Waarom is de Elektrische kachel weer zo populair geworden? Als de koude dagen er weer aankomen, is er weinig fijner dan het binnenshuis lekker warm te maken.

Gezellige avondjes op de bank bij kaarslicht, het kijken van een romantische kerstfilm of uitgebreid koken: het zijn heerlijke winterse activiteiten die we het liefst in een knus verwarmd huis doen.

beste elektrische kachel kopen

Een elektrische kachel maakt je huis warm en knus op koude winterdagen. Bovendien is het met de hogere energiekosten van het gas ook een interessant alternatief om het tijdens de koudere dagen wat comfortabeler te hebben in huis.

Maar door de hoeveelheid aan verschillende elektrische kachels kan het moeilijk zijn om hier een goede keuze in te maken. Daarom leggen we je alle belangrijke zaken uit over een elektrische kachel en helpen we je in het maken van de juiste keuze voor een kachel waardoor jij er de hele winter warmpjes bij zit!

Wat is een elektrische kachel?

Een elektrische kachel is een verwarming die niet op gas werkt, maar op elektriciteit. Deze kachels worden vaak gebruikt om snel ruimtes te verwarmen, of worden ingezet op plekken waar geen centrale verwarming kan worden gebruikt. Een elektrische kachel kan je gebruiken als enige vorm van verwarming, maar je kan het ook aanvullend inzetten wanneer de andere verwarming niet goed genoeg werkt.

Een elektrische kachel heeft vaak een handzaam formaat en is daardoor makkelijk te verplaatsen. Dat maakt een stroomkachel makkelijk inzetbaar op verschillende plekken. Een uitgebreide installatie is dus ook niet nodig: het enige dat moet gebeuren om een elektrische kachel te laten werken, is de stekker in het stopcontact doen.

Overzicht Elektrische Kachels

Wil je direct weten welke Elektrische kachels wij hebben geselecteerd voor onze test. De onderstaande modellen zijn geselecteerd op basis van type kachel, kwaliteit, positieve ervaringen, prijs en vermogen. We zullen de resultaten van deze test verderop in de koopgids behandelen.

Top 10 Elektrische Kachels

1. Auronic Elektrische Olieradiator

Auronic elektrische olieradiator

Ruimte: tot 30 m²
Type: Oliegevulde kachel
Vermogen: 2000 W

Veito CH1800RE Carbon Infrarood Elektrische Kachel

Ruimte: tot 16 m²
Type: Infraroodkachel
Vermogen: 1700 W

Rowenta Instant Comfort Compact SO2320 Ventilatorkachel

Ruimte: tot 20 m²
Type: Ventilatorkachel
Vermogen: 2000 W

Sogo Elektrische Ventilatorkachel

Ruimte: tot 30 m²
Type: Ventilatorkachel
Vermogen: 2000 W

ICQN Infrarood Kachel

Ruimte: tot 16 m²
Type: Infraroodkachel
Vermogen: 900 W

Auronic Elektrische Convector Kachel

Ruimte: tot 50 m²
Type: Convectorkachel
Vermogen: 2000 W

Duux Threesixty 2 Smart Elektrische Kachel

Ruimte: tot 30 m²
Type: Keramische kachel
Vermogen: 1800 W

MOA Elektrische Verwarming

Ruimte: tot 20 m²
Type: Convectorkachel
Vermogen: 2000 W

Malatec Ventilator kachel

Ruimte: tot 50 m²
Type: Ventilatorkachel
Vermogen: 3000 W

Princess 348200 Elektrische Glazen verwarmingspaneel

Ruimte: tot 22 m²
Type: Straalkachel
Vermogen: 2000 W

Wat zijn de voordelen van een elektrische kachel?

Een elektrische kachel werkt binnen enkele minuten. Vergeleken met andere vormen van verwarming scheelt dat erg veel tijd en zit je er dus veel sneller warm bij.

Daarnaast is het gebruik van een elektrische kachel heel flexibel: wil je het op een bepaalde plek warmer hebben, dan verplaats je de kachel makkelijk naar die plek, doet de stekker in het stopcontact en voordat je het weet is het warm. Het enige dat je nodig hebt, is namelijk stroom.

Een ander voordeel is dat (afhankelijk van de geldende energieprijzen) een elektrische kachel in gebruik goedkoper is dan centrale verwarming. Ben je in het bezit van zonnepanelen, dan is elektrische verwarming een goedkope manier om te verwarmen.

Ook in aanschaf zijn elektrische kachels aantrekkelijker dan alternatieven als een complete cv-installatie of inzet van een airco of ander luchtverwarmingssysteem. Ook hierdoor wordt de elektrische kachel veel gebruikt in een caravan of moeilijk bereikbare ruimte die toch verwarmd moet kunnen worden.

Welke soorten Elektrische kachels zijn er?

Er zijn een flink aantal verschillende soorten elektrische kachels. We beschrijven de verschillende soorten hieronder in het kort.

Convectorkachel

Een convectorkachel is eigenlijk een radiator van de centrale verwarming, maar dan op elektriciteit. Beide soorten verwarming werken namelijk hetzelfde: een verwarmingselement in de kachel trekt de koude omgevingslucht naar zich toe en warmt de aangetrokken koude lucht vervolgens op. De verwarmde lucht stijgt op in de ruimte, koelt gaandeweg weer af en komt daarmee weer terug bij de convectorkachel.

Infraroodkachel

De infraroodkachel werkt op basis van het stralen van hitte. Dit is te vergelijken met wat er gebeurt als je een zonnestraal op je huid voelt: je voelt meteen de warmte ervan. Op basis van de straling van de kachel worden ruimtes en spullen of personen daarin verwarmd. De lucht wordt er niet door verwarmd, waardoor een infraroodkachel heel efficiënt werkt.

Oliegevulde kachel

Deze kachel is eigenlijk een convectorkachel, waarbij de olie in de kachel zorgt voor het verwarmen van de lucht. Daardoor is deze kachel dubbel efficiënt, want behalve door de afgifte van warme lucht, geeft ook de warme olie warmte af aan de omgeving. Deze kachel wordt ook wel een radiatorkachel genoemd, want de kachel ziet er net zo uit als een gewone verwarming die vast zit aan de muur.

Ventilatorkachel

Zoals de naam al zegt, werkt deze kachel als een ventilator met warme lucht. Door de ventilator wordt warme lucht snel verspreid, waardoor dit type kachel handig is als je snel ruimtes wilt verwarmen. Ook voor directe verwarming wanneer je bijvoorbeeld op de bank zit en het koud hebt, is een ventilatorkachel ideaal. Je kunt snel met een ventilatorkachel warm worden.

Keramische kachel

In deze kachel zit een keramische plaat die door elektriciteit langzaam opwarmt. Vervolgens wordt koude lucht naar de plaat geleid, waar deze wordt opgewarmd. Door een ventilator wordt de warme lucht verspreid. Keramische kachels staan bekend om hun efficiëntie: doordat de plaat lang warm blijft, wordt er optimaal gebruikgemaakt van de gebruikte stroom. Doordat deze kachel ook niet superwarm wordt, is het een veilige kachel om te gebruiken als er kinderen of dieren in de buurt zijn.

Straalkachel

Dit type kachel is eigenlijk ook een infraroodkachel: een straalkachel werkt namelijk op basis van warme straling. Deze straling verwarmt direct meubilair of de huid, en dus niet eerst de lucht.

Bouwkachel

Een bouwkachel is specifiek bedoeld om te gebruiken tijdens verbouwingen. Deze kachels zijn zo gebouwd dat ze wel tegen een stootje kunnen, en hebben voldoende kracht om plekken waar geen andere vorm van verwarming is toch te kunnen verwarmen. Dat betekent dat ze veel vermogen hebben, en dus de ruimte snel warm hebben. Een nadeel hiervan is dat dit type kachel niet zo zuinig is.

Top 10 Beste Elektrische kachels

Onderstaande elektrische kachels zijn door ons geselecteerd als stuk voor stuk uitstekende producten. Toch zijn er individuele verschillen en hierdoor is er voor iedereen wel een geschikt model te vinden.

Beste Elektrische Kachel

1. Auronic Elektrische Olieradiator

Deze oliegevulde kachel van Auronic heeft uitstekende reviews en is een degelijke en betrouwbare elektrische kachel. Hijzal een comfortabele warmte afgeven aan de directe omgeving en kan een ruimte tot 25-30m2 verwarmen.

Deze elektrische oliekachel is bovendien uitgevoerd met een handige timer en kan op 3 verschillende warmtestanden (800, 1200 en 200 Watt) worden gezet. De airflow van de olieradiator zorgt ervoor dat je binnen 5 minuten de temperatuur is bereikt die is ingesteld.

Naast de robuustheid is deze kachel ook nog eens veilig voor zijn directe omgeving. De handige wieltjes zorgen ervoor dat je hem eenvoudig kunt verplaatsen.

Voordelen en nadelen:

 • Robuust en veilig
 • Prettige warmte zoals van een radiator
 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Geen

Zuinige Elektrische Kachel

2. Veito CH1800RE Carbon Infrarood Elektrische Kachel

De Veito Infraroodkachel is een mooie elektrische kachel die bovendien ook zeer compleet is uitgerust. Wij hebben dit model ook verkozen door zijn mooie luxe uitstraling en goede reviews. Zeker wanneer je een directe verwarming nodig hebt is het eigenlijk ideaal want dat is een groot voordeel van deze infrarood verwarming.

Met 4 standaard warmtestanden van 800 – 1700 Watt is deze elektrische kachel ook iets zuiniger dan de overige modellen. De automatische temperatuurregeling is ideaal en de kantel en oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat hij ook veilig kan worden gebruikt. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je hem eenvoudig vanuit je stoel bedienen en verwarm je eenvoudig een ruimte tot 20 m2.

Voordelen en nadelen:

 • Mooi Design
 • Snel directe warmte
 • Compleet en eenvoudig te gebruiken
 • Verbruikt minder elektriciteit
 • Het carbon verwarmingselement moet wel op termijn 10.000 uur vervangen worden

Compacte Elektrische Kachel

3. Rowenta Instant Comfort Compact SO2320 Ventilatorkachel

Deze Rowenta ventilatorkachel is lekker compact en kan overal geplaatst worden. Met twee warmtestanden is hij vooral door ons verkozen vanwege de snelle directe verwarming en compacte formaat. Hij kan tot ruimtes van 20m² verwarmen en is bovendien in de zomer ook als ventilator te gebruiken.

De Rowenta SO2320 heeft een automatische uitschakeling bij oververhitting en de behuizing blijft aan de buitenzijde koel. Met een geluidsarme stand is hij ook uitstekend voor in de slaapkamer te gebruiken waarmee hij ook minder energie verbruikt.

Voordelen en nadelen:

 • Compacte Elektrische kachel
 • Snelle directe warmte
 • Ook als ventilator te gebruiken
 • Snoer is niet erg lang

Goedkope Elektrische Kachel

4. Sogo Elektrische Ventilatorkachel

Deze Elektrische kachel van het merk Sogo is een ventilatorkachel die snel en effectief warmte kan geven en bovendien net als het vorige model lekker compact is. Het is op deze manier een ideale bijverwarming voor de koudere periodes in de winter en je kunt hem zowel in de woonkamer, badkamer, werkkamer, slaapkamer of terras gebruiken.

Met 4 warmtestanden is hij eenvoudig te regelen en met de ingebouwde temperatuurregeling ook gewoon op een vaste temperatuur in te stellen. Natuurlijk is deze Sogo kachel ook uitgerust met een beveiliging tegen oververhitting. Bijzonder is bij dit model de lagere prijs.

Voordelen en nadelen:

 • Compact en ideaal voor directe warmte
 • Prijs
 • Gebruiksvriendelijk
 • Maakt wel meer geluid
 • Goedkoper materiaal

Eenvoudige Elektrische Kachel

5. ICQN Infrarood Kachel

De ICQN Infraroodkachel is een stabiele en eenvoudig uitgevoerde kachel die bovendien ook nog eens snel een ruimte tot 16 m² zal verwarmen. Met zijn constante vermogen van 900 Watt is hij ideaal als bijverwarming zonder de energierekening enorm te verhogen. De ICQN heeft maar 1 warmtestand en dus zul je hem zelf moeten uitschakelen.

Door het compacte formaat is ook deze elektrische kachel van ICQN eenvoudig te verplaatsen.

Voordelen en nadelen:

 • Compact en eenvoudig
 • Prettige directe warmte
 • Verbruikt minder
 • Minder veilig
 • Zelf uit te schakelen
 • 1 warmtestand en geen thermostaat

Traditionele Convector Kachel

6. Auronic Elektrische Convector Kachel

De Auronic Elektrische Convector Kachel is een krachtige kachel die ruimtes tot 50 m² moeiteloos zal kunnen verwarmen. Met de drie warmtestanden die beginnen vanaf 750 tot 2000 Watt kan zal hij moeiteloos zijn warmte aan de directe omgeving vrijgeven. De kachel is verder simpel en veilig in het gebruik.

De convector kachel zal de koude lucht in de ruimte aanzuigen opwarmen en warme lucht uitblazen. Hierdoor werkt hij snel en effectief.

Voordelen en nadelen:

 • Eenvoudige Elektrische Kachel
 • Scherpe prijs
 • Verwarmd goed
 • Geen thermostaat
 • Snoer wat kort

Onze Keus

7. Duux Threesixty 2 Smart Elektrische Kachel

Wanneer je alle gemakken van een Elektrische Kachel wilt combineren met een strak design en de laatste technologische ontwikkelingen dan kom je vanzelf bij deze Duux Threesixty 2 Smart keramische kachel uit. Naast een compact ontwerp heeft hij 3 warmtestanden van 800-1800 Watt waarmee hij ruimtes tot 30 m² kan verwarmen. De ingebouwde ventilator is hierbij een handig hulpmiddel om het sneller warm te krijgen.

De Duux Threesixty 2 heeft een thermostaat die tussen 18⁰ en 30⁰ via een handige app is in te stellen. Bovendien is deze innovatieve kachel ook nog eens via Google Home of Alexa te besturen. Ook is hij veilig met tegen oververhitting en een extra veiligheidsschakelaar aan de onderzijde van het apparaat.

Voordelen en nadelen:

 • Modern compact design
 • Afzonderlijke App
 • Stil en snel warm
 • Handige thermostaatV
 • Veilig
 • Geen

Beste Prijs / Kwaliteit

8. MOA Elektrische Verwarming

Wanneer je de MOA-convectorkachel bekijkt, zul je direct zien dat deze kachel een modern design heeft. Natuurlijk moet dit ook in je interieur passen maar met een zilveren en een zwarte uitvoering heb je hier ook nog keus. De kachel zelf kan tot 2000 Watt een ruimte tot 20 m² verwarmen. Hij beschikt over een instelbare thermostaat en heeft standaard drie warmtestanden.

De MOA PH01W is IP20 gecertificeerd en is voorzien van een goede gebruikshandleiding. Hij geeft snel zijn warmte af en hierdoor zal hij snel je kamer verwarmen. Kortom een kwalitatieve kachel voor een leuke prijs en goede ervaringen van gebruikers.

Voordelen en nadelen:

 • Modern design
 • Geeft snel veel warmte af
 • Uitstekende prijs / kwaliteit
 • Niet in badkamer te plaatsen

Voor de grotere ruimte

9. Malatec Ventilator kachel

Wanneer je een grotere ruimte wilt verwarmen dan is deze Malatex bouwkachel de beste keuze. Met een vermogen van wel 3000 Watt kun je moeiteloos een ruimte tot 50 m². Je moet met deze elektrische kachel ook niet naar de kosten voor het verbruik kijken. Maar heb je zonnepanelen op je dak dan is dit wel een aanrader. In de praktijk zien we dan ook dat deze kachel veel gebruikt wordt in woon of bedrijfsruimtes, werkplaatsen, garages, kelders etc.

De Malatex kan overigens ook een ruimte koelen en heeft met 6 verschillende standen, sterke ventilator en veel comfort. Verder heeft deze elektrische kachel een omvalbeveiliging en schakelt hij automatisch uit als hij te warm wordt. Het model is compact en met een IP44 certificering goed beschermd.

Voordelen en nadelen:

 • Erg krachtig
 • Multifunctioneel
 • Compact
 • Verbruikt meer bij hoge standen

Veiligste Elektrische Verwarming

10. Princess 348200 Elektrische Glazen verwarmingspaneel

Wanneer je een veilige elektrische verwarming zoekt voor op de kinderkamer bijvoorbeeld dan is deze Princess de beste keuze. Met een kinderslot, omvalbeveiliging en overhittingsbeveiliging is hij extreem veilig. Bovendien is er ook de mogelijkheid om de kachel aan de muur te bevestigen buiten het bereik van je kinderen.

Natuurlijk kun je Princess 348200 met een vermogen van 2000 Watt via de iOS of Android Princess Home app bedienen op de door jou gewenste temperatuur. We hebben het dan nog niet eens over het strakke design gehad die ook in elke andere moderne kamer tot zijn recht zal komen. Al met al een alleskunner met 99 verschillende warmtestanden om ruimtes tot 22 m² aangenamer te maken.

Voordelen en nadelen:

 • Mooi modern design
 • Remote bedienbaar via App
 • Veilig
 • Bediening via app niet voor iedereen geschikt

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische kachel?

Nu je op de hoogte bent van alle verschillende soorten kachels, zijn er nog een aantal zaken die je moet weten voordat je kan besluiten wat de beste elektrische kachel is voor jou. Er zijn namelijk een aantal belangrijke verschillen die van invloed zijn op hoe een elektrische kachel werkt.

Vermogen elektrische kachel

Het vermogen van een kachel is belangrijk om een paar verschillende redenen. Ten eerste zegt het vermogen wat over hoe sterk een kachel is, en hoe snel een kachel dus een ruimte kan verwarmen.

Het vermogen dat een kachel moet hebben hangt dan ook af van hoe groot de ruimte is die je wilt verwarmen. Ten tweede is het vermogen belangrijk op basis van de kosten die dit met zich meebrengt. Een kachel met een hoger vermogen zal meer energie verbruiken, en dus zal de energierekening hoger zijn dan bij een kachel met een lager vermogen.

Het vermogen van een kachel wordt uitgedrukt in Watt, waarbij gewone elektrische kachels ergens tussen 400 tot 2500 Watt kunnen leveren.

Energieverbruik elektrische kachel

Een elektrische kachel is over het algemeen een elektrisch apparaat dat veel energie verbruikt. Op basis van het vermogen van de kachel en de tijd dat de kachel aan staat, kun je het energieverbruik berekenen. Er bestaan hierbij verschillen in energieverbruik tussen de verschillende soorten kachels: keramische kachels zijn bijvoorbeeld redelijk energiezuinig, net als infrarood kachels.

Te verwarmen ruimte (inhoud)

De inhoud van een kamer of ruimte is van belang om een kachel te kiezen die voldoende vermogen heeft om de kamer warm te krijgen. De inhoud van een kamer bereken je in kubieke meters. Op basis van het aantal kubieke meters inhoud wordt er per elektrische kachel aangeven hoeveel vermogen de kachel moet hebben om een ruimte van deze grootte warm te krijgen.

Vermogen Elektrische KachelOppervlakte ruimteInhoud ruimte
1000 Watt8 – 14 m220 – 25 m3
1500 Watt12 – 18 m230 – 45 m3
2000 Watt16 – 22 m240 – 55 m3
2500 Watt20 – 26 m250 – 65 m3
3000 Watt24 – 32 m260 – 80 m3
Vermogen elektrische kachels naar oppervlakte of inhoud ruimte

Regelbare Thermostaat

Het grote voordeel van een elektrische kachel met thermostaat, is dat de kachel niet eindeloos aan blijft, maar alleen aan staat als het nodig is en de temperatuur laag is. Hiermee kun je de verspilling van energie voorkomen.

Geluid elektrische kachel

Door de verschillende technieken die gebruikt zijn om de kachels te laten werken, is er ook een groot verschil in het geluid dat de kachels maken. Terwijl sommige kachels, zoals een straalkachel, radiatorkachel, infraroodkachel en convectorkachel bijna compleet stil zijn, maken de keramische kachel en ventilatorkachel wat meer geluid.

Veiligheid elektrische kachel

Natuurlijk is het heel belangrijk dat een elektrische kachel veilig is. Hierbij zitten er voor- en nadelen aan een elektrische kachel. Zo is er geen kans op CO2-vergiftiging, maar kan een elektrische kachel wel sneller omvallen dan een vaste installatie en kunnen bepaalde onderdelen warm worden. Welke veiligheidsaspecten voor jou van belang zijn, hangt erg af hoe en waar je de kachel wil gaan gebruiken.

Garantie elektrische kachel

Per merk en type kachel zijn er verschillende garantievoorwaarden. Om er zeker van te zijn dat je recht hebt op goede garantievoorwaarden, is het belangrijk dat je voor aanschaf van de kachel deze voorwaarden goed doorneemt.

Koopadvies

Wanneer je een elektrische kachel gaat kopen is het belangrijk om een aantal aspecten in de gaten te houden. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welke ruimte je wilt gaan verwarmen of bij verwarmen.

Als de kachel een volledige ruimte zonder ondersteuning moet gaan verwarmen is het belangrijk om eerst de capaciteit te bepalen. Kijk dan gewoon naar de oppervlakte van deze ruimte.

Wanneer je alleen wilt bijverwarmen dan zal elke kachel met de mogelijkheid om directe warmte af te geven ideaal zijn. Kies dan voor een compact model die goed verstelbaar is en waar je de directe omgevingstemperatuur snel mee comfortabel kunt maken.

Wanneer je een specifieke ruimte als een werkkamer of slaapkamer wilt verwarmen kijk dan naar de oppervlakte maar let ook op de veiligheid en een variabele temperatuurinstelling. Je zult dan minder stroom verbruiken en bovendien is de temperatuur in de kamer dan beter te regelen.

Voor wat betreft de verschillende soorten elektrische kachels is de beste keuze altijd van de individuele wensen afhankelijk. Wel zijn de oliegevulde kachels het robuustst, stil en veilig maar bovendien ook minder storingsgevoelig. De warmte is te vergelijken als die van een normale radiator wordt afgegeven. Dit is ook de reden dat wij de Auronic Elektrische Kachel als beste hebben gekozen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom een elektrische kachel verbruikt, hangt af van het vermogen van de kachel. Op basis daarvan kan je berekenen hoe groot het elektriciteitsverbruik is. Elektrische kachels met thermostaat zijn zuiniger dan elektrische kachels zonder thermostaat, omdat dit laatste type continu aan staat.

Over het algemeen zijn elektrische kachels veilig. Wel is het belangrijk om vooraf na te gaan of het type kachel past bij de ruimte die je wilt verwarmen. Sommige kachels kunnen warm worden aan de buitenkant. Daarnaast kunnen kachels in combinatie met water gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat er geen water in de buurt kan komen van een elektrische kachel.

Of een elektrische kachel goedkoper is dan centrale verwarming op gas, hangt onder andere af van hoeveel kachels je gebruikt, welke dit zijn en hoe lang je ze aan zet. Ook hangt dit af van de actuele prijzen van gas en stroom. Heb je zelf zonnepanelen, dan is de kans groot dat een elektrische kachel goedkoper is dan gas verwarming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *