beste gaming muis

Wanneer je een goede spelcomputer hebt van 2000 euro is het niet logisch dat je een gaming muis of toetsenbord gebruikt van 5 Euro toch?

Leveranciers van gaming computers en accessoires als Asus, Razer, Logitech en andere bedrijven komen hierdoor met specifieke randapparatuur, zoals gaming muizen, die gebruikt kan worden bij het gamen.

Wanneer we dus vandaag de dag de beste gaming muis zullen bespreken, moet je weten dat de “gaming muis” en je standaard muis op hetzelfde mechanisme werken.

Kun je niet wachten? Kijk direct naar de onderstaande beste gaming muis 2024 die wij voor jou hebben getest 🙂

Overzicht Beste Gaming muis 2024

Gaming MuisGame genreGewichtActuele Prijs
1. Steel Series Rival 710MOBA136 g
2. Logitech G903 LightspeedFPS110 g
3. Corsair M65 Pro RGBFPS135 g
4. Logitech G502FPS168 g
5. Razer DeathAdder ChromaFPS105 g
6. Corsair Scimitar RGBMMO122 g

Maar de gaming muizen zijn beter voor gamen omdat ze tussen verschillende DPI’s en extra programmeerbare knoppen kunnen schakelen.

Zo kun je bij het spelen je knoppen op je muis toewijzen aan specifieke acties in het spel. Dit is niet echt mogelijk bij een standaard muis.

Voorspelling
Gaming muizen moeten slim zijn om aan alle behoeften van de gamer te voldoen. Moderne muizen zijn in staat om grillige handbewegingen te vermijden. Muiscorrecties zijn niet altijd nuttig omdat de precisie tijdens het spelen in het gedrang kan komen.

Klinkt geweldig, nietwaar?

Nu we de verschillen hebben uitgelegd, laten we eens kijken naar het onderwerp van de discussie die we met dit artikel op gang hebben gezet. De beste gaming muizen die in 2024 beschikbaar zijn in de markt.

Voor het geval je afvraagt waarom we deze lijst hebben gemaakt.

De markt is behoorlijk verzadigd met allerlei soorten van randapparaat voor gaming. Zo zijn er enorm veel verschillende aanbieders voor koptelefoons, bluetooth speakers, muizen en gaming toetsenborden.

Lees ook eens onze review voor de beste gaming laptops.

De beste game muis

beste muis voor gamers

Hoewel het lijkt op een wandeling in het bos voor hardcore consumenten, voor mensen die niet beschikken over veel kennis over de beste gaming muis kunnen dingen enigszins moeilijk zijn om te beoordelen.

Om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt, hebben we een lijst van de beste gaming muizen die je kunt kopen in de markt opgesteld. Om de zaken eerlijk en stabiel te houden, hebben we zowel draadloze als bedrade spelmuizen toegevoegd.

Sensoren
Er zijn twee soorten sensoren in gaming muizen; optische en laser. De optische sensor is geschikt voor zelfs de ruwste oppervlakken. De lasersensor presteert echter beter op reflecterende oppervlakken. De lasersensor geeft over het algemeen een uitstekende DPI terug.

Dus, laten we eens kijken naar de beste gaming muizen van dit moment.

1. Steel Series Rival 710 – De enige gaming muis die vibreert

De eerste gaming muis op onze lijst is de Steel Series Rival 710.

Voor degenen die het niet weten de “Rival Series” zijn misschien wel een van de meest populaire series die momenteel onder Steel Series wordt gemaakt.

Het bedrijf is de favoriet onder vrijwel elke professionele e-sport gamer en verdiend veel reputatie onder de meest gepassioneerde gamers die er zijn.

Voordat we beginnen te kijken naar hoe goed de Steel Series Rival 710 is zijn er een aantal voor de hand liggende dingen die je moet weten over deze gaming muis.

De Rival 710 is uniek in die zin dat het een OLED-display heeft dat verschillende dingen, waaronder instellingen, kan weergeven. Er zijn zelfs speciale GIF’s gemaakt voor dit display die kunnen worden gedownload voor verschillende series.

Over de technische details gesproken, de Rival 710 is een modulaire gaming muis die functies biedt zoals een modulair ontwerp, RGB-verlichting, OLED-display, instelbare DPI-instellingen met een DPI van maximaal 16.000 op de optische sensor en 8.000 op de lasersensor. En ja, je kunt de sensor vervangen door een aparte muis.

Helaas is de muis niet voorzien van een dubbelzijdig ontwerp en kan het een probleem zijn voor mensen die niet linkshandig zijn. Dat betekent echter niet dat de Rival 710 geen goede gaming muis is, achter de dure prijs ligt een echt goede muis die geschikt is voor alle soorten gamers.

Het maakt niet uit of je een FPS, een RPG of een MMO spel speelt, de gaming muis is er om je goed te ondersteunen in het spel.

Versnelling
De verhouding tussen de snelheid van de aanwijzer van de muis en de snelheid van de handbeweging bepaalt de versnelling van muis. Deze versnelling wordt gemeten in G-kracht, waarbij een G gelijk is aan 9,8 meter per seconde. Gamers met een lage gevoeligheid moeten vaak compenseren met de versnelling omdat ze meer handbewegingen nodig hebben.

Ons enige probleem met de Steel Series Rival 710 is dat hij beschikbaar had moeten zijn voor de linkshandige gebruikers. Maar ook dat de modules die apart verkocht worden een meer betaalbaar prijskaartje hadden mogen hebben.

Met dat gezegd, gaan we eens een kijkje nemen op zowel de voor en nadelen van de Steel Series Rival 710.

Voor- en nadelen

 • RGB-verlichting
 • Innovatief modulair ontwerp
 • Een gimmicky OLED scherm dat nog steeds een welkome ontwerpwijziging is
 • Programmeerbare waarschuwingen die spelers op de hoogte brengen van gebeurtenissen in het spel
 • Aanpassen van de muis naar eigen behoeften
 • Geen linkshandige of ambidextremistische optie beschikbaar
 • De prijs kan voor sommigen toch best veel geld kosten
 • Hoewel handig, zijn de losse modules een beetje duur

2. Logitech G903 Lightspeed – Beste draadloze muis voor het spelen van games

Het zou voor niemand een verrassing moeten zijn, maar er is geen randlijst die compleet zou zijn zonder de opname van een gaming muis van Logitech.

Of je het nu hebt over toetsenborden, luidsprekers of hoofdtelefoons, Logitech moet op de lijst staan omdat ze zo goed zijn.

En nee, we hebben het niet alleen over de gaming randapparatuur van Logitech. We hebben het over vrijwel elk type randapparatuur dat het bedrijf heeft uitgebracht tijdens zijn lange verblijf in de computer industrie.

Ook de gaming muizen lijst zou onvolledig zijn geweest zonder de opname van de Logitech G903 Lightspeed.

Voordat we beginnen, moet je in gedachten houden dat deze muis eigenlijk worden beschouwd als een directe concurrent van de veel vereerde Asus Spatha, en de Razer Ouroboros vooral vanwege de prijs en de hoeveelheid functies die je krijgt, en dat is geen slechte zaak.

Polling Rate
De Polling Rate heeft betrekking op het overdrachts- en responspercentage tussen muis en computer. Het wordt gemeten in hertz en ligt praktisch tussen de 250-1000Hz bij elke spelmuis.

Dus, wat is er goed aan het Chaos Spectrum? Nou, er zijn een heleboel dingen, om te beginnen, je kunt van 200 naar 12000 DPI gaan, en dat is echt indrukwekkend.

Hou er wel rekening mee dat dit niet alleen een softwarematige toename is en dat de DPI effectief veranderd wordt over de hele linie.

Je krijgt de Spectrum verlichting, iets wat Logitech’s eigen versie van RGB-verlichting is, en je krijgt de legendarische softwaresuite waar Logitech bekend om staat en geliefd om is. De Logitech G903 Lightspeed kan zowel draadloos als bekabeld worden gebruikt, en komt met een dubbelzinnig ontwerp.

Hou er wel rekening mee dat dit het vlaggenschip van de Logitech muizen is. Dus als je bezorgd bent over de prijs? Je krijgt er ook een aantal van de beste functies voor terug, ongeacht of je ze nu nodig hebt of niet.

Met dat gezegd hebbende, als je je afvraagt of we niet met nadelen te maken hebben……. zeker, de muis heeft een flink prijskaartje, en het dubbelzinnige ontwerp zou sommige mensen kunnen afschrikken.

Maar onder de motorkap is de Lightspeed een van de krachtigste muizen die wij hebben mogen testen. Dus met dat in gedachte de voor,- en nadelen, zullen we?

Voor- en nadelen

 • Prachtige Spectrum RGB-verlichting
 • Geweldige Logitech Gaming suite die elegant en eenvoudig te gebruiken is
 • Aanpasbare en volledig programmeerbare knoppen
 • De beste prestaties in zijn klasse dankzij de briljante schakelaars en sensors
 • Verbazingwekkend ontwerp voor elke grip
 • Enigszins prijzig voor de budgetgerichte gebruikers
 • Het ontwerp is misschien niet voor iedereen
 • Wordt niet geleverd met een oplaadstation

3. Corsair M65 Pro RGB – Het beste voor FPS-spellen (12000 Max DPI)

Corsair M65 Pro RGB

Corsair’s uitstapje naar de gaming randapparatuur industrie heeft heel wat hoofden weten om te draaien.

Vooral omdat iedereen enthousiast was over het feit dat hun favoriete case, RAM en voeding fabrikant eindelijk iets anders op tafel had gelegd, en geloof het of niet, deze uitstap was een succes.

Corsair heeft niet alleen een productassortiment uitgebracht dat geschikt is voor elke budget georiënteerde, maar ook voor high-end gamers.

Maar ze hebben er ook voor gezorgd dat alle producten met de beste functionaliteiten een betaalbaar prijskaartje heeft behouden.

Dat betekent dat of je nu hun K70-serie of hun enthousiaste K95-serie koopt, je niet veel zult opofferen aan de mogelijkheden van de gaming muis. Dat is iets wat veel andere bedrijven niet doen en maakt deze collectie ook uniek.

Met dat gezegd hebbende, laten we een kijkje nemen naar de Corsair M65 Pro RGB, een van de beste gaming muizen op de markt. Deze muis is zeker gemaakt voor gamers die meer geneigd zijn om wat geld te besparen maar er toch veel voor terug willen krijgen.

Programmeerbare knoppen
Programmeerbare knoppen maken gaming muizen en toetsenborden spannender. Gaming muizen hebben meestal knoppen die kunnen worden omgezet in sneltoetsen voor het uitvoeren van in-game acties veel sneller. Zo kun je bijvoorbeeld sluipschutter knoppen zien op een FPS-specifieke muis.

De Corsair M65 Pro RGB gaming muis, zoals de naam al doet vermoeden, wordt geleverd met de RGB-verlichting die gemakkelijk kan worden bediend via de software van de Corsair.

De software zelf is eenvoudig te gebruiken, alhoewel het wel een leercurve nodig heeft. Maar dat is niet erg.

Je krijgt uiteraard knoppen om de DPI naar eigen wens aan te passen. Een aantal aanpasbare knoppen als ook een handige gewichtsregeling waarmee je een aantal van de gewichten kunt verwijderen om de muis lichter te maken.

Voor het geval je het je afvraagt een lichtere muis betekent dat je hand er sneller mee kan glijden. Iets waar veel FPS-gamers altijd naar op zoek zijn.

De M65 Pro is zeker een muis ontworpen voor FPS gamers maar ook geschikt voor alle andere gamers ongeacht het genre dat ze spelen. Dus zeker een pluspunt daar.

Met dat gezegd hebbende, laten we een duik nemen in wat goed is en wat minder is aan de Corsair M65 Pro RGB.

Voor- en nadelen

 • Uitstekende kwaliteit van de kabel tot aan de muis
 • Verbazingwekkende prijs-prestatieverhouding
 • Gewichtsaanpassing is een welkome aanvulling
 • Corsair’s CUE software is flexibel en een geweldige manier om je muis aan te passen
 • De sniper-knop helpt de DPI in een oogwenk aan te passen, waardoor het een zeer goede aanvulling is
 • Het ontwerp bevalt misschien niet iedereen

4. Logitech G502 – Hoogste inheemse DPI-muis

We hebben nog een andere gaming muis van Logitech, en dit keer is het de Logitech G502 Proteus Spectrum.

Om eerlijk te zijn is het een van de weinige muizen van Logitech die het bedrijf heeft geholpen zich te vestigen in de gaming industrie.

Als je je het afvraagt, de Proteus Spectrum slechts een bijgewerkte versie van de bestseller Logitech Proteus Core. Het enige verschil is de Spectrum verlichting; Logitech’s versie van RGB verlichting.

Waar de G900 Chaos Spectrum is gebouwd voor de liefhebbers die graag op handen en voeten wil schieten, is het Proteus Spectrum gericht op gebruikers die niet veel geld willen uitgeven, maar toch het beste van twee werelden willen krijgen.

De Proteus Spectrum is te koop voor een bescheiden prijs, maar voor die prijs krijg je veel functies, waaronder DPI tot 12.000 DPI.

Over de technische aspecten gesproken, Logitech heeft niet echt iets veranderd ten opzichte van het oorspronkelijke Proteus Spectrum ontwerp.

Wel hebben ze het RGB-verlichtingssysteem toegevoegd dat vrijwel de standaard in de industrie is geworden en dat iedereen in zijn randapparatuur gebruikt. Of het nu gaat om een muis, een toetsenbord of een headset.

Profielen
Bij de programmeerbare knoppen wordt een set aan profielinstellingen geleverd. Je kunt zelfs verschillende acties voor knoppen specificeren terwijl je van karakter wisselt in elk spel. Met dezelfde muis kun je dan soepel schakelen tussen genres en games.

Als we je moeten vertellen hoe goed de Proteus Spectrum is, dan is er veel te melden; om te beginnen kost de muis de helft van wat sommige van de vlaggenschip muizen kosten.

Afgezien daarvan heeft de muis een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 11 knoppen die geprogrammeerd kunnen worden zoals jij dat wilt. Een comfortabel ontwerp dat niet schuwt om stijlvol te zijn, en een uitstekende tracking en respons.

Dus zonder verder commentaar laten we eens kijken naar de voor en nadelen.

Voor- en nadelen

 • Uitstekende tracking en gevoeligheid
 • DPI-opties variërend van 200 tot 12.000 DPI’s
 • 11 programmeerbare knoppen geven de vrijheid om de knoppen aan je wensen aan te passen
 • Prachtig uitziend ontwerp dat ook nog eens praktisch is
 • Briljante prijs-kwaliteitverhouding
 • De muis is niet gebouwd voor linkshandig gebruik

5. Razer DeathAdder Chroma – Beste Budget Muis

Toen Razer de DeathAdder uitbracht, veroverde de gaming muis met een storm de spelindustrie.

Hij werd al snel een van de beste gaming muizen op de markt. De prijs was zeer gunstig en hij heeft alles wat een gamer wil.

Later bracht het bedrijf ook een paar andere muizen op de markt maar de gamers misten de DeathAdder nog steeds. Razer besloot uiteindelijk naar de fans te luisteren en kwam met de Razer DeathAdder Chroma.

Voor het geval je het niet weet, de RGB-verlichting is een industriestandaard geworden en Razer heeft het Chroma-verlichtingssysteem uitgevonden.

Dit systeem dat via hun briljante Razer Synapse 2.0 kan worden aangestuurd; nu is dit Chroma-systeem misschien wel een van de beste RGB-implementaties die we in een lange tijd hebben gezien.

Met dat gezegd hebbende, alles over de Razer DeathAdder Chroma is nieuw en verbeterd, waardoor het een van de meest indrukwekkende gaming muis is.

In het geval je je afvraagt wat je voor het geld krijgt.

In principe heeft deze gaming muis een verbazingwekkende optische sensor die in staat is om een output van 10.000 DPI te leveren, en ja, je kunt de DPI volgens je eigen voorkeur bedienen. Dus zelfs als je lager wilt gaan, kun je dit ook gewoon doen.

Lift-Off afstand
De lift off afstand is hoe hoog de muis kan worden opgeheven van het oppervlak voordat de beweging wordt losgelaten. Muissoftware kan handig zijn om de lift-off afstanden aan te passen. Bij competitief gamen speelt de lift-off een belangrijke rol.

Je krijgt ook Razer’s Synapse 2.0, een van de beste maatwerk suites die je kunt vinden als het gaat om de software.

Het goede van Razer DeathAdder Chroma is dat het bedrijf het “als het niet kapot te krijgen is verbeter het dan ook niet ” principe zeer netjes heeft gevolgd. Hierdoor zijn er verder geen revolutionaire veranderingen aangebracht (afgezien van enkele hardware aanpassingen).

Simpel gezegd, mensen die de Logitech G502 Proteus Spectrum te mooi vinden, is een Razer DeathAdder Chroma de beste keuze die er is.

Laten we een beetje dieper ingaan op enkele voor en nadelen om je een beter idee te geven.

Voor- en nadelen

 • Beproefd en echt ontwerp
 • Prachtige chroma verlichting en effecten
 • Razer Synapse 2.0 cloud software is nog steeds een van de beste software
 • Hoogwaardige constructie
 • Aanpasbare knoppen
 • Weinig tot geen innovatie op het gebied van design

6. Corsair Scimitar RGB – De meeste programmeerbare knoppen

Corsair besloot ook om in de gaming markt te springen en hoewel sommigen dachten dat het gewoon een rage was waren de werkelijke plannen van het bedrijf toch een beetje anders.

Het bedrijf bracht een aantal van de beste randapparatuur voor games uit en slaagde erin om indruk op ons te maken met wat ze in hun collectie hebben.

Terwijl de M65 Pro grotendeels gericht was op de FPS-gamers, is de Corsair Scimitar de poging van het bedrijf om een geweldige gaming muis voor de MOBA/MMO-spelers te maken.

De muis wordt geleverd met in totaal 17 programmeerbare knoppen waarvan er 12 handig op een schuifknop aan de linkerkant van de muis zitten en mechanisch zijn.

Als we zeggen schuifregelaar, Corsair bevat een zeskant schroevendraaier voor de muis. Hiermee kun je de schuifregelaar aanpassen aan jouw ideale greep en het bereik van je duim aanpassen.

Het is leuk om te zien dat Corsair aandacht besteedt aan de details. De muis wordt geleverd met een van de beste sensoren op de markt en gebruikt een indrukwekkende Pixart ADNS 3988 sensor. De sensor ondersteunt een maximale DPI van 12.000 maar de DPI kan naar wens worden aangepast.

De muis is gebouwd voor gebruikers met grote handen in het achterhoofd en alle knoppen zijn handig geplaatst. De gaming muis reageert en voelt helemaal niet slap aan.

Het grootste deel van de constructie is gemaakt van mat/glanzend plastic, maar het midden van de muis is van aluminium, waardoor de muis licht is.

Gewicht
Als laatste maar niet de minst belangrijke is gewicht ook belangrijk. Niet veel gamers geven er veel om. Maar het gewicht bepaalt de mate van gevoel tijdens het spelen.

Verstelbare gewichten zijn nu een trending concept in gaming muizen. Fijn afstemming helpt om voorspellingen eenvoudiger te maken en verhoogt het spelgevoel.

De muis heeft een vier zone RGB verlichting die kan worden bediend met de Corsair Utility Engine.

Dezelfde software werkt ook voor het aanpassen van de muis, zoals het programmeren van de toetsen, het toewijzen van macro’s, en het regelen van de verlichting.

Wat betreft de prestaties, de Corsair Scimitar is in staat om het hoofd te bieden tegen de Logitech G502 Proteus Spectrum.

Beide gaming muizen bieden iets unieks en zijn gericht op verschillende soorten gamers. Maar ze hebben beide zeer identieke prestaties wat betreft de sensor.

Als je een gamer bent die niet veel macro toetsen nodig heeft dan is de Logitech G502 Proteus Spectrum de voor de hand liggende keuze.

Echter als je iemand bent met een grotere hand of iemand die veel macro toetsen nodig heeft dan is de Corsair Scimitar de beste keus. Maar het valt niet te ontkennen dat beide muizen uitzonderlijk zijn.

Voor- en nadelen

 • De Pixart sensor biedt een briljante tracking
 • 17 volledig programmeerbare knoppen zijn een traktatie voor MMO/MOBA gamers
 • Razer Synapse 2.0 cloud software is nog steeds een van de beste software
 • 4 zone RGB verlichting kan worden gekoppeld met andere Corsair randapparatuur
 • Top van de lijn bouwkwaliteit
 • Voor sommige gebruikers kan de muis een flinke hoeveelheid informatie bevatten
 • De duimknoppen zijn niet ideaal voor degenen die ze niet willen gebruiken

Dingen die je MOET weten voordat je een gaming muis kiest

Nou onze lijst is gebaseerd op wat wij als voorkeur hebben. Dit past wellicht niet helemaal bij jou, dus geven we er de voorkeur aan dat je alle details hieronder kunt bekijken als extra hulp bij het kiezen van de beste gaming muis.

Er zijn verschillende grote merken die elke dag nieuwe gaming muis concepten en producten ontwikkelen.

Het is leuk om een grote verscheidenheid te hebben om uit te kiezen, maar het wordt ook lastiger. Gamers leerden hun keuze pas kennen in de games voordat ze hun game-muis kochten. In principe zijn deze games zijn onderverdeeld in drie soorten:

 • Real-time strategy (RTS)
 • Massively Multiplayer Online (MMO)
 • First Person Shooter (FPS)

De meeste gamers geven de voorkeur aan een of twee van deze drie genres.

Sommigen willen misschien elk genre spelen en elk spel dat op de markt komt oppakken.

Een gaming muis zoals de Logitech G502 Proteus Spectrum zou het goed doen voor alle soorten spellen. Maar de Logitech G502 doet het juist extreem goed bij MMO-spellen.

Zo kan het zijn dat je nooit genoeg krijgt van games zoals League of legends wanneer je deze muis niet hebt.

Gevoeligheid
De gevoeligheid van de muis wordt gemeten in DPI (Dots per inch) of CPI (characters per inch). DPI kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden.

Hoe hoger de DPI, hoe sneller de muis over een scherm kan bewegen. De gevoeligheid van de beste gaming muis 2024 heeft een breed bereik.

Verschillende soorten muisgrepen

Een agressieve greep houding resulteert in een aanval op het repertoire van PC-games. Elke gamer heeft een voorkeur voor een eigen type grip.

Bij het kiezen van de juiste gaming muis  moet je altijd iets kiezen dat past bij jouw favoriete muisgreep. Er zijn drie soorten gripstatieven, die vaak de voorkeur krijgen van gamers.

Palm Grip: In deze grip rust je hand volledig op de muis. Wanneer je graag je handpalmen laat uitrusten is dit waarschijnlijk jouw favoriete grip.

Claw Grip: Het is een dito palmgreep met enkele aanpassingen. De wijsvinger en middelvinger zijn naar achteren gebogen om een loodrechte hoek te maken om te kunnen klikken.

Vingertopgreep: Slechts twee vingers en duim raken de muis in deze greep. Je hand blijft volledig in de lucht.

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *