beste compact camera

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte compact camera, dan is het aanbod enorm. Om de beste compact camera van 2024 te kunnen bepalen, hebben wij een lijst samengesteld die gebaseerd is op kwaliteit, functies, specificaties, reviews en tests die momenteel actueel zijn.

De lijst van goede compact camera’s is natuurlijk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en het gebruik. Toch denken we dat we hier voor iedereen die een compact camera wil aanschaffen voldoende aanbod hebben kunnen verzamelen.

We zijn ervan overtuigd dat je hier dan ook altijd het voor jou ideale model tussen zult vinden.

Wat is een compact camera nu eigenlijk?

Een compact camera is een camera die je snel en eenvoudig mee kunt nemen en dus compact en licht van gewicht is. Je kunt de compact camera eenvoudig in je broekzak of tas meenemen en de foto’s zijn veel scherper dan van een mobiele telefoon.

Wel kenmerkt hij zich door het gebruik van een enkele lens die over een zoomfunctie kan beschikken. De compact camera wordt vaak gebruikt op reis of voor onderweg en zal snel en eenvoudig te bedienen moeten zijn.

Welke beeldkwaliteit levert de compact camera?

Eigenlijk is de beeldkwaliteit van de compact camera volledig afhankelijk van de lens die in de camera aanwezig is.

Vanwege het compacte formaat is deze lens minder dan die van de digitale camera’s die vaak over een veel grotere sensor beschikken. Toch is er door geavanceerde techniek steeds meer mogelijk en zijn de duurdere modellen in staat een betere kwaliteit de leveren.

Ook wanneer je video’s maakt is een goede sensor erg belangrijk voor de kwaliteit van de opnames. Maar ook 4K opnames voor vloggers zijn momenteel al mogelijk met de compact camera.

Let bij de aanschaf vooral op het aantal megapixels, hoge ISO-waarden, type lens en zoom functionaliteit.

Welke instellingen kom je tegen op de compact camera?

De meest standaard modellen hebben niet zoveel mogelijkheden en dat maakt ze wel super eenvoudig om snel foto’s te maken. Een snelle focus is hierbij belangrijk en je kunt vaak volledig automatisch je foto’s maken.

Wil je meer controle over de instellingen, dan ga je vaak naar de iets duurdere modellen onder de compact camera’s met gedeeltelijke of handmatige opties.

De diafragma, sluitertijden en ISO-waarden zijn hier afzonderlijk in te stellen. Vooral voor de professionele fotograaf is dit een must. Maar bij de hobby fotograaf zie je dat deze instellingen vaak gedeeltelijk of volledig automatisch worden gebruikt.

Beste Compact Camera’s

In onderstaand overzicht hebben wij de beste compact camera’s voor jou op een rijtje gezet. Zoals gezegd hebben we hier naar verschillende aspecten gekeken zoals kwaliteit, functies, specificaties, tests en reviews.

Compact cameraMegapixelsISO waardePrijs
1. Sony Cyber-Shot DSC-RX100 V20,1125 - 12800
2. Sony Cybershot DSC-HX90V18,280 - 12800
3. Panasonic Lumix DMC-TZ20020,1100 - 25600
4. Canon PowerShot G7X Mark II20,9125 - 12800
5. Panasonic Lumix DC-FZ8218100 - 6400

Stuk voor stuk zijn het uiteindelijk compact camera’s die fantastische foto’s maken en zitten de grootste verschillen vooral in ondersteuning van functies en specificaties.

1. Sony Cybershot DSC-RX100 VI: Beste compact camera

Sony Cyber-Shot DSC-RX100 VI beste compact camera

De Sony Cyber-Shot DSC-RX100 VI is volgens ons momenteel de beste compact camera. Met zijn compacte formaat heeft deze camera een groot zoombereik door zijn 24 – 200 mm lens met een 8,3x zoom.

Hij heeft bovendien de allersnelste autofocus van maar liefst 0,03 seconden die in staat is om 24 frames per seconde te schieten. Ook gaat dit allemaal nog eens heel nauwkeurig door zijn 315 focuspunten en een ISO-gevoeligheid tot 12.800.

Fantastische foto’s

Met maar een gewicht van 299 gram is Sony Cybershot DSC-RX100 VI handig mee te nemen en kun je overal de beste foto’s maken met een optimaal zoombereik.

Door de lichtsterke f/2.8-4.5 lens van Zeiss met 8.3x zoom kun je mooie foto’s maken met een onscherpe achtergrond of details in de verte goed naar voren halen.

Ook is de beeldstabiliteit van deze compact camera van het hoogste niveau. Hierdoor kun je hoogwaardige beelden vastleggen die zelfs van veraf en bij weinig licht worden genomen.

Bediening met touchscreen

De bediening van de Sony Cybershot DSC-RX100 VI is vrij intuïtief. Om het focuspunt in te stellen kun je de functie Touch Focus gebruiken door alleen op de monitor te tikken. Maar ook met de Touch Pad AF kun je het focuspunt door met je vinger te slepen instellen.

De Touch Shutter is een alternatief voor de sluiterknop die afhankelijk van hoe je de camera vasthoudt, soms eenvoudiger te gebruiken is. Het touchscreen is hierbij overigens handig kantelbaar voor het goed aflezen en gebruiken van het scherm.

Voordelen en nadelen

 • Haarscherpe foto’s en snelle autofocus
 • Zeer lichtsterke lens
 • Hoge beeldstabiliteit
 • Hoge ISO-gevoeligheid tot 12.800
 • Filmen in 4K HDR
 • Wifi en NFC-ondersteuning
 • Kantelbaar touchscreen
 • Prijs

2. Sony Cybershot DSC-HX90V: Sterke vlog en selfie camera

Sony Cybershot DSC-HX90V compactcamera

Ben je op zoek naar een compacte camera voor fantastische foto’s en alles moet ook nog eens goed betaalbaar blijven? De Sony Cybershot DSC-HX90V is dan zeker het model waar je eens goed naar moet kijken.

Het model is nu al enige jaren op de markt, maar heeft verschillende prijzen gewonnen en is niet voor niets een van de meest verkochte modellen.

Door de metalen behuizing voelt deze compactcamera lekker stevig aan en kan hij ook tegen een stootje. Door zijn gewicht van maar 245 gram is het een echte compact camera en steek je hem zo in je broekzak om hem overal mee naar toe te nemen.

Veel mogelijkheden

Wanneer we naar de specificaties kijken van de DSC-HX90V dan is hij voorzien van een 18.2 megapixel sensor met een 30x zoom functie bij een ISO-bereik tot maximaal 12.800.

Zeg nu zelf; dit zijn voor een compact camera gewoon uitstekende specificaties om onder alle lichtomstandigheden fantastische foto’s te maken.

Deze compact camera is uitgevoerd met een Kantelbaar lcd-scherm (180 graden). Ideaal voor het maken van een eenvoudige compositie van selfies vanuit een lage positie.

Omdat je met de snelle processor Full HD video’s kunt maken en hij is uitgerust met een kantelbaar scherm, is hij ook erg populair bij vloggers. Met WiFi en NFC kun je overigens je beeldmateriaal eenvoudig overzetten en/of delen met vrienden.

Goede ZEISS lens

De Sony Cybershot HX90V is ideaal omdat hij voor veel soorten van foto’s eigenlijk alles in huis heeft.

De 24 – 730 mm Zeiss lens met 30x zoom zorgt voor het maken van foto’s waarbij details van ver weg eenvoudig naar voren kunnen worden gehaald. Dus niet alleen handig voor mooie foto’s op vakantie maar ook voor natuurliefhebbers.

Overigens is deze camera al door Kieskeurig verkozen als ‘best reviewed’ compactcamera en je koopt hem momenteel al voor rond de 300 Euro.

Voordelen en nadelen

 • Beste Prijs/ kwaliteit
 • Compacte en stevige behuizing
 • Mooie ZEISS 30x optische zoomlens
 • 18,2-Pixels Exmor R-CMOS-sensor voor de beste beeldkwaliteit
 • Kantelbaar lcd-scherm (180 graden)
 • Wifi, NFC en gps-ondersteuning
 • Geen 4K HD

Ben je ook bezig met nabewerking van je foto’s op je computer overweeg lees dan ook eens onze test over beste gaming monitoren. Hoge resolutie en uiterst scherp beeld.


3. Panasonic Lumix DMC-TZ200: Ideaal voor op reis

Panasonic Lumix DMC-TZ200

De Panasonic Lumix DMC-TZ200 is een uiterst krachtige compact camera die bovendien voor een zeer scherpe prijs beschikbaar is.

Deze 20,1 megapixel compactcamera is uitgevoerd met een LEICA 15x optische zoomlens en hoogwaardige 1-inch sensor, zodat je mooie foto’s kunt maken waarbij het detail goed wordt vastgelegd.

Ook is het mogelijk om met deze camera video’s in 4K kwaliteit op te nemen en kun je met de ingebouwde Wifi deze direct delen met je familie en vrienden.

Handig op reis

Vanwege zijn goede specificaties maar ook handige formaat, is dit een ideale reisgenoot voor op vakantie. Omdat je snel je favoriete vakantiefoto’s kunt nemen en de camera zelf weinig ruimte in beslag neemt.

Scherpstellen van foto’s achteraf

Uniek is de mogelijkheid om pas achteraf te bepalen hoe je de foto wilt scherpstellen. De handige Post Focus functie op de Panasonic Lumix DMC-TZ200 geeft je de mogelijkheid om dit te doen.

Ideaal dus wanneer je snel foto’s maakt van een leuke scene en in de nabewerking de mogelijkheid hebt om deze momenten te bewerken.

Voordelen en nadelen

 • Prijs/ kwaliteit
 • Mooie, scherpe foto’s
 • Gebruiksvriendelijk toestel
 • Lichtgewicht camera
 • Achteraf scherpstellen
 • Wifi en bluetooth ondersteuning
 • Zoom beperkter

4. Canon PowerShot G7X Mark II: Super scherpe foto’s

Canon PowerShot G7X Mark II compact camera

De Canon PowerShot G7X Mark II is een handige compacte camera die topprestaties levert.

Met een resolutie van 20,1 megapixels CMOS-sensor en een DIGIC 7 beeldprocessor met 8 beelden per seconde maak je geweldige foto’s bij verschillende soorten van lichtomstandigheden.

Maar deze slimme compact camera van het bekende merk Canon is ook bij weinig licht met een ISO-waarde tussen de 125 en 12800 goed in te stellen. En wat te denken van de 4.2x zoomlens waardoor deze compact camera over een 24-100 mm lens beschikt met een snelle F/1.8-F/2.8 diafragma.

Handmatig scherpstellen

Het scherpstellen kan automatisch maar ook handmatig worden ingesteld om meer controle en creativiteit te geven. Natuurlijk kun je met dit toestel ook Full-HD video opnames maken die je via de NFC-chip of WiFi kunt delen.

Vlog of selfie maken

Met het uitklapbare scherm is deze compact camera bovendien ook handig voor het maken van een vlog.

Voordelen en nadelen

 • Gebruiksvriendelijke compact camera
 • Uitstekende beelden 20,1 megapixels
 • ISO-waarde tot 12800 voor scherp beeld
 • Ook handmatig scherpstellen
 • Geen 4K video
 • Voelt soms wat kwetsbaar aan
 • Beperkte zoom functie

5. Panasonic Lumix DC-FZ82: 4K- Alleskunner

Panasonic Lumix DC-FZ82

Wanneer je op zoek bent naar een uitstekende camera in een handig en compact formaat met fantastische zoommogelijkheden, dan is de Panasonic Lumix DC-FZ82 de compact camera die je zoekt.

Of je nu foto’s wilt maken van ver weg of van dichtbij, de 20 – 1200 mm zoomlens maakt dit allemaal mogelijk. De DC-FZ82 heeft een zoomfunctie van 60x waarmee je objecten dus ook echt dichterbij haalt maar toch haarscherp. Op het handige 3.0 inch scherm kun je direct het resultaat bekijken.

4K video’s

Ook is deze Panasonic Lumix DC-FZ82 in staat om video’s in 4K beeldkwaliteit te maken in 25 of 30 beelden per seconde. En met de ingebouwde stereomicrofoon kun je geluid opnemen.

Vanwege het ergonomische design en greep ligt hij lekker in de hand en door het gewicht is hij dus nog prima als compact camera te gebruiken.

Handige bediening

De bediening is gebruiksvriendelijk en met de handige viewfinder heb je jouw omgeving altijd scherp, of het nu donker of als er juist veel zon is. De knoppen zijn overigens op de camera uitstekend geplaatst.

De Post Focus functie geeft je ook de mogelijkheid om later te bepalen welk deel van de foto haarscherp moet zijn. Ook al heb je dus je foto al genomen, je kunt hem toch nog aanpassen.

Voordelen en nadelen

 • Uitstekende prijs/kwaliteit
 • Goede zoom functionaliteit
 • 4K video’s met fraai geluid
 • Ergonomisch design
 • Post focus functie
 • Gewicht

Koopadvies

Om een goed koopadvies te geven voor de aanschaf van de beste compact camera is het belangrijk om hier wel een aantal opmerkingen bij te plaatsen.

Als eerste willen we benadrukken dat de keuze voor een compact camera toch echt gericht moet zijn op een handzame camera die je vooral snel en gemakkelijk mee kunt nemen. Geen lenzen of groot formaat camera als bijvoorbeeld de digitale camera’s maar vooral compact met maar 1 lens.

Wanneer je dit niet wilt is de keuze voor een gewone digitale camera veel beter, aangezien de mogelijkheden, de techniek en het aanbod veel breder is.

De juiste compact camera kiezen

Wanneer je wel bewust voor de handige en compacte camera’s wilt gaan, is het belangrijk te bepalen wat je er nu precies mee wilt gaan doen.

Vanwege de verschillende technische eigenschappen zijn niet alle camera’s hetzelfde en kunnen ze juist in bepaalde gebruikssituaties onderscheidend zijn.

Probeer dus eens na te denken wat je nu vooral met de compact camera gaat doen.

 • Gebruik je de compact camera vooral voor op vakantie?
 • Wil je alleen in en om het huis foto’s maken?
 • Ga je vlogs opnemen?
 • Wil je de camera vooral voor sportfotografie gebruiken?

Wanneer je voor jezelf hebt bepaald waarvoor je de compact camera wilt inzetten, behandelen we hier de aandachtspunten per gebruikssituatie.

Compactcamera voor op vakantie

Ga je op vakantie, dan wil je natuurlijk foto’s vanuit iedere houding kunnen nemen en zul je deze vaak van dichtbij (natuur en portret) en veraf (zoals de natuur en gebouwen) willen nemen.

Wat vooral belangrijk hierbij is, dat je een goede lens tot je beschikking hebt met maximaal 30x optische zoom. Bovendien ben je op reis en is het gewoon gemakkelijk dat je de camera direct kunt pakken en snel kunt fotograferen.

DSC-RX100M6, ISO 125, 1/80, f/5.6

Wil je de foto’s of opnames direct delen met vrienden, dan is het handig dat er een WifFi verbinding gemaakt kan worden. Maak je ook graag video-opnames, overweeg dan de 4K opname functie en maak tijdens je vakantie fantastische opnames die je later weer kunt bekijken.

In en om het huis fotograferen

Wanneer je in en om het huis wilt fotograferen zijn dit vaak vluchtige herinneringen die je snel op beeld wilt vastleggen. In veel gevallen wordt hier de mobiel gebruikt.

Maar als je toch wat betere beelden van bijvoorbeeld een verjaardag wilt maken om later nog eens rustig te herbeleven, is een compact camera ideaal.

De beeldkwaliteit en in het bijzonder het aantal megapixels zou ik hierbij hoog nemen, aangezien je vaak ook een leuke foto kunt laten inlijsten en dit is erg mooi bij hoge resoluties. Ook de beeldstabilisatie en eventueel de mogelijkheid voor 4K video-opnames zijn belangrijk.

Vlogs maken met je compact camera

Selfie maken

Wanneer je vlogs wilt gaan maken, zal je compact camera over een goede opname mogelijkheid moeten beschikken. Kies voor minimaal 60 frames per seconde en een minimale opnamekwaliteit in Full HD.

Beeldstabilisatie zorgt hierbij voor een vloeiende opname en een kantelbaar scherm is handig bij een selfie, aangezien je jezelf goed in beeld ziet staan.

Zorg dat je een aansluiting hebt voor een externe microfoon, zodat de geluidskwaliteit van je opname ook top is.

Sportopnames maken

Wanneer je mooie sportopnames wilt maken, is het belangrijk dat jouw compact camera goede, scherpe beelden maakt en veel beelden per seconde kan schieten vanwege de bewegingen. Kies voor minimaal 121 scherpstelpunten en minimaal 10 fps (frames per seconde).

De bediening van je camera moet eenvoudig zijn en het liefst voorzien van een snelle autofocus. Ook inzoomen is belangrijk, omdat je hierdoor van afstand de mooiste foto’s en opnames kunt maken. Natuurlijk is het filmen met video vanaf Full HD hierbij erg handig.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt zijn wij benieuwd naar je ervaringen. Laat je ons nog eens weten wat je ervaringen zijn?

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *