Na een drukke dag onder de douche stappen is een heerlijk gevoel. Maar wist je dat er een verschil bestaat tussen hard en zacht water? Dit komt door de hoeveelheid calcium, magnesium en ijzer.
Zacht water brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt het er voor dat je comfortabel kunt douchen met lekker veel schuim. Wil je dit graag? Dan is het verstandig om een waterontharder te gebruiken.

Door deze koopgids te lezen leer je van alles over dit handige apparaat. En wat is eigenlijk de beste waterontharder? Je leest de antwoorden in dit artikel!
Overzicht Beste Waterontharders
Ben je benieuwd welke waterontharders we later in deze koopgids uitvoeriger hebben getest? Bekijk hieronder de verschillende modellen die we op functie, specificaties, reviews en kwaliteit hebben geselecteerd.
Wat is een waterontharder?
Laten we eerst eens kijken naar de betekenis van dit type ontharder. Een waterontharder is een apparaat dat je kunt gebruiken om harde mineralen uit het water te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan calcium, magnesium en ijzer.
Hard water heeft een hoge concentratie van deze mineralen. Helaas veroorzaakt dit vaak een aantal problemen, zoals kalkaanslag in leidingen. Door kalk functioneren huishoudelijke apparaten vaak minder goed. Ook hebben sommige mensen door hard water een droge huid en minder mooi haar. En ook dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Welk probleem lost een waterontharder op?
Heb jij het idee dat er hard water uit jouw douchekop komt of dat de leidingen er door zijn beschadigd? Dan is het verstandig om een waterontharder in huis te halen. Waterontharders zijn vaak een efficiënte manier om de kwaliteit van hard water te verbeteren.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat er zacht water ontstaat. Bovendien verminderden ze de negatieve effecten van mineralen op leidingen, apparaten én zorgen ze er voor dat je geniet van een gezonde huid en mooi haar.
Hoe vindt het proces van waterontharding plaats?
Deze ontharders werken door middel van een proces dat ‘ionenuitwisseling’ heet. Het is in staat om mineralen uit het water te halen. Tijdens dit proces worden de zware mineralen in het water ingeruild voor zachtere mineralen, zoals natrium of kalium. Deze mineralen vind je vaak in de halskorrels van de ontharder. Deze zijn bedekt met de zachtere mineralen en worden gebruikt om mineralen uit het water te halen.
Op het moment dat de materiaalkorrels vol komen te zitten met harde mineralen, moet de waterontharder zich herstellen. Tijdens het herstelproces worden de harskorrels gespoeld met een geconcentreerde dienst van zout of kalium om de mineralen kwijt te raken. Pas dan is het mogelijk om het water te ontharden.
Welke soorten waterontharders zijn er?
Inmiddels weet je wat dit type ontharder is en waarom het handig is om er één in huis te halen. Ook begrijp je inmiddels hoe dit apparaat werkt. Maar wist je dat er verschillende soorten waterontharders bestaan?
Laat je vooral niet overweldigen door het aanbod. Wij helpen je namelijk graag een handje en hebben de verschillende soorten waterontharders op een rijtje gezet. Hoe handig!
Elektronische waterontharder
Laten we beginnen met de elektronische variant. Dit is een systeem dat stroom gebruikt om de hoeveelheid mineralen, zoals calcium en magnesium, in hard water te minimaliseren. Deze mineralen veroorzaken vaak allerlei problemen die je echt liever wil vermijden. Denk bijvoorbeeld aan het moeilijk laten schuimen van zeep tijdens het douchen en kalkaanslag.
Gelukkig is er de elektronische waterontharder die water door een grote hoeveelheid korrels leidt die elektrisch geladen zijn. Terwijl het water door de korrels stroomt, worden de mineralen aangetrokken tot de geladen korrels. Vervolgens worden ze uit het water gehaald. Het resultaat? Zacht en bruikbaar water. Bovendien beschikt deze elektronische variant vaak over een filter om verschillende andere ‘rommel’ uit het water te verwijderen, zoals bezinksel en chloor.
Mechanische waterontharder
Een mechanische waterontharder past een speciaal proces toe om de hoeveelheid mineralen in hard water drastisch te verlagen. Er is daarbij sprake van een complex, maar interessant proces. Dit type ontharder leiden het harde water door een zee van kleine bolletjes van een materiaal dat ‘ionenuitwisselingshars’ heet.
De harskorrels zijn bedekt met natriumionen, die op hun beurt worden aangetrokken door de calcium- en magnesiumionen in het harde water. Terwijl het water door de harskorrels stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen uitgewisseld tegen natriumionen.
Het gevolg is dat ze op een efficiënte manier uit het water worden gehaald. En daardoor genieten mensen binnen afzienbare tijd van zacht water. Overigens moeten de harskorrels regelmatig behandeld worden met een zoutoplossing om de opgehoopte mineralen te verwijderen. Alleen dan is het proces met de ionenuitwisselingshars mogelijk.
Magnetische waterontharder
Zoals de naam al doet vermoeden is er bij de magnetische variant sprake van magneten die de mineralen in hard water doen verdwijnen. Het schijnt dat de magneten de fysieke structuur van de mineralen veranderen. Daardoor hechten ze zich minder snel aan oppervlakken en kun je ze een stuk eenvoudiger wegspoelen.
De werking van deze magnetische variant staat echter ter discussie. Sommige onderzoekers zijn van mening dat het geen efficiënte techniek is om water te ontharden. Er is namelijk weinig wetenschappelijk bewijs die de mogelijke voordelen van magnetische ontharders onderstreept.
Andere mensen zijn er juist heel enthousiast over. Dus eigenlijk is er maar één conclusie mogelijk: je moet het toch echt zelf uitproberen om er achter te komen of het werkt.
Waterontharder met polyfosfaten
Dit apparaat gebruikt polyfosfaten om de nadelige effecten van hard water te verminderen. Dit zijn chemische verbindingen die aan het water worden toegevoegd om te voorkomen dat de mineralen in het harde water zich hechten aan het oppervlak.
Wanneer het water door een bed van polyfosfaten stroomt, laten de polyfosfaten een kleine hoeveelheid fosfaat-ionen los. Deze ionen vormen een beschermende laag op de mineralen, waardoor ze geen schade veroorzaken en gemakkelijk weg te spoelen zijn.
Discussie over het gebruik van polyfosfaten
Polyfosfaten worden vaak gebruikt in combinatie met apparaten die wij eerder in deze gids noemden, zoals mechanische en elektronische varianten. De combinatie is vaak succesvol, maar niet iedereen is er blij mee.
Zo zijn er zorgen over de mogelijke effecten van polyfosfaten op het milieu(1). Te hoge niveaus van fosfaten in water dragen mogelijk bij aan de opwarming.
Waterontharder met CO2-injectie
Inmiddels weet je dat een waterontharder een apparaat is waarmee harder mineralen in het water worden vervangen door zachte mineralen, zoals natrium of kalium. Een ontharder met een CO2 injectie komt in dat geval heel goed van pas.
Het maakt gebruik van CO2 gas om de pH van het water aan te passen en het ook veel zuurder te maken. Dit voorkomt de ontwikkeling van kalkaanslag in leidingen en huishoudelijke apparaten en maakt water zachter dan ooit.
Waterontharder met zinken anode
Een zinkanode is zeer nuttig omdat het roestplekken tegengaat. Dit type ontharder is gemaakt van zink en is bijzonder sterk. Hoe? Omdat de zinkanode eerder corrodeert dan bijvoorbeeld staal of metalen onderdelen van het apparaat. Daardoor ontstaat er vrij snel een extra laag die aantasting voorkomt.
Wat is de capaciteit van een waterontharder?
Overweeg je om een waterontharder aan te schaffen? Dan is het verstandig om te kijken naar de capaciteit. We hebben het in dat geval ook wel over de ‘uitwisselingscapaciteit’, wat simpelweg aangeeft hoeveelheid kalk de ontharder uit het water kan halen.
Nadat het apparaat verzadigd is is er sprake van ‘regeneratie’. Dit houdt in dat de kalk wordt afgevoerd in het riool. Na dit proces begint het ontharder opnieuw. Een hoge of lage capaciteit is niet per se goed of slecht aangezien het afhankelijk is van het waterverbruik en de hardheid van het water.
Top 7 Beste waterontharders
In onderstaand overzicht hebben wij de beste waterontharders voor jou op een rijtje gezet. Elk model heeft zo zijn eigen techniek en toepassing maar het zijn stuk voor stuk uitstekende apparaten.
Beste Algemeen
1. Calconditioner CC750
Wil je genieten van zacht water zonder gedoe? Maak kennis met de Waterontharder Calconditioner CC750. Deze elektronische waterontharder heeft geen magneet, geen zout en vereist geen onderhoud. Het is dé oplossing voor je huis en apparaten.
Met de Calconditioner CC750 kun je kunststof, koper en aluminium leidingen met een diameter tot 15 mm behandelen. Je kunt het eenvoudig zelf monteren zonder gereedschap. De waterontharder wordt compleet geleverd met bevestigingsmateriaal en een Nederlandse handleiding.
De Calconditioner waterontharder is niet alleen gezond, maar ook milieuvriendelijk. Het zorgt ervoor dat je water heerlijk zacht wordt, terwijl de gezonde mineralen calcium en magnesium behouden blijven. Bestaande kalkaanslag verdwijnt en nieuwe kalkaanslag wordt voorkomen. Zo kun je volop genieten van zacht water, zonder schade door kalkaanslag. Bovendien bespaar je direct energie en blijft je drinkwater lekker én gezond.
Voordelen en nadelen:
Beste voor huishoudens met laag waterverbruik
2. Aqmos R2D2-32 Waterontharder
Maak kennis met de Aqmos R2D2-32 Waterontharder met aansluitset van 22 mm en een handige 25 kg zoutbak. Deze complete set is ideaal voor jouw huishouden. Ontdek de vele voordelen die de Aqmos R2D2-32 te bieden heeft!
Met deze waterontharder behoort kalkaanslag in je hele huis tot het verleden. Geniet van een langere levensduur voor al je huishoudelijke apparaten die water gebruiken, zoals je wasmachine en vaatwasser. Ze zullen beter functioneren dan ooit tevoren. En het beste van alles? Het dagelijkse watergebruik blijft ongewijzigd.
De Aqmos R2D2-32 is geschikt voor waterleidingen met een diameter van 22 mm en is perfect voor huishoudens tot wel 4 personen. Dankzij de 8L harskernen en de 25 kg zoutbak voorziet dit apparaat in je dagelijkse waterbehoefte. De gebruiksvriendelijke BNT 1650 regelklep zorgt ervoor dat je de regeneratie zowel op tijd als op volume kunt instellen met behulp van de geïntegreerde watermeter. Bovendien verbruikt dit apparaat slechts 1,28 kg zout per regeneratie, wat het zeer efficiënt maakt.
Voordelen en nadelen:
Beste kwaliteit
3. Divisoft A12 waterontharder
Ben je op zoek naar een betrouwbare oplossing om kalkproblemen in je huishouden aan te pakken? Maak kennis met de Divisoft A12 waterontharder inclusief aansluitset. Deze compacte en efficiënte waterontharder is speciaal ontworpen om aan de behoeften van huishoudens tot en met vier personen te voldoen.
Met de Divisoft A12 hoef je je geen zorgen meer te maken over kalkaanslag op je kranen, tegels of huishoudelijke apparaten. Deze waterontharder zorgt ervoor dat kalkdeeltjes effectief worden verwijderd, waardoor je kunt genieten van schoon en zacht water.
Wat deze waterontharder echt speciaal maakt, is het gemak van installatie en bestelling. Dankzij het gunstige formaat kan de Divisoft A12 vrijwel overal in huis worden geplaatst. Je kunt hem eenvoudig zelf installeren of als je dat wenst, kunnen wij het voor je doen. Vraag gerust een offerte aan voor professionele installatie.
De Divisoft A12 waterontharder is geschikt voor leidingen van RVS, koper en kunststof met een diameter van 12 mm, 15 mm, 22 mm, 28 mm, 38 mm en 42 mm. Het maakt niet uit welk type leiding je hebt, deze waterontharder kan ermee omgaan.
Voordelen en nadelen:
Beste magnetische waterontharder
4. Huima Magnetische Waterontharder
De Huima Magnetische Waterontharder bestaat uit hoogwaardige magnetische componenten die gemakkelijk om de waterleiding te monteren zijn. Je profiteert dus snel van de voordelen. Na ongeveer 6 weken zul je de eerste resultaten merken. Deze waterontharder is geschikt voor een huishouden tot 6 personen en garandeert uitstekende kwaliteit.
Het product is eenvoudig te monteren op leidingen met een diameter van 12 mm tot 38 mm. Door het gebruik van kalkvrij en schoon water ervaar je direct positieve veranderingen
Voordelen en nadelen:
Goedkoopste waterontharder
5. ENISTO® Magnetische Waterontharder
De ENISTO® Magnetische Waterontharder Medium is een investering met een buitengewoon rendement. Deze waterontharder van ENISTO® voorkomt dat kalkdeeltjes zich vormen in je water, wat tal van voordelen met zich meebrengt. Denk aan lagere elektriciteitskosten door een beter werkende boiler en zachtere was. Bovendien is deze waterontharder volledig onderhoudsvrij, gemaakt van hoogwaardig RVS-materiaal en heeft het een krachtige 15.000 Gauss.
Dankzij de ENISTO® waterontharder magneet kunnen kalkdeeltjes zich niet vormen in je water. Dit leidt tot diverse voordelen. Je bespaart gemakkelijk geld op jaarbasis en het schoonmaken wordt eenvoudiger. De installatie van deze waterontharder is een fluitje van een cent. Geschikt voor leidingen van verschillende diameters (12 mm, 15 mm, 22 mm, 28 mm, 38 mm) en voor diverse materialen zoals koper, kunststof en RVS. Bovendien vermindert deze waterontharder huidklachten en maakt het water zachter voor je haar en huid. Ook zullen apparaten zoals koffiemachines en waterkokers langer meegaan.
Voordelen en nadelen:
Bekend van TV
6. Amfa 4000 waterontharder
De Amfa4000 is een compacte systeem die binnen 5 minuten is te installeren. Het magnetische veld voorkomt dat de kalkaanslag zich hecht aan je leidingen en sanitair. Zo heb je minder last van kalkaanslag in de badkamer, smaakt het water lekkerder en kunnen huishoudelijke apparaten langer mee gaan.
Met de Amfa4000 geniet je van vele voordelen. Ten eerste zul je lagere energiekosten ervaren, omdat je apparaten efficiënter werken zonder kalkaanslag. Daarnaast zorgt de Amfa4000 ervoor dat het sanitair en servies schoner blijven, waardoor je minder tijd en kosten kwijt bent aan schoonmaken. Bovendien verlengt dit waterontharder alternatief de levensduur van je apparatuur, wat leidt tot kostenbesparingen op de lange termijn. En laten we het milieu niet vergeten, met de Amfa4000 draagt bij aan een schonere omgeving. Tot slot zorgt de waterontharder voor zachtere kleding en een hoger comfortniveau in je dagelijks leven.
Voordelen en nadelen:
Eenvoudigste installatie
7. Safio MSF-5000 Magnetische Waterontharder
Ontdek de kracht van zacht, kalkvrij water met de Safio MSF-5000 Magnetische Waterontharder. Het is algemeen bekend dat hard water vol zit met kalk, wat ernstige schade aanricht aan onze waterleidingen en huishoudelijke apparaten, en de levensduur ervan aanzienlijk verkort. De Safio MSF-5000 magnetische waterontharder voorkomt je kalkaanslag rondom kranen, doucheputjes, badkamertegels en douchewanden.
Deze magnetische waterontharder is gemakkelijk te installeren op de waterleiding en geschikt voor huishoudens tot 6 personen. Voor grotere huishoudens, restaurants, zorginstellingen, hotels en bedrijfspanden raden we aan om meerdere magnetische waterontharders te gebruiken of te kiezen voor het grotere model, de Safio MSF-7000, die geschikt is voor gebruik tot 30 personen.
Voordelen en nadelen:
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een waterontharder?
Inmiddels weet je het een en ander van de capaciteit van een waterontharder. Het is een belangrijke factor om op te letten, maar zeker niet het enige. Wij willen graag dat je een goede keuze maakt. Zodoende hebben wij alle factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van dit apparaat op een rijtje gezet.
Waterontharder met of zonder zout
Zowel waterontharders met als zonder zout zijn in staat om de kwaliteit van hard water aanzienlijk te verbeteren. Wat goed past hangt af van jouw specifieke wensen en behoeftes. Een waterontharder met zout past een proces toe dat ionenuitwisseling heet. Dit is een effectieve manier om mineralen uit het water te verwijderen. Tijdens de ionenuitwisseling worden harde mineralen in het water ingeruild voor zachtere mineralen, meestal zout of kalium. Deze zijn te vinden in de zogeheten ‘korrels’ van de ontharder. Deze zijn bedekt met de zachtere mineralen en worden gebruikt om de harde mineralen uit het water te verwijderen. Wanneer de korrels verzadigd raken met harde mineralen, moet de ontharder regenereren. Tijdens het regeneratieproces worden de harskorrels gespoeld met een geconcentreerde oplossing van zout of kalium om de harde mineralen te verwijderen. Tevens wordt het vermogen om het harde water te verwijderen hersteld.
Wat doen waterontharders zonder zout?
Waterontharders zonder zout gebruiken verschillende technologieën om harde mineralen uit het water te verwijderen, zoals omgekeerde osmose, elektromagnetische golven en katalytische media. Deze systemen gebruiken geen zout of andere chemicaliën om het water te ontharden, dus ze produceren geen afvalwater en vereisen geen gebruik van zout of kalium.
Waterontharder met of zonder zout: wat is de beste keuze?
Uiteindelijk zal de beste keuze voor jou afhangen van je specifieke wensen. Misschien maak je je zorgen over het effect van het gebruik van zout of chemicaliën om je water te ontharden. Of wie weet wil je liever geen afvalwater. In dat geval is een waterontharder zonder zout wellicht de beste keuze. Maar wens je graag een apparaat harde mineralen snel en efficiënt verwijderd met minimaal onderhoud, dan is een waterontharder met zout wellicht de betere keuze.
Mechanisch of elektronisch
Mechanische waterontharders worden meestal aangestuurd door een timer of een meter die de hoeveelheid gebruikt water meet en bepaalt wanneer het systeem moet regenereren. Elektronische ontharders worden meestal bestuurd door een computersysteem dat de waterkwaliteit controleert en het behandelingsproces aanpast waar nodig. Daarbij worden verschillende technologieën gebruikt die moeten afrekenen met harde mineralen in het water. Denk bijvoorbeeld aan omgekeerde osmose, elektromagnetische golven en katalytische media. Deze systemen gebruiken geen zout of andere chemicaliën om het water te ontharden. Ze produceren dan ook geen afvalwater en vereisen geen gebruik van zout of kalium.
Welke typen ontkalking bestaan er?
Ontkalking en waterontharders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe zit dit precies? We leggen het je graag uit en doken in de wereld van zout, ionen, duplex, magnetisch en CO2.
Zoutontkalking
Zoutontkalking is een interessant proces waarbij sprake is van zout of kalium om bijvoorbeeld af te rekenen met kalkaanslag in leidingen en huishoudelijke apparaten. Deze manier van ontkalken wordt meestal gebruikt bij waterontkalkers, die zoals we inmiddels weten harde mineralen in het water vervangen door zachtere mineralen. Tijdens het regeneratieproces worden de harskorrels in de waterontharder gespoeld met het zoutmengsel om de moeilijke mineralen te verwijderen en hun capaciteit om het water te ontharden te herstellen.
Ionenontkalking
Dit proces maakt gebruik van elektriciteit om natuurlijke grondstoffen uit leidingen en apparaten te verwijderen. Dit is een complex proces waarbij elektrische stroom door het water wordt geleid. Het gevolg is dat de harde mineralen afbreken en vloeibaar worden. Deze vorm van ontkalken wordt meestal toegepast bij elektronische varianten van dit nuttige apparaat.
Duplex ontkalken
Duplex ontkalken maakt gebruik van een mix van mechanische en chemische methoden om aanslag in apparaten en leidingen voorgoed tot het verleden te laten behoren. In een duplex ontkalkingssysteem behandelt men het water met een chemische dienst om de aanslag los te maken. Vervolgens worden verschillende manieren, zoals waterstralen onder hoge druk, toegepast om de aanslag te verwijderen. Deze manier van ontkalken wordt meestal gebruikt in commerciële en zakelijke installaties waar een grote hoeveelheid hard water moet worden verwerkt.
Magnetisch ontkalken
Bij dit proces zijn magneten onmisbaar. Ze zorgen er namelijk voor dat kalkaanslag in leidingen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is zeker interessant om te ontdekken hoe ze dat doen. De magneten ontwikkelen een magnetisch veld dat de harde mineralen doet afbreken en oplossen. Dit type ontkalking wordt vaak gebruikt in combinatie met andere methoden, zoals chemische ontkalking of waterstralen onder hoge druk.
CO2-ontkalking
CO2-ontkalking maakt gebruik kooldioxidegas om natuurlijke bronnen uit leidingen en apparaten te verwijderen. Het koolzuurgas wordt in het water gespoten, waardoor de pH van het water wordt aangepast en het zuurder wordt. Dit maakt de mineralen vloeibaar en voorkomt aanslag in leidingen en apparaten.
Wat is het energieverbruik van een waterontharder?
De energie die een waterontharder verbruikt hangt af van de grootte en het type ervan, en van de hoeveelheid zware mineralen in het water waar je mee wil afrekenen. Een apparaat met een grotere omvang of een exemplaar die te maken heeft veel hard water gebruikt over het algemeen meer stroom. Aan de andere kant helpt dit apparaat de hoeveelheid stroomverbruik in jouw woning te minamliseren. Zo verbetert het de efficiëntie van apparaten en heb je door het zachtere water minder zeep nodig om jouw huis goed schoon te maken. Het goede nieuws is dat je voor een dit type ontharder over het algemeen weinig stroom nodig hebt. Wanneer je het apparaat een keer per week regenereert verbruikt het op jaarbasis slechts 9 kWh aan stroom. En bij een stroomloze waterontharder is dit zelfs 0!
Hoe monteer je een waterontharder?
Wil je graag zelf een waterontharder monteren? Onderneem dan de volgende stappen:
- Kies een goede plek voor de waterontharder: Het is essentieel om een goede plek te kiezen die in de buurt is van een stopcontact. Ok moet het toegang hebben tot een afvoer voor het afvalwater. De waterontharder moet ook geïnstalleerd worden in een ruimte met uitstekende ventilatie om een goede werking mogelijk te maken.
- Verzamel het benodigde gereedschap: Zorg voor voldoende gereedschap. Je hebt een moersleutel, pijpsnijder, teflontape en diverse soorten fittingen en aansluitingen nodig voor jouw type waterontharder.
- Sluit de belangrijkste watertoevoer af: Voordat je de waterontharder installeert, is het belangrijk om de hoofdwatertoevoer naar jouw woning af te sluiten. Daarmee voorkom je dat dat er water door het systeem stroomt terwijl je ermee werkt. Dat wil natuurlijk niemand!
- Stel de inlaat- en ook de elektrische afvoerleidingen in: De inlaatleiding is de leiding die het water in de ontharder brengt. De elektrische afvoerleiding stuurt het water terug naar de rest van de woning en is dus oo heel belangrijk. Gebruik een pijpsnijder om de leidingen op de juiste maat te maken en haal daarna de fittingen en adapters tevoorschijn om zowel de inlaat- als de elektrische afvoerleidingen op de waterontharder aan te sluiten.
- Installeer de pekelleiding: De pekelleiding is een kleine plastic buis die gebruikt wordt om de materiaalkorrels te spoelen met de juiste hoeveelheid zout of kalium tijdens het regeneren. Sluit het ene uiteinde van de pekelleiding aan op de waterontharder en het andere uiteinde op de pekeltank.
- Sluit de afvoerleiding aan: De afvoerleiding is een kleine plastic buis die wordt gebruikt om het afvalwater dat tijdens het regeneratieproces wordt geproduceerd af te voeren. Bevestig het ene uiteinde van de afvoerleiding aan de waterontharder en het andere uiteinde aan een nabijgelegen afvoer of riolering.
- Zet de hoofdwatertoevoer aan: Als alle leidingen en fittingen op hun plaats zitten, zet dan hoofdwatertoevoer weer aan en controleer op eventuele lekken.
- Programmeer de waterontharder: De meeste waterontharders worden geleverd met een bedieningspaneel waarmee je de gewenste waterhardheid kunt instellen en het regeneratieproces kunt plannen. Volg de instructies van de fabrikant om de waterontharder te programmeren en eventueel bij te stellen.
Garantie
Hoeveel garantie je waterontharder heeft, verschilt per fabrikant. Ook het specifieke model speelt een rol. Lees de befaamde ‘kleine lettertjes’ dan ook goed door voordat je een aankoop doet. De meeste waterontharders worden geleverd met een beperkte garantie die de kosten van reparatie of vervanging van het systeem dekt als het binnen een bepaalde periode. Dit betreft meestal een tot De garantie hangt ook af van wat wel en wat niet gedekt is, zoals de harskorrels, het bedieningspaneel en andere onderdelen.
Wat is het verbruik van een waterontharder?
Het verbruik van een waterontharder is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid zout of kalium per regeneratie. En dit hangt samen met de grootte van de waterontharder en de hoeveelheid harde mineralen in het water die je graag wil verwijderen. Een gemiddeld huishouden heeft jaarlijks ongeveer 100 kilo aan regenereerzout nodig. De hoeveelheid zout die je nodig hebt voor een regenereercyclus bepaalt de hoeveelheid liter water die onthard moet worden. Onthoud dat een grotere ontharder meer verbruikt dan een kleiner exemplaar omdat het meer zout en kalium nodig heeft.
Waar plaats je een waterontharder?
Een van de voordelen van een waterontharder is dat je het werkelijk overal kunt plaatsen. Zo kom je dit apparaat soms tegen in een muur, zowel binnen als buiten de woning. Dit is een goede optie als je weinig vloerruimte hebt of de ontharder graag uit het zicht wilt houden. Een kast of een andere afgesloten ruimte is ook een optie. Dit is ideaal wanneer je weinig ruimte hebt in de muur. Wil je dit apparaat echt uit het zicht houden? Gebruik dan planken om het een plekje te geven. Bovendien bespaar je daar veel vloerruimte mee.
Wat kost een goede waterontharder?
Natuurlijk vraag je je af: wat kost de beste waterontharder? Dit hangt toch echt af van de grootte, het type en de eigenschappen. Ook de hoeveelheid harde mineralen in het water spelen uiteraard een rol. Bovendien zijn deze ontharder verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, zoals wel gebleken is uit deze koopgids. Ga er vanuit dat je voor het aanschaffen en het installeren van een water ontharder gemiddeld 1500 euro kwijt bent. Maar bij een grotere woning en veel werkzaamheden lopen de kosten vaak op. Schrik dan ook niet wanneer je bij een grote woning een rekening krijgt van 5000 tot 6000 euro. Natuurlijk kun je dit apparaat ook zelf monteren, met de tips uit onze gids. In dat geval ben je vaak zo’n 500 euro kwijt. Je kunt dus veel geld besparen door handig te zijn!
Bronnen
- De invloed van fosfaat op het aquatisch milieu door DR. H L GOLTERMAN: https://edepot.wur.nl/404685