Heb je een e-reader nodig? In deze review hebben we de beste e-readers voor je op een rijtje gezet.

beste e-reader

Heb jij ook nooit genoeg boeken bij je op vakantie? Je partner moppert dat de koffer vol zit, maar jij wilt dolgraag die ene spannende thriller er nog bij?

Een e-reader is dan de oplossing. Je partner houdt bergen met ruimte over en jij hebt leesvoer zoveel als je maar wilt.

Natuurlijk kun je ook boeken lezen op je smartphone, maar na een tijdje is dat best vermoeiend. Ook in de tuin is het ideaal om te lezen via een e-reader. Zelfs direct zonlicht is dan meestal geen enkel probleem.

Wil je echt ontspannen op je ligbed, dan is een ander voordeel van lezen op je e-reader dat je niet gestoord wordt door appjes, mailtjes en andere berichten.

Ben jij iemand die veel reist en vermaak je jezelf onderweg graag met een mooi boek of zet je de reistijd in om te studeren? Ook dan biedt een reader je veel gemak.

Maar wat is nu de beste e-reader? Wij deden een onderzoek voor je, zodat jij vervolgens eenvoudig kun beslissen welk model het beste past bij jouw behoeften.

Beste e-readers

e-Reader SpecificatiesPrijs 
Kobo Libra H2O1. Kobo Libra H2OResolutie: 1448 x 1072
Batterijduur: 30 dagen
Gewicht: 288 gram
Kobo Clara HD 200x2002. Tolino Shine 2 HDResolutie: 1448 x 1072
Batterijduur: 30 dagen
Gewicht: 288 gram
Kobo Forma 200x2003. Kobo FormaResolutie: 1448 x 1072
Batterijduur: 30 dagen
Gewicht: 288 gram
Pocketbook Touch HD 3 200x2004. Pocketbook Touch HD 3Resolutie: 1448 x 1072
Batterijduur: 30 dagen
Gewicht: 288 gram
Kobo Clara HD 200x2005. Kobo Clara HDResolutie: 1448 x 1072
Batterijduur: 30 dagen
Gewicht: 288 gram

Welke e-reader kopen?

Het aanbod van verschillende aanbieders is groot en welke e-reader is nu geschikt? Laten we eens beter bekijken wat de e-readers allemaal te bieden hebben.

Wat is een e-reader precies?

E-readers zijn speciaal ontworpen voor het lezen van e-books. Het E ink-scherm is ideaal om eindeloos te lezen. Het apparaat weegt weinig en er is ruimte voor honderden tot duizenden boeken. De meeste apparaten hebben een hele lange accuduur, dus je hoeft niet te dealen met een lastig snoer.

Wat kun je doen met een goede e-reader?

Een goede e-reader wordt al snel je beste vriend. Je neemt hem eenvoudig overal mee naar toe. Een dagje naar het strand? De reader gaat in je tas. Een lange vlucht voor het werk? Natuurlijk gaat het apparaat mee. Ook tijdens vakanties zijn e-readers ideaal. Je hebt nooit te kort aan leesvoer, maar je houdt wel ruimte over voor de rest van je bagage.

Koop een goede e-reader!

e-reader handig voor op reis

Heb je zin in een e-reader, koop dan niet zomaar de eerste de beste. Het is echt belangrijk om de beste e-reader voor jouw situatie aan te schaffen. Daar heb je het langste plezier van en het gebruikersgemak zal hoog zijn. Er is een enorm aanbod, dus wellicht zie je door de bomen het bos niet meer.

Doe je voordeel met onze top 5. Deze is niet zomaar willekeurig samengesteld. We hebben deze selectie gemaakt op basis van beoordelingen van diverse websites, waaronder Kieskeurig, Bol en Coolblue.

Aspecten die we meenamen waren onder meer de garantie, de kwaliteit en de prijs. Bekijk vooral naar de opties die voor jou van belang zijn. Ga je never nooit bij een zwembad zitten lezen, dan is het misschien niet zo belangrijk dat hij waterdicht is.

Wil je zoveel mogelijk boeken op je reader zetten, dan kijk je vooral naar de opslagcapaciteit. Probeer je persoonlijke voorkeuren helder te hebben en dan vind je vast en zeker de beste e-reader voor jou.

Top 5 Beste e-readers

Jij gaat binnenkort over op een e-reader? Nu wil je alleen nog weten wat voor jou de beste koop is? Neem dan zeker kennis van onze top 5.

1. Kobo Libra H2O: Beste e-reader

Kobo Libra H2O beste e-reader

De Kobo LibraH20 is een fantastisch apparaat. Licht van gewicht, maar toch voorzien van een groot 7 inch scherm. Je kunt deze e-reader overal mee naar toe nemen, ook naar een omgeving met veel water, want hij is waterdicht.

Ideaal voor in bed

Sommige mensen vallen heerlijk in slaap als ze in bed nog even in een boek lezen. Maar ja, partners zijn niet altijd even blij met het licht van een bedlampje. Deze e-reader is dan de perfecte oplossing.

Je kunt de schermverlichting volledig naar eigen wens instellen, zodat jij goed kunt lezen en zodat je partner er geen hinder van heeft. Prettig is ook het zachte, natuurlijke licht. Dit zorgt ervoor dat je heerlijk snel in slaap valt als je stopt met lezen. De lichtstanden zijn zelfs door middel van een dimmer automatisch in te stellen.

Waterdicht

Tja, je weet maar nooit; het lijkt jou wel wat om op een diepte van 2 meter een spannende thriller te lezen? Aan je e-reader ligt het niet, want die houdt het zelfs daar zo’n 60 minuten vol. De Kobra Libra H2O is van binnenuit waterdicht gemaakt door middel van HZO Protection. Ook de USB-ingang is voor 100% waterdicht.

Zeer helder licht

Dankzij de hoge resolutie van 1680 x 1264 pixels en 300 DPI worden de letters haarscherp weergegeven. Het extra grote 7 inch scherm verhoogt het comfort nog meer. Je bepaalt zelf of de tekst liggend of staand wordt weergegeven. Dit verandert vanzelf als je het apparaat kantelt. Vind je dat niet prettig, dan zet je de schermweergave gewoon vast op jouw voorkeur.

Zonlicht is geen probleem

Hoe vervelend is het als je in je strandstoel de letters op je smartphone niet kunt lezen door het felle zonlicht. Met deze Kobra speelt dit probleem niet. Hij is namelijk voorzien van een niet-spiegelend scherm. Je zult absoluut geen last hebben van nare schitteringen op het scherm.

Ingebouwde Wifi

Waar je ook bent, je kunt overal lezen als je dit apparaat bij je hebt. Alle Kobo’s hebben een ingebouwde Wifi. Zo heb je altijd toegang tot de ingebouwde shop om e-books te kopen. Wil je overigens je Wifi signaal versterken kijk dan ook eens naar onze koopgids voor de beste Wifi versterkers.

Naar eigen voorkeur in te stellen

Deze e-reader heeft een mooi ergonomisch design en je bepaalt zelf of je hem in het zwart of in het wit bestelt. Verder is het aan jou in welk lettertype je leest. Zelfs de lettergrootte, de regelafstand en de marges van de pagina’s bepaald jezelf. Mensen met dyslexie zullen veel baat hebben bij het lettertype dat speciaal voor hen is ingesteld.

Groot geheugen

Er is op dit apparaat plaats voor maar liefst 6.000 boeken. Dit dankzij het 8GB geheugen. De reader gaat zeer zuinig met de batterij om, waardoor je met een volledig opgeladen accu wel weken achtereen zou kunnen lezen.

Voordelen en Nadelen

 • Waterbestendig
 • Klein van formaat
 • Nog geen audio-functie beschikbaar

2. Tolino Shine 2 HD: Lekker lang lezen

Tolino Shine 2 HD e-reader

De Tolino is een fijne compacte e-reader. Ideaal om overal mee naar toe te nemen. Met dit apparaat kun je ook prima in het donker lezen. Verder zijn er diverse handige functies aanwezig en is de batterijcapaciteit hoog.

Lezen in het donker

Geniet ook in het donker van je favoriete boeken. Dit apparaat is voorzien van een geïntegreerde en traploos instelbare verlichting. Het beeldscherm wordt van voren verlicht, dus de tekst blijft super helder.

Haarscherpe weergave

Is het met een gewoon boek nog weleens een issue om te lezen bij fel zonlicht, bij deze Tolino hoef je daar niet bang voor te zijn. Niets geen flikkering en ook bij sterk zonlicht is het beeldscherm reflectievrij. Het E Ink Carta beeldscherm garandeert een haarscherpe en contrastrijke weergave.

Handige cloud

Heb je je e-reader een keer niet bij je en wil je toch verder lezen of studeren? Dankzij de gratis Tolino Cloud-koppeling lees je zonder problemen verder op een ander apparaat. Deze synchronisatie is ideaal.

Hoge capaciteit batterij

De Tolino verbruikt slechts weinig stroom. Is de batterij opgeladen, dan gaat hij ongeveer 7 weken mee. Dit is natuurlijk erg handig tijdens je vakanties. Stroom is niet nodig, dus je hoeft niet op zoek naar stopcontacten. Dit is tijdens kampeervakanties sowieso een overbodige activiteit. Toch kun je met deze e-reader prima lezen zonder fysieke boeken.

Downloaden via Wifi

Het downloaden van je favoriete boeken of de meest bijzonder bestsellers kost slechts enkele seconden. Je verbindt het apparaat met Wifi en binnen no time ben je alweer verdiept in een boek. De geïntegreerde e-bookwebwinkel verzekert je van een continue aanbod van nieuwe lectuur.

Voordelen en Nadelen

 • Ook handig om in het donker te lezen
 • Hoge batterijcapaciteit
 • 2 GB opslaggeheugen voor maximaal 2.000 boeken

3. Kobo Forma: Top e-reader

Kobo Forma e-reader

Of je nu graag leest tijdens je reizen, je vakanties of aan zee, de Kobo Forma is een ideaal apparaat. Hij is waterdicht en weegt absoluut niet zwaar. Je hoeft niet continue op zoek naar stopcontacten, want er is sprake van een lange batterijduur. De automatische reductie van blauw licht is zeer prettig voor je ogen.

Geen problemen met water

Er zullen niet veel mensen zijn die op een diepte van twee meter e-readers meenemen. Toch heeft dit apparaat er geen enkele moeite mee. Als je het tenminste niet langer dan 60 minuten maakt.

Lees je graag in bad, dan ben je vast en zeker weleens bang geweest dat je een boek of een apparaat in het water zou laten vallen. Voor deze Forma is dat geen enkel probleem. Hij overleeft zo’n natte duik zeker te weten. De reader is van binnenuit waterdicht, dus ook de USB-ingang is waterdicht.

Eindeloos lezen

De Forma biedt ruimte aan zo’n 6.000 boeken. Dit dankzij het geheugen van 8GB. Niet alleen het geheugen zorgt voor de optie van eindeloos veel lezen, maar ook de zuinige accu helpt je daarbij.

Lezen zoals jij het wilt

Niet elk boek leest even fijn. Soms zijn de letters te klein en een andere keer spreekt de opmaak je niet aan. Bij deze e-reader bepaal je veel dingen zelf. Zo zijn er 11 lettertypes waaruit je kunt kiezen. De lettergrootte en de paginamarges zijn ook naar eigen voorkeur in te stellen.

Maak je graag aantekeningen? Ben jij zo iemand die studeert en leest met een markeerstift paraat? Je plaatst ze eenvoudig waar je wilt en ze worden automatisch opgeslagen.

Fijne schermverlichting

Zeker in de winter is het juist prettig om in het donker te lezen. Je weet wel, lange avonden bij de kachel. Je Kobo Forma biedt je een ideale ComfortLight PRO-schermverlichting. Deze is volledig naar eigen voorkeur in te stellen. Je stelt zelf een tijdstip in waarop het apparaat overgaat naar zogenaamd natuurlijk licht. Er wordt dan minder blauw licht verspreid. Dit is fijn voor je ogen en leg je de reader aan de kant, dan val je snel in slaap.

Voordelen en Nadelen

 • Ingebouwde Wifi
 • Je kunt ook goed lezen met zonlicht
 • Extra groot 8 inch scherm
 • Tekst is liggend en staand weer te geven
 • Iets beperktere batterij capaciteit

4. Pocketbook Touch HD 3: Compact formaat e-reader

Pocketbook Touch HD 3 e-reader

Je hebt het liefst een halve bibliotheek bij je? Tijdens vakanties stop je in elk overgebleven gaatje nog een extra boek? Met een handige Pocketbook Touch in je bezit is dat voorgoed verleden tijd. Je kunt stapels boeken verzamelen in dit apparaat en waar je ook bent, je kunt altijd lezen. Deze e-readers zijn goed beschermd tegen vocht of vloeistoffen.

Waterdicht

Hoe heerlijk is het om met het geluid van de golven op de achtergrond een mooi boek te lezen. Of wat genieten we als de kinderen plonzen in het zwembad en als wij met onze e-readers heerlijk in een boek duiken. Alleen moet je er niet aan denken dat je apparaat in het water valt. Met dit apparaat hoef je daar echter totaal niet bang voor te zijn. De PocketBook Touch HD3 is perfect beschermd tegen water.

Er is gebruik gemaakt van HZO-technologie. Een hele dunne coating beschermt het apparaat tegen eventuele schade door vocht of water. De reader kan tot 30 minuten in het water blijven liggen zonder dat dit schadelijke gevolgen heeft. De maximale diepte is een meter.

Uitgebreid intern geheugen

Kiezen hoeft niet meer. Bij de bibliotheek moet je jezelf nogal eens inhouden, maar met dit apparaat in je bezit kun je lezen wat je maar wilt. Er is een uitgebreid intern geheugen van 16 GB.

Vreemde talen

Je leest soms boeken in vreemde talen? Dan zul je veel plezier hebben van de Abbyy Lingvo-woordenboeken in deze e-readers. Ze bieden je hulp bij het lezen van boeken in vreemde talen met 24 taalcombinaties.

Positiesensor

Hoe houd je je boek graag vast? Ja, veel opties zijn er niet. Je kunt natuurlijk maar op een manier goed lezen wat er staat. Bij de PocketBook heb je wel zelf een keus. Dankzij de positiesensor is het mogelijk om het apparaat in horizontale of verticale positie te houden. Het is maar net wat jij op dat moment het prettigst vindt.

Voordelen en Nadelen

 • Compacte multimedia pro voor audiofielen
 • Waterdicht
 • Geen Kobo-abonnementen mogelijk

5. Kobo Clara HD: Lichte e-reader

De Kobo Clara HD is een apparaat met een 6 inch scherm. Het design is bijzonder compact. Zonder problemen stop je duizenden boeken in je broekzak of rugtas. De weergave van de tekst is ongekend scherp. Lees je graag nog even voordat je gaat slapen, dan is het zachte licht ideaal. Je hoeft niet bang te zijn dat er op deze manier melatonine wordt afgebroken.

Bepaal zelf de lichtintensiteit

Jij bepaalt zelf wat je het prettigste licht vindt tijdens het lezen. Overdag is dat misschien anders dan ’s avonds als je naar bed wilt. In het laatste geval profiteer je van een lichtstand die speciaal voor dit moment ontwikkeld is. De kleur van het licht verandert heel geleidelijk naar een steeds zachtere tint. Dit werkt op basis van een door jou zelf ingestelde bedtijd. Dat wordt heerlijk slapen voortaan. Schaapjes tellen is niet langer nodig op deze manier.

Oneindig leesplezier

De grootste boekenwurm kan uit de voeten met deze Kobo Clara. Dankzij het geheugen van 8 GB passen er moeiteloos 6.000 e-books op het apparaat. Wat een tijd heb je nodig om zoveel letters te lezen. De accu helpt je daarbij, want die houdt het, opgeladen, weken vol. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de schermverlichting die je kiest.

Lezen zoals jij het wilt

Lezen is toch wel echt iets persoonlijks. De een leest nooit in bed, terwijl de ander dat de favoriete leesplek vindt. De een houdt van dikke pillen en de ander leest het liefst alleen dunne pockets. Ook wat betreft opmaak en lettertype hebben wel allemaal zo onze voorkeur. Bij boeken moet je dat nemen zoals het is, maar bij e-readers bepaal je veel zelf. Zeker ook bij deze Kobo. Je hebt de keuze uit 11 lettertypes en meer dan 50 lettergroottes. Ook de regelafstand, de pagina-marges en de pagina-uitvulling zijn naar eigen voorkeur in te stellen.

Extra functies

Lees je iets dat je absoluut wilt onthouden, dan maak je eenvoudig notities. Of je markeert een gedeelte van de tekst. Het is zelfs mogelijk om ezelsoren te plaatsen. Kom je een onbekend woord tegen en wil je toch echt even de betekenis weten? Profiteer dan van het ingebouwde woordenboek. Gemak dient de mens.

Helder beeld

Dit apparaat beschikt over een E-Ink Carta HD scherm. De tekst is minstens zo helder als bij een echt boek. Zelfs in direct zonlicht lees je nog steeds comfortabel. Voor schittering of glans hoef je niet bang te zijn.

Voordelen en Nadelen

 • Licht van gewicht
 • Compact formaat
 • Niet waterdicht

Waar herken je de beste e-reader aan?

Wat is nu echt de beste e-reader? Uiteraard is dat heel persoonlijk. Mensen zijn op allerlei manieren verschillend, dus de beste e-reader is ook voor iedereen weer anders. Welke functies zijn voor jou belangrijk? Veel modellen zijn waterdicht, maar wellicht is dat voor jou helemaal niet van belang. Dan zou je juist weer op aspecten als leesbaarheid of accuduur kunnen letten. Hieronder een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten als je zoekt naar de beste e-reader voor jou.

Scherm & geheugen

Hoe zit het met het scherm? Knippert dit elke keer als je de pagina omslaat? Hoe vind je dat? Hoe staat het met het tekstcontrast, is de tekst wel goed leesbaar? Een ideaal formaat is een scherm van 6 inches. Qua duidelijkheid zou je 300 pixels per inch mogen verwachten.

Wil je door een vrij grote online boekwinkel bladeren, dan is een touchscreen wel erg handig. En hoe is de leesbaarheid als je een keer in fel zonlicht buiten zou willen lezen? Denk je langdurig achter elkaar te lezen, dan is een monochroom E Ink-scherm lekker rustig voor je ogen.

Let ook op met goedkopere modellen. Vaak hebben deze geen achtergrondverlichting en moet je tijdens het lezen wel een lichtbron bij de hand hebben. Een randverlichting is dus wel handig als je ook in het donker e-books wilt lezen.

Opslagcapaciteit

Hoe meer boeken je wilt opslaan, hoe meer interne opslagcapaciteit je nodig hebt. Ongeveer 10% van de totale opslagruimte wordt gebruikt voor het besturingssysteem. Heeft een reader dus 2 GB geheugencapaciteit, dan blijft daar 1,8 GB van over voor je boeken.

Om even een idee te krijgen: op 1 GB kun je ongeveer 1.000 boeken kwijt. Uiteraard hangt dit af van de lengte en van de afbeeldingen. Stripboeken nemen bijvoorbeeld heel veel ruimte in. Soms kun je het geheugen ook nog uitbreiden met een geheugenkaart.

Accuduur

Hoe vervelend is het als je onderweg plotseling niet verder kunt lezen in je spannende boek. Of je bent een dagje aan het strand en de batterij stopt er mee. Houd dus rekening met de accuduur.

Verbinding

Het is bijzonder handig als het apparaat Wifi als draadloze basisverbinding biedt. Of je moet het geen probleem vinden om alleen thuis of in de buurt van een hotspot nieuwe boeken te kunnen kopen. Wil je regelmatig onderweg nieuwe boeken aanschaffen, dan is een reader met 3G zeker een aanrader. Ook bluetooth kan heel erg handig zijn.

Kwaliteit en garantie

Wil je een goedkopere reader kopen, let dan wel goed op de kwaliteit. Hoe is de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit? Welk materiaal is gebruikt voor de behuizing? Is het toestel volledig waterdicht? Hoe zwaar ligt de reader in je hand? Bekijk ook altijd even hoe het staat met de garantie. En als je een jaar of langer garantie hebt, wat wordt er dan uiteindelijk allemaal gedekt?

Prijs

Een goede reader heb je al vanaf een prijs van 200 euro. Er zijn zeker ook wel modellen te vinden die nog iets onder de 100 euro blijven. De duurste modellen kosten zo’n 900 euro. De prijs die je ervoor wilt betalen hangt natuurlijk helemaal af van jouw wensen. Hoe comfortabel wil je het hebben? De opties en functies bepalen voor een groot gedeelte de prijs.

Koopadvies beste e-reader

En dan ga je nu op zoek naar de beste e-reader. Doe je winst met onze tips en schaf dat model aan dat perfect aansluit bij jouw wensen. Bekijk natuurlijk ook even wat je budget is en moet je toch een aantal eisen bijstellen, ontdek dan wat voor jou het allerbelangrijkste is bij het lezen. Wel of niet aan het water? Veel batterijcapaciteit of vooral veel geheugen?

Laat weten welke keus je uiteindelijk hebt gemaakt en ook of dit apparaat je goed bevalt.

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *