beste 3d printers 2019

Voordat we de beste 3d printers willen bespreken de historie van 3d printing.

Al lang geleden waren er mensen bezig met hoe objecten zijn opgebouwd en de lagen waaruit objecten bestaan. In de jaren tachtig ging ook het onderzoeksbureau van het Amerikaanse leger zich ermee bezighouden. In 1986 was er de eerste 3D printer en in die tijd was een 3D printer echter voornamelijk interessant voor wetenschappers. 3D Printers werden steeds populairder toen ze ook beschikbaar werden voor ‘gewone‘ mensen. De afgelopen paar jaar staat het dan ook steeds meer in de belangstelling.

Wat kun je met een 3d printer?

Wat kun je eigenlijk met een 3D printer? Heel kort gezegd kun je met een 3D printer driedimensionale producten printen. Bedrijven maken tegenwoordig steeds meer gebruik van deze technologie. Zo worden 3D printers in de automotive branche steeds vaker gebruikt om auto’s of onderdelen te fabriceren. In de medische wereld worden 3D printers ook al gebruikt om bijvoorbeeld organen of gewrichten te printen. 

Niet alleen bedrijven maken er steeds meer gebruik van, maar ook consumenten. Zo kun je er je eigen koffiekopjes, sleutelhangers of een vaas mee printen. Ben je iets kwijt? Geen probleem, dan print je het uit!

Voor- en nadelen 3D printer

3D-printing technologie heeft veel voor- en nadelen. Een voordeel is dat je met één druk op de knop iedere mogelijke vorm kunt printen. In het bedrijfsleven zorgt dit dus voor kostenbesparing omdat er minder personeel nodig is om producten te fabriceren.

Een ander voordeel is dat het productieproces met 3D-printing voordeliger wordt omdat er minder materiaal verspild wordt. Het voordeel van een 3D printer voor consumenten is dat je er allerlei soorten producten mee kunt printen. Van accessoires voor je interieur tot keukengerei. Tenslotte zijn 3D printers beter voor het milieu omdat er bij de productieprocessen van 3D printing geen verpakking en transport meer nodig is.

Bekijk ook eens onze beste 3d pen review

De nadelen

Er zijn ook nadelen van de 3D-printing technologie. Zo zijn de huidige 3D printers nog traag. Met nieuwe technieken wordt echter wel verwacht dat ze een stuk sneller worden. Wanneer je nu dus een 3D printer wilt aanschaffen, let dan ook op de printsnelheid.

Filamenten nog wel duur

Ook de prijs van het filament is nog hoog aangezien er nog weinig vraag naar dit soort materialen is. Dat betekent dat er aan 3D-printen een prijskaartje kan hangen. Nog een nadeel is dat materialen waarvan sommige 3D printers gemaakt zijn, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarnaast bevatten 3D printers voor consumenten vaak een klein printbed, waardoor je alleen kleinere objecten kunt printen. Wanneer je als consument graag grotere objecten wil printen ben je snel meer kwijt voor een 3D printer.

Wanneer je een 3D printer wilt aanschaffen zul je dus de voor- en nadelen goed tegen elkaar af moeten wegen.

De beste 3D printers in 2024

Om de afweging gemakkelijk te maken hebben we hieronder de beste 3D printer op een rijtje gezet. We vergelijken een aantal 3D printers.

3D PrinterPrijs
1. Ultimaker S3 3D Printer
2. CraftUnique CraftBot Plus 3D Printer
3. Velleman Vertex K8400 3D Printer
4. Creality 3D Ender-3 PRO
5. Anet 8 Reprap Prusa i3 3D printer
6. Panospace ONE 3D printer
7. Polaroid PlaySmart 3D Printer
Ultimaker 3 3d printer

1. Ultimaker S3: Accuraat en consistent

Op nummer één staat Ultimaker S3. De Ultimaker S3 maakt printen zeer gemakkelijk. Met deze 3D printer krijg je een gevoel van vrijheid, accuraatheid en consistentie. De Ultimaker bestaat nu al 5 jaar. De Ultimaker S3 is de opvolger van de Ultimaker 2, met nóg meer betrouwbaarheid en nóg meer mogelijkheden. Wat maakt de Ultimaker S3 nou zo uniek? We hebben het hier over de nieuwe generatie in 3D printing, met onbegrensde mogelijkheden zonder dat je daarbij inlevert op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

Dubbel extrusiesysteem

Tot op heden was een beperking van 3D printers dat ze vaak maar één printkop hadden. Hierdoor kon je lang niet alles uitprinten. De Ultimaker 3 heeft een uniek dubbel extrusiesysteem, oftewel dubbele printkoppen. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om zonder problemen complexe objecten te printen. Hiermee krijg je prints van een zeer hoog niveau.

Het apparaat print zeer nauwkeurig, tot wel 20 micron met een printcore van 0,4 millimeter. Met het combineren van verschillende filamenten en een wateroplosbaar FVA kom je tot fantastische prints. Ook kun je met het dubbele extrusiesysteem van de Ultimaker 3 in twee kleuren printen. Je kunt een professionele afwerking verwachten door het zelf kalibrerende nozzlesysteem.

De Ultimaker S3 is een zeer betrouwbare 3d printer waar je altijd op kunt rekenen. De printcores zijn in dit model namelijk onderling uitwisselbaar. Hierdoor krijg je een snelle productietijd en wordt het onderhoud eenvoudiger. Met printcores die zijn aangepast aan de nozzle hoef je niet bang te zijn dat de Ultimaker S3 verstopt raakt.

Complexe objecten

Wie complexe objecten of materialen wil printen kan met de Ultimaker S3 goed uit de voeten. Deze 3D printer heeft een printbed die een temperatuur van 115 graden Celsius kan bereiken. Denk hierbij aan materialen als ABS, nylon of polycarbonaat. Het printbed is gemaakt van nieuw materiaal waardoor het lichter wordt. De vorm van het printbed maakt dat het stijver wordt en zijn er daardoor minder trillingen. Hierdoor worden prints nauwkeuriger.

Overige specificaties

Andere specificaties van de Ultimaker S3 zijn LED-statusindicatoren, USB-ingangen, WiFi en LAN-verbinding. Je kunt bovendien 3D-printen vanuit je smartphone of tablet. Voor iOS en Android is er een Ultimater 3-app beschikbaar die je kunt downloaden. Zelfs kun je vanuit je smartphone of tablet met de geïntegreerde controlecamera de voortang van het printen beheren. Dit is toegankelijk via WiFi.

De Ultimaker S3 heeft ook een geweldige en intuïtieve interface die gemakkelijk te bedienen is. Met een krachtig ventilatiesysteem met twee ventilatoren aan de zijkanten kun je zeer geruisloos printen.

De Ultimaker heeft ook een EEPROM-chip die het formaat en type printcore onthoudt. Bovendien waarschuwt EEPROM-chip je als de printcore niet compatible is met het materiaal of instellingen.

De Ultimaker S3 belooft een fantastische printkwaliteit.


2. CraftUnique CraftBot Plus Anthracite gray: gemakkelijk in gebruik met veel functies

CraftUnique CraftBot Plus Anthracite gray

Het feit dat 3D printers ook toegankelijk zijn voor de grote markt, is te merken aan de CraftBot Plus. Het is de tweede generatie 3D printer, die in 2017 én 2018 de “Best PlugNPlay Badge” heeft gewonnen. En dat heeft deze 3D printer zeker verdiend. Dat terwijl de 3D printer zeer aantrekkelijk geprijsd is.

Gebruiksvriendelijk

De CraftBot Plus is een upgrade van de originele CraftBot. De CraftBot Plus staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, heeft veel mogelijkheden en is betaalbaar. Via crowdfunding is deze 3D printer op de markt gekomen en is geschikt voor iedereen. De CraftBot Plus is namelijk aanvankelijk ontworpen voor zowel ervaren als beginnende gebruikers.

Zo heeft de CraftBot Plus een LCD touchscreen met een goed georganiseerd en intuïtief menu. Op het LCD scherm wordt continu informatie gegeven over het printproces. Gemakkelijk in gebruik, maar verre van een simpele ‘basis’ printer. Eigenlijk is het een apparaat die gelijkwaardig is met duurdere merken, maar dan veel aantrekkelijker geprijsd.

Verschillende materialen

De 3D printer mag misschien wat minder snel zijn en ook niet de bekendste 3D printer op de markt, maar print wel met grote precisie en kan overweg met heel veel verschillende materialen. Zo kan de CraftBot Plus printen met o.a. ABS, PLA, HIPS, PETG, Nylon, Flexibel filament, Laywood en Laybrick. Bovendien heeft de CraftBot Plus een “Direct Drive” extruder en een groot verwarmd bouwoppervlak en kan tot wel 110 graden verwarmen. Wat betreft nauwkeurigheid heeft de 3D printer een resolutie van 100 micron.

Handige functies

Dankzij de nieuwe WiFi verbinding kan ook bij deze printer het 3D printproces draadloos worden beheerd in de speciale CraftApp applicatie. Zo kun je het printproces starten of stoppen, de warmte-instellingen, ventilatie en licht aanpassen.

Naast een WiFi verbinding heeft de CraftBot Plus ook een USB ingang zodat je je computer erop kunt aansluiten.
Ook krijg je de software Craftware Slicer bij de CraftBot Plus geleverd. Dit maakt printen nóg makkelijker voor de beginnende gebruiker, maar ook voor ervaren gebruikers is het handig. Filamenten worden niet bij de printer geleverd, maar kun je gemakkelijk apart bestellen.

Ondanks het feit dat het een stevig gebouwde 3D printer is en toch niet al te groot, is het toch een 3D printer met veel mogelijkheden en functies. Maak kennis met de nieuwe CraftBot 3D printer. Een prijswinnaar die je graag in huis wilt hebben. 


3. Velleman Vertex K8400 3d Printer: Accuraat, betaalbaar en open source

Velleman Vertex K8400 3d printer

De gunstig geprijsde Vertex K8400 is dé next generation 3D printerkit van Velleman. Het is een betrouwbare 3D printer met een 1,75 mm filament, die wordt verwerkt van tekening tot werkelijkheid. De Vertex K8400 is open source. Het voordeel daarvan is dat je daarmee zelf kunt bepalen met welke software je wilt printen.

Eenvoudig bedienbaar

De Vertex K8400 in staat om met een tweede nozzle een andere kleur te printen. Op die manier krijgt je ontwerp een extra dimensie. Met de ingebouwde controller kan de 3D printer .stl-bestanden lezen van een SD kaart, wat ervoor zorgt dat hij ook als stand-alone printer werkt.

Ook is aan deze 3D printer een computer aan te sluiten middels USB, zodat je de Vertex K8400 vanuit de computer aan kunt sturen. De Vertex K8400 zelf is ook eenvoudig te bedienen met een draaischakelaar en drukknop. Op het LCD scherm zie je alle relevante informatie en instellingen met betrekking tot het printproces, die tevens aanpasbaar zijn.

Van alle gemakken voorzien

Deze 3D printer wordt geleverd als bouwpakket met maar liefst 2 printkoppen. Hiermee kun je gemakkelijk en snel een aantal prototypen van modellen of werkstukken printen. In ongeveer 8 uur zijn de modellen gebouwd, zelfs zonder te solderen. De Vertex 8400 bouwt de gewenste modellen laag voor laag op, door verschillende flinterdunne lagen van materiaal op elkaar te leggen. De Vertex K8400 kan objecten printen van maar liefst 18 x 20 x 19 cm.

Wil je de Vertex K8400 uitbreiden met een extra printeenheid? Dat kan. De Vertex K8400 is namelijk uit te breiden met een tweede printerkop (dual extruder). Zo kun je met deze printer dus met verschillende materialen werken of in meerdere kleuren printen. Bij deze printer hoef je ook geen eigen merk filament te gebruiken. In principe kun je met deze printer alle soorten filamenten gebruiken.

Snel en nauwkeurig

De Vertex K8400 heeft een behuizing die deels gesloten en deels gemaakt is van transparant plastic. Dat maakt de Vertex K8400 eentje van ongekende klasse. De 3D printer heeft een verticaal bewegende plaat met een afneembare BuildTak laag, kunststof iglidur glijlagers en een nozzle van 0,35 millimeter. Dat maakt dat de printer met hoge snelheid zeer nauwkeurig kan printen. De printer heeft echter geen verwarmd printbed in tegenstelling tot bovenstaande 3D printers, dus materiaal zoals ABS kun je niet gebruiken.

Accuraat, betaalbaar en open source. Dát is de Vertex K8400.


4. Creality 3D Ender-3 PRO 3D printer: perfecte, betaalbare 3D printer

Creality 3D Ender-3 PRO 3D printer

Met de Ender-3 heb je een betaalbare 3D printer, maar eentje die zeer rijk uitgerust is. Ook deze 3D printer is een open source printer, maar mét een verwarmd printbed en resume functie. Het begin van een nieuwe generatie 3D printers die voor iedereen betaalbaar is. De Ender-3 PRO is een upgrade op de originele Ender-3. Hij is misschien een paar tientjes duurder dan de originele Ender-3, maar hij is het meer dan waard. De Ender-3 is één van de meest populaire 3D printers ter wereld. Hij is juist geschikt voor de consument of hobbyist en in mindere mate voor bedrijven.

Verschillende materialen

De Creality 3D Ender heeft een verwarmd printoppervlak van 220 x 220 x 250 millimeter. Dit printoppervlak is gemakkelijk te verstellen in hoogte door middel van stelschroeven. Doordat de 3D printer een verwarmd printbed heeft kun je ook met meerdere materialen printen. Gebruik een speciale hechtspray voor nóg beter resultaat.

Het C-MAG magnetisch printbed maakt het verwijderen van prints gemakkelijker. Hiermee zijn de problemen van de originele Ender-3 verholpen. De 3D printer bevat een gepatenteerde MK10 extruder waardoor je minder kans hebt op verstoppingen.

De Ender-3 maakt bovendien gebruik van een gepatenteerde technologie. Met XYZ Aluminium, V-slot lagers met precisie rollers kan de Creality 3D Ender extra nauwkeurig printen met een vlotte beweging.

Gemakkelijk te bedienen

Aan het frame van de 3D printer zit een control box waarmee je de Creality 3D Ender gemakkelijk kunt bedienen. Met de resume functie kun je ervoor kiezen om op een later moment verder te printen. Dat is handig wanneer bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen. Je hoeft tenslotte geen prints weg te gooien en niet meer opnieuw te beginnen met printen. De Ender-3 gaat gewoon weer verder waar hij gebleven was.

Design

Qua design haal je een 3D printer in huis die er met zijn grote bouwvolume robuust en stoer uitziet. Hij ziet er echt goed uit en ondanks het grote bouwvolume toch compact. 

Accessoires

Bij de Ender-3 krijg je een SD kaart meegeleverd van 8GB, accessoires, tie wraps, reserve onderdelen, een zijsnijtang en een test filament. Hij wordt niet gemonteerd geleverd, maar met het eenvoudige design is de 3D Ender in één handomdraai in elkaar te zetten. Er wordt een duidelijke handleiding meegeleverd zodat je dat zelf kunt doen. De 3D printer is te monteren en gebruiksklaar te maken in slechts 30 minuten. Ook krijg je software meegeleverd en is de open source 3D printer compatible met alle bekende softwaresystemen.

Een voordelige maar een accurate 3D printer van goede kwaliteit? Ga dan voor de Creality Ender-3 3D printer.


5. Anet 8 Reprap Prusa i3 3D printer: goede kwaliteit voor een gunstige prijs

Anet 8 Reprap Prusa i3 3D printer

De Prusa i3 is lange tijd de meest verkochte en zeer complete 3D printerkit. Het is een van de voordeligste 3D printers met veel mogelijkheden. De Prusa i3 staat bekend om de zeer redelijke printkwaliteit voor een gunstige prijs, met veel mogelijkheden voor hacks, compatibility en materialen.

Grote community

Met de Prusa i3 heeft een groot voordeel. Met deze Prusa i3 zit je namelijk niet vast aan onderdelen of filamenten van een bepaald merk. De 3D printer is dus modulair uit te breiden. Een ander voordeel van deze Prusa is dat deze een grote online community heeft waar je vragen kunt stellen. Hier kun je ook informatie vinden over de bouw, calibratie, hacks en updates van de printer.

Verwarmd printbed

De Prusa i3 heeft een bouwoppervlak van 220 x 220 millimeter. De Prusa i3 heeft ook een verwarmd printbed en kan dus met verschillende filamenten overweg. Met een nozzle van 0,4 millimeter is het mogelijk om lagen van 0,1 tot 0,3 millimeter te printen.

Het beste werkt de 3D printer met de materialen PLA en ABS. Wanneer je net begint met 3D printen krijg je met PLA de beste printresultaten. Met een resolutie van 12 micron is de Prusa 3D Printer vrij nauwkeurig.

Stand-alone printen

Met de SD kaartlezer en LCD scherm is stand-alone printen mogelijk met de Prusa i3. De extruder heeft een extra ventilator om geprinte objecten te koelen. Hierdoor kan de 3D printer sneller werken. Je kan tevens een computer aansluiten op deze 3D printer.

Gemakkelijk in elkaar te zetten

Ook deze Anet 8 Reprap Prusa i3 dien je zelf in elkaar te zetten, maar dit is zeker niet moeilijk. Je hebt wellicht enige ervaring nodig met elektronica, maar je hoeft zeker geen expert te zijn. Bij de Prusa i3 krijg je tenslotte een handleiding geleverd met bouwinstructies. Heb je vragen? Dan kun je terecht bij de online communities.

Als je voor de Prusa i3 kiest, kies je voor een 3D printer met een prima kwaliteit voor een goede prijs.


6. Panospace ONE 3D printer: Zeer gebruiksvriendelijk

De Panospace One is een 3D printer die je vooral gebruikt vanwege zijn snelheid. Natuurlijk heeft hij een opvallend modern design maar is hij vooral ook eenvoudig in het gebruik.

Met het plug & play concept sluit je hem zo aan en in combinatie met de gratis software ben je direct al je eerste 3D objecten aan het maken. Met de meeleverde microSD kaart kun je zonder kabels je eerste objecten plaatsen en uitprinten. Deze 3D printer is hiedoor ideaal voor beginners vanwege zijn eenvoudige gebruik.

Goede kwaliteit en snel

Zoals we al hebben aangegeven is de Panospace One erg snel. Hij print laagjes van 250 micron in tegenstelling tot de meeste andere 3D printers die maximaal 100 micron kunnen printen. Hierdoor is de Panospace Oner gewoon 2x zo snel en zijn de 3D objecten die worden geprint van een hoogstaande kwaliteit.

Filamenten gebruiken

De Panospace One heeft plaats voor twee rollen PLA filament. Dit is vooral handig als je met twee kleuren wilt werken. Via het kleuren touchscreen kun je de filamenten voor de extruder instellen en of uitwerpen. De Panospace One kan alleen met PLA filament worden gebruikt en hiervoor gebruik je 1.75 mm. Het print oppervlak is 15x15x15 cm

Software

De meegeleverde software maakt het mogelijk om je eigen 3D tekeningen te maken of in te laden. De software is compatible met de algemene standaarden voor 3D object tekeningen (3MF, STL en PLY) en je kunt een versie gratis downloaden voor zowel Windows als de Mac.

Voordelen en nadelen

  • Uniek en modern design
  • Gebruiksvriendelijk en Plug & Play
  • 2 extruders
  • Kan alleen PLA printen

7. Polaroid Playsmart 3D printer: Print met meerdere filamenten

De Polaroid Playsmart 3D printer is een gebruiksvriendelijke maar ook multi-functionele 3D printer.

Opvallend is de mogelijkheid om via de wifi camera je voortgang van het printen op je smartphone te volgen via de Polaroid Playsmart App.

Ook kun je via deze App op afstand je 3D printer bedienen. Het print oppervlak is 12x12x12cm en deze 3D printer is geschikt voor meerdere filament soorten als PLA, ABS, PETG en P-Wood

Polaroid Smartprep software

De Polaroid Playsmart is uitgevoerd met 1 extruder maar door de slimme Smartprep software is het toch mogelijk om meerdere kleuren te printen. Met de Multicolour functie van de software stel je in vanaf welk punt er een andere kleur moet worden gebruikt. Hierdoor zal de 3D printer stoppen en kun je het filament wisselen. Ook geeft deze software direct aan hoe lang er nog geprint moet worden en hoeveel materiaal er nog nodig is.

Functies Polaroid Playsmart

De Polaroid Playsmart heeft meerdere functionaliteiten om ontwerpen over te zetten. Zo kun je gebruik maken van een SD-kaart, USB-poort of gewoon via de gratis Playsmart app van Polaroid die eenvoudig op je mobiel kan worden geplaatst. Het is ook mogelijk om via deze app de 3D-printer starten, stoppen of pauzeren. Ook is deze 3D printer voorzien van een Wifi camera waardoor je altijd live kunt meekijken met het printen.

Voordelen en nadelen

  • Compact design
  • Kan meerdere soorten van filamenten printen
  • Maar 1 Extruder

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *