Kan je kind geen genoeg krijgen van de filmpjes op jouw mobiel, met als gevolg dat je je mobiel altijd kwijt bent? Of maak je je zorgen wat kinderen te zien krijgen als ze online gaan? Dan kan het handig zijn om een speciale kindertablet te kopen.

beste kindertablet kopen

Het aanbod aan tablets voor kinderen is tegenwoordig uitgebreid. Omdat het lastig kan zijn om te besluiten wat het beste kindertablet is, hebben wij alle informatie voor je op een rijtje gezet in deze koopgids. We bespreken onder andere de voor- en nadelen van de tablets en laten je kennismaken met de top 8 beste kindertablets. Zo weet je zeker dat je straks de juiste keuze kan maken!

Wat is een Kindertablet?

Een kindertablet is speciaal geschikt voor jonge kinderen. Dat is te merken aan het ontwerp van de tablet. kindertablets zijn klein van formaat en verpakt in een kleurrijke hoes, die de tablet beschermt tegen vocht, vallen, of vieze kinderhandjes.

Technisch gezien zijn kindertablets een simpelere uitvoering van standaard tablets. De gebruikte onderdelen zijn beperkter, de bediening is robuuster dan je gewend bent en er is minder opslagruimte beschikbaar. Dit sluit goed aan bij de manier waarop de kindertablet wordt gebruikt. Het ontbreken van deze functies drukt de prijs ook, waardoor een kindertablet een betaalbare investering is.

Overzicht Beste Kindertablets

Al benieuwd welke Kindertablets we onder de loep hebben genomen? Hieronder vindt je alvast een verkort overzicht van alle modellen. Alle uitgekozen tablets zijn stuk voor stuk de beste met toch onderlinge verschillen.

Top 8 Kindertablets

1. DEPLAY Kids Tablet Pro

DEPLAY Kids Tablet PRO

OS: Android 12
Scherm: 10 inch
Opslag: 16/32 Gb

Achaté Kindertablet

OS: Android 12
Scherm: 8 inch
Opslag: 32 Gb

AngelTech Kindertablet

OS: Android 12
Scherm: 10 inch
Opslag: 32/64 Gb

LUVIQ Kindertablet

OS: Android 11
Scherm: 10.1 inch
Opslag: 32 Gb

Eagle Kindertablet

OS: Android 10 go
Scherm: 8 inch
Opslag: 32 Gb

LuKids Kindertablet

OS: Android 10
Scherm: 8 inch
Opslag: 32 Gb

Alcatel 1T7 Family - Kindertablet

OS: Android 10 Go
Scherm: 7 inch
Opslag: 16 Gb

Kurio Tab Ultra 2

OS: Android 10 Go
Scherm: 7 inch
Opslag: 32 Gb

Welke soorten Kindertablets zijn er?

Kindertablets zijn beschikbaar in veel verschillende soorten. Zo zijn er tablets te verkrijgen die speciaal geschikt zijn voor peuters. Deze tablets zijn vaak kleurrijk en erg simpel te bedienen. Deze tablets tonen simpele filmpjes of spelletjes, waarmee de peuter spelenderwijs kennis leert maken met cijfers, kleuren en woorden.

Tablets voor kleuters bevatten vaak wat meer ingewikkelde filmpjes en spellen, die aansluiten bij de stof die op de kleuterschool aangeleerd wordt. In deze leeftijd is een tablet een speelse aanvulling op wat het kind leert op school.

Naarmate kinderen ouder worden en de basisschool doorlopen, zullen de spellen en films op de tablet complexer en gevarieerder worden. Tablets voor het hele gezin onderscheiden zich door de veelzijdigheid. Deze tablets bevatten zowel voor de jongste kinderen als oudere kinderen interessante spellen en leerzame films.

Welke besturingssystemen zijn er?

Elk tablet draait op een specifiek besturingssysteem. Dat systeem doet hetzelfde als op je smartphone: het zorgt ervoor dat je de telefoon kan bedienen. De bekendste besturingssystemen van smartphones vind je ook terug op tablets: Android en Apple IPadOS. Android kenmerkt zich door het gebruikersgemak en de brede keuze aan producten waar dit systeem in terugkomt.

IPadOS is de tabletversie van iOS: het bekende besturingssysteem van Apple. Dit besturingssysteem is alleen te gebruiken op de Ipad; de tablet van Apple. Voordelen van dit besturingssysteem zijn de hoge kwaliteit, hoge betrouwbaarheid en de hoeveelheid aan bijbehorende apps. Daarvoor betaal je echter ook een stuk meer dan voor een gemiddelde Android-kindertablet.

Bovenstaande systemen worden op een kindertablet gebruikt in combinatie met een eigen omgeving voor kinderen. Deze omgeving werkt als een app, die je als ouder extra kunt beveiligen.

Daarnaast bestaan er specifieke besturingssystemen voor kindertablets. Voorbeelden hiervan van Kidoz en Kurio tablets. Kidoz levert specifieke software waarmee een tablet door kinderen gebruikt kan worden, terwijl Kurio zelf volledige tablets mét software levert.

Waarom zou je een Kindertablet kopen?

Wanneer je kijkt naar de verschillen tussen een gewoon tablet en een kindertablet, zie je al snel dat een kindertablet in alles toegespitst is op gebruik door kinderen. Dat heeft veel voordelen: kids kunnen veilig online gaan, terwijl ouders de regie houden op wat ze zien en doen.

Daarnaast leert een tablet enerzijds een kind spelenderwijs omgaan met educatieve stof, en is het anderzijds een simpele oplossing om, bijvoorbeeld tijdens lange reizen, de kids te vermaken.

Een goede tablet gaat een aantal jaren mee en kan ook tijdens de schooltijd van de kinderen handig blijken. Zo kan lesmateriaal opnieuw bekeken worden en kun je apps installeren waarmee kinderen de lesstof op een andere manier opnieuw aangeboden krijgen.

Met een kindertablet kan een ouder kind zelfs aantekeningen maken bij een les of sommen uitrekenen op de rekenmachine.

Een kids tablet of een gewone tablet kopen?

Het grote verschil tussen een kindertablet en een gewone tablet is de mate waarin de tablet specifiek is ontworpen voor gebruik door kinderen. Bij een gewone tablet merk je snel dat er geen specifieke kindvriendelijke of kidsproof aanpassingen zijn gemaakt.

Wil je een kindvriendelijke omgeving creëren op een gewone tablet, dan is dat alleen mogelijk door specifieke apps te installeren en via de instellingen beperkte rechten voor je kind te maken. Zo kan je de schermtijd per app instellen, bepaalde apps blokkeren en een slaapstand instellen.

Een gewone tablet kun je vergelijken met een speeltuin in een woonwijk: binnen de speeltuin is alles geschikt voor kinderen, maar kids kunnen nog steeds de speeltuin uitlopen en in de woonwijk gaan spelen en rondstruinen, waar je geen overzicht meer hebt en er meer gevaren zijn.

Kindertablets zijn, in tegenstelling tot gewone tablets of chromebooks, beter te vergelijken met een indoor speeltuin. Alles is kindvriendelijk, en je hoeft geen zorgen te maken dat kinderen in een omgeving terechtkomen waar ze risico’s lopen.

Deze tablets zijn speciaal ontworpen voor kids, en dat merk je niet alleen aan de buitenkant van de tablet, maar ook in gebruik. De hele tablet is geschikt voor gebruik door kinderen, waarbij jij als ouder nog steeds de mogelijkheid hebt om het gebruik te beperken.

Top 8 Beste Kindertablets

Hieronder zetten we de top 8 beste kindertablets voor je op een rijtje:

Beste Educatief

1. DEPLAY Kids Tablet Pro

Dit vrolijk gekleurde blauwe of rode tablet zorgt gegarandeerd voor uren speel- en leerplezier. Dat blijkt ook uit de 100% tevredenheidsgarantie, waarmee je binnen 30 dagen de aankoop terug kan sturen als de tablet niet bevalt.

Ook wij achten de kans dat dit tablet niet in de smaak valt klein: dit DEPLAY Kids tablet is een robuust tablet waarbij je als ouders via de Kids Modus App altijd een oogje in het zeil kan houden. Naast een aantal voorgeïnstalleerde leerzame spelletjes, zijn er ook talloze extra apps te downloaden. Zo blijft de tablet jarenlang relevant en boeiend voor je kind.

Voordelen en nadelen:

  • Snel door Android 12 Processor
  • Mooi en sterk scherm
  • Gebruiksvriendelijk
  • Kan tegen een stootje
  • Leuke leerprogramma’s
  • Geen

Snelste Processor

2. Achaté Kindertablet

Deze tablet heeft alles wat een Kindertablet nodig heeft: een camera om leuke foto’s mee te maken, een stoer en stevig uiterlijk, en ruime mogelijkheden voor ouderlijk toezicht via de Achaté app. Via de Google Play Store kunnen er makkelijk apps worden toegevoegd aan de tablet. Door de mogelijkheid om meerdere accounts aan te maken, kan je voor elk kind een specifiek profiel aanmaken met apps en leerzame spelletjes die bij de leeftijd passen. Door de stevige hoes kan de tablet tegen een stootje. In de kleuren blauw en Roze te bestellen.

Voordelen en nadelen:

  • Scherp geprijsd
  • Snelle Android 12 processor
  • 32 Gb opslag
  • Android 12 + 4 GB RAM
  • Meerdere profielen aan te maken
  • Goed ouderlijk toezicht
  • Gebruiksvriendelijk
  • Geen

Beste XL Kindertablet

3. AngelTech Kindertablet XL

Dit AngelTech Kindertablet XL valt meteen op door de maat: het scherm van 10 inch is een stuk groter dan andere kindertablets. Ouderlijk toezicht regel je simpel en snel via de geïntegreerde Iwawa app, waarmee je ook op afstand de instellingen kan wijzigen.

Op de tablet zijn standaard leerzame spellen geïnstalleerd. Ook is het makkelijk om meer apps te installeren via de Play Store, die natuurlijk wel goed is afgesloten voor de kids. Met 32 of 64 GB intern geheugen is dit een echte alleskunner.

Voordelen en nadelen:

  • Groot model
  • Android 12
  • Uitbreidbaar tot 64 Gb opslag
  • Gebruiksvriendelijk
  • Ouderlijk toezicht
  • Goede prijs
  • Ook voor volwassenen
  • Geen

Beste Prijs

4. LUVIQ Kindertablet 10.1 Inch

Dankzij de Parental Mode op dit LUVIQ Kindertablet hoef je je als ouders geen zorgen te maken over waar je kids mee in aanraking komen op het internet. Je hebt namelijk volledige controle over het gebruik van de tablet. Dankzij de vele educatieve spelletjes leren kinderen spelenderwijs klokkijken, de dagen van de week of de eerste Engelse woordjes. Het grote 10 inch scherm zorgt er daarbij voor dat alle details goed te zien zijn. Door de Quad Core Processor en 32 GB intern geheugen kunnen kinderen alle apps moeiteloos gebruiken.

Voordelen en nadelen:

  • Alles werkt lekker snel
  • Android 11
  • Goede ouderlijke controle mogelijk
  • Mooi groot scherm
  • Snelle processor
  • Geen

Veiligste Kindertablet

5. Eagle Kindertablet

Deze Kindertablet wordt geleverd met de app ‘Google Family Link’ en is daarmee perfect op afstand in de gaten te houden en in te stellen. Vanaf je eigen telefoon stel je onder andere de schermtijd in en kan je bepaalde apps blokkeren. Ook is de locatie van de tablet altijd zichtbaar via de app.

Met een schermgrootte van 8 inch heeft de tablet een handzaam formaat voor kleine kinderen. De batterij gaat ongeveer 4 uur mee en is snel opgeladen dankzij de USB-C aansluiting.

Voordelen en nadelen:

  • Mooi scherp scherm
  • Goede toezicht ouders
  • Kindvriendelijk
  • Robuust
  • Geen

Goede prijs / kwaliteit

6. LuKids Kindertablet

Voor de ouder die met een gerust hart een tablet aan de kinderen wil geven, is dit LuKids Kindertablet de perfecte keuze. Ouderlijk toezicht is goed geregeld door een speciale kinderomgeving in een goed afgeschermde app. Ook is het mogelijk om meerdere accounts aan te maken, zodat de tablet door meerdere kinderen kan worden gebruikt.

Het dikkere beeldscherm en de extra hoes zorgen ervoor dat de tablet tegen een stootje kan. Er is 32 GB intern geheugen beschikbaar en dankzij een groot werkgeheugen is de tablet snel in gebruik.

Voordelen en nadelen:

  • Eenvoudig in gebruik
  • Robuust
  • Snel door goed werkgeheugen
  • Veilig
  • Goede prijs
  • Geen

Compacte Tablet voor de Kids

7. Alcatel 1T7 Family

Dit vedergewicht van 245 gram is makkelijk om mee te nemen onderweg. Het scherm van 7 inch is groot genoeg om goed filmpjes op te kijken, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de tablet een handzaam formaat heeft. Hoewel de 16GB opslagruimte niet heel ruim is, bestaat er wel de mogelijkheid om dit uit te breiden met een micro SD van 128 GB. Dit stoere blauwe of gele tablet heeft twee jaar fabrieksgarantie en beschermt de ogen van je kind door een blue light filter.

Voordelen en nadelen:

  • Uitbreidbaar geheugen
  • Compact
  • Goede garantie
  • Snelle processor
  • Niet de beste ingebouwde camera

Meeste Configuraties

8. Kurio Tab Ultra 2

Het merk Kurio is een bekende naam als het gaat om tablets voor kids, en uit de manier waarop de Kurio Tab Ultra 2 is gemaakt blijkt dat dat geen toeval is!

Dankzij Kurio Genius kan elk tablet helemaal naar de wens van de ouder worden ingesteld, of het nu gaat om schermtijd, gebruik van bepaalde spellen of beperking van blauw licht. Door ingebouwde gehoorbescherming worden de oren van het kind automatisch beschermd tegen te hard geluid en door de standaard die wordt meegeleverd is de tablet makkelijk rechtop te zetten. Uit alles blijkt dat Kurio over alle details heeft nagedacht, waardoor jij er geen omkijken meer naar hebt.

Voordelen en nadelen:

  • Kindvriendelijk
  • Veel mogelijkheden voor ouderlijk toezicht
  • Goede prijs
  • Minder Nederlandse apps beschikbaar

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Kindertablet?

Om een goede keuze te maken voor een tablet, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende specificaties van kindertablets. Hieronder benoemen we een aantal punten die van belang zijn in het maken van een keuze voor een tablet.

Kindertablet voor in de auto

Formaat Scherm

Over het algemeen zijn tablets voor kids kleiner dan de standaard tablets. Veel voorkomende maten zijn 17-20 centimeter doorsnede, wat overeenkomt met 7-8 inch touchscreen. Normale tablets hebben een doorsnede van ongeveer 25 centimeter (10 inch touchscreen).

Opslagruimte

Het interne geheugen op kindertablets is minder dan je gewend bent bij gewone tablets. Goedkopere tablets hebben een opslagruimte van 8 GB, terwijl de wat duurdere uitvoeringen 16 of 32 GB beschikbaar hebben. In verband met de installatie van verschillende apps is het verstandig om een tablet te kiezen met voldoende intern geheugen; 8 GB blijkt in de praktijk vaak te weinig te zijn.

Veiligheid

Een veilig kindertablet is enorm belangrijk. Per merk en type tablet verschilt de invloed die je als ouder kan uitoefenen enorm. Bedenk dus vooraf goed wat je minimaal wil kunnen instellen en ga de specificaties na. Zo is er al een groot verschil tussen hoe de omgeving voor kinderen beveiligd wordt; soms is het mogelijk om een pincode of wachtwoord in te stellen, maar dit is lang niet bij alle tablets het geval.

Ouderlijk toezicht

Ouderlijk toezicht hangt samen met de veiligheid. In hoeverre je als ouders volledige controle hebt over het gebruik van de tablet en of je het gebruik vooraf kunt beperken door het instellen van limieten, verschilt sterk per merk en type tablet. Vind je het belangrijk om proactief het gebruik van de tablet te kunnen beperken, dan is het aan te raden om goed te kijken naar de mogelijkheden die de verschillende merken hierin bieden.

Accu

Wanneer je de tablet bijvoorbeeld mee wil nemen tijdens een lange reis, is de grootte van de accu van belang. Waar de accu van een normale tablet al snel 6000 tot 7000 mAh is, wat goed is voor een levensduur van circa 10 uur, is de accu van een kindertablet een stuk kleiner, gemiddeld rond de 3000 mAh. Hiermee kan een kind ongeveer 2 tot 3 uur met de tablet spelen.

Accessoires

Een tablet wordt vaak alleen geleverd met oplaadsnoer en een hoes. Door de afwijkende maat van de tablets kan je niet zomaar een andere hoes kiezen, en daarmee is het ook van belang om te letten op de hoes waarin de tablet geleverd wordt. Kies voor een hoes die tegen een stootje kan, en die vocht en vuil goed tegenhoudt.

Andere accessoires die van pas kunnen komen, zijn bijvoorbeeld een sleeve die de tablet beschermt als deze in een tas zit, of een frame dat bevestigd kan worden aan de achterkant van een autostoel.

Garantie

Bij een aankoop van elektronica is goed om de garantievoorwaarden te bekijken en vergelijken. Hoeveel jaar fabrieksgarantie wordt er gegeven? Zijn de garantievoorwaarden streng? Al deze dingen kun je meenemen in je overweging, zodat je een tablet kiest dat je met een gerust hart aan je kind kan geven.

Koopadvies

Om te beslissen welk kindertablet de beste koop is, raden we aan om op te schrijven welke zaken je écht belangrijk vindt. Dat kan batterijduur zijn, maar ook de prijs, opslag, of de mogelijkheden om op afstand het gebruik te monitoren.

Op basis van deze kenmerken kan je op zoek gaan naar een passende tablet. Doordat de markt voor kindertablets erg groot is, is het vinden van een tablet dat past bij jouw wensen en eisen een stuk eenvoudiger.

Twijfel je tussen een aantal tablets? Kijk dan even naar de reviews van andere ouders die vertellen je het meest eerlijke verhaal over hoe de tablet in de praktijk bevalt.

Veelgestelde vragen

De kwaliteit van de kindertablet speelt een grote rol in het bepalen van de prijs ervan. Snelle, robuuste tablets met veel opslagruimte en veel mogelijkheden voor ouderlijk toezicht zijn een stuk duurder dan tablets die minder mogelijkheden hebben.

Toch vallen de prijzen van kindertablets over het algemeen mee. De meest simpele versies zijn te koop vanaf zo’n €50,-; tablets van hogere kwaliteit kosten gemiddeld rond de €100 – €130,-. De beste en meest hoogwaardige tablets kunnen zo’n €150,- kosten.

Net als een gewoon tablet heeft een kindertablet een levensduur van circa 3 jaar. Na die periode is de kans groot dat de tablet traag wordt, de batterij snel leeg raakt en het besturingssysteem niet meer geüpdatet kan worden. Houd er rekening mee dat de tablet door intensief gebruik of door grijpgrage kinderhandjes wellicht een nog kortere levensduur heeft. Vaak geeft de garantieperiode een voorzichtige indicatie van de verwachte levensduur.

Nee, een kindertablet hoeft niet evenveel opslag te hebben als een reguliere tablet, waar vaak veel foto’s en grote apps op staan. Wel is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om apps te downloaden. Hiervoor heb je minimaal 16GB opslagruimte nodig. Meer dan 32GB heb je waarschijnlijk niet nodig voor een tablet, tenzij je deze ook zelf gaat gebruiken als normaal tablet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *