beste koptelefoon

Je favoriete muziek luister je het liefst met helder geluid en diepe bastonen. Alleen de beste koptelefoon is goed genoeg! Het aanbod is flink en er zijn veel specificaties om rekening mee te houden; daar moet je maar net verstand van hebben.

Met deze top 10 van de beste koptelefoons en extra koopadvies kies je ook als beginner makkelijk een goede koptelefoon!

Welke koptelefoon kopen?

Koptelefoons zijn er in zoveel soorten en maten dat het aanbod eindeloos lijkt. Draadloze oordopjes, headsets en hoofdtelefoons vallen allemaal onder de categorie koptelefoons! Je sluit de koptelefoon aan op een ander apparaat en speelt elke vorm van muziek of geluid die je maar wilt af.

Dat kan een MP3 speler zijn, maar ook een tablet, laptop, computer, televisie, smartphone en ga zo maar door. Er zijn meer dan genoeg apparaten en koptelefoons om samen te gebruiken. Het mega assortiment aan koptelefoons heeft ook een voordeel: de perfecte koptelefoon voor jou zit er in ieder geval tussen.

Met een fijne koptelefoon kun je veel meer dan alleen muziek luisteren. Je luistert ook naar je favoriete podcasts, kijkt ongestoord naar video’s, gaat helemaal op in toffe games op je laptop en als je de hoofdtelefoon in combinatie met een smartphone gebruikt, voer je er zelfs telefoongesprekken mee.

Voor een optimale ervaring gebruik je een koptelefoon van hoge kwaliteit: dat gave nummer klinkt toch een stuk minder leuk zonder bastonen, en als je de ander niet goed verstaat gaat een telefoongesprek al snel de mist in. Het is ook zonde als je gloednieuwe koptelefoon binnen een paar maanden onbruikbaar is. Daarom zoek je een koptelefoon van de beste kwaliteit!

Dat is niet altijd een makkelijke keuze. Koptelefoons hebben flink wat specificaties, functies en andere eigenschappen om rekening mee te houden. In deze koopgids helpen we je op weg en eindig je met het neusje van de zalm onder de koptelefoons.

Top 10 Best geteste Koptelefoons 

Nu je alles weet over de specificaties van koptelefoons is het tijd voor het echte werk: de beste koptelefoon uitzoeken. In deze gevarieerde top 10 zit voor iedereen wel een goede koptelefoon!

Koptelefoon Specificaties Prijs 
Goed geluidony WH-1000XM3-klein 1. Sony WH-1000XM3 Noise cancel.: Ja
Microfoon: Ja
Batterij: 38 uur
Bluetooth: 4.2
Gewicht: 254g
Vriendelijke prijsJBL Tune 750BT-klein 2. JBL Tune 750BT Noise cancel.: Ja
Microfoon: Ja
Batterij: 15 uur
Bluetooth: 4.2
Gewicht: 220g
Mooi designapple airpods max klein 3. Apple AirPods Max Noise cancel.: Ja
Microfoon: Ja
Batterij: 20 uur
Bluetooth: 5.0
Gewicht: 384,4g
Noise cancellingBose 700 mini 4. Bose 700 Noise cancel.Ja
Microfoon:
Ja
Batterij
20 uur
Bluetooth
5.0
Gewicht:
250g
AlleskunnerSennheiser PXC 550-II mini 5. Sennheiser PXC 550-II Noise cancel.: Ja
Microfoon: Ja
Batterij: 30 uur
Bluetooth: 5.0
Gewicht: 227g
LAng genietenBowers & Wilkins PX7 Space mini 6. Bowers & Wilkins PX7 Noise cancel.: Ja
Microfoon: Ja
Batterij: 30 uur
Bluetooth: 5.0
Gewicht: 302g
DraagcomfortBose QuietComfort 35 II klein 7. Bose QuietComfort 35 II Noise cancel.Ja
Microfoon:
Ja
Batterij
30 uur
Bluetooth
4.1
Gewicht:
310g
FunctioneelGrado SR325e klein 8. Grado SR325e Noise cancel.:Nee
Microfoon:
Nee
Batterij
0 uur
Bluetooth
Geen
Gewicht:
400g
Mooi GeluidBose SoundLink Around-ear wireless II mini 9.Bose SoundLink Around-ear wireless II  Noise cancel..:Nee
Microfoon: Ja
Batterij: 15 uur
Bluetooth: A2DP
Gewicht: 149,4g
Top kwaliteitSony WH-1000XM4 mini 10. Sony WH-1000XM4 Noise cancel.: Ja
Microfoon: Ja
Batterij: 30 uur
Bluetooth: 5.0
Gewicht: 254g

1. Sony WH-1000XM3: Goede kwaliteit geluid

Sony WH-1000XM3 koptelefoon

We trappen af met een robuuste, kwalitatieve hoofdtelefoon uit de topklasse: De Sony WH-1000XM3. Een koptelefoon als deze verzekert je van een geweldige geluidservaring!

Dankzij Hi-Res audio luister je naar muziek in studiokwaliteit en het frequentiebereik van 4Hz tot 40.000Hz verzorgt elk geluid detail tot in de puntjes. Om je helemaal mee te nemen in het geluid is deze over-ear koptelefoon een gesloten model en zorgt noise cancelling ervoor dat je geen last hebt van omgevingsgeluiden. 

Via Bluetooth verbind je de koptelefoon draadloos met je smartphone of een andere geluidsbron of platenspeler. In de oorschelp zit een microfoon verwerkt waarmee je telefoongesprekken voert en conference calls houdt. Er is dus geen apart microfoontje dat uitsteekt, terwijl je wél kunt bellen. Je kunt deze koptelefoon zelfs met spraakopdrachten besturen!

Bedien je de koptelefoon liever met de hand, dan gebruik je de bijbehorende app. Verder is draadloos niet de enige manier waarop deze koptelefoon werkt: als de batterij leeg is, plug je de kabel in en luister je alsnog verder.

Beste accuduur

Met een accuduur van 38 uur kom je gelukkig niet zo snel met een lege batterij te zitten. Wanneer je vergeet om de koptelefoon op te laden, heb je zelfs een extra optie. Als je de snellader 10 minuten gebruikt gaat de koptelefoon weer 5 uur lang mee. Balen omdat je koptelefoon leeg is zit er dus niet bij.

Accessoires en goede garantie

Ben je klaar met bellen of uitgeluisterd? Dan berg je de koptelefoon veilig op in het meegeleverde etui. Schrik niet als je dat etui er klein uit vindt zien; de oordoppen zijn inklapbaar en je kunt zo de koptelefoon opvouwen. Wees maar zuinig op dit model, want de garantie van 2 jaar is niet geldig bij val- en waterschade.

De prijs ligt in het hogere deel van het middensegment, maar je krijgt er een topklasse koptelefoon voor terug. Voor een compact overzicht zetten we de voor- en nadelen van deze koptelefoon op een rij. 

Voordelen en Nadelen

  • Hi-Res audio en het brede frequentiebereik verzorgen geluid van topkwaliteit
  • De batterij gaat wel 38 uur lang mee
  • Gebruik 10 minuten de snellader en luister 5 uur
  • Deze koptelefoon is ook geschikt om mee te bellen
  • Dit model heeft niet de laagste prijs
  • De koptelefoon is niet waterdicht

2. JBL Tune 750BT Koptelefoon: Vriendelijk geprijsd

JBL Tune 750BT

JBL staat bekend om al hun apparaten waar je geluid mee afspeelt. Een koptelefoon van dit merk kan in onze top 10 niet ontbreken! De Tune 750BT is een betaalbare middenklasser met een nette verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Het frequentiebereik begint bij 20 Hz en eindigt bij 20.000Hz. Er zijn betere modellen, maar voor deze prijs is dat zeker niet slecht! Er komt dus geluid van prima kwaliteit uit deze koptelefoon. Hi-Res audio haalt dit model echter net niet.

Over-ear model met noise-cancelling

Noise cancelling is gelukkig wél aanwezig en sluit je af van omgevingsgeluid. In principe sluit je de koptelefoon met Bluetooth draadloos aan, maar als je liever een kabeltje gebruikt, kan dat ook: plug dan een 3.5 mm jack kabeltje in. Vervolgens luister je naar alle geluid en voer je zelfs telefoongesprekken!

Deze over-ear koptelefoon is een model met gesloten klankkast en je hebt 15 uur plezier van een opgeladen batterij. Daarna is het tijd om op te laden, waarvoor je de meegeleverde oplader gebruikt. 

Verder heeft deze koptelefoon geen extra technische snufjes. Je krijgt geen poespas, maar een nette prijs en fijne kwaliteit. We sommen alle voor- en nadelen van deze koptelefoon nog eens op.

Voordelen en Nadelen

  • Deze koptelefoon is vriendelijk geprijsd
  • Heeft een ruim frequentiebereik
  • Uitgerust met noise cancelling
  • Draadloos én met kabel te gebruiken
  • Haalt Hi-Res audio kwaliteit niet
  • Heeft geen extra smart functies

3. Apple AirPods Max: Strak design

Apple AirPods Max

Apple fans opgelet: als je een steengoede koptelefoon wilt, is dit precies wat je zoekt!  Een strak design, geweldig geluid en hoge gebruiksvriendelijkheid: de AirPods Max koptelefoon heeft het allemaal. Android gebruikers vallen in dit geval helaas buiten de boot: deze koptelefoon is alleen compatible met Apple producten.

Goede prestaties

Het prijskaartje valt ook in de lijn der verwachting van Apple producten. Gelukkig krijg je daar een hoop voor terug, zoals Hi-Res audio. Wil je afgesloten van omgevingsgeluid van je muziek genieten? Dan zet je de actieve noise cancelling aan. Moet je juist opletten in het verkeer, schakel dan naar passieve noise cancelling.

De dubbele H1 chip van Apple doet nog een schepje bovenop de geluidskwaliteit en zorgt er ondertussen voor dat je in een handomdraai met iCloud verbindt. De koptelefoon zelf verbind je via Bluetooth 5.0 of WiFi draadloos met jouw Apple devices. Luister je muziek en voer je tussendoor telefoongesprekken? Of moet Siri je even helpen? Deze koptelefoon is daar allemaal geschikt voor!

Integratie met iPhone

Een extra voordeel aan Apple koptelefoons is dat je ze oplaadt met een iPhone lader. Is de batterij vol, dan kan de hoofdtelefoon weer 20 uur mee. Dat is een aardig tijdje! Om af te ronden zetten we alle voor- en nadelen van de Apple AirPods Max op een rij.

Voordelen en Nadelen

  • Erg gebruiksvriendelijke koptelefoon die makkelijk met iCloud verbindt!
  • Heeft noise cancelling
  • Geluidskwaliteiten op het niveau van Hi-Res audio
  • Dankzij de ingebouwde microfoon ook geschikt om mee te bellen
  • Alleen geschikt voor Apple apparaten
  • Heeft een hoge prijs

4. Bose 700 koptelefoon: Instelbare noise cancelling

Bose 700 koptelefoon

Het merk Bose is een echte specialist op het gebied van geluidskwaliteit. Van oordopjes en koptelefoons tot hele surround sound systemen: Bose produceert het allemaal. Één van hun beste werken is de Bose 700 koptelefoon. 

De prijs van deze koptelefoon ligt in de middenklasse en de geluidskwaliteit steekt daar met kop en schouders bovenuit. Het begint al goed met Hi-Res audio en een breed frequentiebereik.

Wil je even niks van de omgeving horen terwijl je op een ander moment weer alert moet zijn? Noise cancelling is op wel 10 niveaus instelbaar! Je past het noise cancelling niveau dus precies aan op jouw behoefte van het moment.

Handige bediening Koptelefoon

Als je zin hebt in een lekker muziekje druk met je vinger op de rechter oorschelp en de koptelefoon verbindt direct met Spotify. Je hoeft je vinger niet eens op te tillen als je gebruikt maakt van spraakassistent Amazon Alexa of de Google Assistent. Het uitgebreide microfoon systeem detecteert jouw stem en is ook nog eens geschikt voor telefoongesprekken.

Welke geluidsbron je ook gebruikt: zolang het apparaat maar Bluetooth heeft, kun je de koptelefoon verbinden. Bij de koptelefoon krijg je ook een kabel voor als je liever met een snoer verbindt. Ga je toch voor draadloos? Een volle accu gaat 20 uur mee en als je in tijdnood komt, is een kwartiertje snelladen goed voor 2 uur luisterplezier.

Al met al biedt dit topmodel van Bose een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit! We zetten alle voor- en nadelen nog eens onder elkaar.

Voordelen en Nadelen

  • Hoge geluidskwaliteit
  • Noise cancelling is op 10 niveaus instelbaar
  • Vervolg met één vingerbeweging je Spotify sessie
  • Werkt samen met Amazon Alexa en Google Assistent
  • Met een volle batterij luister je 20 uur
  • Heeft niet de laagste prijs
  • Is niet zweet proof of waterbestendig

5. Sennheiser PXC 550-II Koptelefoon: Op alle vlakken goed

Sennheiser PXC 550-II

We gaan verder met nog een topmerk uit de wereld van geluid: Sennheiser. De PXC 550-II koptelefoon is een robuust over-ear model en heeft alles in huis voor een geweldige geluidservaring.

De prijs ligt in het middensegment en is prima te doen, vooral als je bekijkt wat je ervoor terugkrijgt. Het frequentiebereik begint bij 17Hz en loopt door tot wel 23.000 Hz. Luister je graag naar muziek op een hoog volume? Kijk dan naar het vermogen van je geluidsbron, want dit model heeft een gevoeligheid van 110 dB.

Deze koptelefoon van Sennheiser is niet zomaar met noise cancelling uitgerust, maar met adaptive noise cancelling. Het apparaat past het noise cancelling dus constant aan op je omgeving, zonder dat je zelf iets instelt.

Je gebruikt Bluetooth 5.0 om de koptelefoon draadloos te verbinden, maar als je liever een kabel gebruikt, kan dat ook. Zonder snoer een opgeladen batterij flinke tijd mee: wel 30 uur! Je verspilt niet zo snel accuduur door de hoofdtelefoon per ongeluk aan te laten, want Smart Pause Autopilot schakelt het apparaat uit zodra je de koptelefoon dichtvouwt.

Geluid individueel instelbaar

De basics voor een goede koptelefoon zijn dus aanwezig en je krijgt er leuke extra functies bij. Verbind bijvoorbeeld met de Smart Control App van Sennheiser voor een gepersonaliseerde geluidservaring. 

Moet je tussendoor even bellen of zit je regelmatig in een conference call? Geen probleem, want deze headset heeft daarvoor een ingebouwde microfoon in de oorschelp. Nog een pluspunt aan het ingebouwde microfoontje is het gebruik van spraakopdrachten. Met je stem maak je gebruik van handige assistenten zoals Siri en Google Assistent.

Je hebt meer dan genoeg opties met deze koptelefoon! We sluiten weer af met een opsomming van de voor- en nadelen.

Voordelen en Nadelen

  • Heeft een breed frequentiebereik en Hi-Res audio
  • Noise cancelling niveau past zich aan op de omgeving
  • Verbinden kan met een kabel of via Bluetooth 5.0
  • Een volle batterij is goed voor 30 uur luisterplezier
  • Werkt met Siri en Google Assistent
  • De gevoeligheid is aan de hogere kant

6. Bowers & Wilkins PX7: Tot 30 uur genieten

Bowers & Wilkins PX7

De prijs van de Bowers & Wilkins PX7 ligt aan de hoge kant, net als de kwaliteitsklasse. Het strakke ontwerp geeft ook al meteen een goede eerste indruk!

Je mag het wel verwachten voor deze prijs, maar de geluidskwaliteit is zeker niet mis. De drivers zijn ontwikkeld door top engineers en het frequentiebereik gaat van 10Hz tot 30.000 Hz. Hi-Res audio is natuurlijk ook aanwezig, net als een auto-stop functie. Als je de koptelefoon optilt, stopt het geluid tot je de headset weer op je oren legt.

Dit gesloten over-ear model sluit jouw geluidservaring helemaal af van de buitenwereld. Je hoeft daar zelf niks voor te doen, want de noise cancelling is adaptive: die past zichzelf aan op het geluid in de omgeving. 

30 uur Hi-Res audio plezier

Verbinding maak je draadloos via Bluetooth 5.0 of je gebruikt het snoer met 3.5 millimeter jack plug. Wat je ook kiest, maak je geen zorgen over de accu: een volle batterij gaat namelijk 30 uur mee. Mocht je alsnog in batterij nood komen, dan gebruik je de Quick Charge functie, die in een kwartiertje voor 5 uur luisterplezier zorgt.

Je hoeft met deze koptelefoon niet alleen te luisteren: je kunt ook telefoongesprekken voeren. Een spraakopdracht functie zou leuk zijn om gebruik te maken van een online assistent, maar ontbreekt helaas. 

In ruil daarvoor krijg je wél een eigenschap die wie nog niet eerder in deze top 10 zagen: een waterbestendige koptelefoon! Alle eigenschappen bij elkaar maken deze headset geschikt voor van alles: je kunt ermee sporten, reizen, gamen en nog veel meer.

Een koptelefoon als deze neem je overal mee naartoe! We kijken nog eventjes naar alle voor- en nadelen van deze koptelefoon op een rij.

Voordelen en Nadelen

  • Heeft Hi-Res audio en een breed frequentiebereik
  • Uitgerust met adaptive noise cancelling
  • Batterij gaat 30 uur mee én heeft Quick Charge
  • Deze koptelefoon is waterbestendig en zweet proof
  • Kost aardig wat
  • Werkt niet samen met spraakassistenten

7. Bose QuietComfort 35 II: Beste draagcomfort

Bose QuietComfort 35 II

Bose maakt zoveel goede koptelefoons dat er nóg een in onze top 10 met de beste koptelefoons terecht is gekomen. De naam QuietComfort zegt het al: dit technische snufje is ontworpen voor het beste draagcomfort en een pure geluidservaring.

De koptelefoon is een over-ear model met gesloten klankkast, wat al helpt tegen omgevingsgeluid. Dat begint al goed, maar de premium noise cancelling maakt het feest op je oren pas echt compleet! Je hebt nergens meer last van en gaat helemaal op in de muziek en kunt zelfs het niveau van noise cancelling bepalen.

Koptelefoon met goed bereik

Voor een koptelefoon als deze bent je niet al te veel kwijt en de prijs ligt in de middenklasse. Dat merk je wel aan de geluidskwaliteit, die net niet High-Res audio haalt. Je kan het volume wel lekker hard zetten: de gevoeligheid is laag waardoor het vermogen van de geluidsbron weinig uitmaakt.

Voor je de muziek aanzet, moet je de koptelefoon wel verbinden. Daarvoor heb je twee opties: Bluetooth en NFC. Volledig opgeladen gaat de batterij ongeveer 20 uur mee en met Quick Charge kost het zelfs maar een kwartiertje van je dag om 2,5 uur lang verder te luisteren.

Als het om slimme functies gaat, is deze koptelefoon een uitblinker. Installeer de app op je telefoon en je schakelt vingervlug tussen verschillende apparaten. Je kunt deze koptelefoon ook met je stem bedienen en maakt zo gebruik van een spraakassistent, zoals Siri of Google Assistent. 

Om te bellen zitten er niet één, maar twee microfoons in de oorschelp verwerkt. Dit dubbele systeem zorgt ervoor minder ruis tijdens het gesprek en helpt ook de assistenten om jouw stemgeluid beter te herkennen.

Ben je in voor een slimme koptelefoon? Dan is dit model van Bose wel wat voor jou. We bekijken nog eens alle voor- en nadelen.

Voordelen en Nadelen

  • Hoog draagcomfort
  • Gesloten model en noise cancelling weren omgevingsgeluid
  • Verbind via Bluetooth of NFC
  • Met de app schakel je makkelijk tussen apparaten
  • Maak met deze koptelefoon gebruik van jouw spraakassistent
  • Geluidskwaliteit had iets beter gekund

8. Grado SR325e koptelefoon: Functioneel en top geluid

Grado SR325e

Het bijzondere ontwerp van deze koptelefoon is het eerste wat opvalt, maar er zijn veel meer mooie eigenschappen. Neem bijvoorbeeld de topklasse geluidskwaliteit. Met Hi-Res audio en een frequentiebereik van 18 Hz tot 24000 Hz klinkt het geluid zo helder dat het net lijkt alsof je bij de studio opnames zit.

Behalve de omgevingsgeluiden die je hoort, want deze koptelefoon heeft geen noise cancelling. Daar komt bij dat het om een open model hoofdtelefoon gaat: omgevingsgeluid wordt dus niet tegengehouden. In het verkeer is dat juist veilig, maar als je in het openbaar vervoer zit met luide medereizigers is dat wat minder. Het ligt er maar net aan waar je bent.

Luisteren naar muziek kan altijd; deze koptelefoon verbind je met een kabel en er is daardoor geen batterij om op te laden. Het nadeel is dat je altijd met een snoertje loopt. 

Focus op geluidskwaliteit

Aan de rest van de specificaties is wel te merken dat Grado bij dit model de focus legt op een hoge geluidskwaliteit en niet op andere eigenschappen. Bluetooth is niet aanwezig, er is geen ingebouwde microfoon en naar een spraakassistent kun je ook fluiten. 

Ben je een echte muziekliefhebber en wil je prachtig, helder geluid met diepe tonen? Dan komt deze koptelefoon voor een middenklasse prijs aardig goed in de buurt! We zetten de feiten nog eens op een rij en kijken naar de voor- en nadelen.

Voordelen en Nadelen

  • Hoge geluidskwaliteit: Hi-Res audio en breed frequentiebereik
  • Heeft een mooi ontwerp
  • Je hoeft deze koptelefoon nooit op te laden
  • Maakt geen draadloze verbindingen
  • Heeft geen noise cancelling of ingebouwde microfoon

9. Bose SoundLink On-Ear: Goede geluidskwaliteit

Bose SoundLink On-Ear

Je ziet niet dubbel: dit is inderdaad nog een hoofdtelefoon van Bose. Ook dit model kon niet ontbreken in onze top 10. Voor een middenklasser is de prijs niet verkeerd en er wordt flink wat kwaliteit geleverd!

Misschien verwachtte je het al van Bose, of ben je door de prijs toch gaan twijfelen: het geluid is in ieder geval van kwaliteit uit de topklasse. Daar is gelukkig niet op ingeleverd. Wat we wel missen is de noise cancelling, hoewel de gesloten klankkast redelijk wat geluid uit de omgeving tegenhoudt. Die is speciaal gemaakt om geluid te verminderen en noise cancelling leek Bose niet meer nodig.

Snel opladen

Om verbinding te maken met een geluidsbron gebruik je Bluetooth of NFC. NFC is vooral handig om snel met een nieuwer type smartphone te verbinden. Is de batterij leeg? Dan heb je er alweer 15 uur luistertijd op zitten. In een kwartiertje laad je de koptelefoon op voor 2 uur luisterplezier of je gebruikt de kabel met 3.5 millimeter jack plug.

Goede integratie mobiel

In de zachte, lichte oorschelpen zit ook een microfoon verwerkt. Bellen kan dus ook gewoon. Voor gesprekken is er nóg een handige functie, die ‘tiptoetsen’ heet. Als je er een inkomend gesprek op het scherm van je mobiel verschijnt, hoeft je alleen op de knop van de rechter oorschelp te drukken om het belletje op te nemen.

Verder kunnen we kort, maar krachtig zijn over dit model, want veel meer eigenschappen zijn er niet. Het is een sterke koptelefoon voor dagelijks gebruik en de prijs valt erg mee. We vatten het samen in een overzicht van voor- en nadelen.

Voordelen en Nadelen

  • Topklasse geluidskwaliteit voor een nette prijs
  • Gesloten klankkast compenseert het gebrek aan noise cancelling
  • Maak verbinding met de kabel, Bluetooth of NFC
  • Voer telefoongesprekken met de ingebouwde microfoon en ‘tiptoetsen’ functie
  • Heeft geen noise cancelling
  • Is niet waterbestendig

10. Sony WH-1000XM4: Uitstekende Prijs / kwaliteit

Sony WH-1000XM4

Als laatste kijken we naar deze koptelefoon van Sony. Onderschat dit model niet, want hij is door Kieskeurig benoemd tot Best Reviewed koptelefoon van 2020! De prijs zweeft in het midden van de klasse en houd je maar vast om te lezen wat je daarvoor terugkrijgt.

Top kwaliteit geluid

Met deze Sony koptelefoon geniet je van Hi-Res audio met een breed frequentiebereik van 4 Hz tot 40.000 Hz. Zo een groot frequentiebereik kom je niet vaak tegen in dit segment! Ondertussen dempen noise cancelling en de gesloten klankkast het omgevingsgeluid zodat je geen last hebt van wat er om je heen allemaal gebeurt.

Verbinding maak je draadloos en daarvoor zijn twee opties: Bluetooth 5.0 en NFC. Let ondertussen wel op het vermogen van de geluidsbron die je koppelt, want de gevoeligheid is met 105 dB aan de hoge kant. Als het vermogen van de geluidsbron laag is, pakt het maximale volume ook wat lager uit.

Handige app

Tijdens het luisteren bedien je de koptelefoon makkelijk met de bijbehorende app die geschikt is voor iOs, Android en andere besturingssystemen. Het touchpad op de oorschelp werkt ook prima als bediening.

Daar houden de voordelen nog niet op: dankzij de ingebouwde microfoon voer je ook telefoongesprekken via de koptelefoon en maak je gebruik van spraakbesturing. Als je muziek luistert en begint te praten, herkent de koptelefoon dat en pauzeert de muziek automatisch.

Op een volle batterij gaat deze koptelefoon meer dan een volledige dag mee. Na 30 uur wordt het pas weer tijd om op te laden. Is de accu bijna leeg en heb je haast? Gebruik dan fast charge: na 10 minuten gaat het apparaat weer 5 uur mee. Dat is de snelste fast charge functie uit onze hele koptelefoon test!

Je ziet het al aankomen: dit is echt een ontzettend fijne koptelefoon. We ronden af met alle voordelen en het enige nadeel dat we kunnen bedenken op een rij.

Voordelen en Nadelen

  • Goede geluidskwaliteit dankzij breed frequentiebereik en Hi-Res audio
  • Maak draadloos verbinding met Bluetooth of NFC
  • Geschikt voor alle besturingssystemen
  • Dankzij ingebouwde microfoon gebruik je spraakbesturing en voer je telefoongesprekken
  • Een volle accu gaat wel 30 uur mee
  • Snelste fast charge: 10 minuten laden is goed voor 5 uur luisterplezier
  • Deze koptelefoon is niet waterbestendig

Waar let je op bij de aanschaf van een hoofdtelefoon? 

Aandachtspunten bij het kopen van een koptelefoon

Om de beste koptelefoon te kiezen moet je maar net weten wat al die specificaties precies inhouden. Een goede koptelefoon is niet alleen van hoge kwaliteit, maar sluit ook perfect aan op jouw behoeftes. Daar komen allerlei functies, connectiviteit en andere details bij kijken. Kortom; als je weet wat je wilt, ben je er nog niet.

Daarom leggen we eerst uit wat al die termen betekenen en waar je allemaal op let wanneer je een koptelefoon uitkiest. Bepaal wat jij belangrijk vindt en kies een koptelefoon waar je jarenlang van geniet!

Geluidskwaliteit

Hoge geluidskwaliteit is waar het bij de beste koptelefoon om draait, maar hoe schat je dat in? 

We beginnen bij de driver, wat in het Nederlands de luidspreker is. In elke hoofdtelefoon zit een enkelvoudig, dubbel of zelfs drievoudig driver systeem. Er zitten dus in beide oren van de koptelefoon één, twee of drie drivers die het geluid creëren.

Hoe veel of weinig drivers er ook zijn; meer geluidstonen betekent meer details in het geluid. Hoeveel geluidstonen een koptelefoon produceert wordt uitgedrukt met het frequentiebereik in Hertz, wat meestal wordt afgekort als Hz. Je berekent het frequentiebereik met een simpel rekensommetje en trekt het minimale bereik af van het maximale bereik.

Onthoud deze vuistregel: een breder frequentiebereik zorgt voor gedetailleerder geluid – en dus hogere geluidskwaliteit. Kortom, breder bereik is beter geluid! Omdat het bereik van het menselijke gehoor tussen 20Hz en 20.000 Hz ligt, klinkt een koptelefoon met hetzelfde bereik al aardig goed. Frequenties die daarbuiten vallen hoor je niet direct, maar hebben wel invloed op de geluidservaring. 

Geluidsbron

goede geluidskwaliteit door goede geluidsbron

De geluidsbron heeft ook invloed op de koptelefoon: ze werken natuurlijk samen. Daar komt de eigenschap ‘gevoeligheid’ om de hoek kijken. Bij geluidsbronnen die een groot vermogen is de gevoeligheid van de koptelefoon niet zo belangrijk; er is genoeg vermogen voor hoog volume. 

Een kleinere geluidsbron zoals een mp3 speler levert juist minder vermogen. Een koptelefoon met hoge gevoeligheid is in dit geval beter. De gevoeligheid compenseert het lagere vermogen en zo produceert de koptelefoon alsnog het hardst mogelijke geluid.

Elke koptelefoon levert in een bepaalde mate weerstand. Die weerstand noemen we ook wel impedantie en wordt uitgedrukt in een aantal Ohm. Is de impedantie hoog, dan levert de koptelefoon veel weerstand en moet de geluidsbron harder werken om het volume hoog te houden.

Geluidsbronnen met veel vermogen kunnen dat makkelijk aan, maar een smartphone of MP3 speler heeft het daar moeilijk mee. Gebruik je de koptelefoon vooral in combinatie met kleine geluidsbronnen die minder vermogen leveren? Kies dan voor lagere impedantie. Zo maak je optimaal gebruik van het volume.

Hi-Res geluidskwaliteit

Al met al zijn er dus aardig wat specificaties die over de geluidskwaliteit gaan. Kun je dat niet samenvatten in één term of eigenschap? Helaas zou dat te kort door de bocht zijn, maar er is wel een eigenschap die meteen wat zegt over de geluidskwaliteit: Hi-Res.

Hi-Res audio is een afkorting voor geluid met een hoge resolutie. Om een lang verhaal kort te maken: de kwaliteit van Hi-Res audio is hoger dan de geluidskwaliteit van CD’s! Zie je dat een koptelefoon Hi-Res audio heeft, dan is de eerste goede toon al gezet en geniet je van geluid op het niveau van studiokwaliteit.

Het beste type koptelefoon (welk type)

Van de kleinste in-ear oordopjes tot flinke beugel koptelefoons: verschil mag er zijn! Het duidelijkste verschil zie je tussen hoofdtelefoons en oortelefoons. Onder hoofdtelefoons vallen alle koptelefoons die over of op de oren vallen. Meestal hebben ze een beugel die je over het hoofd draagt en hebben ze het uiterlijk van een klassieke koptelefoon.

Circumaural koptelefoon

Hoofdtelefoons kun je weer onderverdelen in twee soorten: de Circumaural en Supra-Aural hoofdtelefoon. Circumaurals zijn de grotere, zwaardere modellen hoofdtelefoons en vallen helemaal over de oren. De kwaliteit is vaak hoog, net als de prijzen. Je ervaart het geluid intenser en je gehoor is afgesloten van de buitenwereld. 

Supra Aural hoofdtelefoons

Supra Aural hoofdtelefoons zijn wat subtieler en schermen je oren niet af, maar liggen op de oorschelpen. Ze zijn lichter en compacter, wat ze fijn voor onderweg maakt. De lagere prijs is ook mooi meegenomen Aan de andere kant ligt de kwaliteit van dit type hoofdtelefoon gemiddeld ook lager. 

Intra Aural Earbud Headset

Onder de oortelefoons zijn er ook twee varianten: de Intra Aural Earbud en de In-Ear headsets. Intra Aural Earbud is eigenlijk een ingewikkelde naam voor de simpele oordoppen die je in de oorschelp draagt. Je neemt ze makkelijk mee en vaak zijn ze vriendelijk geprijsd. Daar hangt ook een nadeel aan: de kwaliteit is gemiddeld wat lager en ze vallen sneller uit.

Aural Earbud Headset

De In-Ear oortelefoons blijven een stuk beter zitten; ze liggen namelijk in je gehoorgang. De In-Ears schermen je gehoor meer af van de buitenwereld en geven een sterkere geluidservaring. Deze oortelefoons kosten wat meer, maar daar krijg je ook wat voor terug: ze zijn vaak van hogere kwaliteit en vallen niet zo snel uit.

Open of gesloten koptelefoon

Hoofdtelefoons worden in open en gesloten varianten gemaakt. De open of gesloten constructie bepaalt de mate waarin jij het omgevingsgeluid hoort en andersom. 

Om te beginnen de open koptelefoon: die laat beide kanten uit meer geluid toe. Jij hoort meer van de omgeving, en dat betekent dat de omgeving ook meer van jouw koptelefoon hoort. Met een gesloten koptelefoon merken anderen weinig van jouw geluid en hoor je zelf minder omgevingsgeluiden. Wees hier voorzichtig mee als je deelneemt aan verkeer.

Welk type luidspreker

Driver is de Engelse naam voor luidspreker. Je las eerder dat een koptelefoon in elk oor één of meerdere drivers heeft, maar er zijn ook nog eens verschillende soorten. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor een andere toepassing. De kwaliteit verschilt ook per soort en levert wat prijsverschillen op.

We beginnen met de dynamische drivers: deze komen het meest voor en zorgen voor een prima basis aan geluidskwaliteit. Koptelefoons met een elektrostatische driver kom je al minder snel tegen en zijn een stukje duurder. Daar krijg je ook wat voor terug, want dit drivertype levert extra gedetailleerd geluid.

Last but not least: het derde drivertype is de gebalanceerde driver. Omdat dit systeem makkelijker klein geproduceerd kan worden, zie je deze drivers het meest terug bij in-ear hoofdtelefoons. Een knap staaltje technologie, maar dan in het klein!

Wel of geen draadloze koptelefoon

De koptelefoon met een kabeltje ben je waarschijnlijk bekend mee. Meestal hebben ze een een 3,5 millimeter jackplug die je in de geluidsbron steekt en vaak zit er een koppel plugje naar 6,35 millimeter bij. Deze plugs hebben standaard formaten die op bijna elke geluidsbron passen. Bij nieuwere iPhones heb je wel een andere koppel plug nodig.

Draadloze koptelefoons kunnen op vier manieren werken: via Bluetooth, infrarood, met NFC of met een radiosignaal. Om de koptelefoon te gebruiken moet het apparaat dat je aansluit hetzelfde type verbinding als de koptelefoon hebben.

Als je een draadloze koptelefoon draagt heb je nooit meer last van een kabeltje dat breekt, blijft haken of in de weg zit. Daar zit ook weer een nadeel aan verbonden: draadloze koptelefoons moet je op tijd weer opladen. Als de batterij van een draadloze koptelefoon leeg is, houdt de muziek op tot het apparaat weer energie krijgt. 

SD – Noise cancelling

noise cancelling koptelefoon filtert omgevingsgeluiden weg

Als je echt helemaal wilt opgaan in de geluidservaring, kies je een koptelefoon met noise cancelling. Noise cancelling is de Engelse term voor ruisonderdrukking en zorgt ervoor dat je veel minder omgevingsgeluiden hoort.

In een hoofdtelefoon met noise cancelling zit een microfoontje dat het geluid uit de omgeving detecteert. Het noise cancelling mechanisme filtert vervolgens zoveel mogelijk geluid, zodat je het niet meer hoort. Ondertussen wordt jouw muziek of geluid naar keuze afgespeeld door de koptelefoon en is dat bijna het enige wat je hoort.

Vaak zit noise cancelling aan de binnenkant van de oorpads, maar er zijn ook koptelefoons waarbij met noise cancelling aan de buitenkant. Van buitenaf vangt het microfoontje meer geluid op en kan de koptelefoon een stuk gerichter filteren. De beste koptelefoons met ruisonderdrukking filteren wel 95% van het omgevingsgeluid!

Integratie met apps

sony app koptelefoon

Nu steeds meer apparaten smart worden, blijven de koptelefoons niet achter. Integratie met apps komt ook onder de koptelefoons vaker voor!  Dat is handig om bijvoorbeeld draadloos met de koptelefoon te bellen of videobellen, zonder technisch ingewikkeld gedoe. Tijdens een videocall hoeft je omgeving niet mee te genieten en kun je vrij rondbewegen.

App integratie maakt het ook een stuk makkelijker om naar je favoriete nummers te luisteren: muziek stream je rechtstreeks met je koptelefoon via Spotify of Tidal. Sommige koptelefoons zijn zelfs voorzien van een Google-Assistent integratie. Een handomdraai is niet eens meer nodig om apps te gebruiken, want een spraakopdracht is genoeg.

Prijzen beste koptelefoons

Van oordopjes die een paar euro kosten tot robuuste headsets van honderden of zelfs duizenden euro’s: de prijsverschillen onder koptelefoons zijn enorm. Als je voor een duurdere koptelefoon kiest, krijg je er gelukkig ook veel voor terug. De prijzen zijn namelijk grotendeels gebaseerd op de kwaliteit van het model.

Je wilt natuurlijk een koptelefoon die helder geluid produceert. Ondertussen is de kwaliteit van de duurste koptelefoons zo hoog dat je een echte kenner moet zijn om veel verschil te ervaren. De beste verhouding tussen prijs en kwaliteit ligt dus in het midden en de koptelefoons uit onze top 10 beslaan daarom een breed stuk van het middensegment.

Koopadvies na onze Koptelefoon Test 

Er zijn veel hoofdtelefoons om uit te kiezen, maar de exemplaren uit onze top 10 kwamen toch echt als beste uit de koptelefoon test. Een keuze maken is nog best lastig, en daarom lees je in dit laatste koopadvies waar je op let om met de perfecte koptelefoon thuis te komen.

Geluidskwaliteit

Geluid produceren is waar koptelefoons voor worden gemaakt. Daarom begin je altijd met de kwaliteit van het geluid! Hoe hoog de geluidskwaliteit is, zie je aan verschillende eigenschappen. Zo speelt het frequentiebereik een grote rol en is Hi-Res audio ook een goede specificatie om in de gaten te houden

De gevoeligheid zegt meer over het maximale volume dan over de kwaliteit van het geluid. Als de gevoeligheid hoog is, heeft de geluidsbron meer vermogen nodig om geluid harder af te spelen. Kleine geluidsbronnen zoals simpele mp3 spelers hebben bijvoorbeeld minder vermogen, waardoor je een koptelefoon met hoge gevoeligheid minder hard kan zetten.

Gebruik

Wanneer en waar ga je de koptelefoon gebruiken? Luister je er bijvoorbeeld muziek mee tijdens het sporten? Dan is het belangrijk dat de hoofdtelefoon zweet proof en waterbestendig is. Om je af te sluiten van drukte en sterk omgevingsgeluid is noise cancelling juist een eigenschap waar je op let. 

Op deze manier bepaalt het gebruik de belangrijkste eigenschappen om in de gaten te houden. Let wel op met noise cancelling als je deelneemt aan het verkeer. Je hebt dan voor je eigen veiligheid omgevingsgeluiden nodig.

Functies

Houd je van extra opties en veel gebruiksgemak? Neem dan de tijd om naar extra functies te kijken. Bepaalde koptelefoons hebben bijvoorbeeld een ingebouwde microfoon waarmee je telefoongesprekken voert.

Koptelefoons die meer van de smart generatie zijn, hebben nog meer handige extraatjes zoals het gebruik van spraakassistenten, directe streaming via apps en touch bediening op de oorschelp.

Prijsklasse beste koptelefoon

We willen allemaal de beste koptelefoon, maar een goede keuze voor jou past ook binnen het budget. Gelukkig zijn koptelefoons er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. 

In deze top 10 bevinden alle koptelefoons zich qua prijs in de middenklasse, maar die is nog redelijk breed. De JBL tune heeft bijvoorbeeld een sterke verhouding tussen prijs en kwaliteit terwijl de Apple Airpods Max een stuk exclusiever is.

Als je niet het hoogste budget hebt, bekijk dan wat je belangrijker vindt. Draait het om de geluidskwaliteit of om handige, extra functies? Koptelefoons die wat minder kosten blinken vaak uit op een bepaald vlak. Zoek dus naar een koptelefoon die doet wat jij verwacht.

Conclusie: de Beste Koptelefoon

De allerbeste koptelefoon is een model dat perfect bij jou past en aansluit op jouw behoeftes. Als je goed zoekt, is er altijd wel een fijne koptelefoon te vinden. Na onze koptelefoon test hoef je geen lange zoektocht meer te houden. Bespaar jezelf dus een hoop werk en bekijk de koptelefoons die je het meest aanspreken!

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *