Om een overzicht te maken voor de beste gaming laptop 2024 is het belangrijk om naar de juiste samenstelling van componenten te kijken. Een gaming laptop heeft een veel kleinere behuizing dan een gewone desktop en moet toch uitstekende prestaties leveren. Dit laatste kan alleen indien de afzonderlijke onderdelen van een gaming laptop met zorg zijn samengesteld.

Om te kunnen bepalen wat dan ook belangrijk is bij deze samenstelling voor de beste gaming laptops hebben we deze componenten hieronder nog eens toegelicht.

beste gaming laptops

Componenten Gaming Laptop

Ten eerste is er de grafische processor die enorm belangrijk is bij alle gaming laptops. Het is de kracht van de grafische kaart die uiteindelijk bepaalt of het spel in 6 of 60 frames per seconde (fps) zal worden weergegeven voor bepaalde resoluties. Bij een goede gaming laptop draait juist alles om deze snelle grafische weergave. Maar natuurlijk is het beeldscherm ook erg belangrijk voor de gaming laptops.

Wat ook erg belangrijk is om te bepalen welke grafische kaart uiteindelijk nu het beste geschikt is zijn de spelen die worden gespeeld. Wanneer dit eenvoudige grafische spelen zijn volstaat vaak een eenvoudige kaart als de NVIDIA GeForce MX150 of MX250. Maar wanneer je hardcore wilt gamen en op de hoogste kwalificaties wilt scoren zal de NVIDIA GeForce RTX videokaart de beste keus zijn. Maar we hebben het hier dan vaak al over gaming laptops met 4K ondersteuning.

Overigens is het zo dat de verversingssnelheid zal bepalen hoe vloeiend de game verloopt. Frequenties van 120 – 140HZ zijn hier veel voorkomend.

Natuurlijk is er voor het spelen van een goede game behoorlijk wat rekenkracht nodig. De hoofdprocessor is hier dan ook bepalend voor. Maar naast de rekenkracht moet de game laptop natuurlijk ook over voldoende intern geheugen (RAM) beschikken.

Voor een goede gaming laptop heb je wel minimaal 8 GB aan RAM nodig om alle moderne games te kunnen spelen. Het RAM geheugen zal vooral gebruikt worden om allerlei onderdelen van je spel dat je speelt op te slaan in dit tijdelijke maar zeer snelle geheugen. Wanneer je dus over veel RAM geheugen beschikt zul je de spelen sneller en soepeler kunnen spelen dan wanneer deze tijdelijke informatie steeds wordt opgeslagen op je disk.

Daarom adviseren we eigenlijk om maximaal 16 GB RAM te kiezen als het budget het toelaat. Want als je naast het gamen ook muziek streamt of een tweede scherm met programma’s hebt open staan heb je dit zeker nodig.

De processor is verantwoordelijk voor de rekenkracht van je gaming laptop. Omdat vaak steeds meer geavanceerdere algoritmes worden uitgevoerd is de keuze voor een snelle processor erg belangrijk. In de praktijk zijn de krachtigste processoren van Intel of NVidia. Ze presteren veel beter dan bijvoorbeeld de AMD processor.

Een gaming laptop is natuurlijk geen laptop als deze niet een batterij heeft. Gemiddeld genomen zou een goede gaming laptop 4-5 uur speelplezier moeten opleveren. En om dit te kunnen bereiken is er behoorlijk wat innovatie noodzakelijk.

Ten eerste kun je warmteontwikkeling beperken door energiezuinige processoren te gebruiken. Maar ook efficiënte koeling en slimme plaatsing van de verschillende hardware componenten is noodzakelijk om zo min mogelijk warmte te produceren.

Wanneer een gaming laptop te warm wordt is dit geen prettige ervaring en kan op de langere duur ook schade opleveren aan de kwetsbare componenten. Je ziet daarom ook dat er veel aandacht wordt besteed bij de gaming laptops aan dit onderwerp door de verschillende leveranciers. Wij vinden het daarom ook een belangrijk onderwerp om mee te nemen in onze review.

Een ander belangrijk onderdeel van een gaming laptop is het scherm.

Uiteindelijk kunnen we nog zulke goede componenten gebruiken maar de game zelf ervaar je natuurlijk pas op het scherm. De gaming laptop moet dus wel een zeer goed beeldscherm inbouwen willen we alle elementen in het gamen optimaal tot zijn recht zien komen. Belangrijk is om een scherm te kiezen die de hoge Full HD resoluties goed ondersteunen. En dit alles ook nog eens op een zo hoog mogelijke resolutie.

Bij de beoordeling van het scherm vinden wij de hoge resoluties niet het enige wat telt. Natuurlijk komen er steeds meer 4K games en wordt de resolutie steeds hoger maar ook de kleur, accuraatheid, helderheid, contrast ratio en zwartwaarden zijn bepalend voor de game ervaring.

Wanneer je overigens een externe monitor aansluit is het zeker de moeite waard om onze test over gaming monitoren te lezen

De opslag is een component die voor een gaming laptop noodzakelijk is en waar wat ons betreft twee smaken in zijn. SSD disks of IATA (traditionele opslag). Het verschil zit hem vooral in de prijs en snelheid.

Voor het spelen van games heb je gewoon een harddisk nodig waar naast het besturingssysteem ook je game vanaf zal opstarten. Wanneer je wilt dat dit snel gaat en zonder lenige beperking dan is een SSD disk een must. Deze opslag is verreweg de beste en ook de basis van elke nieuwe gaming laptop. Neem als gamer met minder geen genoegen en kies altijd voor de snelste opslag.

Wanneer je kijkt naar de prijsontwikkeling van de SSD disks dan zie je dat deze seeds goedkoper zijn geworden anno 2022. Ook de hoeveelheid opslag neemt steeds meer toe en je kunt eenvoudig ook uitbreiden als externe opslag.

Na de beelden is het geluid het eerste waar je je op moet concentreren.

De meeste gaming laptops zijn tegenwoordig uitgevoerd met een paar acceptabele speakers. Toch is de behuizing hier een beperkende factor waardoor een compleet klankbeeld vaak niet echt optimaal is en bassen ontbreken. De meeste gamers zullen een headset gebruiken en hierbij speelt het probleem dan ook minder.

Wil je zonder een headset spelen is het aan te bevelen om een paar goede externe speakers met een subwoofer aan de gaming laptop te koppelen. Er zijn veel bekende merken as B&O, Harman Kardon, Edifer, Razer en Logitech die complete oplossingen voor gamers aanbieden. Ook handige bluetooth speakers kunnen worden gebruikt om draadloos op elke plek te kunnen gamen met een goed geluid.

We hebben al eerder gezien dat slim energiebeheer vooral wordt gedaan om de warmteontwikkeling te minimaliseren en om de batterijduur te verbeteren. Maar eerlijk gezegd is dit een zeer lastige opgave. Je kunt je vragen hoe vaak een echte gamer zal gaan gamen zonder dat zijn gaming laptop aan de 220V hangt. In de praktijk komt dit volgens ons zeer sporadisch voor.

We zien dus in de praktijk dat de actieve speeltijd bij een volle batterij maximaal 4 a 5 uur zal zijn. Hoe krachtiger de gaming laptop is hoe beperkter de speeltijd op batterijen zal zijn. Kortom in de praktijk toch een minder prominente plek voor onze beoordeling.

Top 5 Beste Gaming Laptops

Hieronder vind je ons overzicht van de beste gaming laptops van 2022. Natuurlijk zijn de modellen continue aan wijzigingen onderhevig en kan deze lijst wijzigen. We houden bij de keuze voor onze top 5 rekening met functionaliteit, configuratie, kwaliteit, reviews en prijs.

Gaming LaptopVideokaartGewichtActuele Prijs
1. MSI GF76 KantanaNVIDIA GeForce RTX 3070 8 GB2,6Kg
2. ASUS TUF F17NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB2,6Kg
3. Lenovo Legion 5 NVIDIA GeForce RTX 3080 16 GB2,5Kg
4. Acer Predator Triton 500NVIDIA GeForce RTX 3080 8 GB2,45Kg
5. ASUS ROG Strix G15NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB2,3Kg

1. MSI GF76 Kantana: Beste Gaming Laptop 2024

De MSI GF76 Katana is voor ons de beste gaming laptop die er op dit moment te koop is. De prijs is scherp maar puur op basis van de specificaties moet je ook voor deze MSI uitvoering gaan.

Naast het mooie ontwerp van dit monster zijn de beste componenten in de slimme behuizing aanwezig. Naast een beest van een videokaart de NVIDIA GeForce RTX 3070 is er 8 Gb aan RAM aanwezig. Met de enorm snelle SSD disk en de Intel Core i7 processor worden de games vlot en zonder enige vorm van vertraging gespeeld.

Specificaties:

CPU:Intel Core i7 (8 cores)
RAM:16 GB
Scherm:17.3″
Type opslag:SSD
Resolutie:1920×1080
Grafische kaart:NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti
Gewicht:2,3Kg

Als je notebooks bekijkt kom je misschien niet zo vaak deze specificaties van de MSI tegen. De zware configuratie komt ook met een scherpe prijs. Op basis van de prestaties alleen al is het model een topper op basis van de gebruikte componenten. Kortom de MSI Kantana is een complete vervanging van je gaming desktop.Voordelen en nadelen:

 • Mechanisch toetsenbord
 • Uitstekende Videokaart en processor
 • Goed scherm met mooie helderheid
 • Veel intern geheugen
 • Geluid niet bijzonder

2. ASUS TUF F17: Uitstekende prijs / kwaliteit

ASUS Rog Strix GL731GU-EV007T gaming laptop

De Asus TUF F17 is voor ons een gaming laptop met een super spannende configuratie. Op alle aspecten voldoet dit model qua specificaties om de concurrentie te verslaan en de ervaringen met deze laptop onder gamers zijn zeer positief te noemen.

Wanneer je deze gaming laptop alleen al bekijkt qua vormgeving wordt je al enthousiast laat staan als je ermee echt gaat gamen.

Grafische kaart

De grafische kaart in de Asus TUF F17 is de
NVIDIA GeForce RTX 3060 die met 6 GB aan geheugen resulteert in fantastische graphics. Het 17,3 ” scherm van 144Hz met een maximale resolutie van 1920×1080 zorgt voor vloeiende overgangen. Wil je nog meer grafische power dan is de RTX 3060 een aanrader en deze is in de net iets zwaardere configuratie van de ASUS TUF Dash F15 of in deze ASUS TUF 17 terug te vinden.

De NVIDIA GeForce RTX 3060 is een zeer goede grafische kaart voor gaming. Omdat met deze kaart alles gaat om realisme is het een topper in het weergeven van geavanceerde en realistische graphics zoals je nog nooit eerder gezien hebt. Met wel 8x snellere prestaties en realtime raytracking in games en met AI versterkte graphics zul je de games laten leven.

Met 16 GB aan intern geheugen is het een genot om te gamen en de opslag is natuurlijk op een SSD disk. De processor is een zeer zuinige Intel core i7 processor 2,6 GHz die over extreme rekenkracht beschikt.

Belangrijke Specificaties:

CPU:Intel Core i7-11800H (8 cores)
RAM:16 GB DDR4 (SODIMM)
Display:17.3″
Grafische kaart:NVIDIA GeForce RTX 3060 6 GB
Disk:512 GB SSD
Gewicht:2,6 KG

Het komt er op neer dat de Asus TUF F17 een uitstekende gaming laptop is in het segment beste gaming laptops 2024.

Voordelen en nadelen:

 • Mooi design
 • Goede grafische prestaties<
 • Snelle i7 Processor
 • 16 GB intern geheugen
 • Krachtige prestaties
 • Scherm tot max 144Hz

3. Lenovo Legion 7: Gaat voor Kwaliteit en performance

Leonovo Legion Y740 gaming laptop

De Lenovo Legion 7 gaming laptop heeft een uitstekend 16 inch scherm die wordt aangestuurd door de NVIDIA RTX 3080 Super videokaart met 16 Gb. Deze combinatie zorgt ervoor dat je probleemloos de laatste games op de beste instellingen kunt spelen.

Naast een speciaal ontwikkeld koelsysteem door Lenovo zullen de prestaties continue optimaal kunnen worden geleverd bij de Lenovo Legion. Het 165 Hz IPS matte scherm met G-Sync zorgt ervoor dat first person shooter games nog vloeiender gaat.

Krachtige processor

Met de krachtige AMD Ryzen 7 boord en 16 Mb werkgeheugen wordt gamen natuurlijk nog leuker. Bovendien is de kloksnelheid van deze gaming laptop bruut: 3,2 GHz. Het gaming toetsenbord met de RGB verlichting van Crosair heeft veel macro toetsen die het gamen nog sneller maakt.

Bekijk ook eens onze koopgids over de beste Gaming muis.

Specificaties:

CPU:AMD Ryzen 7 5e generatie
Geheugen:16GB DDR4
Schermgrootte:16″
Resolutie:2560×1600
Grafische kaart:GeForce RTX 3080 16 GB
Wi-fi:Ja
Gewicht:2,5Kg

Wil jij League of Legends ook spelen op 200 fps? Kies dan voor deze top game laptop van Lenovo.

Voordelen en nadelen:

 • Groot FHD-scherm om de game-ervaring te verbeteren
 • Moderne AMD Ryzen 7 processor
 • Snelle 1 TB SSD Disk
 • NVIDIA GeForce RTX 3080 met 16 Gb
 • Prijs

4. Acer Predator Triton 500: 4K topper

Acer Predator Triton 900

Deze Acer Predator Triton 500 is een echte gaming laptop die is uitgerust met de krachtige NVIDIA GeForce RTX 3080 grafische kaart. Deze videokaart maakt het mogelijk om de meest geavanceerde spelen op zelfs 4K resolutie te spelen. Omdat je het touch-scherm kunt kantelen kun je deze plat op tafel of op je schoot leggen. De IPS ondersteuning zorgt voor een vloeiende spelervaring.

Snelle SSD disk en intern geheugen

Je kunt de laptop eenvoudig meenemen naar een Lan-party en zal niet onderdoen voor menig desktop. Wat dacht je van het spelen van de League of Legends op 400 fps? Door gebruik te maken van de supersnelle opslag op 1000 GB SSD disk start de laptop snel op en start je spelen ook snel. Het interne werkgeheugen van 32 Gb zorgt ervoor dat ook de zwaarste spelen moeiteloos kunnen worden gespeeld.

Specificaties:

CPU:Intel Core i9 processor
Geheugen:32GB DDR4
Schermgrootte:16,1″
Resolutie:2560×1600
Grafische kaart:GeForce RTX 3080 8 GB
Wi-Fi:802.11 ax
Gewicht:2,45 Kg

Voordelen en nadelen:

 • Extreme snelheid met de nieuwe Intel Core i9 processor
 • Fantastische grafische prestaties
 • SSD disk met 1000 GB opslag totaal
 • Het geluid is goed
 • Geen verlichting van toetsenbord in meerdere kleuren

5. ASUS ROG Strix G15 15.6inch: Beste prijs

Deze Asus gaming laptop is een werkelijke topper met al zijn individuele componenten. We kunnen wel stellen dat het optimale aanwezig is in deze configuratie van de unieke laptop. En dat alles ook nog eens voor een zeer scherpe prijs.

Ten eerste het 15,6 Inch Full HD IPS scherm van 165Hz die zorgt voor een 2560×1440 resolutie. Met de nVidia GTX 3060 met 6Gb geheugen een topper voor de individuele presentaties tijdens de games.

Krachtige Intel processor

Bovendien is deze gamming laptop van Asus voorzien van een AMD Ryzen 7 processor . Het interne geheugen van de laptop is maar liefst 16 Gb . Al met al kunnen we wel zeggen een zeer bijzondere configuratie die zorgt voor uitzonderlijke presentaties voor het gamen.

Heb je al een goede Wifi extender in huis? Kijk gerust ook eens naar onze beste Wifi versterkers om nog beter je games te spelen.

Specificaties:

CPU:AMD Ryzen 7 6e generatie
Geheugen:16GB DDR4
Schermgrootte:15.6″
Resolutie:2560×1440
Grafische kaart:GeForce RTX 3060 6 GB
Wi-Fi:802.11 ax
Gewicht:2,3Kg

Voordelen en nadelen:

 • Extreme componenten voor gaming
 • Uitstekende prijs
 • 2 jaar garantie
 • Neutraal design

Gaming Laptops hebben ook wat beperkingen waar je bij de aanschaf boven een gaming PC wel bewust van moet zijn. We hebben een aantal van deze beperkingen voor je op een rijtje gezet.

 • Warmte: Laptops voor gamers zijn dusdanig compact gefabriceerd dat alle componenten vanuit een kleine behuizing topprestaties moeten leveren. Deze inspanning zorgt voor de nodige productie van warmte.
 • Gewicht: Het gewicht van een goede gaming laptop is gewoon vele malen zwaarder dan een gewone laptop. Hoe rekening met gemiddeld 3-4 kilo aan gewicht en kies daarom ook voor een goede laptoptas of rugzak tijdens je vervoer.
 • Prijs: Gaming laptops zijn erg duur. Je moet best wat hebben gespaard om een goede gaming laptop aan te schaffen.

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *