beste gaming monitor review

De beste gaming monitor kopen is vooral voor de echte gamers net zo belangrijk als de gaming muis, gaming toetsenbord of computer. Toch is het wel wat moeilijker om een goede gaming monitor te vinden aangezien het aanbod enorm is en de specificaties zeer uitgebreid.

Hoe bepaal je nu welke monitor het beste past bij jouw games en gaming computer? In dit artikel zullen we al deze aspecten als ook de beste gaming monitoren met je bespreken.

Natuurlijk is de keuze uiteindelijk persoonlijk en staan de ontwikkelingen niet stil. Maar ik weet zeker dat je na het lezen van ons artikel precies weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe gaming monitor.

Welke monitor is nu het beste voor gaming

Zoals gezegd zijn er tegenwoordig enorm veel soorten gaming monitoren, maar welk type monitor is nu het beste voor gaming en waar moet jij nu op letten? Nou eigenlijk moet je eerst bepalen welk soort van games je het liefste speelt.

FPS, MOBA of Racing games

Hou je van First Person Shooters (FPS) games (Call of Duty, Battlefield), Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) games (League of Legends) of Racing games (Need for speed of Formula 1) dan zou je namelijk vooral moeten letten op de hoge verversingssnelheid in Hz die de beelden vloeiend laat verlopen.

MMORPG, Sport, RPG games

Maar speel je meer Massively Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG) als World of Warcraft of Runescape. Sport Games als Fifa en Role Playing Games (RPG’s) als Divinity, Original Sin of Diabolo. Dan zijn de details en dus een hoge resolutie van belang omdat de grafische details hierdoor mooier worden. 

Dat is een lekker begin he want je weet nu dus waar je op moet letten toch? Maar wat als je beide soorten van games speelt of gaat spelen, ik hoor het je al zeggen. En maakt het eigenlijk nog wat uit of ik op de PC, laptop of Playstation of Xbox speel?

Gamen op PC of Laptop

Oh jee …… ja dat maakt uit ik kan er niets anders van maken. Zo zal bij het gamen op een PC of Laptop de grafische kaart erg belangrijk zijn.

Heb je een minder sterke grafische kaart die hoge resoluties niet kan ondersteunen dan koop je een gaming monitor die tegen een grens aanloopt. Je haalt er dan niet uit wat er aan grafische mogelijkheden mogelijk is.

Natuurlijk ben je wel alvast voorbereid op het moment dat er wel een betere grafische kaart of gaming computer wordt aangeschaft.

Bekijk ook eens onze test van de beste gaming laptops.

Gameconsole

game consoles

En wat als je op de nieuwste Xbox X/S of PS5 gaat gamen waar moet je dan aan denken? Ok schrik niet maar de standaard is daar nu 4K en 120Hz geworden voor de gaming monitoren omdat games daar al een framerate van 120fps aankunnen.

Kortom om de beste keuze voor jou te maken is het dus belangrijk te bepalen welk soort games je veel gaat spelen en waarop, zo simpel is dat voor nu.

Welke technische specificaties zijn er nog meer?

Je hebt waarschijnlijk al gezien dat er gesproken wordt over verschillende technische aspecten als verversingssnelheid, Hz, FreeSync, resolutie, schermformaat etc. Nou zijn dit vast al allemaal termen waar je in eerste instantie niet direct alles vanaf weet maar laten we toch een poging wagen om het je uit te leggen.

Overigens geloof je dit allemaal wel en denk je kom maar op met die lijst van de beste gaming monitoren dan kun je dit op eigen risico ook gewoon overslaan hoor. Bekijk direct de top modellen.

Resolutie monitor

De resolutie van een gaming monitor is het aantal pixels wat maximaal kan worden weergegeven op het scherm. Zo zijn er resoluties als 1920×1080 (1080p), 2560×1440 (1440p) 3440×1440 (1440p) en 3840×2160 (4K) de meest voorkomende resoluties bij gaming monitoren. Wat we al eerder hebben beschreven zal bij een hogere resolutie de games gedetailleerd worden weergegeven.

Wij vinden bovendien dat met de huidige ontwikkeling van de games een gaming monitor minimaal een 1440p (2560×1440) zou moeten zijn aangezien deze resolutie het beste aansluit bij de meest actuele videokaarten en je games uitstekend presenteert.

Verversingssnelheid (refresh rate)

De verversingssnelheid of ook wel refresh rate genoemd is een getal dat aangeeft hoe vaak een beeld per seconde wordt ververst.

De verversingssnelheid wordt uitgedrukt in Hz en de standaard voor de beste gaming monitoren is een refresh rate van 144Hz. Maar wil je geen hakkerig beeld tijdens het spelen van je games toch. Een vloeiend beeld is dan vooral te realiseren door een zo hoog mogelijke verversingssnelheid die begint bij 144Hz.

Responstijd van je gaming monitor

De responstijd of ook wel reactietijd is de tijd die benodigd is om een pixel van zwart naar wit en weer naar zwart te wijzigen. Deze tijd wordt in milliseconden (ms) uitgedrukt en hoe lager de responstijd is hoe beter snelle scènes op het scherm worden vertoond.

Je vast wel eens tijdens snelle acties op het scherm gezien dat er vagere beelden ontstaan. We noemen dit ook wel motion blur en dit wordt bij een lage responstijd voorkomen in games waar dit kan optreden. Je ziet dat IPS en VA panelen de standaard zijn voor de gaming monitoren van dit moment en hierbij zal deze responstijd altijd onder de 4 ms liggen.

G-Sync en FreeSync

Wanneer je tijdens het gamen tearing en stuttering wilt voorkomen is het belangrijk te weten dat de gebruikte technieken ervoor zorgen dat je gaming monitor een variabele verversingssnelheid zal gebruiken tijdens het gamen.

De verversingssnelheid zal hierbij aangepast worden op die van de aanwezige videokaart waardoor deze beide synchroon lopen en dus meer vloeiende beelden zal weergeven.

Tearing en Stuttering

Om het nog even meer in detail uit te leggen. Wanneer een gaming monitor een verversingssnelheid (refresh rate) heeft van 144 Hz zal de videokaart in jouw gaming computer een variabel aantal frames per seconde versturen. Hierdoor komen er dus meerdere beelden tegelijk op je beeldscherm en dit kan resulteren in een blokkerig effect wat we tearing noemen.

Om dit te voorkomen kun je vaak In je game die je speelt de VSync instelling inschakelen waarmee je dus eigenlijk de videokaart vraagt de verversingssnelheid van je gaming monitor aan te houden.

In de praktijk zal de videokaart dit niet altijd kunnen bijhouden en hierdoor worden er soms frames herhaald waardoor het beeld even blijft hangen en er frames worden overgeslagen. We noemen dit effect ook wel stuttering.

Videokaart van NVIDIA of AMD

Welnu G-Sync en FreeSync zijn technieken die een gaming monitor dus een variabele verversingssnelheid geeft waardoor deze op ieder moment de refresh-rate aanpast op die van de videokaart. Hierdoor lopen ze synchroon en zullen de beelden zonder haperingen worden getoond.

G-Sync is overigens een technologie van NVIDIA en FreeSync van AMD. Beide technieken zullen er uiteindelijk voor zorgen dat er minder tearing en stuttering optreed maar er zijn zeker verschillen.

Zo is het belangrijk dat je de videokaart afstemt op je monitor en is FreeSync vaak iets beter ondersteunt. Monitoren met G-Sync zijn iets duurder omdat hier gebruik wordt gemaakt van een speciale chip dan FreeSync gaming monitoren.  Is je verversingssnelheid van je monitor hoger dan die van je videokaart heb je wel een voordeel met deze G-Sync optie.

Beste gaming monitor 2024

Nu we alle technische specificaties hierboven hebben behandeld is het nu de tijd om onze beste gaming monitoren van 2024 te introduceren. Omdat er wel een duidelijk verschil in prijs is tussen 1080p, 1440p en 4K gaming monitoren zullen we hier ook speciaal aandacht aan besteden.

Laten we eerst eens kijken naar onze aanbevolen 1440p modellen van onder de 500 Euro.

Gaming monitorResolutie (pixels)VerversingssnelheidPrijs
1. LG UltraGear 27GN8502560 x 1440144 Hz
2. AOC AGON AG241QG2560 x 1440165 Hz
3. Acer Predator XB271HUbmiprz2560 x 1440165 Hz
4. MSI Optix G2711920 x 1080144 Hz
5. Samsung Odyssey G7 LC32G75T2560 x 1440240 Hz

1. LG UltraGear 27GN850: Beste Prijs / Kwaliteit

LG UltraGear 27GN850 gaming monitor

Wanneer je een echte PC-gamer bent die van shooters als Call of Duty Warzone, Fortnite of  Battlefield houd dan is de LG UltraGear 27GN850 de gaming monitor die op je bureau moet staan.

Wanneer je naar de specificaties gaat kijken dan begrijp je ook wat ik bedoel. Deze gaming monitor met een nano-ips paneel en een responstijd van 1ms en een verversingsgraad van 144Hz ondersteunt zowel G-Sync als FreeSync. Je zult hier echt veel plezier van hebben en bovendien is deze gaming monitor stijlvol en voorzien van alle benodigde specificaties voor heerlijk gamen.

Wat als opmerking nog wel genoemd moet worden is dat deze monitor geen ingebouwde speaker heeft. Op zich vinden wij dit geen probleem aangezien het geluid van deze speakers vaak niet zijn te vergelijken met externe speakers.

Je koopt deze LG UltraGear 27GN850 als 27 inch scherm voor nog onder de 500 Euro en dat is niet duur als je naar de specs van de concurrentie kijkt.

Specificaties:

Schermgrootte27 inch
Resolutie2560 x 1440 pixels
Type paneelNano IPS
Responstijd1 ms
Verversingssnelheid144 Hz
Adaptive Sync TypeFreeSync, G-Sync Compatible
Helderheid350 cd/m2
HDRHDR 10
Garantie2 jaar

Voordelen en Nadelen

 • Gebruik van een Nano IPS paneel waardoor kleuren nog beter uitkomen
 • Freesync ondersteuning en G-sync compatible gaming monitor voor vloeiende beelden
 • Met 1 ms responstijd en 144 Hz verversingssnelheid worden games nog eenvoudiger te spelen
 • Deze gaming monitor heeft geen luidspreker ingebouwd. (maar is wellicht ook een voordeel)

2. AOC AGON AG241QG: TN-Paneel met G-Sync

AOC AGON AG241QG

Deze AOC AGON AG241QG gaming monitor is een echte topper voor wie een NVIDIA videokaart heeft. Omdat deze monitor alleen G-Sync ondersteunt maar wel een TN paneel heeft met een responstijd van 1 ms en een verversingssnelheid van 165 Hz is het een echte game-killer.

Deze 24-inch gaming monitor heeft bovendien een WQHD scherm die een 33% hogere resolutie heeft dan een Full HD scherm. Meer detail in je spelen maar vooral ook minder last van motion blur, ghosting of tearing vanwege zijn ultieme specificaties.

Wil je deze monitor aansluiten op je gameconsole dan kan dat door de aanwezige HDMi aansluiting. Voor het gamen kun je shooters tot snelle racing games uitstekend op deze AOC AGON AG241QG spelen. Maar ook video zal zeer goed worden weergegeven vanwege de uitstekende beeldkwaliteit.

Specificaties:

Schermgrootte23,8 inch
Resolutie2560 x 1440 pixels
Type paneelTN
Responstijd1 ms
Verversingssnelheid165 Hz
Adaptive Sync TypeG-Sync
Helderheid350 cd/m2
HDRNee
Garantie3 jaar

Bekijk ook gerust eens onze review van de beste chromebooks.

Voordelen en Nadelen

 • Ideaal voor gamen door gebruikte TN paneel
 • 1ms responstijd en 165Hz verversingssnelheid
 • 560 x 1440 pixels WQHD scherm voor meer detail
 • 3 jaar garantie
 • Alleen G-Sync ondersteuning voor NVIDIA videokaarten
 • 24 inch scherm voor onder de 500 Euro (27 inch is overigens ook beschikbaar)

3. Acer Predator XB271HUbmiprz: Snelle IPS gaming monitor

Acer Predator gaming monitor

De Acer Predator XB271HUbmiprz is een award winning gaming monitor met een 100% sRGB IPS scherm en G-Sync. Bovendien hebben we het hier over een WQHD scherm wat nog meer detail geeft in het spel. Ok de responstijd is wat minder dan de andere modellen maar hiervoor komt de Acer Predator dan ook weer met een aantal functies.

Predator EyeProtect en Gameview

Wil je kleuraanpassingen doen of donkere omgevingen instellen dan kan dit door gebruik te maken van verschillende gameview profielen die je op ieder moment kunt inschakelen. Ook zorgt de EyeProtect functionaliteit ervoor dat je ogen zijn beschermd tegen flikkeringen en zorgt een blauw licht filter, ComfyView en speciale dim technologie ervoor dat je geen vermoeide ogen krijgt tijdens het gamen.

Specificaties:

Schermgrootte27 inch
Resolutie2560 x 1440 pixels
Type paneelIPS
Responstijd4 ms
Verversingssnelheid165 Hz
Adaptive Sync TypeG-Sync
Helderheid350 cd/m2
HDRNee
Garantie2 jaar

Voordelen en Nadelen

 • Mooi groot 27 inch scherm met 1440p resolutie
 • IPS paneel
 • Mooi design
 • Predator EyeProtect en Gameview ondersteuning
 • Hogere responstijd<
 • Prijs

Vervolgens willen we ook voor gamers die aan een 1080p voldoende hebben een aantal uitstekende modellen tonen.


4. MSI Optix G271: Beste 1080p gaming monitor

MSI Optix G271 gaming monitor

De MSI Optix G271 is een 1080p gaming monitor die met een prijs rond de 300 Euro veel mogelijkheden geeft aan de gamer voor relatief weinig geld. Je koopt namelijk wel een 27 inch scherm met een 144Hz verversingssnelheid en een super snelle responstijd van 1 ms. Dit zijn super specificaties waarmee je menig game vloeiend zal kunnen spelen.

Freesync ondersteuning

Om ook in snelle games de snelheid van je videokaart te kunnen volgen zorgt de AMD technologie met Freesync ervoor dat deze synchroon wordt uitgevoerd. Hierdoor speel je games gewoon vloeiender.

Let wel dat jouw videokaart van het type AMD zal moeten zijn.

Video

Wanneer je regelmatig video’s bekijkt zul je ook aan deze gaming monitor plezier beleven want hij ondersteunt Full-HD voor hoge kwaliteit.

Specificaties:

Schermgrootte27 inch
Resolutie1920 x 1080 pixels
Type paneelIPS
Responstijd1 ms
Verversingssnelheid144 Hz
Adaptive Sync TypeFreeSync
Helderheid250 cd/m2
HDRNee
Garantie2 jaar

Voordelen en Nadelen

 • Door uitstekende specificaties vloeiend spelen van games
 • Snel vanwege de uitstekende responstijd
 • Geen G-Sync ondersteuning

5. Samsung Odyssey G7 LC32G75T: Qled topper (Tip)

Samsung Odyssey G7 LC32G75T

Voor ons is deze Samsung Odyssey G7 LC32G75T een absolute topper in het segment van de beste gaming monitoren. Met een prijs van net onder de 700 euro is hij voor de wat meer ervaren gamer een must. Naast een fantastisch mooi helder scherm door de Qled technologie van Samsung is het formaat van 32 inch ook er prettig.

Snel, sneller, snelst

Maar wat te denken van 1ms responstijd en een verversingssnelheid van 240 Hz bij een resolutie van 2560 x 1440 pixels? Met een HDT 600 VA paneel dat zowel ondersteuning geeft voor AMD of NVIDIA gebaseerde grafische kaarten is uniek.

1000R curve en Core lightning

Natuurlijk is het design ook belangrijk voor een gamer en de Core ligtning levert hier een leuke bijdrage aan door als verlichting aan de voor en achterzijde te fungeren. Met maar liefst 52 kleuren instelbaar geef je jouw gaming monitor je eigen look. Maar wat dacht je van de 1000r curve die het 32 inch QHD scherm nog meer om je heen buigt waardoor je midden in het spel speelt.

Kortom graag adviseren wij deze fantastische Samsung Odyssey G7 wanneer je hier natuurlijk het budget voor over hebt.

“De Samsung Odyssey G7 gaming monitor heeft overigens ook een tweakers ultimate waardering mogen ontvangen”

Specificaties:

Schermgrootte32 inch
Resolutie2560 x 1440 pixels
Type paneelVA
Responstijd1 ms
Verversingssnelheid240 Hz
Adaptive Sync TypeFreeSync, G-Sync Compatible
Helderheid600 cd/m2
HDRHDR 600
Garantie2 jaar

Voordelen en Nadelen

 • 240 Hz verversingssnelheid geeft waanzinnige vloeiende beelden
 • HDR 600 geeft enorm mooi helder beeld
 • Voor de meeste videokaarten geschikt
 • Lekker groot scherm
 • Super snelle responstijd van 1 ms
 • Groot

Koopadvies

Wanneer we een algemeen koopadvies willen geven bij het overzicht van de beste gaming monitoren van 2024 dan moeten we wel echt aangeven dat er drie randvoorwaarden zijn te weten:

 • Wat is je huidige game computer of console
 • Hoeveel geld wil je maximaal besteden
 • Welk type van games ga je spelen

Koop niet wat je niet kunt gebruiken

Wanneer we maar eens beginnen met de eerste vraag dan is het echt wel van belang om te bepalen wat voor een gaming computer je op dit moment hebt. Wanneer je namelijk een dure monitor met veel mogelijkheden gaat bestellen dan is het zonde als je al die kracht uiteindelijk niet gebruikt. Eenvoudig omdat je nog niet de juiste videokaart hiervoor in de gaming computer hebt zitten. Bestel dan altijd een 1080p monitor en kijk welke verversingsgraad het beste hierbij past. Natuurlijk kun je wel een duurder model kiezen omdat je later een krachtiger game computer zal gaan kopen.

Ook het formaat van het scherm is een belangrijk aandachtspunt want een groter scherm zal een veel betere beleving tijdens het gamen geven. Maar is dit wel noodzakelijk?

Heb je wel een goede configuratie dan kies je minimaal een 1440p gaming monitor en speel je met high-end gaming computer/console kijk dan zelfs eens naar de HDR gaming monitoren.

Maximale budget optimaal benutten

Wanneer je een duidelijk budget voor ogen hebt wat je minimaal kunt missen dan is dat alvast een goede uitgangspositie voor je keuze. Uit de voorgaande stap heb je al een keuze gemaakt voor de resolutie dus verfijn je resultaat nu eens naar de overige specificaties die mee kunnen spelen. Denk hierbij vooral aan het type paneel en het formaat.

Zorg voor een optimale zitpositie voor je scherm

Wanneer je een goede gaming monitor hebt aangeschaft is de game positie erg belangrijk. Naast een goed bureau os ook een goede gamestoel erg belangrijk. Zeker wanneer je langer speelt, zul je merken dat de juiste positie voor je scherm belangrijk is.

Welke games ga je spelen?

Natuurlijk is deze vraag zoals eerder in de verschillende onderdelen echt ook heel bepalend voor het type gaming monitor die je kunt kiezen. Het zijn wel de kleinere verschillen maar toch is deze verfijning belangrijk omdat het je later veel gameplezier kan opleveren. Ga je voor optimale snelheid of detail is hierbij dus belangrijk om af te wegen tegen alle technische specificaties. 

Tot Slot

De ontwikkeling van nieuwe type gaming schermen verandert continue en is soms zelfs niet bij te houden vanwege kleine verbeteringen. Toch zijn we ook geïnteresseerd in wat je uiteindelijk hebt gekozen en welke ervaringen je hebt met de keuze van een goede gaming monitor.

Als je nog eens tijd hebt laat hier dan een reactie achter want dit waarderen we zeker. Have fun met gaming.

Gerelateerde koopgidsen

4 reacties

  1. Voor het spelen van FIFA adviseren we een monitor met een verversingssnelheid van minimaal 144Hz waardoor alle modellen geschikt zijn. Maar wil je supergoede responstijd dan zou ik ook kiezen voor 1ms.

  1. Natuurlijk ook eenbeetje afhankelijk van je budget maar de verversingssnelheid van je gaming monitor is hier belangrijl (minimaal 144Hz) en een responstijd van 1 ms maakt het spelen van deze games wel zeer prettig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *