (zoals hierboven vermeld) niet zeker weten of de app veel toevoegt aan het borstelsysteem (met uitzondering van het opslaan van gegevens over hoe je in de loop van de tijd hebt schoongemaakt).

Wat we wel prefereren aan de Genius 9000 is het slankere ontwerp, de SmartRing en de veel langere levensduur van de batterij.

Samengevat

We waren onder de indruk van de Oral-B Genius 8000 en 9000 om vele redenen: uitstekende reiniging, comfortabele borstel en handvat, borstelkop-opties, reisetui en lange levensduur van de batterij.

We vonden echter dat de functionaliteit van de app zijn belofte niet waarmaakte. De positiebepaling is een geweldig idee, maar we vonden het lastig om dit goed te doen. Wanneer het alleen wordt gebruikt om advies te geven en het mondkwadrant te controleren was het succesvoller, maar niet zo geavanceerd als je denkt dat hij is.

Maar als eersteklas elektrische tandenborstel voldoen zowel de Genius 8000 als de 9000 zeker aan de hype. Geen van beide is goedkoop, maar je kunt online aanzienlijke kortingen vinden. En in vergelijking met de kosten van een bezoek aan de tandarts is het gebruik van een kwaliteitstandenborstel zowel een verstandige financiële als gezonde beslissing.

Voordelen en nadelen

 • 6 verschillende poetsstanden
 • Mobiele app
 • Goede accuduur
 • Analyse van je poetsgedrag
 • Positiebepaling in de mond lastig i.c.m. met de app

4. Philips Sonicare FlexCare Platinum:

Philips Sonicare FlexCare Platinum

De Philips Sonicare FlexCare Platinum gebruikt de aangesloten app om de tandenpoetsroutine te verbeteren en is uitstekend in staat om tandplak te verwijderen.

De Philips Sonicare FlexCare Platinum elektrische tandenborstel synchroniseert met de Sonicare-app voor een slimme tandenpoets routine. Lees onze beste elektrische tandenborstel ronde naar boven om andere alternatieven te ontdekken en te zien hoe de FlexCare Platinum zich verhoud ten opzichte van de concurrentie.

Uitvoeringen

De FlexCare Platinum is verkrijgbaar in grijs/wit en heeft drie reinigingsstanden Clean, Wit of Deep Clean en drie sterktes Laag, Medium of Hoog om een aangepaste poetservaring te creëren.

Als je de wit stand instelt, wordt er twee minuten extra 40 seconden toegevoegd aan de regeling, zodat je je kunt concentreren op de voortanden om verkleuringen te verwijderen. De Deep Clean stand duurt drie minuten (vreemd genoeg stelt de app zich bij het eerste gebruik voor door te zeggen dat de Clean-stand drie minuten duurt in plaats van de twee die het ook echt nodig heeft).

Gepatenteerde sonische reiniging

In onafhankelijke tandheelkundige tests heeft de Philips Sonicare FlexCare Platinum uitstekend gepresteerd bij het verwijderen van tandplak, wat voor alle aangesloten apps geldt als de beste manier om een tandenborstel te gebruiken.

Philips Sonicare FlexCare Platinum houder

De sonische reinigingswerking van Sonicare drijft vloeistof tussen de tanden aan, waarvan Philips beweert dat deze voorzichtig en effectief de tandplak tussen de tanden en langs de tandvleesrand verwijdert. Hoe het ook gedaan wordt, het werkt heel goed.

Druksensor en tongreiniging

De tandenborstel is voorzien van een druksensor die je waarschuwt als je te hard poetst. Een fout die velen van ons maken, terwijl ze niet weten dat we onze tanden met te veel druk beschadigen. Als je te hard poetst loop je het risico de beschermende glazuurlaag op de tanden blijvend te beschadigen en het tandvlees ook te beschadigen. Het handvat trilt zachtjes om je te laten weten wanneer je te veel druk uitoefent.

Er is geen specifieke tong schoonmaak stand, maar je kunt eenvoudigweg overschakelen naar een minder intensieve snelheid bij het reinigen van de tong. Met maar liefst de helft van de mondbacteriën op de tong is dit niet iets wat je bij de mondhygiëne moet negeren.

Philips Sonicare app-overzicht

Wat deze elektrische tandenborstel “slim” maakt is de Philips Sonicare app.

De Philips app is geavanceerder dan de tandenborstel-app van Oral-B, met een uitgebreidere mondkaart. Slimme sensoren in de borstel zouden moeten begrijpen waar je in de mond poetst, en die gegevens vervolgens via Bluetooth naar jouw smartphone sturen. Dus theoretisch weet je dan (en dat zie je inderdaad bijna realtime) hoe lang je elk gedeelte van jouw tanden poetst.

Na het poetsen vertelt de app je via de TouchUp instructies waar je terug moet gaan om een grondige reiniging uit te voeren.

In werkelijkheid vonden we dat deze sensoren niet zo slim waren. Vaak hadden we het gebied waar we aan het poetsen waren verwisseld met een ander gebied waardoor de oefening vrij zinloos werd. Als Philips deze sensorgestuurde monitoring zou kunnen perfectioneren zou de app geweldig zijn. Op dit moment denken we dat dit niet het geval is.

Je wordt (terecht) gewaarschuwd door de app als je te veel druk uitoefent, en wordt ook nog eens mild uitgescholden voor overmatig schrobben. Het handvat en de borstelkop zijn bedoeld om al het werk te doen, niet jij. Je bent er alleen maar om de tandenborstel rond de mond te bewegen volgens de instructies van de app.

Philips Sonicare FlexCare Platinum elektrische tandenborstel op reis

Poetsen in zes delen van de mond

De app verdeelt de mond niet in vier delen zoals de meesten van ons leren om onze tanden te poetsen. Philips verdeelt de mond in zes delen, en verwacht dat je 20 seconden in elk deel doorbrengt. Er zoemt een intervaltimer om je te vertellen wanneer je het volgende deel in de mond moet gaan poetsen.

Ik zie het nut in van wat meer tijd aan de zichtbare voorkant van de boven- en ondertanden. Maar ik ben bang dat het weghalen van die tijd van de minder zichtbare tanden kan leiden tot een minder schone mond, tenzij je overschakelt naar de Deep Clean-stand, waar je de tijd mee goedmaakt. Dat gezegd hebbende, werkt de app om de een of andere reden niet in de Deep Clean-stand.

Apps als deze moeten vrij eenvoudig zijn en ik vond de Sonicare app soms nogal verwarrend. Ik vond het leuk te kijken wat ik er allemaal mee kon maar werd door eigenaardigheden in het gebruik ervan gehinderd.

Comfort en levensduur van de batterij

We waren onder de indruk van de lange levensduur van de batterij van deze elektrische tandenborstel. Hij bleef meer dan drie weken lang werken met één keer opladen. Beter dan alle andere elektrische tandenborstels die we hebben getest. Het betekent ook dat je de tandenborstel mee moet kunnen nemen op een twee weken durende vakantie en je geen zorgen hoeft te maken over het meenemen van een oplader.

Wat betreft het borstelcomfort gaf ik de voorkeur aan de afgeronde borstelkoppen van Oral-B maar ik ken menig Philips tandenborstel fan die het tegenovergestelde denkt. Dus dit is waarschijnlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

De doos bevat een UV-reiniger. Een klein doosje waar je de borstelkop kunt plaatsen voor een intensieve reiniging. Er is ook een nette plastic reisetui, hoewel deze niet zo functioneel is als de Oral-B Genius 9000 oplaadbare reisetui. Met de verlengde levensduur van de FlexCare Platinum batterij zou je toch al zo’n drie weken niet hoeven op te laden.

Prijs

Net als andere premium elektrische tandenborstels heeft ook de FlexCare Platinum een prima prijskaartje: We hebben deze elektrische tandenborstel te koop gezien voor onder de 120 Euro.

Voordelen en nadelen

 • 3 verschillende poetsstanden
 • Mobiele app
 • Uitstekende accuduur
 • Sonische technologie voor intensieve reiniging
 • Sensoren niet zo slim

5. Philips Sonicare DiamondClean:

Philips Sonicare DiamondClean

Al onze gadgets worden steeds slimmer, maar hoe zit het met elektrische tandenborstels? Hier is dan onze Philips Sonicare DiamondClean-review.

Als je op zoek bent naar een slimme tandenborstel, bieden de meeste een app, maar de Philips Sonicare DiamondClean is op andere manieren slim.

Tegenwoordig krijgt bijna elk elektrisch apparaat een WiFi-connectie en biedt daarom ‘slimme’ functies aan (Bekijk ook eens onze test van de beste wifi versterkers). Elektrische tandenborstels zijn nog niet helemaal klaar maar veel van deze producten bieden slimme technische functies en helpen je bij het schoonmaken van die vervelende tandplak.

Bekijk ook eens onze test van de beste wifi versterkers.

De Sonicare DiamondClean is de beste elektrische tandenborstel van Philips en heeft een prijskaartje van rond de 150 Euro. Dat is echter de prijs op de dit moment maar dit kan zomaar veranderen aangezien dit model ook in prijs daalt.

gebruik beste elektrische tandenborstel

We hebben gekeken naar het zwarte model dat er super stijlvol uitziet met zijn matte afwerking in vergelijking met de traditionele witte elektrische tandenborstel. Maar je kunt dit model vinden in het wit als je dit liever hebt of zelfs in het roze. Zoals bij elke elektrische tandenborstel moet je vervangende borstelkoppen kopen en krijg je er maar één in de doos om mee te beginnen.

Stijlvol ontwerp

Naast het stijlvolle ontwerp voelt de Sonicare DiamondClean ook nog eens een hoogwaardig product met de meegeleverde harde beschermhoes. Het glas en de manier waarop de standen en de batterij-indicator oplichten volledig onzichtbaar zijn wanneer de tandenborstel niet in gebruik geven dit aan.

Hoewel slimme tandenborstels meestal met een app worden geleverd zijn ze niet echt nodig. Dit omdat er een mooie timer in zit die ervoor zorgt dat je de aanbevolen twee minuten poetst. Dit is niet altijd praktisch, dus de Sonicare DiamondClean maakt hier een einde aan en schakelt gewoon automatisch uit nadat de twee minuten zijn verstreken. Het geeft je zelfs elke 30 seconden een soort melding door de trilling heel kort te pauzeren, zodat je gelijkmatig poetst.

Verschillende reinigingsstanden

Niet alle poetsstanden duren twee minuten, maar je zult waarschijnlijk het meest gebruik maken van de normale reinigingsstand (clean). De overige reinigingsstanden zijn Wit: (Verwijdert oppervlaktevlekken), Sensitive: (Zachte reiniging van tanden en tandvlees), Gum Care: (Zachte massage van het tandvlees), Deep Clean: (Voor een grondige reiniging).

Je hoeft alleen maar op de aan/uit-knop te drukken om ze te doorlopen. Als je nog nooit een elektrische tandenborstel hebt gebruikt, kun je deze zelfs in een stand zetten die de kracht van de trilling geleidelijk verhoogt om je te helpen wennen met het poetsen.

poetsstanden elektrische tandenborstel

Natuurlijk zegt Philips dat het apparaat je zal helpen om jouw tanden schoner en witter te houden en ervoor te zorgen dat het tandvlees gezond is. We kunnen geen dingen testen zoals de claim van maximaal zeven keer betere plakverwijdering. Maar je kunt gemakkelijk het verschil voelen met een standaard tandenborstel.

Dynamische reinigingswerking

De Dynamische reinigingswerking,tot 31.000 poetsbewegingen per minuut zijn slechts het begin van de slimme functies die hier echt beschikbaar zijn. Bijzonder netjes is de manier waarop je de Sonicare DiamondClean kunt opladen. De tandenborstel heeft een draadloze oplaadfunctie, zodat je niet in een dock hoeft te zetten of iets dergelijks. Je plaatst hem gewoon in het bijgeleverde glas. Dit betekent dat je niet eens hoeft na te denken over het opladen en je kunt het glas gemakkelijk oppakken en gebruiken terwijl de oplaadbasis blijft zitten.

Als je de Sonicare DiamondClean mee op vakantie neemt gaat deze ongeveer 3 weken mee met een volledige acculading. De harde etui beschermd hem beschermd en heeft ook nog ruimte voor een paar extra borstelkoppen, maar dat is nog niet alles. Je kunt de tandenborstel ook opladen terwijl hij in de etui zit, want hij heeft een USB-poort. Je kunt hem in een laptop, smartphone-oplader of vrijwel elke andere USB-poort steken om hem bij te laden. We hebben liever dat de aansluiting op de etui microUSB is dan het oudere type B, maar dit is niet het einde van de wereld en er wordt een kabel meegeleverd.

Voordelen en nadelen

 • 5 verschillende poetsstanden
 • Mobiele app
 • Uitstekende accuduur
 • Sonische technologie voor intensieve reiniging
 • Modern design
 • Prijs
 • Geen poetsdruksensor

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *