Kun je je nog herinneren hoe je oma vroeger de melk voor de koffie opklopte? Het gezellige geluid van een garde in een melkpannetje.

Of misschien zorg jij zelf nog dagelijks voor lekker melkschuim met behulp van een garde. Omdat dit je toch niet helemaal meer bevalt, zoek je nu naar een van de handige melkopschuimers.

Melkopschuimer

Het is inderdaad een fluitje van een cent om een heerlijke schuimlaag op je latte macchiato of cappuccino te creëren. Met een melkopschuimer is melk opschuimen zo gedaan.

Geniet jij ook altijd zo van je eerste bakje koffie ’s morgens? Of is het na een lange werkdag echt een genietmomentje voor je? De heerlijke schuimlaag op je koffie maakt dit bakje troost voor jou pas helemaal af? Dan wil je natuurlijk wel een perfecte schuimlaag. Haal daarom de beste melkopschuimer in huis. Deze zijn voorzien van de juiste techniek waardoor de melksuikers karamelliseren.

Wil je meer weten over melkopschuimers? Lees dan snel verder in deze handige koopgids. Zo vind je ongetwijfeld de perfecte melkopschuimer.

Overzicht beste melkopschuimers

Hieronder vind je een overzicht van de melkopschuimers die wij voor je hebben vergeleken. Deze melkopschuimers zijn geselecteerd op hun kwaliteit, specificaties, prijs, onderhoud, garantie en reviews. Elk model is dus al goed maar natuurlijk zijn er ook onderlinge verschillen.

Top 5 beste stuntsteps

1. SMEG Melkopschuimer MFF01BLEU

SMEG Melkopschruimer MFF01PBEU

Inhoud: 600 ml
Vermogen: 500 W

Philips Senseo CA6500/60

Inhoud: 120 ml
Vermogen: 500 W

SWILIX ® Elektrische Melkopschuimer

Inhoud: 0 ml
Vermogen: Batterijen

MOA Melkopschuimer

Inhoud: 330 ml
Vermogen: 500 W

Inventum MK350

Inhoud: 240 ml
Vermogen: 500 W

Safecourt Kitchen Melkopschuimer

Inhoud: 240 ml
Vermogen: 500 W

Wat is een melkopschuimer en hoe werkt deze?

Het woord zegt eigenlijk al precies wat een melkschuimer is. Dit is een apparaat om melk op te schuimen. Wil jij fijn dik melkschuim op je koffie, dan is het nodig dat er kleine luchtbelletjes in de melk worden geblazen. De eiwitten zorgen vervolgens voor het volume van de melk.

Het proces dat plaatsvindt, heet eigenlijk ook homogeniseren. Dit betekent dat het vet uit de melk tot een emulsie geklopt wordt met de waterige bestanddelen. Melk opschuimen is alleen mogelijk als we de melk verwarmen. De temperatuur is daarom heel belangrijk.

Welke soorten melkopschuimers zijn er?

Er zijn verschillende soorten melkopschuimers op de markt. Er zijn bijvoorbeeld apparaten met een ingebouwd melkreservoir of machines die voorzien zijn van een stoompijpje. Ook kun je losse melkopschuimers kopen. De belangrijkste varianten bespreken we hieronder:

Handmatige melkopschuimer

Een handmatige melkopschuimer bedien je zelf met de hand. Handmatige melkopschuimers zijn gemakkelijk mee te nemen en ze zijn ook een stuk goedkoper dan elektrische melkopschuimers. Deze melkopschuimer werkt meestal op batterijen. Het gaat om een apparaat dat voorzien is van een staafje. Dit draait rond en trilt.

Je plaatst het apparaat in je kopje of kannetje met hete melk en vervolgens ontstaat er schuim. Je hoeft zelf niet veel te doen. Het enige is dat je er voor zorgt dat de opschuimer continue door het kopje, de mok of het kannetje met melk beweegt. Het apparaat moet echt alle melk bereiken.

Elektrische melkopschuimer

Bij een elektrische melkopschuimer hoef je zelf bijna niets te doen om je melk lekker op te kloppen. Binnen 15 seconden is jouw kop koffie voorzien van het beste melkschuim. Een elektrische melkopschuimer is eenvoudig en makkelijk in gebruik. Je giet zelf de melk in de kan, doet het deksel erop en je drukt op de knop. Vaak kunnen ze ook meer melk tegelijk opschuimen.

Stoom Melkopschuimer

Met een stoom melkopschuimer schuim je de melk op door stoom. Ook zijn er apparaten die werken met een elektrische pomp. Met deze opschuimer kun je zowel warme melk als koude melk opschuimen. Ze zijn daarnaast niet alleen geschikt voor het opschuimen van koffie, maar je kunt ze ook gebruiken bij dranken als thee of chocolademelk.

Bij deze melkopschuimers doe je de melk in de kan en je plaatst het deksel erop. Deze is voorzien van een ingebouwde pomp. Vervolgens zet je het op het fornuis. De melk wordt op deze manier langzaam verwarmd. Is de melk opgeschuimd, dan zet je het fornuis weer uit. De opgeschuimde melk giet je over je koffie en je hebt een heerlijke cappuccino of latte macchiato.

Ingebouwde melkopschuimer

Bij ingebouwde melkopschuimers moet je denken aan koffiemachines, Nespresso machines en espresso apparaten. Ben je een echte liefhebber van cappuccino, dan is een cappuccino apparaat natuurlijk onmisbaar in je keuken. Is deze voorzien van een ingebouwde melkopschuimer, dan kun je helemaal perfect genieten van je perfecte bakje koffie. Veel volautomaten zijn tegenwoordig wel voorzien van een automatische melkopschuimer.

Soms zit deze meteen met een melkreservoir in het apparaat en soms is er een extra slangetje en een aparte container voor de melk aanwezig. In het laatste geval doe je de melkslang meteen in je pak melk. Een volledig geïntegreerd systeem is natuurlijk het makkelijkst. In dat geval hoef je alleen even de knop in te drukken. Het type met de melkslang heeft echter als voordeel dat je hem wat makkelijker schoonmaakt.

Wat zijn de voordelen van een melkopschuimer?

Voor een lekkere matcha latte, een koffie verkeerd of een heerlijke cappuccino heb je gewoon stevig melkschuim nodig. Het voordeel van een melkopschuimer is dat je dit zo voor elkaar hebt. Zonder lekker warm melkschuim van goede kwaliteit klopt je bakje koffie gewoon niet. Melk opwarmen en opkloppen in een steelpannetje met een garde is veel meer werk en levert vaak minder goed melkschuim op.

Een groot voordeel van melkopschuimers is ook dat de koffie niet afkoelt als de schuimlaag in de koffie wordt gegoten. Heet melkschuim en warme koffie smaakt toch het lekkerst.

Heb jij nu aan het begin van de dag niet zoveel tijd voor warme koffie, dan kun je gebruik maken van een speciale optie. Hierbij krijg je namelijk koud melkschuim. Zo drink je je koffie, na het koud opschuimen, net even iets sneller op. En kun je je warme koffie niet de schuld geven als je te laat op je werk komt.

Een andere handige optie is dat je de melk alleen even verwarmt en niet opschuimt. In de winter is dat bijvoorbeeld ook heerlijk als je een warm bakje chocomel wilt drinken.

Top 7 beste melkopschuimers

Hieronder vind je de uitgebreide analyse van de verschillende melkopschuimers die wij voor jou hebben geselecteerd. Bekijk de verschillen in kwaliteit, prijs en functies en bepaal welk model het beste bij jouw wensen past.

Beste Kwaliteit Schuim

1. SMEG Melkopschruimer MFF01

Wanneer we de SMEG Melkopschuimer bekijken dan is het roestvrijstalen retro design het eerste wat opmerkelijk is. Los van het feit dat het een juweeltje in je keuken zal zijn is hij ook nog in zeven verschillende kleuren leverbaar. Maar los hiervan het is de beste melkopschuimer die er momenteel te koop is. Het apparaat is stil en kan zowel koude als warme dranken te bereiden. Met 6 verschillende programma’s naast een handmatige functie is hij direct te gebruiken en heb je een capaciteit van 600 ml voor het gehele gezin. Het inductie heating systeem zorgt voor een razendsnelle opwarming waarmee je bovendien leuke recepten kunt maken. Ook verschillende diktes van de schuimlaag zijn uniek bij deze melkopschuimer.

Specificaties

  • Inhoud: 600 ml
  • Vermogen: 500 W
  • Garantie: 2 jaar
  • Hot & Cold geschikt voor 4 cappuccino’s

Voordelen en nadelen:

  • Beste Schuimlaag
  • 6 verschillende programma’s
  • Anti aanbaklaag
  • Grote inhoud
  • Mooi Design
  • Kwaliteit
  • Prijs

Beste Kleine Melkopschuimer

2. Philips Senseo CA6500/60

Wanneer je de Philips Senseo elektrische melkopschuimer met anti aanbaklaag bekijkt dan valt direct het compacte formaat op. Deze melkopschuimer is simpel maar doeltreffend goed in het opschuimen van melk. Met een simpele drukknop verwarm je deze razendsnel en maakt hij altijd het perfecte schuimlaagje in je cappacino. Overigens is dit compacte model ook maar voor een krappe 2 kopjes hou hier dus rekening mee. Maar desalniettemin is hij lekker eenvoudig op te bergen, goedkoop en eenvoudig schoon te maken.

Specificaties

  • Inhoud: 120 ml
  • Vermogen: 500 W
  • Garantie: 2 jaar
  • Heet & Koud

Voordelen en nadelen:

  • Klein en compact
  • Uitstekende schuimlaag
  • Gebruiksvriendelijk
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Niet voor meer dan 2 kopjes tegelijk aan schuim

Goede prijs / kwaliteit

3. KitchenBrothers Elektrische Melkopschuimer

Deze melkopschuimer van Kitchenbrothers heeft net iets meer mogelijkheden door vier verschillende programma’s waarop de schuimlaag kan worden gemaakt. Hij slaat ook automatisch af bij het beëindigen van het programma. Dit gebeurt op ongeveer 65℃ wat een perfecte temperatuur is voor goede schuim. Je kunt ook koude dranken opschuimen en het de Kitchenbrother beschikt over een anti-aanbaklaag waardoor je hem eenvoudig weer kunt schoonmaken. Tot slot is dit model geruisloos en beschikt hij over twee gardes.

Specificaties

  • Inhoud: 240 ml
  • Vermogen: 400 W
  • Garantie: 2 jaar
  • 4 standen, oververhittingsbeveiliging

Voordelen en nadelen:

  • Compact model
  • Vier verschillende programma’s
  • Maakt een mooie schuimlaag
  • Anti aanbaklaag
  • Eenvoudig schoon te spoelen
  • Niet vaatwas bestendig

Draadloze Melkopschuimer

4. SWILIX ® Elektrische Melkopschuimer

Wanneer je snel melk wilt opschuimen dan is deze SWILIX melkopschuimer eenvoudig in de hand te nemen. Je zult er zelf wel bij moeten blijven voor het beste resultaat maar kunt je wel overal verplaatsen. Deze slimme melkopschuimer werkt namelijk gewoon op batterijen en is dus overal mee te nemen. Bovendien kun je er ook je eiwitpoeder drankje of andere drankjes mee mixen. Met 19000 toeren per minuut is je koude of warme drank stil, veilig en snel gereed. Je kunt deze melkopschuimer eenvoudig afspoelen onder de kraan.

Specificaties

  • Inhoud: o ml
  • Vermogen: N.v.t.
  • Garantie: 1 jaar

Voordelen en nadelen:

  • Draadloos
  • Snel
  • Koude als warme drankjes
  • Op gevoel je melk opschuimen

Eenvoudig maar compleet

5. MOA Melkopschuimer

De MOA melkopschuimer is eenvoudig in het gebruik en met een vermogen van 500 watt en een inhoud van 330 ml maakt hij een mooie melkschuim laag op je cappuccino. Opschuimen kan tot een volume van 160 ml en opwarmen tot de maximale capaciteit van 330 ml. De MOA heeft maar 1 snelheid en een anti-kleeflaag.

Specificaties

  • Inhoud: 330 ml
  • Vermogen: 500 W
  • Garantie: 2 jaar
  • Koud opschuimen, melk verwarmen

Voordelen en nadelen:

  • Eenvoudig in gebruik
  • Melk kloppen en verwarmen
  • Twee opzetstukken
  • Voor 1 persoon melk kloppen

Beste getest Kieskeurig

6. Inventum MK350

Wanneer je binnen 90 seconden je melk wilt opschuimen kan dit moeiteloos met deze Inventum melkopschuimer. De inhoud voor het opschuimen bedraagt 115 ml en het opwarmen tot 240 ml. De melkschuimer schakelt automatisch uit als hij klaar is en de antikleef coating zorgt ervoor dat het reservoir eenvoudig is schoon te maken. Ook kan deze melkschuimer koude schuim maken. Met de droogkookbeveiliging en 5 jaar garantie is deze door kieskeurig al verkozen tot beste melkopschuimer van 2022.

Specificaties

  • Inhoud: 240 ml
  • Vermogen: 500 W
  • Garantie: 5 jaar
  • Schuimt 115 ml melk op , melk verwarmen tot maximaal 240 ml , melkschuim binnen 90 seconden

Voordelen en nadelen:

  • Koude als warme schuim
  • Veilig apparaat
  • Goed schoon te maken
  • Voor 1 cappuccino melkschuim per beurt

Slogan

7. Safecourt Kitchen Melkopschuimer

Opnieuw een eenvoudig te bedienen melkopschuimer deze Safecourt. Met drie standen zal hij schuim voor een latte of cappuccino, koudschuim voor een ijskoffie of gewoon warme melk maken. Dit alles snel met een centrifugale techniek die binnen 70 seconden schuim heeft gemaakt. Ook is hij tegen oververhitting beveiligd en eenvoudig schoon te maken door de verwijderbare basis en garde als ook anti-kleeflaag. Verder is het apparaat beschermd tegen oververhitting.

Specificaties

  • Inhoud: 240 ml
  • Vermogen: 500 W
  • Garantie: 1 jaar
  • Opschuimen koud en warm

Voordelen en nadelen:

  • Gebruiksvriendelijk
  • Warme en koude melk schuimen
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Hoeveelheid melk voor schuim beperkt

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een melkopschuimer?

Wat is nu de beste handmatig melkopschuimer? Is het verstandig om een automatische melkopschuimer te nemen? Je wilt uiteraard wel een goede melkopschuimer kopen. Op zich is elke melkopschuimer in essentie hetzelfde.

Ze maken luchtbelletjes in de melk waardoor dit schuimt. Wat voor jou de beste melkopschuimers zijn, is afhankelijk van jouw wensen en eisen. Houd je wel van koude koffiespecialiteiten of is dat iets waar je nooit voor kiest? Ga je in de eerste plaats voor een uitstekende prijs kwaliteitsverhouding of staat luchtig melkschuim bovenaan op je wensenlijstje?

Lees snel verder en kijk naar de aandachtspunten die van belang zijn als jij een melkopschuimer wilt kopen.

Smeg melkopschuimer

Inhoud

De capaciteit van een opschuimer varieert tussen 0,2 en 1,5 liter, dus dat is een enorm verschil. Gebruik jij het apparaat alleen voor een enkel of hooguit twee bakjes koffie tegelijk, dan heb je natuurlijk niet veel aan een opschuimer van 1,5 liter. Er zijn ook opschuimers zonder kan, dus dan speelt de inhoud geen rol. Bij deze variant heb je een soort staaf die je in de melk zet.

Vermogen

Het vermogen zegt veel over de snelheid waarmee de melk wordt opgeschuimd. Ook bepaalt het voor een groot deel hoe luchtig het melkschuim wordt.

Opwarmfunctie

Houd jij vooral van koude koffierecepten, dan kun je dit aandachtspunt overslaan. Wil jij je koffie echter wel warm drinken, dan is het handig om te checken of de melkopschuimer is voorzien van een opwarmfunctie. Tijdens het opschuimen wordt de melk tegelijkertijd verwarmd. Dit voorkomt dat je de melk eerst nog apart moet opwarmen.

Automatische afslag

Kies je voor een apparaat met een automatische afslag, dan gaat de opschuimer automatisch uit als hij klaar is. Je voorkomt hiermee dat de melk droog kookt. En uiteraard heel veel poetswerk voor jezelf.

Geluid

Drink jij aan het begin van de dag in alle vroegte je eerste bakje koffie? Let dan zeker op het geluidsniveau van de opschuimer. Sommige melkopschuimers hoor je nauwelijks, terwijl anderen zelfs bijna de buren wakker maken. Bedenk dus of je in alle rust je latte of cappuccino wilt drinken of dat je er graag ook je hele gezin bij hebt.

Extra functies

Bij de beste elektrische melkopschuimer is vrijwel altijd een antikleeflaag aanwezig. Dit kan een groot voordeel zijn. Is er geen antikleeflaag aanwezig, dan heb je namelijk meer kans op melk die aan de rand blijft vastkleven. En dit levert jou extra schoonmaakwerk op.

Gebruiksgemak

Opschuimers die na gebruik zo in de vaatwasser kunnen, zijn voor jou als gebruiker natuurlijk ideaal. Heb je nu een fantastische opschuimer gevonden en kan die helaas niet in de afwasmachine, check dan of er wel een antikleeflaag is. Dan is het schoonmaken op zich zo gedaan.

Onderhoud

Het onderhoud van een opschuimer is heel simpel. Veel opschuimers laat je eenvoudigweg even draaien met warm water en een scheutje afwasmiddel. Veel van de melkrestjes zijn dan al verdwenen. De laatste restjes reinig je nog met een borsteltje. Of je kiest een apparaat dat in de vaatwasser kan. Meestal gaat het dan vooral om het opschuimertje. Elektrische apparaten zijn natuurlijk nooit geschikt voor een vaatwasser.

Kwaliteit en garantie

Als het gaat om de kwaliteit, dan is het van belang om op het materiaal te letten. Je kunt melkopschuimers vinden van kunststof, metaal of roestvrijstaal. Er zijn hele goedkope apparaatjes te vinden van nauwelijks een euro, maar je begrijpt dat dit ook wel iets zegt over de kwaliteit. Ga jij voor een dure melkopschuimer, check dan zeker even of je wel garantie hebt op de machine.

Prijs

De prijs is voor jou misschien heel bepalend? Dat is natuurlijk bij iedereen weer verschillend. Je kunt met gemak opschuimers van 100 euro vinden, maar voor ongeveer 40 euro heb je ook zeker een goed exemplaar. Meestal werken de goedkopere opschuimers op batterijen.

Duurdere varianten zijn voorzien van extra functies en vaak is het design dan ook extra mooi. Bedenk wat voor jou bepalend is. Gebruik je de opschuimer maar heel af en toe, dan is een goedkoper exemplaar ook prima.

Wil je vaak melk opschuimen en ga je echt voor het beste van het beste, dan is een melkopschuimer zijn geld natuurlijk dubbel en dwars waard. Koffie is voor veel mensen absoluut een genietmomentje. Dan wil je natuurlijk wel goed genieten ook.

Koopadvies

Wanneer je alle Melkopschuimers hebt bekeken is je al wel duidelijk geworden dat het verschil vooral zit in de kwaliteit van de melkopschuimer. Wanneer je de ervaringen van de verschillende modellen bekijkt dan is de Smeg Melkopschuimer wel qua schuim en mogelijkheden de beste. Maar hier hangt dan wel direct een prijskaartje aan.

Ga je voor een goede prijs / kwaliteit dan zijn de overige modellen zeker allemaal wel de moeite waard. Maar de Philips heeft minder inhoud maar is wel lekker compact. De Swilix is een staafmodel en zul je zelf met de hand moeten gebruiken. De inhoud is dan ook nog wel verschillend en hou hier rekening mee bij het kiezen van het juiste model. Elke melkopschuimer in deze lijst is een prima keuze.

Veelgestelde vragen

Het perfecte schuim voor jouw koffie is lekker luchtig en toch stevig en dik. Dit schuim verkrijg je dankzij de kleine belletjes en de egale structuur. Een belangrijke voorwaarde voor het perfecte schuim is de temperatuur. Deze moet liggen tussen de 60 en de 70 graden Celsius.

Bij lagere temperaturen is het schuim te koud. Is de temperatuur hoger, dan is de kans groot dat de melk verbrandt. Je kunt zelf heel eenvoudig bepalen of je melkschuim goed is. Je neemt dan een lepeltje en dat leg je op het schuim.

Blijft het liggen? Yes, dan heb je het meest perfecte schuim. Zakt het lepeltje echter door het schuim, dan mankeert er nog iets aan de kwaliteit van jouw schuim. Oefening baart kunst.

Maakt het uit welke soorten melk je gebruikt in je opschuimer? Of kun je eigenlijk alle melksoorten wel gebruiken? Is magere melk of volle melk beter? Eigenlijk is dit ook wel afhankelijk van de smaak van jou als gebruiker.

Het is zeker waar dat de ene melksoort makkelijker opschuimt dan de andere. Maar het gaat vooral om de smaak. Hoe vetter de melk is, hoe romiger en zachter de smaak van het schuim. Ook eiwit speelt een rol. Deze zorgen namelijk voor een stabiele schuimlaag.

Over het algemeen kun je zeggen dat je met volle melk de beste schuimlaag krijgt. Omdat magere melk veel minder vet bevat, zal de melk minder goed opschuimen.

Misschien heb je een zuivelallergie of houd je gewoon niet van zuivelproducten. Ook dan kun je het lekker vinden om melk op te schuimen, maar dan een andere melksoort. De meeste andere melksoorten, zoals amandelmelk, sojamelk, havermelk en lactosevrije melk zijn goed op te schuimen.

De smaak is natuurlijk wel anders dan bij gewone melk, meestal iets zoeter. Vaak is de kleur ook net even iets geliger. We zien tegenwoordig zelfs een trend dat steeds meer mensen plantaardige melk gebruiken bij het maken van hun latte macchiato of cappuccino.

De prijzen van melkopschuimers liggen ergens tussen de 10 en de 100 euro. Voor een elektrisch apparaat betaal je snel zo’n 50 euro. Ga je voor de meest luxe opties en houd je van een mooi design, dan kom je al gauw op ongeveer 90 euro uit.

Nu zijn er in sommige winkels ook opschuimers verkrijgbaar die nog niet eens 5 euro kosten. Gebruik je maar heel zelden een apparaatje om je melk op te schuimen, dan kan dit een goede optie zijn. Bedenk wel dat een vrij goedkoop apparaatje ook snel kapot kan gaan. Qua kwaliteit houdt dit namelijk meestal niet veel over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *