Een van de huishoudelijke apparaten die ons allemaal op weekbasis veel tijd bespaart, is zonder twijfel de wasmachine.

Moddervlekken in je broek of muf ruikende shirts: gooi het in de wasmachine en binnen een paar uurtjes ziet het er als nieuw uit en ruikt alles weer naar bloemetjes!

wasmachine

Tegenwoordig zijn er talloze soorten wasmachines verkrijgbaar. In dit artikel helpen we je de beste wasmachine te kiezen die past bij jouw leefsituatie en wensen en eisen. Door dit artikel weet je straks precies wat voor soort wasmachines er allemaal zijn, en op basis van welke kenmerken jij een goede keuze kan maken.

Welke soorten wasmachines zijn er?

Natuurlijk zijn er wasmachines in allerlei vormen en maten. Maar de belangrijkste verschillen vinden we in het type machine. Hieronder benoemen we de meest voorkomende soorten, waardoor je meteen een beter beeld krijgt van het soort machine waar jij naar op zoek bent.

Bovenladers en voorladers

Het eerste onderscheid maken we tussen bovenladers en voorladers. De wasmachine die in Nederland het meest verkocht wordt, is een voorlader. Dat betekent dat je de was er van de voorkant in stopt.

Een bovenlader is het type wasmachine dat bijvoorbeeld in Amerika meer wordt gebruikt. Hierbij stop je de was vanaf de bovenkant in de machine: de klep zit aan de bovenzijde. Het voordeel van een bovenlader is dat dit een compacte machine is, die je ook op hele kleine plekken makkelijk kan gebruiken. Ook als je liever niet wil bukken voor de machine is een bovenlader een goede oplossing.

Vrijstaande en inbouw wasmachine

Een inbouw wasmachine wordt net zoals keukenapparatuur gemonteerd in een kast. De wasmachine valt daardoor niet of nauwelijks op: er zit immers een deurtje voor. Dat geeft een veel strakker uiterlijk dan wanneer de wasmachine los staat. Dat laatste noemen we ook we een vrijstaande wasmachine: deze kan je plaatsen waar je wil.

Verschillende energielabels

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om zuinige en efficiënte huishoudelijke apparaten te hebben. Dat is voor wasmachines niet anders, en daarom heeft elke wasmachine tegenwoordig een energielabel. Een wasmachine met label A is heel energiezuinig. Een machine met het laagste label, G, is dat juist helemaal niet. Wasmachines met een goed energielabel zijn vaak duurder, maar kunnen je dus weer geld besparen op je energierekening.

Top 7 Beste Wasmachines

Onderstaande Wasmachines zijn stuk voor stuk toppers met natuurlijk ook onderlinge verschillen. Toch is elk model een uitstekende keuze en zijn we er van verzekerd dat je hier veel plezier aan zult beleven. We hebben onze selectie gebaseerd op de specificaties en ervaringen van de gebruikers.

Beste Algemeen

1. AEG LR7384BB2 – 7000 serie ProSteam

De AEG 7000 Serie is wasmachine met een grote trommel waar 8 Kg was mee kunt draaien. Ideaal dus voor een wat groter gezin. Ook is deze wasmachine efficiënt in het energieverbruik vanwege de PreciseWash functie die het energieverbruik afstemt op het gewicht aan was. Bovendien is hij uitgevoerd met een duurzame Ecolnverter motor die minder energie verbruikt (klasse A) en betere prestaties heeft.

De AEG wasmachine is uitgerust met een slimme Steam Refresh functie die ervoor zorgt dat je kleding minder kreukt en alle geurtjes neutraliseert. Samen met een handige Mixload programma is hij klaar voor dagelijks gebruik.

Voordelen en nadelen:

  • Uitstekende kwaliteit
  • Goede prijs
  • Krachtige maar ook zuinige wasprogramma’s
  • Handige stoomfunctie
  • NIet gevonden

Meest Complete Wasmachine

2. Samsung WW90T656AHE AddWash 6000 serie

Waar bij alle voorgaande wasmachines al innovatieve en unieke eigenschappen hadden is deze Samsung wel het uitgesprokenst. Met een vulgewicht van 9 Kg is deze stilste wasmachine van Samsung super stabiel. De trommel wordt automatisch gereinigd en je hebt een digitale app voor bediening en informatie over je was.

Bovendien beschikt hij over een Ai controller die advies geeft over het programma, planning en eventuele problemen. De Eco Bubble zorgt ervoor dat je nog krachtiger kunt wassen en de Bubble Soak zorgt ervoor dat je ook de lastige vlekken kunt verwijderen uit je was. De Digital inverter motor maakt tot 1600 toeren en is nog stiller dan overige modellen.

Voordelen en nadelen:

  • Zeer innovatief door AI-technologie en App
  • Zeer krachtige motor
  • Grote inhoud van 9 Kg
  • Was wordt gewoon schoner
  • Erg stil
  • Prijs ligt iets hoger

Beste Prijs / Kwaliteit

3. Everglades EVWM71402AG Wasmachine

Deze wasmachine van Everglades is een absolute aanrader voor wie een multifunctionele wasmachine zoekt voor een goede prijs en een prachtig design. Met een vulgewicht van 7 Kg en 15 verschillende wasprogramma’s zal elk wasje moeiteloos uitgevoerd kunnen worden Bovendien is het stroomverbruik laag (Klasse A) en zal de handige stoomfunctie ook hier de was kreukvrij reinigen. Het geluidsniveau is bijzonder laag en de ervaringen van klanten zijn uitstekend.

Voordelen en nadelen:

  • Mooi Design
  • 15 wasprogramma’s
  • Stoomfunctie
  • Mooi design
  • Maakt weinig geluid (ook bij centrifugeren)
  • Goede Prijs en Zuinig
  • Niet gevonden

Slimme wasprogramma’s

4. Bosch WAJ28001NL – Serie 2

Deze Bosch wasmachine is een topper op het gebied van innovatie door verschillende unieke eigenschappen. Zo heeft hij een Speedperfect functie die de wastijd tot 66% kan verkorten. Maar met de ActiveWater technologie zal deze wasmachine ook werktijd afstemmen op de actieve belading en hierdoor minder water gebruiken. Tot slot kun je met een timer instellen wanneer jij je was wil laten uitvoeren.

Naast deze innovatie is deze wasmachine te vullen met max 7 Kg gewicht en is hij verder stil in zijn werking. Zijn energieklasse ligt wel wat hoger maar vergeet hier niet dat hij dit efficienter zal doen en dus minder lang draait dan vele andere modellen.

Voordelen en nadelen:

  • Slimme wasprogramma’s
  • Verbruikt minder energie
  • Stil door koolborstelloze motor
  • Goede voorlader
  • Geen temperatuur instelling mogelijk

Wasmachine voor groot gezin

5. Inventum VWM9001B Wasmachine

Deze Inventum wasmachine is ideaal voor een groter gezin. Met een vulgewicht van 9 Kg is hij uitermate geschikt voor was van 4 a 5 personen. Ook het aanbod van wasprogramma’s is groot en met de handige Steam Clean programma komt alles kreukvrij en bacterie vrij uit de trommel. Ook is deze wasmachine veilig met de overloopbeveiliging en kinderslot.

Voordelen en nadelen:

  • Vulgewicht van 9 Kg
  • Stoomfunctie
  • Gebruiksvriendelijk
  • 5 jaar garantie
  • Maakt iets meer geluid dan overige

Innovatieve Wasmachine

6. Beko WTV7742A1 Wasmachine

Deze Beko wasmachine heeft een strak design en is in twee kleuren leverbaar. Met een vulgewicht van 7 Kg en een geluidsniveau van 72 dB behoort hij tot de stilste modellen van ons assortiment. Innovatief is hij ook zeker want hij is te bedienen met een app vanaf je telefoon of tablet. Daarnaast is hij voorzien van een ProSmart motor die niet alleen stil is maar ook weinig stroom verbruikt. Het SteamCure programma zorgt ervoor dat alle was kreukvrij wordt.

Voordelen en nadelen:

  • 15 Wasprogramma’s
  • Erg stil
  • Handige app
  • Mooi ontwerp
  • Kleinere trommel

Aanbieding Wasmachine

7. AEG L6VAPOR 6000 serie ProSense

Alweer een top wasmachine van AEG de 6000 serie ProSense met een vulgewicht van 9 Kg en met een energielabel A een zeer energiezuinig model. Ook in deze AEG krijg je een ProTex trommel die speciaal is ontworpen om je wasgoed te beschermen tijdens het centrifugeren. Ook is er een speciaal AniAllergy programma met stoomtoevoeging die je wasgoed nog hygiënischer en kreukvrij zal wassen. Natuurlijk ben je bewuster met water bezig omdat de hoeveelheid wordt afgestemd op de hoeveelheid was.

Voordelen en nadelen:

  • Energiezuinig wassen met energielabel A
  • 9Kg trommel voor extra veel was
  • Anti-Allergie wasprogramma
  • Protex Trommel
  • Overloop en Kinderbeveiliging
  • Niet gevonden

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een wasmachine?

Nu je weet welke verschillen er op hoofdlijnen zijn tussen wasmachines, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in welke kenmerken wasmachines nog meer kunnen hebben. Deze kenmerken helpen je in het maken van een keuze voor de beste wasmachine die bij jou past.

Grootte (Afmetingen) wasmachine

Over het algemeen hebben de meeste wasmachines dezelfde afmetingen: 60 centimeter breed, 60 cm diep en 85 cm hoog. Van deze afmetingen wil de diepte nog wel eens afwijken, afhankelijk van het vulgewicht.

Op basis van waar in het huis dit stuk witgoed komt te staan, is het belangrijk om na te gaan hoeveel ruimte er is voor de machine, en of de standaard afmetingen passen. Als er sprake is van een hele beperkte ruimte, dan kan je ervoor kiezen om een bovenlader te kopen: die zijn namelijk een stuk kleiner.

Capaciteit (grootte van de trommel ook wel vulgewicht)

De capaciteit van de wasmachine zegt iets over hoeveel was erin kan. Dat wordt vaak uitgedrukt in kilo’s, en de capaciteit wordt ook wel ‘vulgewicht’ genoemd. De afgelopen jaren zijn wasmachines steeds iets groter geworden. Waar ze vroeger 5 of 5 kilo vulgewicht hadden, is 8-9 kilo tegenwoordig standaard, en zijn machines met 10 kg vulgewicht niet bijzonder meer.

Hoeveel vulgewicht de machine moet hebben, is afhankelijk van hoeveel was je denkt te hebben. Heb je een groot gezin met jonge kinderen die veel sporten of buitenspelen? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een wasmachine met een hoog vulgewicht.

Toerental

Het toerental geeft aan hoe hard de machine maximaal kan ronddraaien. Dat is weer van belang omdat dit toerental iets zegt over hoe droog of nat de was uit de machine komt. De gemiddelde wasmachine heeft tussen de 1200 en 1800 toeren; dit is altijd voldoende voor een redelijk droge was. Woon je klein en heb je weinig plek om de was uit te hangen, dan kan het een voordeel zijn om een machine met hoger toerental te nemen.

Centrifugesnelheid

De centrifugesnelheid is een ander woord voor het toerental. Hoe sneller er gecentrifugeerd kan worden, hoe droger je was uit de machine komt.

Automatische wasmiddeldosering

Gooi jij ook wel eens per ongeluk een halve liter wasmiddel in de wasmachine? Dan is automatische wasmiddeldosering een mooie extra functionaliteit van de machine voor jou. Hierbij bepaalt de machine zelf hoeveel wasmiddel er nodig is, op basis van de hoeveelheid was en hoe vuil deze is. Naast dat dit makkelijker is, scheelt het ook in het gebruik van wasmiddel en blijft je kleding langer mooi.

Koolborstelloze motor

Een wasmachinetrommel wordt aangedreven door een motor. In de goedkopere wasmachines gebeurt dit door koolborstels. Deze maken redelijk wat lawaai en slijten op den duur. De wat duurdere wasmachines worden aangedreven door magneten. Daardoor is het apparaat een stuk stiller, slijtvaster en ook energiezuiniger. Wel betaal je meer voor deze machines.

Wifi-connectie

Zoals zoveel huishoudelijke apparaten tegenwoordig, zijn er ook wasmachines die met wifi verbonden kunnen worden. Een belangrijk voordeel is dat je door de wifiverbinding de machine op afstand kan besturen. Je kan dus terwijl je van huis bent de machine laten draaien. Ook heb je inzicht in hoe lang het nog duurt voordat je wasje klaar is. Kortom een leuke extra gadget als je dol bent op het ‘smart’ maken van je huis, maar niet een noodzakelijke functie.

Wasprogramma’s

Elke wasmachine heeft een aantal verschillende standaard wasprogramma’s klaarstaan die er nuttig zijn voor de gemiddelde wasmachine gebruiker. Denk aan een snel programma, een programma voor katoen, synthetisch, wol/handwas en een ecostand. Heb je een specifiek programma dat je vaak wil gebruiken, bijvoorbeeld een allergieprogramma waarmee op hoge temperatuur en meer water gewassen wordt, dan is het belangrijk om bij aanschaf van de machine erop te letten dat deze functie er ook op zit.

Functies

Per wasmachine zit er veel verschil in de functies die een machine heeft. Hieronder verstaan we onder andere het later kunnen starten van een programma (uitgestelde start) of een display met informatie over hoe lang het programma nog duurt.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een wasmachine is afleesbaar in het energielabel. Zoek je een zuinige machine, kies dan voor een wasmachine met energielabel A. De minst zuinige machines hebben label G. Daarnaast heeft bijna elke wasmachine een ecostand, die zuiniger en efficiënter wast.

Geluidsniveau

Door het gebruik van een andere aandrijving van de motor en andere hoogwaardige onderdelen, kan de ene wasmachine veel stiller zijn dan de andere. Toch zijn de verschillen niet extreem: stille wasmachines maken tot zo’n 72 decibel geluid terwijl de luidste wasmachines meer dan 78 decibel kunnen maken.

Gebruiksvriendelijkheid

Kan een kind inderdaad de was doen? De gebruiksvriendelijkheid van een wasmachine zegt iets over hoe makkelijk deze te bedienen is. Is het display duidelijk, zijn de knoppen makkelijk te bedienen en zijn er niet te veel keuzes, dan is een machine makkelijk voor iedereen te gebruiken.

Merk en Prijs

Bekende merken die wasmachines maken zijn bijvoorbeeld Siemens, Bosch, AEG, Samsung, Miele en Whirlpool. Wasmachines van deze merken zijn vaak duurder dan van onbekende merken. In bijna elke prijsklasse is wel een machine te krijgen, maar reken er wel op dat je minstens 300-400 euro kwijt bent aan een machine.

Garantie

Vanwege de hoge aanschafprijs van een wasmachine zijn goede garantievoorwaarden van belang. Bij een nieuwe machine krijg je standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Daarbovenop kunnen er merken zijn die nog meer garantie geven op specifieke onderdelen van de machine; vergelijk dit daarom goed.

Koopadvies

Wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen is het belangrijk om te bepalen of je veel functies en mogelijkheden wilt of niet. Gebruik je bijvoorbeeld een app in de praktijk en is het voor jou belangrijk dat je een grote trommel nodig hebt. Is het verbruik erg belangrijk dan is het goed om op de energieklasse te letten. Wil je optimale ondersteuning let dan vooral op de garantie van de machine als ook de motor. Tot slot is natuurlijk het budget belangrijk. Voor wat betreft de wasprogramma’s zijn er minimale verschillen met uitzondering van de Samsung die hier wel wat meer kan bieden.

Veelgestelde vragen

Wasmachines hebben al lange tijd een energielabel. Dit label was vroeger best verwarrend, maar gelukkig zijn de energielabels tegenwoordig goed te begrijpen. Elke nieuwe machine heeft een label tussen A (heel energiezuinig) en G (weinig energiezuinig). Dit energielabel geeft dus een goede indicatie van hoe zuinig een wasmachine is.

Er zijn verschillende schattingen over de levensduur van een wasmachine. Die lopen uiteen van 2 jaar tot 15 jaar. Het is dus lastig te zeggen of een machine een lange levensduur heeft. Heb je geluk, dan gaat deze misschien 15 jaar mee, en heb je pech, dan gaat de machine misschien veel eerder stuk. Gemiddeld genomen zal de levensduur dus ergens in het midden liggen, rond de 8 jaar.

Goedkopere wasmachines koop je vanaf ongeveer 300 euro. Daarboven kun je het zo gek maken als je maar wilt: zo zijn er ook wasmachines van ruim 1400 euro te koop. Gemiddeld heb je voor 400-700 een goede, nieuwe en redelijk zuinige nieuwe machine.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *