Voor wie op zoek is naar een hulp in de huishouding is een robotstofzuiger een welkome aanvulling. De keuze voor de beste robotstofzuiger heeft met meer dan alleen automatisch stofzuigen te maken.

We hebben in onze uitgebreide test verschillende aspecten voor het gebruik van de robotstofzuiger onder de loep genomen en hieronder uitgewerkt.

Maar laten we eerst eens kijken waar de beste robotstofzuigers nu eigenlijk aan moeten voldoen en wat hun kenmerken nu precies zijn.

beste robotstofzuiger kopen

Overzicht beste robotstofzuigers

Hieronder vind je het assortiment robotstofzuigers die wij onder de loep hebben genomen. Natuurlijk hebben we vooral de prijs, kwaliteit, functionaliteit en ervaringen van gebruikers hierbij centraal gesteld. Bekijk verder in deze koopgids de uitgebreide informatie.

RobotstofzuigerBedrijfstijdGeluidsniveauPrijs
1. iRobot Roomba i790 min66 dB
2. Blaupunkt Bluebot XBOOST120 min59 dB
3. iRobot Roomba 980120 min58 dB
4. Neato Botvac D7 Connected120 min60 dB
5. Eufy RoboVac 15C100 min55 dB
6. Dyson 360 Heurist75 min79 dB

Aan welke specificaties moet een robotstofzuiger voldoen?

Wanneer we aan een robotstofzuiger denken, dan zien we natuurlijk een mini stofzuiger die zelfstandig zijn eigen weg kiest. Maar wat schuilt er nog meer achter een robotstofzuiger?

Welke technieken worden er door de verschillende merken in de markt ingezet om de gewone stofzuiger op termijn volledig te vervangen?

Prestaties

Natuurlijk is een gewone stofzuiger of draadloze stofzuiger met een veel sterkere motor uitgevoerd dan een robotstofzuiger. En laten we eerlijk zijn: wanneer je huis erg vies is dan zal de gewone stofzuiger nog steeds veel beter zijn werk doen dan een robotstofzuiger.

Maar het verschil zit hem meer in het dagelijks gebruik. Want zeg nu echt, pak jij elke dag je stofzuiger om het huis stofvrij te maken? Precies!

De robotstofzuiger kan juist hier het verschil maken, omdat hij veel efficiënter is in te zetten dan een gewone stofzuiger. Hij werkt automatisch en dus veel effectiever.

Het is en blijft gewoon veel schoner als hij vaker wordt ingezet en dat is het grote voordeel. Wanneer je overigens snel en eenvoudig iets wilt wegzuigen overweeg dan ook eens onze review van de beste kruimeldief.

Zuigen, vegen en borstelen

Maar waarvoor kan hij dan worden ingezet?

Vaak wordt er een drietal functies ondersteund door een robotstofzuiger, namelijk zuigen, vegen en borstelen. Er is nog een vierde functie, te weten dweilen, maar dit is tot een paar modellen beperkt.

Het borstelen en vegen gebeurt door borsteltjes die aan de zijkant, onderkant en voorkant zijn bevestigd en stof, haren en vuil naar de zuigmond bewegen.

Het borstelen gebeurt ook door een roller die in de zuigmond is aangebracht en waarmee bijvoorbeeld vuil en haren op vloerkleden kunnen worden verwijderd.

Slim ontwerp

Je begrijpt het al, het ontwerp met borstels en zuigmond is bepalend voor het resultaat en ieder merk en model heeft hier zijn eigen ontwerp voor.

De zuigkracht (uitgedrukt in pa) is belangrijk vanwege de sterkte en het slimme ontwerp met borstels zorgt ervoor dat hij effectiever werkt.

Wanneer je de effectiviteit van de robotstofzuiger wilt optimaliseren, is het enorm belangrijk dat er een mogelijkheid bestaat om schoonmaakzones te kunnen instellen.

Ook is het handig dat er bepaalde gebieden kunnen worden geblokkeerd, omdat hier niet de aanwezigheid van de robotstofzuiger gewenst is. Denk hierbij aan de studeerkamer of gebieden waar veel kabels lopen.

Gebruikte technologie

Vervolgens maakt elke robotstofzuiger gebruik van zijn navigatie en object detectie technologie om te kunnen bepalen waar hij precies moet schoonmaken en welke oppervlakte al is schoongemaakt.

Deze technieken gaan van GPS, laser tot optische technologie die van globaal tot exact gaan. Het ingenieuze aan deze technologie is wel dat ook obstakels kunnen worden herkend en botsen dus vaak niet meer mogelijk is.

Ook is deze techniek ondersteunend bij het herkennen van diepte bij trappen en/of glas bij ramen.

Tip: Wanneer je alleen voor de prijs kiest en de goedkoopste robotstofzuiger wilt nemen, let dan op of botsdetectie aanwezig is. Natuurlijk gaat het niet erg hard, maar toch kan het erg vervelend zijn als je robotstofzuiger continu tegen je meubels aanbotst.

Filtersysteem

Net zoals de gewone stofzuiger is de robotstofzuiger vaak uitgevoerd met een filtersysteem om de fijnste stofdeeltjes en allergenen op te nemen. Bij de geteste modellen hieronder is er altijd een filtersysteem aanwezig en de kwaliteit hiervan is hoog (EPA en HEPA).

Het filtersysteem is handig wanneer je bijvoorbeeld een stofallergie hebt en liever niet wilt dat deze fijne deeltjes in de kamer worden verspreid.

Zorg er wel voor dat je op tijd je filter vervangt. De betere modellen zullen hier zelf een melding voor geven.

Bediening van de robot stofzuiger

De bediening van je robotstofzuiger is vaak bij deze innovatieve stofzuigers veel uitgebreider dan de aan en uit knop. Er kan vaak voor een programma, een app of een afstandsbediening worden gekozen.

Ook is het mogelijk om via smart home systemen spraak georiënteerde opdrachten te geven zoals bij onze beste soundbar ook het geval was.

Maar of je ook je eigen ruimtes wilt gaan indelen om schoon te maken en blokkeringen en zones aanmaakt; uiteindelijk zal hij vaak op een simpele manier te activeren zijn.

Persoonlijk heb ik gemerkt dat de meeste app’s van de betere robotstofzuigers in het begin veel worden gebruikt om alles perfect in te stellen. Hierna gaat bij de betere robotstofzuigers alles op de automatische piloot.

Accuduur

Een oplaadsysteem en het automatisch opladen is erg belangrijk als je vloeroppervlakte groot is.

Het opladen kost over het algemeen 2 à 3 uur en het gemiddelde gebruik is ongeveer net zo lang.

Het is alleen jammer als je het schoonmaakprogramma na 2 uur fysiek moet begeleiden omdat de accu leeg is. Daarom is een automatische oplaadfunctie van de accu een must.

Onderhoud

Natuurlijk heeft je robotstofzuiger ook regulier onderhoud nodig. Zo zul je regelmatig het vuilreservoir moeten legen en filters moeten schoonmaken en/of vervangen.

Ook moet je de veegborstels goed blijven inspecteren en waar nodig vernieuwen om hem optimaal zijn werk te kunnen laten doen.

Mechanische storingen zullen door de fabrieksgarantie vaak tijdens de eerste twee jaar zijn afgedekt, maar komen in de praktijk weinig voor.

Top 6 beste Robotstofzuigers

HIeronder vind je een overzicht van de door ons gekozen beste robotstofzuigers.

Bij het bepalen van deze lijst hebben we gekeken naar prijs/ kwaliteit, functionaliteit en reviews van gebruikers. Naast alle bevindingen hebben we zoveel mogelijk informatie ingewonnen om tot de beste keuze te komen.

Wat wel opvalt in dit segment is dat er één merk, te weten de iRobot, de beste kwaliteit en diversiteit aan modellen op de markt heeft gebracht. Een keuze voor een willekeurig model van dit merk is eigenlijk altijd goed.

1. iRobot Roomba i7+: beste robotstofzuiger

 iRobot Roomba i7+ beste robotstofzuiger

De iRobot Roomba i7+ is wat ons betreft de beste robotstofzuiger van dit moment. De reden hiervoor is dat hij volledig automatisch zijn opvangbak zal legen in de bijgeleverde clean base en dit is in de praktijk een enorm voordeel ten opzichte van de overige modellen.

Natuurlijk is hij door de functie van deze automatische vuilafvoer duurder dan andere modellen, maar wel veel effectiever. In de praktijk blijkt gewoon dat je vaak niet op tijd doorhebt dat de opvangbak vol is en dan zal iedere robotstofzuiger gewoon minder goed zijn werk kunnen doen.

Maar natuurlijk is dit niet de enige reden waarom wij de iRobot Roomba i7+ hebben verkozen tot de beste robotstofzuiger.

Slimme functies

Deze iRobot i7+ heeft naast dit slimme opvangbak systeem, voor maximaal 30 standaard opvangbakken, een 3-staps schoonmaaksysteem.

Naast een uitvoering met dubbele (rubberen) borstels voor alle vloeren heeft hij ook 10x meer zuigkracht gekregen dan vergelijkbare modellen. Bovendien is deze i7+ robotstofzuiger uitgevoerd met een slim Imprint Smart mapping systeem, dat precies leert hoe jouw huis is ingedeeld en hoe hij deze dus optimaal schoon kan houden.

Via deze iRobot Home-app kan je op ieder moment en iedere plaats de robotstofzuiger zijn specifieke schoonmaakplan laten uitvoeren. Ook per kamer afzonderlijk, wat zeker handig en vrij uniek is te noemen. De i7+ maakt overigens ook minder lawaai dan zijn broertjes en gaat eenvoudig over aanwezige obstakels heen.

Google Assistant en Alexa ondersteuning

De iRobot i7+ werkt met Google Assistent en/of Alexa en zal direct via een spraakopdracht in beweging komen. Handig dus als je onverwachts wat knoeit en direct kunt vragen of hij dit even voor je opruimt.

Maar je zult ook geïnformeerd worden als deze robotstofzuiger merkt dat er huisdieren zijn die in de rui zijn of wanneer er een allergie aanwezig zou kunnen zijn.

vSLAM®-navigatie

De i7+ werkt met vSLAM navigatie technologie waarbij een optische sensor 230.400 datapunten per seconde verzamelt waarmee hij precies in kaart kan brengen hoe de omgeving eruitziet.

Met deze technologie zal hij dus altijd precies weten waar hij zich bevindt en wat er nog moet worden schoongemaakt.

Smart mapping

Om precies te kunnen bepalen waar de i7+ moet schoonmaken, maakt hij gebruik van Imprint Smart Mapping technologie die je via de App kunt instellen.

In combinatie met instelbare vermijdzones zullen de schoonmaakgebieden, die afzonderlijk zijn in te stellen, worden bepaald. Handig wanneer je bijvoorbeeld je 1e verdieping of de zolder, gang of badkamer afzonderlijk wilt laten schoonmaken.

Overigens zal de i7+ zichzelf zodra de accu leeg raakt opladen om hierna zijn schoonmaakwerk te vervolgen.

Voordelen en nadelen

 • Deze robotstofzuiger is geschikt voor automatische vuilafvoer gedurende 60 dagen
 • Uitstekende resultaten voor alle vloeren
 • Handig smart mapping voor verschillende schoonmaakprogramma’s
 • Optimale omgevingsherkenning
 • Spraakgestuurd via Google Assistant
 • Prijs

2. Blaupunkt Bluebot XBOOST BPK-VCBB1XB Robotstofzuiger: beste alleskunner

Blaupunkt Bluebot XBOOST BPK-VCBB1XB robotstofzuiger

De Blaupunkt Bluebot XBOOST BPK-VCBB1XB is een multifunctionele, robuuste robotstofzuiger die zowel je huis schoonzuigt maar ook kan dweilen.

Met een opvangbak van 600 ml zal deze robotstofzuiger, die is uitgerust met een krachtige Li-ion batterij, 2 uur achtereen vuil kunnen opzuigen. Bovendien is hij uitgevoerd met een zuigmond en ronddraaiende borstels die haren, stof en vuil moeiteloos opzuigen.

De dweilfunctie is natuurlijk handig om de gladde vloer nog schoner te maken.

Heb je last van een stofallergie, dan is het bijgeleverde Hepa filter een handige uitkomst. Kortom; een complete, kwalitatieve robotstofzuiger voor een betaalbare prijs.

Uitstekende zuigkracht

Omdat de Blaupunkt Bluebot XBOOST is uitgevoerd met verschillende zuigkrachtregelingen van zacht naar turbo, is hij ook op iedere klus voorbereid.

Wat slim is van deze Blaupunkt robotstofzuiger is dat hij voor het tapijt gebruik maakt van ronddraaiende borstels. Hierdoor wordt in combinatie met de zuigmond veel vuil op een slimme manier verzameld. Ook is hij hierdoor dus geschikt voor een gezin met huisdieren, want katten- of hondenharen worden eenvoudig opgezogen.

Vanwege de dweilfunctie is deze robotstofzuiger ook nog eens extra handig. Met een slim waterreservoir zal hij het dweilen uitvoeren, waarbij ook hier alles is te bedienen via de BlueBot App.

Bediening van de Blaupunkt Bluebot XBOOST

De Blaupunkt Bluebot XBOOST is op verschillende manieren te bedienen. Zo kun je hem op de bovenkant van de robot zelf handmatig instellen met de handig verlichte touch display. Maar er is ook een afstandsbediening meegeleverd, waarmee nog wat meer instellingen mogelijk zijn.

Wil je alle functies uitgebreid instellen, dan is de meegeleverde Blaupunkt Bluebot app de beste optie.

Voor wie overigens een Alexa of Google Assistant home systeem in zijn huis heeft, kan via spraak opdrachten geven aan de robotstofzuiger. Je kunt hiermee eenvoudig een schoonmaakschema laten volgen of opdracht geven naar een specifieke plek in huis te gaan om daar schoon te maken.

Schoonmaakprogramma’s

De Blaupunkt Bluebot XBOOST BPK-VCBB1XB robotstofzuiger geeft de mogelijkheid om via de App verschillende programma’s in te stellen.

Zo kun je een specifieke ruimte als de werkkamer, keuken of gang met zijn eigen programma afwisselen. De keuken een extra sopje of de gang met een zwaardere zuigkracht zuigen, is individueel te bepalen.

Op deze manier is er een schoonmaakprogramma op maat mogelijk en zal je huis nog schoner worden.

Om te kunnen bepalen waar de robotstofzuiger van Blaupunkt al zijn werk heeft gedaan en waar nog niet, wordt er gebruik gemaakt van gyroscoop navigatie waarbij m.b.v. GPS en kaart technologie nauwkeurige positiebepaling mogelijk is.

Natuurlijk is de robot voorzien van een valpreventie en zal hij zelf obstakels herkennen en deze vermijden. Je kunt overigens bepaalde gebieden afbakenen met de bijgeleverde magneetstrip om te voorkomen dat de robot ergens komt waar hij niet mag komen.

Ook keert hij vanzelf terug naar het laadstation om na 2 uur bij te laden en automatisch zijn programma te vervolgen. Overigens doet hij dit werk redelijk stil, want met 59 db aan geluid is hij stiller dan een normale stofzuiger.

Voordelen en nadelen

 • De Blaupunkt Bluebot XBOOST is op veel verschillende manieren te bedienen
 • Geschikt voor gezinnen met huisdieren en uitgerust met een Hepa filter
 • Goede prijs/ kwaliteit
 • Gebiedsbeperkingen via GPS is minder nauwkeurig dan laser
 • Dweilfunctie is prima, maar is niet schrobben

3. iRobot Roomba 980: laser robotstofzuiger

iRobot Roomba 980

De iRobot Roomba 980 is een tweede opvallende robotstofzuiger die wij in onze top 5 hebben opgenomen. Het merk iRobot is eigenlijk de Apple van de robotstofzuigers en is toonaangevend in innovatie en prestaties. Niet voor niets dat bij ons op positie drie de iRobot 980 is geplaatst vanwege zijn kenmerken.

Ten eerste valt op dat ook deze Roomba 980 van hoge kwaliteit is. De 900 serie is de toplijn van de iRobot Roomba collectie en dat is niet voor niets zo.

De 980 is gebruiksvriendelijk en multifunctioneel en dit alles gecombineerd met de beste schoonmaakkwaliteit maakt hem als een van de meest verkochte modellen op de Nederlandse markt.

Uitstekende schoonmaak prestaties

Wanneer je voor de 800 of 900 serie hebt gekozen, dan zul je op jouw model borstels met een rubberen loopvlak terugvinden. iRobot heeft hiervoor gekozen omdat de borstels op deze manier flexibel zijn, minder snel je meubelen beschadigen en beter tegen vuil bestendig zijn. Hierdoor is ook de iRobot 980 robotstofzuiger in staat om vuil, stof en haren van je huisdieren eenvoudig op te zuigen.

De 980 zal overigens in verschillende schoonmaakbeurten zijn programma kunnen afwerken. Voor een groot te reinigen oppervlakte is dit kinderspel, want zodra de accu leeg is gaat hij automatisch naar het laadstation. Hier zal hij zijn accu volledig opladen in 2 uur om vervolgens het programma te vervolgen.

Werkschema instellen

Wanneer je wilt dat deze robotstofzuiger alleen zijn werk doet wanneer jij naar je werk gaat, dan is dat geen probleem. Met de iRobot HOME app kun je namelijk een werkschema maken wat en wanneer er precies moet worden schoongemaakt.

Dus wanneer jij wilt dat hij alleen op werkdagen tussen 09:00 – 12:00 gaat schoonmaken, is dat geen probleem. Zorg alleen dat de opvangbak van 600 ml vuil op tijd wordt geleegd om het programma te kunnen blijven continueren.

Slimme laser en sensoren

Jazeker, de technologie waarmee de iRobot Roomba 980 zijn omgeving scant is met laser waarmee vrij nauwkeurig de directe omgeving in kaart kan worden gebracht.

De laser scant tijdens het gebruik de directe omgeving en door de positietracking zal hij dus precies weten waar hij is geweest en waar hij nog moet schoonmaken. Deze technologie zie je alleen bij de duurste robotstofzuigers en zorgt voor het optimaal reinigen van ruimtes.

Ook is de 980 uitgevoerd met speciale sensoren die vuil detecteren. Handig, want op deze manier zal hij ook zorgen dat vuil dat wordt waargenomen ook daadwerkelijk wordt opgeruimd.

Extra Accessoires

Wanneer je de Roomba 980 hebt aangeschaft, krijg je een aantal extra accessoires. Zo krijg je een extra hepa filter dat zorgt voor extra filtratie van stof. Ook zal er een extra zijborstel worden meegeleverd en een virtuele muur.

Deze virtuele muur is handig wanneer je wilt dat de robotstofzuiger tijdelijk niet ergens mag schoonmaken. Je kunt hier dus een gebied mee afbakenen waar hij niet mag komen.

Voordelen en nadelen

 • Hoge kwaliteit in de afwerking
 • Lasertechnologie voor exacte positie tracking
 • Robotstofzuiger laadt zichzelf op
 • Maakt maar 58db geluid
 • Geen dweilfunctie

4. Neato Botvac D7 Connected: onuitputtelijk

Wanneer je een complete robotstofzuiger zoekt voor een aantrekkelijke prijs en prestaties, dan is het zeker de moeite om de Neato Botvac Connected te bekijken.

Met een lange batterijduur van 120 min. kan deze robotstofzuiger veel werk verrichten in je huis.

Omdat hij geschikt is voor het reinigen van zowel harde vloeren als hoogpolig tapijt met zijn (turbo) borstels, is hij ook geschikt voor gezinnen met huisdieren. Het opzuigen van dierenharen is hierbij speciaal onder de aandacht gebracht en dat kan hij dus prima aan.

Handige Robot App

Natuurlijk is deze robostofzuiger als veel van zijn concurrenten uitgevoerd met een handige app waar je precies live kunt zien waar hij aan het werk is en hoever hij in het schoonmaakprogramma is gevorderd.

Met deze app kun je ook zelf je eigen programma samenstellen met eigen schoonmaakzones. Bovendien kun je met de App ook virtuele muren instellen. Met deze virtuele muren kun je de Neato Botvac D7 Connected robotstofzuiger begrenzen voor gebieden waar hij niet mag komen.

Ook voor grote oppervlakten

De Neato Botvac D7 Connected is uitgevoerd met een krachtige accu waarmee 120 minuten onafgebroken kan worden gezogen. Dit is ongeveer 500 vierkante meter. Is de accu leeg, dan zal hij zelfstandig zijn accu opladen om zijn werk te kunnen vervolgen. De laadtijd is ongeveer 150 minuten waarna deze robotstofzuiger zijn werk zal hervatten.

Voordelen en nadelen

 • Maakt nauwkeurig schoon tot in de kleine hoekjes
 • Werkt op alle vloertypes
 • Heeft een ingebouwd filter
 • Laad zich automatisch op
 • Ook ideaal voor haren van huisdieren
 • Alleen Engelstalige ondersteuning Google Assistant
 • Geen dweilfunctie

5. Eufy RoboVac 15C: beste budget robotstofzuiger

Eufy RoboVac 15C budget robotstofzuiger

We kennen het merk Eufy natuurlijk al van ons artikel over de beste deurbel met camera. Maar dit merk heeft zich echt gespecialiseerd in slimme apparaten waaronder dus ook de robotstofzuiger.

De Eufy RoboVac 15C is een slank uitgevoerd model (7 cm hoog) met lange zijborstels die handig zijn weg zal volgen en dus ook eenvoudig op moeilijke plaatsen vuil kan verwijderen. Naast dit innovatieve ontwerp is hij ook uitgerust met slimme technologie en te bestellen voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Handige bediening

Voor de bediening is er gekozen voor een afstandsbediening die snel de belangrijkste functies kan ondersteunen.

We kunnen hier overigens geen specifieke gebieden mee afbakenen, wat betekent dat de robotstofzuiger alleen via fysieke afbakening is te beperken.

Wil je overigens op een bepaalde dag of tijdstip het schoonmaakprogramma activeren, dan kan dit gewoon worden ingesteld.

Willekeurig schoonmaakpatroon

De Eufy Robovac 11 zal zijn schoonmaakprogramma volgens een willekeurig patroon volgen. Wanneer hij een obstakel tegenkomt en hier tegenaan botst, zal hij zich omdraaien en verder gaan.

Wel heeft hij een optie om ook speciaal langs muren te bewegen of via een spiraal te bewegen. Hierdoor zal hij ondanks dat hij niet systematisch werkt een prima schoonmaakpatroon volgen.

Heb je Google Home of Alexa in huis, dan is het overigens ook mogelijk om hem spraakgestuurd te laten beginnen met schoonmaken.

Stille Robotstofzuiger

Wanneer je op zoek bent naar een stille robotstofzuiger dan is de Eufy Robovac 11 zeker de moeite waard, want hij is relatief stil met maar 55 db (vergelijkbaar met een magnetron) aan geluid. Dus zeker voor mensen die veel thuis zijn kan dit een belangrijk aandachtspunt zijn bij de aanschaf.

Overigens heeft deze Eufy Robovac 11 een opvangbak van 0,6 liter waardoor hij veel stof en vuil kan opnemen. Met zijn werktijd van maximaal 100 minuten, waarna de ingebouwde accu weer moet worden opgeladen, kan hij in middelgrote ruimtes worden gebruikt.

De oplaadtijd van de accu is ongeveer 300 minuten, dus hou hier rekening mee als er meer moet worden gezogen.

Voordelen en nadelen

 • Scherpe prijs
 • Stiller dan andere modellen
 • Willekeurig schoonmaak patroon en ontbreken omgevingsdetectie
 • Geen app
 • Niet automatisch opladen om daarna verder te gaan

6. Dyson 360 Heurist: Innovatieve robotstofzuiger

Dyson 360 Eye

De Dyson 360 Heurist is de eerste robotstofzuiger van dit innovatieve merk. Hij heeft een fraai uiterlijk. Dit geldt zelfs ook voor het laadstation. Een voordeel is verder de compacte afmetingen van het apparaat.

De stofzuiger dankt zijn naam aan de camera die bovenop het apparaat aanwezig is. Hiermee kijkt hij maar liefs 360 graden om zich heen.

Hoge zuigkracht en handige rupsbanden

Al het stof wordt verwijderd dankzij de hoge zuigkracht van de Dyson 360 Heurist. Uiteraard betekent dit dat er een krachtige motor nodig is. Omdat deze over het algemeen groot zijn, is er voor deze Dyson een speciale Digitale V2-motor ontwikkeld. Deze is licht, klein, maar enorm krachtig.

Drempels of andere hoogteverschillen vormen geen enkel probleem voor deze robotstofzuiger. Dankzij de rupsbanden blijft er namelijk altijd contact met de vloer. Je kunt het bijna zo zien alsof het apparaat over de obstakels en drempels heen klimt. Dit is uniek voor robotstofzuigers. De modellen met wielen hebben een veel slechtere grip. Deze raken uit koers of ze lopen vast. Bij de doorlopende rupsbanden is dat risico niet aanwezig.

Te bedienen met app op mobiel

Voor het stofzuigen ben je zelf voortaan niet meer nodig. Je bedient dit product heel eenvoudig via een app op je mobiel. Je vindt hierop ook andere belangrijke informatie. Onder meer welke route er inmiddels al is afgelegd. Als je rekening houdt met het feit dat de accu 75 minuten meegaat, kun je een praktische route bedenken voor in jouw woning. Dankzij deze systematische manier van stofzuigen, zul je de stofzuiger veel minder vaak uit de kast hoeven halen.

Ook pollen en schimmel worden verwijderd

In de stofzuiger bevinden zich Dyson-cylonen. Deze verwijderen vuil, maar ook microscopisch klein stof. Speciaal voor dit apparaat werd de tot op heden allerkleinste Radial Root Cyclone technologie ontworpen. Hierdoor ontstaan zeer grote centrifugaalkrachten. Mensen met allergieën hebben hier veel baat bij. Zelfs de allerkleinste pollen en schimmels worden door deze stofzuiger verwijderd.

Lange levensduur

Van de aanschaf van de 360 Heurist kun je lang plezier hebben. Uiteraard worden de filters na verloop van tijd vies. Deze zijn echter eenvoudig te verwijderen. Er kan bij elk apparaat, dus ook bij deze Dyson, iets kapot gaan. Het grote voordeel is dat vrijwel alle onderdelen te vervangen zijn. Op deze manier gaat het apparaat zeer lang mee. Dit betekent dus een duurzame keus en waar voor je geld.

Voordelen en nadelen

 • Zeer goede instelbare zuigkracht
 • Stabiel door de rupsbanden
 • Slim laadstation
 • Navigeert zelfs in het donker
 • Handige app met instelbare zones
 • Geen hoekborstel
 • Duur

Koopadvies beste Robotstofzuiger

Tot slot willen we natuurlijk graag een koopadvies geven die vanuit ons onderzoek naar de beste robotstofzuiger op functionaliteit, kwaliteit en prijs individueel is te bepalen.

Wanneer er wordt gekozen voor een geschikte robotstofzuiger dan zijn er meerdere belangrijke aandachtspunten. Zo is de mogelijkheid om een schoonmaakschema te maken niet bij alle robotstofzuigers aanwezig. Ook het automatisch detecteren van objecten is een technologie die belangrijk is voor een goede werking. Kortom, belangrijke aandachtspunten waar wel een wat hogere prijs voor moet worden betaald.

Wanneer het tot de mogelijkheden behoort, dan is de iRobot 7+ echt aan te bevelen omdat deze de nieuwste technologie ondersteunt. Maar ook heeft deze slimme robotstofzuiger een centrale opvangbak voor het vuil en hierdoor goed te gebruiken voor grotere oppervlakten.

Alle modellen die we hebben getest zijn goed, maar onze persoonlijke voorkeur gaat wel uit naar de iRobot modellen vanwege hun innovatie en werking. Objecten en obstakels in de woonkamer zijn beter te herkennen en het resultaat is het beste.

Tot slot willen we ook wat algemene vragen behandelen die door geïnteresseerden in een robotstofzuiger vaker worden gesteld.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een stofzuiger zonder steel die zelfstandig beweegt. Hij wordt aangedreven door een motor op een accu die op basis van navigatie een schoonmaakprogramma voor in huis zal uitvoeren.

Met slimme objectdetectie zal hij automatisch objecten in huis herkennen. Het vuil wat hij onderweg tegenkomt wordt via borsteltjes naar de zuigmond gezogen, waarna het in de vuilbak wordt bewaard.

Wat kan een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger zonder echte menselijke interactie kan een ruimte schoonhouden die gelijkvloers is. Hierbij kan hij volgende:

 • Zelfstandig zuigen en obstakels ontwijken
 • Een programma volgen op basis van schoonmaakgebieden
 • Zichzelf opladen indien nodig
 • De afvalbak zelfstandig legen
 • Op afstand kunnen worden gevolgd
 • Via spraak aangestuurd worden

Wat kan hij niet?

 • Zelfstandig een trap opgaan
 • Een hoge drempel passeren
 • Langer op een plek blijven zuigen om het vuil te verwijderen

Voor- en nadelen van een robotstofzuiger?

 • Automatisch vuil verwijderen
 • Extra hulp in de huishouding
 • Beweegt zich makkelijk onder laag meubilair
 • Vergeet geen enkel plekje vanwege slimme navigatie
 • Volledig automatisch in te stellen
 • Moet voor gebruik wel goed worden ingesteld
 • Zuigt niet het zware vuil
 • Is duurder dan een stofzuiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *