Het is best belangrijk om een goede weegschaal in huis te hebben.

In dit geval betekent meten weten. Natuurlijk kun je aan je kleding ook wel het een en ander zien, maar toch zou je gewicht je op die manier nog weleens voor verrassingen kunnen stellen.

Zit je ver boven of onder een gezond gewicht, dan is de kans op schadelijke effecten groot. Weeg je jezelf regelmatig, dan houd je dit aspect van je gezondheid goed bij. Gaat er iets de verkeerde kant op, dan kun je nog tijdig bijsturen.

beste weegschaal kopen

In de praktijk blijkt dat wanneer mensen gewicht verloren hebben en ze dit wekelijks op de weegschaal checken, de kans groot is dat deze kilo’s er ook af blijven.

Welke weegschaal kopen?

Wanneer je een weegschaal wilt gaan kopen dan zul je al wel gemerkt hebben dat het aanbod groot is. Verschillende merken met allemaal hun eigen specificaties en prijzen. Maar wat is nu het verschil precies en welke weegschaal is nu goed en welke niet?

Wij hebben voor jouw vijf weegschalen getest en stuk voor stuk beoordeeld als uitstekende weegschalen. Kortom, wanneer je een veilige keuze wilt maken dan zijn de door ons geteste weegschalen veilig om aan te schaffen.

Overzicht beste weegschalen

Hieronder vind je al direct een overzicht van de door ons getest weegschalen. Bekijk ze gerust in de uitgebreide review. Alle modellen behoren tot de beste weegschalen van dit moment.

Top 5 Weegschalen

1. Tanita RD-953

BMI, Botmassa, Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage | Visceraal vet.

Withings Body+ Smart

BMI, Botmassa, Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Vochtgehalte.

Omron Viva Digitale weegschaal

BMI, Spiermassa, Vetpercentage.

Medisana BS 652 Connect

BMI, Botmassa, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Vochtgehalte.

Silvergear Bluetooth Personenweegschaal

BMI, Botmassa, Buikvet, Caloriebehoeften in rust (BMR), Gewicht, Spiermassa, Vetpercentage, Visceraal vet, Vochtgehalte. 

Wat is een weegschaal precies?

Een personenweegschaal is een apparaat waarmee je je lichaamsgewicht kunt wegen. Omdat de meeste modellen van tegenwoordig wegen in grammen, kun je een hele exacte waarde krijgen. Er zijn analoge en digitale weegschalen.

Analoge weegschalen werken mechanisch. Er zijn modellen met een veer en die werden vroeger meestal gebruikt. Op zich worden ze nu nog steeds verkocht. Bij deze apparaten gaat het gewicht naar een punt en het comprimeert een veer. Die laat de gewichtsindicator van de weegschaal draaien.

Bij de digitale weegschalen lees je het gewicht op een digitaal scherm. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook je vetpercentage en watermassa meten.

Wat kun je met een goede weegschaal doen?

Kies je een van de meest complete en beste weegschalen, dan kun je thuis een volledige lichaamsanalyse uitvoeren. Denk dan aan je gewicht, het vetpercentage en het percentage spieren.

Bij een aantal modellen is het zelfs mogelijk om een botmeting en water gewichtmeting te doen. Weegschalen doen dit door middel van elektrische stroom. Je hoeft uiteraard niet bang te zijn dat je hier zelf last van hebt. Je voelt daar werkelijk niets van.

Waarom is het belangrijk om een goede weegschaal te kopen?

Wat is nu de beste weegschaal? Er spelen altijd meerdere factoren als je op zo’n vraag een antwoord wilt hebben. Elke situatie is weer anders. Is iedereen in jouw huishouden nog kerngezond en wil je gewoon voor de zekerheid regelmatig het gewicht checken? Dan stel je andere eisen dan wanneer je bepaalde gezondheidsklachten hebt.

Wellicht is het dan heel belangrijk dat je ook continue je BMI in de gaten houdt. Of misschien biedt een app veel voordelen. Bekijk daarom van te voren heel goed naar jouw specifieke wensen.

En vervolgens is er uiteraard ook nog genoeg te zeggen over de beste weegschalen. Wij hebben een uitvoerig onderzoek gedaan en als je kijkt bij onze top 5, dan heb je echt de beste weegschalen van dit moment.

Top 5 Beste Weegschalen

Wil je weten wat voor jou op dit moment de beste weegschaal is? Bekijk dan hieronder onze top 5. Er is uitvoerig getest en je mag er helemaal vanuit gaan dat je op deze manier een goede keuze maakt.

Beste Weegschaal met Lichaamsanalyse

1. Tanita RD-953 Weegschaal

Met de Tanita RD-953 voer je een complete lichaamsanalyse uit. Op het display verschijnen waarden in 3 kleuren, waardoor je meteen weet of alles oké is of dat er werk aan de winkel is. Dankzij de handige app zie je alle resultaten zo terug op je smartphone.

Complete lichaamsanalyse

Voor deze weegschaal houd je niets verborgen. Je ziet je gewicht, het vetpercentage, de spiermassa, de botmassa en je BMI. Zelf je fysieke gesteldheid, je buikvet en je metabolische leeftijd worden weergegeven. Evenals je caloriebehoefte bij rust.

Persoonsherkenning

Ga jij op de weegschaal staan, dan weet het apparaat direct wie je bent. Binnen een paar seconden verschijnen de meetwaarden op het display.

Waarden weergegeven in kleur

Het is handig als je in een oogopslag ziet wat het resultaat van je meting is. Hierbij is niets zo eenvoudig als kleuren. Uiteraard weten we allemaal dat groen veilig betekent. En in dit geval dus gezond. Rood roept andere gevoelens op en zie je deze kleur op het display, dan betekent dat zeker dat je aan het werk moet. Geel zit er net tussen in.

My Tanita app

Je hoeft de resultaten niet op een briefje te schrijven en ook niet op te slaan in je hoofd. Wil je de gegevens van de vorige keer weten? Alles is eenvoudig te zien op je smartphone.

Vier Gebruikers mogelijk

Natuurlijk schaf je niet voor elk persoon in je huishouden een aparte weegschaal aan. Er is bij dit apparaat ruimte voor vier verschillende gebruikers. Van elk van hen worden de gegevens bijgehouden en opgeslagen. Is een van jullie net iets zwaarder dan gemiddeld, dan is dat geen probleem. Tot een gewicht van 200 kilogram doet deze weegschaal gewoon zijn werk.

Persoonlijk streefgewicht

Hoe ingewikkeld kan het soms zijn om doelen te behalen. Zeker als je het hebt over een gewenst gewicht. Deze weegschaal helpt je hierbij. Je kunt een persoonlijk streefgewicht instellen en op die manier toewerken naar een duidelijk doel.

Voordelen en nadelen:

 • Inzicht door middel van app
 • Maximaal 200 kilogram mogelijk
 • Geheugen voor 4 personen
 • Geen segmentale meting voor specifieke lichaamsdelen
 • Prijs

Beste Slimme Weegschaal

2. Withings Body+ Smart weegschaal

De Withings Body+ Smart weegschaal meet uiterst nauwkeurig je gewicht, vet, botmassa en vochtpercentage. Je ontvangt meteen na de meting feedback op het scherm. Dankzij een handige app vind je de informatie direct op je iPhone of iPad. Dit helpt je om zo goed en snel mogelijk je doelen te behalen.

Totaalmeting

Natuurlijk is het prettig om je gewicht in de gaten te houden. Wil je echter meer belangrijke informatie over je lichaam en gezondheid, dan helpt deze weegschaal je enorm. De focus dient namelijk niet alleen op je gewicht te liggen. Hoe staat het met de diverse waardes?

Met behulp van dit apparaat krijg je ook kennis van je BMI en de totale percentages botmassa, spiermassa, water en lichaamsvet. Daarnaast krijg je ook nog informatie over je dagelijkse caloriebehoeften, je hartslag in rust en de luchtkwaliteit in je omgeving. Zelfs het weerbericht wordt weergegeven.

Nauwkeurig

Deze Withings meet heel accuraat. Er is een nauwkeurigheid van 100 gram. Je kunt zelf bepalen of het gewicht in kilo’s of in ponden wordt weergegeven.

Voor het hele gezin

Er kunnen op dit apparaat zelfs wel 8 verschillende personen worden bijgehouden. De Body+ herkent de gebruiker meteen. Het is ook nog mogelijk om de gegevens van baby’s en jonge kinderen te meten en te volgen.

Makkelijk te koppelen

Vind jij het prettig om alle aspecten van je gezondheid zo nauwkeurig mogelijk te volgen? Dan kan het handig zijn om de weegschaal met allerlei apps te koppelen. Dit werkt heel eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld verbinding maken met apps die je voedingspatroon bijhouden. Of je kiest tijdens trainingen voor Runtastic of MapMyRun.

Synchronisatie met smartphone

Binnen een paar seconden weet je hoe het er voor staat met je gewicht en andere aspecten van je gezondheid. De feedback verschijnt op het scherm en synchroniseert automatisch met je smartphone. Dit is ideaal voor het weergeven van trends en om je te helpen bij het behalen van je doelen.

Voedingspatroon bijhouden

Soms is het zo lastig te achterhalen waarom je nu gewicht verliest of waarom je nu precies zoveel kilo’s aankomt. Health Me biedt je hierbij veel inzicht. Als je je voedingspatroon bijhoudt, is de kans dat je gewicht kwijtraakt vele malen groter.

Voordelen en nadelen:

 • Totale lichaamsanalyse
 • Geschikt voor 8 verschillende gebruikers
 • Niet koppelbaar met een Windows Phone

Goede Prijs / Kwaliteit

3. Omron VIVA Weegschaal

Wil je echt goed je gezondheid in de gaten houden, dan zit je met deze Omron VIVA helemaal goed. Er wordt zeer nauwkeurig gemeten en ook kun je allerlei trends heel gemakkelijk bijhouden.

Volledige lichaamsanalyse

Het is goed te zien dat dit product afkomstig is van een Japanse fabrikant. Deze is gespecialiseerd in industriële automatisering. Werkelijk aan alles is gedacht. Natuurlijk meet je met deze Omron Viva je gewicht. Maar dat is zeker niet het enige. Je krijgt ook een goed beeld van je BMI, je spiermassa, je vetpercentage, de caloriebehoefte in rust en in activatie en dan ook nog visceraal vet en buikvet. Vollediger kan niet zou je denken.

Verbinding met app

Wil je meer inzicht in je metingen en voortgang hebben, dan verbind je de weegschaal met de Omron Connect App. Zo lees je eenvoudig op je telefoon de gegevens af.

Handig in gebruik

Het is vervelend wanneer weegschalen wegglijden op de vloer. Bij dit model hoef je daar niet bang voor te zijn. Er is een fijne anti slip bodem aangebracht, waardoor de weegschaal stevig op zijn plek blijft staan.

Meerdere gebruikers mogelijk

Je koopt het apparaat niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere leden van je gezin? Dan is het bijzonder handig dat er 4 gebruikersprofielen mogelijk zijn. Dit is eenvoudig in te stellen en voor elke persoon worden vervolgens de gegevens bijgehouden.

Voordelen en nadelen:

 • Koppelbaar met mobiele app
 • 4 Gebruikers mogelijk
 • Handige anti slip bodem
 • Niet geschikt voor personen die meer wegen dan 150 kilogram
 • Niet te gebruiken door zwangere vrouwen.

Scherpe Prijs

4. Medisana BS 652 Connect

Dankzij de verbinding met Wifi sla je je meetresultaten snel en eenvoudig op. Met deze Medisana weeg je niet alleen je kilo’s, maar check je ook onder meer je BMR en je MBI. Wil je een weegschaal voor meer dan 6 gebruikers, dan is dit een handig model, want er is een automatische herkenning voor maar liefst 8 gebruikers.

Meetresultaten bijhouden

Schreef jij vroeger je gewicht ook weleens in je agenda? Je bent dan echt niet de enige hoor! Sommige mensen wogen zich op een vaste dag in de week. Na het wegen kwam er een getal in de agenda te staan. Of er werd een briefje gebruikt dat later nergens meer te vinden was. Nee, neem dan de verbinding van de weegschaal met je smartphone. Vele malen makkelijker en je raakt nooit meer belangrijke informatie kwijt. Zodra je smartphone verbinding maakt met het Wifinetwerk, worden meteen de data aan de VitaDock app gekoppeld.

Volledige check

Natuurlijk zie je met deze weegschaal hoeveel je weegt. Dit product biedt je echter meer dan alleen dat. Je MBI, je BMR, het lichaamsvet, lichaamsvocht, de spiermassa en de botmassa worden ook berekend. Zelfs de hartslag wordt met deze Medisana weegschaal gemeten waardoor bijna een bloeddrukmeter overbodig is. Zo heb je met deze weegschaal een apparaat in huis dat je een bijna volledig zicht op je algehele gezondheidstoestand geeft.

Step-on activiatie

Ja, waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Gemak dient de mens. Wegen met deze weegschaal is zo comfortabel als het maar kan. Je gaat op de weegschaal staan en de meting wordt meteen uitgevoerd.

Zuinig

De batterijen van deze weegschaal gaan lang mee. Het apparaat gaat er namelijk zuinig mee om. Zodra jij van de weegschaal afstapt, schakelt deze automatisch uit.

Mooi design

Het oog wil ook wat. Waarschijnlijk staat de weegschaal ergens in je slaapkamer of je badkamer. Het design leent zich daar uitstekend voor. De hoogwaardige ITO-elektroden zijn onzichtbaar weggewerkt. Zo is dit apparaat simpelweg een eyecatcher in de ruimte waar je hem plaatst. Het is wat dat betreft dus niet nodig om hem ver weg onder je bed te schuiven.

Keuzemogelijkheden

Je bepaalt zelf of je als meeteenheid KG, LB of ST gebruikt. Je kunt hier ook eenvoudig tussen schakelen en afwisselen.

Voordelen en nadelen:

 • Snelle gegevensoverdracht
 • 8 Gebruikers mogelijk
 • Fijne step-on activatie
 • Meet tot maximaal 180 kilo

Beste Prijs / Kwaliteit

5. Silvergear Bluetooth

Deze weegschaal biedt je een handige lichaamsanalyse-app via bluetooth. Prettig is de achtergrondverlichting op het LCD-scherm. Wil je niet alleen regelmatig je gewicht checken, maar ook je vetpercentage en je spiermassa in de gaten houden, dan is dit product een prima keus.

Volledige lichaamsanalyse

Veel mensen vinden alleen het gewicht weten niet meer voldoende. Met deze Silvergear Bluetooth weet je ook precies hoe het staat met je vetpercentage, de spiermassa en de lichaamsleeftijd. Handig om te kijken hoe het met je gezondheid is. Zo nodig kun je dan stappen ondernemen om het een of ander te verbeteren.

Handig te koppelen

Je kunt de gegevens op je smartphone krijgen, maar ook een koppeling met Google Fit behoort tot de mogelijkheden. Of je houdt met behulp van Apple Health je progressie bij. Bij deze weegschaal hoort een app, Fitdays. Deze houdt op een overzichtelijke wijze jouw voortgang bij.

Als je op de weegschaal stapt, zoekt deze direct de koppeling met je telefoon en je app. Alle data gaat hier meteen naartoe. Je ziet vervolgens de metingen, maar ook wat de veranderingen zijn ten opzichte van de vorige metingen.

Caloriebehoeften

Hoe weet je nu hoeveel voeding jouw lichaam nodig heeft? Er zijn allerlei weetjes over de hoeveelheid calorieën die mannen of vrouwen van een bepaalde leeftijd binnen moeten krijgen per dag. Maar jij weet ook wel dat ieder persoon weer anders is.

Wellicht krijg jij op die manier wel te weinig binnen. Of elke dag werk je wat calorieën te veel naar binnen. Want dat staat tenslotte op het aanbevolen lijstje.

Deze weegschaal vertelt je een beter verhaal. Hij meet namelijk nauwkeurig hoeveel calorieën jij nodig hebt. In rust, maar ook juist tijdens activiteiten. Wil je gewicht verliezen of juist een aantal kilo’s aankomen, dan zul je merken dat dit met zo’n apparaat veel sneller lukt.

Voordelen en nadelen:

 • LCD-scherm met achtergrondverlichting
 • Automatische aan-functie
 • Weegt zeer nauwkeurig
 • Weegt tot maximaal 150 kilo

Koopadvies: Beste weegschaal

Wat is nu voor jou persoonlijk de beste weegschaal? Hoe maak je de juiste keus? Uiteraard is dit voor iedereen anders, zoals dat bij vrijwel alle producten het geval is. Hieronder lees je per onderdeel waar je op kunt letten. Zo vergroot je de kans dat je de voor jou beste weegschaal zult bestellen.

Digitale of analoge weegschaal kopen?

Koop je een digitale of een analoge weegschaal? De analoge weegschaal is een ouderwetse mechanische weegschaal. Deze ken je ongetwijfeld nog van vroeger. In grote en duidelijke cijfers lees je waar je wijzer naar toe gaat.

Wanneer is dit voor jou de beste weegschaal? Wellicht als je alleen je gewicht bij wilt houden. Een digitale weegschaal vertelt je namelijk meer dan alleen dat. Deze berekent ook je vetpercentage, je spiermassa en vaak nog veel meer. Is dat voor jou niet relevant, dan voldoet een analoge weegschaal ook.

Bij sommige weegschalen worden de cijfers en wijzers extra groot weergegeven, dat is handig wanneer je minder goed ziet. Een ander voordeel van analoge weegschalen is dat ze meestal geen batterijen hebben. En dan zijn er nog mensen die deze weegschaal kopen vanwege het karakteristieke ontwerp, echt een stukje nostalgie zeg maar.

Een digitale weegschaal heeft, in tegenstelling tot een analoge weegschaal, een geheugenfunctie, zodat je gegevens van meerdere personen kunt bijhouden.

Analyseweegschaal

Je wordt zo ongeveer je eigen arts met zo’n analyseweegschaal in huis. Met deze weegschaal maak je complete lichaamsanalyses. Een goede gezondheid is natuurlijk meer dan alleen een juist gewicht. Een te hoog vetpercentage is riskant.

De spiermassa is interessant voor sporters, maar ook voor als je wilt afvallen. Loopt de watermassa in je lichaam terug, dan kan dat betekenen dat de hoeveelheid vet juist toeneemt. Met de BMI check je of jouw gewicht in balans is met je lichaamslengte.

Al deze dingen kunnen ook gecontroleerd worden door de diëtiste of op je sportschool. Met zo’n weegschaal in jouw bezit, kun je het voortaan zelf gemakkelijk thuis doen.

Vochtbalans of BMI/BMR meten

Moet jij extra op je gezondheid letten, dan is het een groot voordeel wanneer je met je weegschaal je vochtbalans en het BMI/BMR kunt meten.

Wel of geen app

Zie je een geschikte weegschaal, maar heeft deze geen app? Bedenk dan of dit voor jou wel of geen meerwaarde heeft. Heb je genoeg aan een keer per maand je gewicht bijhouden en je verkeert in blakende gezondheid? Dan is een app wellicht overbodig.

Wil je echter nauwkeurig je gegevens en bepaalde trends bijhouden, dan biedt een app veel voordelen. Neem dan zeker een digitale weegschaal die je met andere apparaten kunt verbinden. Zo’n smart weegschaal communiceert via een app met je tablet, computer en smartphone.

Het is dan bijvoorbeeld ook mogelijk om een streefgewicht in te stellen. De app houdt vervolgens je calorieën bij en de kans dat je snel je doel bereikt is hiermee vele malen groter.

Kwaliteit en garantie

Ga je voor goed of ga je voor goedkoop? Er is altijd wel ergens een weegschaal te vinden voor een spotprijsje. Houd er dan echter wel rekening mee dat deze goedkopere modellen vaak uit China komen. Je hebt dan 0,0 garantie.

Het is flink balen als je goedkope weegschaal al na een paar weken of maanden een gewicht aangeeft waar je grote twijfels bij hebt. Dan kun je beter voor een bekender merk en een iets duurder model gaan.

De kans is groot dat deze weegschaal bijna je hele leven meegaat. En is er snel een defect, dan kun je terugvallen op de garantie.

Prijs

Wat kost een weegschaal? Als je even rondkijkt op internet of je loopt in een winkel naar de afdeling met deze producten, dan zie je al snel dat de prijs enorm varieert. Er zijn zelfs modellen die minder dan een tientje kosten. Uiteraard gaat het hierbij om een analoge weegschaal en de kwaliteit zal vast en zeker niet gegarandeerd zijn.

Vanaf een bedrag van 35 euro kun je al wel digitale modellen vinden. Soms zelfs ook al analyseweegschalen. De keus is dan natuurlijk niet groot. Zoek je bij bedragen van ongeveer 60 euro, dan vind je zeker goede modellen. De duurste varianten kunnen tenslotte gerust 175 euro kosten.

Tot slot

Wat gaat het worden voor jou? Houd je het bij een van de leuke vintage modellen en heb je voorlopig wel genoeg input als je alleen je gewicht afleest?

Of kies je liever een weegschaal waarmee je een complete lichaamsanalyse kunt uitvoeren? Dit kan zijn omdat het nodig is voor je gezondheid, maar misschien ben je gewoon preventief bezig. En check je regelmatig hoe het ermee voorstaat met je lichaam.

Wij zijn benieuwd welke weegschaal voor jou als de beste uit de bus komt. Laat je nog eens weten hoe de weegschaal je bevalt?

Veelgestelde vragen

Er zijn twee hoofdtypen weegschalen die gebruikt worden om het lichaamsvet te meten: bio-elektrische weegschalen en hydrostatische weegschalen. Beide hebben hun eigen nauwkeurigheid en voordelen.

Bio-elektrische weegschalen meten het lichaamsvet door een kleine stroomstoot door het lichaam te zenden. De weegschaal ontmoet vervolgens hoe snel de stroom wordt geleid door het lichaam en berekent hieruit het lichaamsvet.

Hydrostatische weegschalen meten het lichaamsvet door het gewicht van het lichaam in een vloeistof (meestal water) te wegen. Het lichaamsvet drijft in water, terwijl spieren en botten zinken. Dit maakt het mogelijk om het lichaamsvet nauwkeurig te wegen.

Uiteindelijk is de beste weegschaal die weegt wat jij weegt. Het is aan te raden om verschillende weegschalen uit te proberen en te kijken welke het meest nauwkeurig is voor jouw lichaam.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een weegschaal om ervoor te zorgen dat je een goede weegschaal koopt:

 • Nauwkeurigheid: kies een weegschaal die nauwkeurig is tot ongeveer 0,2 kg. Dit betekent dat de weegschaal niet meer dan 0,2 kg afwijkt van je echte gewicht.
 • Betrouwbaarheid: kies een weegschaal die je gewicht elke keer opnieuw met dezelfde nauwkeurigheid weegt. Dit is belangrijk omdat je wilt weten of je gewicht everandert of alleen maar schommelt.
 • Gebruiksgemak: kies een weegschaal die gemakkelijk te gebruiken is. Dit betekent een weegschaal met een duidelijke en eenvoudige interface.

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt testen of een weegschaal nauwkeurig is:

 • Weeg jezelf op de weegschaal en vergelijk het gewicht met wat je weegt op een andere weegschaal. Als de weegschalen ongeveer hetzelfde gewicht aangeven, is de kans groot dat de weegschaal nauwkeurig is.
 • Weeg iets op de weegschaal en vergelijk het gewicht met hetzelfde object op een andere weegschaal. Als de weegschalen ongeveer hetzelfde gewicht aangeven, is de kans groot dat de weegschaal nauwkeurig is.

Gerelateerde koopgidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *