beste 3d pennen

Welke 3d pen moet je kiezen?

De 3d pen is over komen waaien vanuit Amerika toen daar in 2015 de 3d doodler werd gelanceerd en het 3d tekenen in de lucht een ware rage was geworden bij jong en oud.

Met een 3d pen is het inderdaad mogelijk om vanuit de losse hand een tekening te maken die als 3d tekening een fantastische ervaring geeft. Je kunt hierbij denken aan allerlei creatieve tekeningen als figuurtjes, letters, sieraden, gebouwen, portretten etc.

Veiligheid van de 3d pen

De 3d pennen zijn de afgelopen jaren ook doorontwikkeld en zowel de veiligheid als het gemak waarmee een 3d tekening kan worden gemaakt is enorm verbeterd. De 3d pen maakt zijn tekeningen door een filament te verhitten.

Deze verhitting van het filament zal uiteindelijk via een metalen nozzle uit de pen komen. Dit gebeurt natuurlijk afhankelijk van het soort filament op verschillende temperaturen. Maar aanraking van de nozzle moet voorkomen worden. Maar ook de kwaliteit van de verwarmingselementen zijn van belang.

Het is dus wel belangrijk om een goede 3d pen te bestellen, omdat juist deze veiligheid een erg belangrijk aandachtspunt is voor het gebruik van de 3d pen.

Filamenten voor de 3d pen

3d pen filament – Wikipedia

Wat verder ook erg belangrijk is om te weten is dat niet iedere 3d pen geschikt is om verschillende soorten van filamenten te kunnen printen. We onderscheiden namelijk PLA en ABS-filamenten tijdens het gebruik van de 3d pen. De filamenten zijn in een enorm aanbod van kleuren te verkrijgen en hebben een eigen temperatuur voor gebruik die moet worden ingesteld op de pen.

Het PLA-filament is een natuurlijk filament en is geschikt voor alle 3d pennen. Het voordeel van dit filament is dat er bij de verhitting van 175 graden geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het is ideaal voor beginners, maar is wel wat minder sterk dan ABS.

ABS-filament is enorm sterk en dus ook uitermate geschikt om stevige objecten te kunnen maken. Om met ABS-filament te kunnen werken moet je 3d pen tot 230 graden kunnen verhitten. Wel moet je de dampen bij verhitting niet inademen, aangezien deze schadelijk zijn. Dus werken in een goed geventileerde ruimte is noodzakelijk.

Bouwtekeningen

Jazeker, er zijn heel veel bouwtekeningen (stencils) te vinden voor het uitwerken van 3d objecten. Voor wie hier aan creativiteit nog extra inspiratie nodig heeft dan is het aan te bevelen een te kijken naar deze templates voor de 3d pen. Je kunt als het ware het object op papier vanuit de verschillende 3d perspectieven overtekenen en later aan elkaar verbinden. Ideaal voor beginners om de mogelijkheden optimaal te benutten.

Gebruiksmogelijkheden

Kortom, voor de aanschaf van een goede 3d pen hebben wij een overzicht gemaakt van een tiental uitstekende 3d pennen die momenteel verkrijgbaar zijn. Alle 3d pennen die wij hier noemen zijn uitstekend te gebruiken en wat vooral het prijsverschil maakt, zijn de mogelijkheden van de 3d pen.

Zo is ook het gemak bij het 3d tekenen een belangrijk onderwerp waar in eerst instantie niet aan gedacht wordt. Zo zijn er 3d pennen die minder snel verstopt raken afhankelijk van welke filament soort die je gebruikt. Maar ook een aanpasbare doorvoersnelheid hebben waardoor het filament beter door de pen wordt geleid. Wellicht is het ook handig om te weten of een 3d pen voor linkshandig gebruik geschikt is, kan worden opgeladen met usb aansluiting en/of speciale filamenten kan gebruiken.

Kortom, veel vragen waar wij jullie bij kunnen helpen en waar wij specifiek informatie over hebben vastgelegd.

Ons overzicht van Beste 3d Pennen

3d PenOndersteundGebruikersgemakActuele Prijs
1. 3Doodler Create 3d PenABS/PLAUitstekend
2. 3DTech Comfortline IVABS/PLAUitstekend
3. MyRiwell ProfessionalABS/PLAGoed
4. 3D Print Pen PROABS/PLAZeer goed
5. MyRiwell Advanced LCD OriginalABS/PLAZeer goed
6. Polaroid PlayPLAGoed
7. 3DTech Slimline IIIABS/PLAUitstekend

In onderstaand overzicht van de beste 3d pennen in 2024 hebben we vooral gekeken naar de kwaliteit, veiligheid, functionaliteit, betrouwbaarheid en gebruikersgemak van de 3d pen.

Wat erg belangrijk is voor een 3d pen is natuurlijk de veiligheid en die kan voor een groot gedeelte worden gegarandeerd als de 3d pen CE gecertificeerd is. De betrouwbaarheid heeft hier zeker ook mee te maken maar hier hebben we ook gekeken naar de functies die ondersteund worden als ook het gebruik van de 3d pen.

De verschillende functies die worden ondersteund door de 3d pen zijn ook erg belangrijk en hier hebben we het dan vooral ook over de ondersteuning voor verschillende filamenten als ook automatische en/of aanpasbare doorloopsnelheid. Maar vooral ook of de 3d pen verstopping bestendig is.

Het gebruikersgemak is ook een erg belangrijk aandachtspunt aangezien vaak kinderen op jonge leeftijd beginnen met 3d tekenen. Het is belangrijk dat ook deze doelgroep de 3d pen goed kan gebruiken.

1. 3DOODLER Create 3d pen: Topper onder de 3d pennen

3DOODLER Create

Laten we beginnen bij het begin want Doodler was per slot van rekening waar het allemaal mee begonnen is met de 3d pen. Doodler heeft zich sinds het begin doorontwikkeld. Naast de goedkopere 3doodler start is er de 3doodler create welke voor ons nog steeds de absolute topper is.

Slim ontwerp en gebruik

Het is een bijzonder slim ontwerp en kenmerkend aan de 3Doodler create 3d pen is het bijzonder compacte ontwerp in de aluminium behuizing. Je kunt met deze 3d pen zowel ABS, TPC Flex als PLA filament gebruiken en vanwege het compacte formaat wordt 3d tekenen nog leuker. Er is een speciaal nieuw drive systeem aanwezig die het filament sneller (dual speed) en slimmer (continue) doorvoert en de knoppen zijn meer intuïtief in gebruik. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de filamenten duurder zijn vanwege de specifieke afmetingen.

Specificaties:

Gebruik:Beginnend, gevorderd en professioneel
Gebruiksgemak:Uitstekend
Kwaliteit:Uitstekend
Prijs:Duur
ABS geschikt:Ja
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Ja
Temperaturen instelbaar:Ja
Soort display:Ambient light bar
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Ergonomisch ontwerp is uitermate geschikt om te tekenen
 • Hoogwaardige afwerking
 • Alle filamenten te gebruiken
 • Goede doorvoer en weinig kans op verstopping
 • Prijs is t.o.v. de andere 3d pennen wel hoger
 • Filamenten zijn wel wat duurder

2. 3DTECH Comfortline IV: Complete 3d pen

3DTECH Comfortline III

De comfortline IV van 3Dtech is een 3d pen voorzien van alle noodzakelijke functionaliteiten die we mogen verwachten van een goede 3d pen. Zo is deze 3d pen geschikt voor het tekenen met ABS als PLA-filamenten. Het ingebouwde lcd-scherm geeft exact aan welke temperatuur en soort filament is gekozen en met de eenvoudige knoppen kan het filament worden doorgevoerd.

Meerde soorten filamenten

Ook is het mogelijk om het filament met een simpele druk op de bedieningsknop automatisch te laten doorvoeren. Deze 3d pen is voorzien van een USB-aansluiting en hierdoor eenvoudig op te laden. Omdat de prijs ook nog eens zeer goed te noemen is en het met de veiligheid wel goed vanwege de CE-certificering staat de   comfortline III van 3Dtech bij ons ook bij de beste 3d pennen van dit moment.

Specificaties:

Gebruik:Beginnend, gevorderd en professioneel
Gebruiksgemak:Uitstekend
Kwaliteit:Uitstekend
Prijs:Goed
ABS geschikt:Ja
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Nee
Temperaturen instelbaar:Nee
Soort display:LCD
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Compact en handzaam formaat
 • Goede afwerking
 • ABS en PLA-filamenten te gebruiken
 • Automatische doorvoer
 • Snelheid doorvoer niet instelbaar

3. MyRiwell Professional: Mooie afwerking

MyRiwell Professional

De MyRiwell Professional 3d pen is de nieuwste 3d pen van dit populaire merk. Deze 3d pen is zowel geschikt voor het gebruik van PLA als ABS-filamenten. De pen is via een USB of lader op te laden en de 3d pen is voorzien van een aluminium behuizing.

Ook voor professioneel gebruik

De Myriwell 3d pen is in verschillend kleuren leverbaar en heeft een compact formaat. Wat er mooi is aan deze 3d pen is dat zowel de temperatuur als de doorvoersnelheid volledig handmatig is in te stellen via het luxe LCD scherm. Mede hierdoor is deze 3d Pen ook geschikt voor professioneel gebruik.

Specificaties:

Gebruik:Gevorderd en professioneel
Gebruiksgemak:Wel enige kennis noodzakelijk
Kwaliteit:Gemiddeld
Prijs:Goed
ABS geschikt:Ja
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Ja
Temperaturen instelbaar:Ja
Soort display:LCD
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Compact en handzaam formaat
 • ABS en PLA-filamenten te gebruiken
 • Zowel doorvoer als temperatuur handmatig in te stellen
 • Pen is kwetsbaarder in gebruik

4. 3D Print Pen PRO: Luxe 3d pen

3D Print Pen PRO

De 3d Print Pen Pro is een zeer goede budget 3d pen met alle noodzakelijke functionaliteiten om mooie 3d objecten te kunnen tekenen. Deze 3d pen is voorzien met 6 doorvoersnelheden en instelbare temperaturen van 60 tot 240 graden. Hierdoor is deze 3d pen o.a. geschikt voor PLC, PLA, ABS en PETG-filamenten.

Luxe LCD scherm

Het luxe lcd-scherm is helder en geeft alle mogelijkheden goed weer. De 3d Print Pen Pro is met een lader op te laden. Let wel op dat je de juiste filamenten (1.75) gebruikt voor het beste resultaat.

Specificaties:

Gebruik:Beginnend en gevorderd
Gebruiksgemak:Zeer goed
Kwaliteit:Goed
Prijs:Zeer goed
ABS geschikt:Ja
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Ja
Temperaturen instelbaar:Ja
Soort display:LCD
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Veel soorten filamenten te gebruiken
 • Zowel doorvoer als temperatuur handmatig in te stellen
 • Formaat van de pen is nog wat groot

5. MyRiwell Advanced LCD Original: Klassieker

MyRiwell Advanced LCD Original 3d pen

De MyRiwell Advanced LCD Original 3d pen is een geweldige 3d pen die ook de meest verkochte is van alle hier getoonde 3d pennen. Dit is niet voor niets, want voor de prijs krijg je een pen die zowel geschikt is om PLA als ABS van 1,75 te kunnen printen heeft fantastische gebruikerservaringen. De MyRiwell is voorzien van een LCD scherm en een afzonderlijke lader. De temperatuur is instelbaar en de doorvoer is met een schuifje instelbaar.

Klassieke topper

De 3d Pen is wel wat groot maar hierdoor veilig en handig voor zowel beginnende als ook gevorderde gebruikers. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend te noemen, maar let wel goed op bij de aanschaf van deze 3d pen van MyRiwell dat u ook een origineel exemplaar koopt. Het is de meest gekopieerde 3d pen en er zijn veel 3d pennen die hiervan zijn afgeleid.

Specificaties:

Gebruik:Beginnend en gevorderd
Gebruiksgemak:Zeer goed
Kwaliteit:Uitstekend
Prijs:Zeer goed
ABS geschikt:Ja
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Ja
Temperaturen instelbaar:Ja
Soort display:LCD
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Zeer gebruiksvriendelijk en robuust
 • ABS als PLA filamenten
 • Zowel doorvoer als temperatuur handmatig in te stellen
 • Formaat van de pen is ook nogal groot

6. Polaroid Play: Veilige 3D Printer Pen

Polaroid Play

De Polaroid Play 3D pen is herkenbaar aan zijn ontwerp welke ook veel op de MyRiwell lijkt. Maar deze Polaroid Play is vooral bekend vanwege zijn eenvoudige gebruik. Je kunt nadat je de Polaroid hebt aangesloten en de bijgeleverde PLA filament hebt toegevoegd er direct mee uit de voeten. Dit gebruikersgemak maakt deze pen juist ook populair bij kinderen. Maak snel een stencil of foto jouw favoriete 3D tekening.

Ideaal voor de kleintjes

De Polaroid Play is nadat je hem aangesloten eenvoudig het filament doorvoeren tijdens het gebruik door zijn slimme automatische doorvoer. Ook wanneer de Play langer dan 7 minuten niet gebruikt wordt, schakelt hij zichzelf uit. Handig dus wanneer je brandgevaar wilt voorkomen. Bovendien zal de Play eerst het filament uitvoeren waardoor hij ook minder snel zal verstoppen.

Unieke App voor je tablet

Wanneer je snel wilt beginnen met het 3D tekenen is het soms lastig om leuke ontwerpen te vinden. Polaroid heeft hier direct meegedacht en een speciale App laten ontwikkelen voor je kindertablet. Zoek je favoriete 3D template op en teken hem over op je tablet. Ideaal als je snel wilt beginnen, maar ook wanneer je zelf een 3D tekening als template wilt opslaan. De bijgeleverde screenprotector plak je gewoon over het glas van je tablet heen om hem goed te beschermen.

Compleet pakket

Wanneer je de Polaroid Play 3D ontvangt dan is deze compleet uitgerust met de volgende accessoires.

 • Een Polaroid #D play pen met houder
 • Gebruiksaanwijzing
 • USB – Kabel van 1,5 meter
 • Trace app screen protector
 • 4x 15 gram PLA filament

Specificaties:

Gebruik:Beginnend
Gebruiksgemak:Zeer goed
Kwaliteit:Uitstekend
Prijs:Zeer goed
ABS geschikt:Nee
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Ja
Temperaturen instelbaar:Ja
Soort display:Geen
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Veilig ook voor de kleintjes
 • Handige APP voor 3D tekeningen
 • Prijs filament wat aan de hoge kant
 • Alleen PLA filament
 • Geen display

7. 3DTECH Slimline III: compleet pakket

3DTech Slimline III

Wanneer je snel wilt beginnen met het 3D tekenen dan is deze nieuwe 3DTECH Slimline III in combinatie met de overige accessoires een prima aanschaf. De Slimline III is zowel geschikt voor PLA als ook ABS filament en met zijn uiterste dunne nozzle van 1,75mm kun je de mooiste ontwerpen maken. Zoals je mag verwachten van dit merk zit het met de kwaliteit wel goed en ook dit model is nog beter geworden.

Direct beginnen met 3D tekenen

Natuurlijk kn je direct beginnen met 3D tekenen wanneer je dit complete pakket in huis hebt. Naast de zilver-metallic kleur 3DTech (Versie 5) slimline III krijg je direct 12x10m PLA filament in verschillende leuke kleuren. Maar ook een USB adapter en opbergclips om het filament na gebruik op te bergen. De bijgeleverde 3D teken pad is handig om direct je eerste 3D-tekeningen op te maken. Handig wanneer je niet direct je tafel of bureau wilt beschadigen.

Specificaties:

Gebruik:Beginnend, gevorderd en professioneel
Gebruiksgemak:Uitstekend
Kwaliteit:Uitstekend
Prijs:Duurder
ABS geschikt:Ja
PLA geschikt:Ja
Verstopping bestendig:Ja
Doorvoersnelheid aanpasbaar:Nee
Temperaturen instelbaar:Nee
Soort display:LCD
Gecertificeerd:CE

Voor en nadelen:

 • Moderne uitvoering
 • Laatste technieken
 • ABS en PLA-filamenten te gebruiken
 • Automatische doorvoer
 • Compleet pakket
 • Snelheid doorvoer niet instelbaar

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *