Op een hete dag tijdens een hittegolf weet je soms niet meer waar je het zoeken moet. Verkoeling is hoognodig, maar juist lastig om te vinden.
Een aircooler in huis is dan een echte verademing en koelt je lekker af! Hoe beter de aircooler, hoe lekkerder je erbij zit wanneer hitte toeslaat.
Wees goed voorbereid met de beste aircooler uit onze top 5!
De Beste Aircooler vinden
Wanneer je naar een koel briesje snakt, is een goede aircooler precies wat je nodig hebt. Één druk op de knop redt je uit de verstikkende hitte en de aircooler blaast heerlijke, koele lucht in jouw richting.
Op de heetste dagen zorgt een aircooler ervoor dat je ontspannen op de bank zit. Je hoeft niet meer hele nachten te woelen in bed, maar kan lekker met verkoeld gaan slapen. De enige vereisten zijn een stopcontact in de buurt en een beetje ruimte; aircoolers zijn namelijk aardig compact.
Je levert dus niet te veel ruimte in, bedient de aircooler gemakkelijk en komt de zomer in alle comfort door. Genoeg redenen om verkoeling op te zoeken met een aircooler in huis.
Aircooler | Specificaties | Prijs | |
---|---|---|---|
Hoge capaciteit |
Vermogen: 110W Geluid: 60 db Capaciteit: 20L Garantie: 2 jaar |
||
Vermogen: 110W Geluid: 65 db Capaciteit: 5,5L Garantie: 2 jaar |
|||
Vermogen: 55W Geluid: 65 db Capaciteit: 5L Garantie: 2 jaar |
|||
Stil, zuinig |
Vermogen: 40W Geluid: 47 db Capaciteit: 10L Garantie: 2 jaar |
||
budget aircooler |
Vermogen: 70W Geluid: 63 db Capaciteit: 4,5L Garantie: 2 jaar |
Wat is een Aircooler?
Het is geen ventilator en ook geen mobiele airco: we hebben het over aircoolers. Je kunt de aircooler zien als een verkoelingssysteem dat tussen de ventilator en mobiele airco in zit. Het is namelijk een apparaat dat lucht in de ruimte opneemt en afgekoelde lucht uitblaast.
Het ontwerp van een aircooler lijkt redelijk op dat van een mobiele airco, maar is vaak even groot of iets kleiner. Het formaat verschilt ook best per model: compacte aircoolers zijn kleine tafelmodellen, terwijl grote aircoolers meer het formaat van een mobiele airco of torenventilator hebben.
Veel aircoolers zijn tegenwoordig ook uitgerust met een luchtreinigende functie. Omdat aircoolers vaak met water werken, wordt de lucht vochtiger. Als je last hebt van droge lucht is een goede aircooler dus ideaal, en van schonere lucht is nog nooit iemand slechter geworden. Integendeel! Vergeet niet dat een aircooler wat anders is dan een luchtreiniger. De laatste zal de lucht niet koelen maar vooral zuiveren.
Wist je dat een Airco juist vaak veel gezondheidsproblemen kan opleveren en de Aircooler veel veiliger is? [1]
Hoe werkt een aircooler?
Net als een ventilator blaast een aircooler lucht rond, maar in tegenstelling tot de stille ventilator is deze lucht gekoeld. Dat komt door het koelelement dat in elke aircooler zit. Je vult het reservoir met water en stopt dit terug in de aircooler. Wanneer je de aircooler aanzet, maakt het koelelement het water koud.
Alle lucht die de aircooler opzuigt en weer uitblaast, komt langs het koude water, waardoor de lucht afkoelt. De lucht die uit de aircooler komt voelt lekker verfrissend aan.
Je hebt geen slang of buis nodig om lucht af te voeren, want dat doet dit apparaat helemaal niet: het verkoelt lucht juist. Zolang de stekker bij het stopcontact komt, kun je de aircooler plaatsen waar je maar wilt.
Nog een pluspunt van aircooler systemen: ze werken stiller dan veel airco’s! Dat maakt een aircooler erg geschikt voor de slaapkamer op de warmste dagen. Je hebt geen last van lawaai dat je wakker houdt en slaapt afgekoeld verder.
Verschil tussen een Aircooler en mobiele airco
Uit een aircooler en mobiele airco komt allebei een lekker koel, fris briesje: wat dat betreft lijken de verschillen tussen aircoolers en mobiele airco’s niet zo groot. Toch werken ze allebei anders.
Mobiele airco’s zuigen namelijk warme lucht op en voeren het af. Daarom zit er altijd een afvoerslang of -buis bij mobiele airco’s. Je hangt de buis naar buiten, zodat de warme lucht buiten blijft. Vervolgens blaast de mobiele airco de gekoelde lucht in de kamer en daalt de temperatuur.
Aircoolers koelen de lucht dankzij het waterreservoir en het koelelement. Er wordt geen lucht opgezogen of afgevoerd en je hebt dus geen buis nodig die naar buiten leidt. Daarom kun je aircoolers overal in de kamer plaatsen, terwijl een mobiele airco altijd in de buurt van een raam moet staan.
Daar eindigen de verschillen nog niet: het prijsverschil tussen de aircooler en een mobiele airco is ook erg groot. Luchtkoelers zijn vaak een stuk goedkoper en zelfs de beste aircoolers kosten minder dan de gemiddelde mobiele airco. Als je voor een aircooler kiest, geniet je van verkoeling en hoef je niet zo diep in de buidel te tasten.
Top 5 Beste Aircoolers
De naam zegt het al: de aircooler is een luchtkoeler die het leven tijdens een hittegolf een stuk aangenamer maakt. We zetten de eerste stap in de richting van verkoeling en stellen je voor aan de 5 beste aircoolers!
1. Trotec PAE 51: Aircooler beste koop
We trappen af met de PAE 51 Aircooler van Trotec. Met een gewicht van 8 kilogram is het niet de kleinste luchtkoeler en wanneer je het waterreservoir van 20 liter vult, wordt het apparaat meteen een stuk zwaarder. Gelukkig is dit model uitgerust met wieltjes; je hoeft dus niet sterk te zijn om de aircooler een ander plekje te geven.
Wanneer je behoefte aan een koel briesje hebt, zet je het apparaat aan met de knop op de aircooler. Blijf je liever zitten? Dan komt de afstandsbediening perfect uit! Je kunt de afstandsbediening ook meteen gebruiken om de aircooler een tandje hoger te zetten en hebt in totaal keuze uit 4 ventilatiestanden.
Je kunt deze aircooler neerzetten waar je maar wilt, zolang het maar binnen 1,8 meter van een stopcontact is. Als de verfrissende wind je gezicht net niet bereikt, stel je de blaasrichting zelf af zodat je weer lekker in verkoeling zit.
Aircooler als luchtbevochtiger
Ondertussen werkt deze aircooler ook als luchtbevochtiger en wordt het klimaat binnenshuis meteen een stuk beter. Stop het apparaat na de zomer niet meteen weg op zolder, want hij functioneert in de winter als een prima luchtbevochtiger.
Of een grote, zware aircooler ook automatisch meer geluid maakt? Daar zit een kern van waarheid in, maar het geluidsniveau van 60 dB is de slechtste nog niet. Ter vergelijking: de gemiddelde stofzuiger produceert al snel 70 dB of meer. Tenzij je een erg gevoelige slaper bent, slaap je waarschijnlijk prima terwijl de luchtkoeler aanstaat.
Hoewel het lekker is om met een koel briesje in slaap te vallen, is het zonde als het apparaat de hele nacht aanstaat. Gelukkig kun je de timer instellen, zodat de luchtkoeler op een gekozen moment uitschakelt. Ga je op vakantie en heb je per ongeluk de aircooler aan laten staan? Maak je ook dan geen zorgen, want het apparaat schakelt zichzelf na 15 uur uit.
Tip: De Trotec PAE51 Aircooler is uitgevoerd met een luchtfilter die hierdoor zowel als luchtbevochtiger maar ook als luchtverfrisser is te gebruiken. De luchtbevochtiging zorgt ervoor dat je minder snel een verkoudheid oploopt.
Al met al is de Trotec PAE 51 een fijne aircooler die zelfs ruime woonkamers verkoeling biedt: hij is namelijk geschikt voor ruimtes tot 60 vierkante meter. Die hoeveelheid ruimte gaat een slaapkamer niet snel overheen.
Voordat we naar de volgende aircooler gaan, zetten we de voor- en nadelen van dit model op een rij.
Voordelen en nadelen
2. Domo DO152A: Aircooler
Domo heeft de DO152A een bijzondere vorm gegeven: deze aircooler heeft wel wat weg van een ventilator, maar het is toch echt een luchtkoeler! Het ontwerp is zo gemaakt zodat de koele lucht precies op lichaamshoogte neerstrijkt.
Dat is in principe de perfecte hoogte, maar komt ook met een klein nadeel: de hoogte waarop de aircooler lucht blaast is niet verstelbaar.
Het is een van de hogere luchtkoelers en heeft een gewicht van 9 kilo. Als je het waterreservoir van 5,5 liter vult, komt er nog wat extra gewicht bij. Gelukkig is verplaatsen een eitje dankzij de wieltjes; het is eigenlijk net alsof je een bureaustoel verplaatst. Zolang je binnen 1,5 meter van een stopcontact blijft, kan het apparaat overal staan.
Mobiele Aircooler
De bediening is ook lekker gemakkelijk gehouden met duidelijke knoppen op de voet van de aircooler. Dat is niet bepaald op lichaamshoogte, maar je kunt ook met de afstandsbediening lekker blijven zitten en de luchtkoeler bedienen wanneer je wilt. Je arm optillen en de knopjes indrukken is daar voldoende moeite voor.
Met een geluidsniveau van 65 dB is dit niet de stilste aircooler, maar het geluid is prima te doen, vooral als je de aircooler op een beetje afstand plaatst. Je merkt dan minder van het geluid en nog genoeg van het frisse briesje. Als je de timerfunctie gebruikt, gaat het apparaat aan en uit wanneer je dat wilt. Een handige functie tegen energieverspilling!
Voor de meesten zal dit model een erg fijne luchtkoeler zijn, tenzij de ruimte waar je het apparaat gebruikt groter is dan 30 vierkante meter. Dat zijn namelijk de maximale afmetingen die de Domo 152 A verkoelt. We vergelijken ten slotte de voor- en nadelen.
Voordelen en nadelen
3. Aigostar Koud 33JTL: Mobiele Luchtkoeler
Als je een fijne aircooler voor een prima prijs zoekt, is de Aigostar Koud 33JTL Luchtkoeler waarschijnlijk wel wat voor jou. Dit model is iets goedkoper dan de vorige twee aircoolers uit de test, maar is ongeveer van hetzelfde formaat. Het apparaat weegt 6 kilogram en als je het waterreservoir vult, kun je daar 5 vloeibare kilo’s bij optellen.
Ook deze aircooler heeft wieltjes om het verplaatsen lekker makkelijk te maken. Je plaatst de aircooler binnen een afstand van 1,7 meter van het stopcontact. Het waterreservoir is bovendien uitneembaar, dus het apparaat blijft gewoon op zijn plek staan wanneer er water in moet. Dat begint al lekker gebruiksvriendelijk!
Om er nog een schepje bovenop te doen stel je de blaassnelheid en blaasrichting in met de knoppen op het apparaat of met de afstandsbediening. Leun lekker achterover terwijl verkoeling jouw kant op komt.
Was dat net even té lekker en val je in slaap? Dat probleem kun je makkelijk voorkomen met de timerfunctie. Met een druk op de knop van de afstandsbediening is het geregeld en gaat de aircooler aan of uit wanneer jij dat wilt.
Aircooler prijspakker
Deze Aigostar is een ster in verkoeling en blaast met een geluidsniveau van 60 decibel. Dat is duidelijk hoorbaar, maar niet bovengemiddeld hoog voor een aircooler. Van de gemiddelde airco heb je waarschijnlijk meer last.
Met al deze functies verkoel je een kamer van maximaal 35 vierkante meter. Aangezien de gemiddelde woonkamer van een gezinswoning 38 vierkante meter is, kun je de meeste kamers daar wel mee verkoelen, tenzij je een erg grote woning hebt.
Na de test kunnen we wel concluderen dat deze aircooler erg fijn werkt voor een prima prijs. Aan een goede ventilator ben je ongeveer evenveel kwijt! We ronden af met een opsomming van de voordelen en nadelen.
Voordelen en nadelen
Bekijk ook eens onze beste draadloze stofzuigers.
4. Honeywell TC10PE: Topper
Honeywell is een aardig bekend merk als het om huishoudelijke apparaten gaat, en ook deze aircooler is zeker niet mis. Het ontwerp ziet eruit als een prima aircooler en heeft misschien ook wel wat weg van een torenventilator.
Het apparaat zelf heeft een gewicht van 5 kilogram, maar daar komt het gewicht van het water in het reservoir nog bij. In totaal is het alsnog geen zware zware aircooler en is het energieverbruik van 40W ook zuinig te noemen. Om te verplaatsen rol je het apparaat makkelijk op de wieltjes door de kamer.
De bediening is lekker simpel en ziet er zelfs goed uit: er zit namelijk een LED paneeltje op de aircooler. Blijf je liever op de bank zitten of lig je net zo lekker in bed? Dan lukt het ook met de afstandsbediening. Je hebt de keuze uit 3 blaasstanden: laag, medium en hoog. Duidelijker wordt het niet!
Je hoeft ook niet constant te checken of in de gaten te houden hoe het met het waterpeil staat; als het waterreservoir bijna leeg is, geeft de aircooler dat automatisch aan. Het enige nadeel dat we kunnen bedenken is dat je het waterreservoir helaas niet met de afstandsbediening kan vullen.
Tip: Wanneer het erg warm wordt kan de koelcapaciteit van je Aircooler verhogen door koelelementen of ijsblokjes te gebruiken.
Over deze aircooler van Honeywell kunnen we kort, maar krachtig zijn: het is een fijne keuze! Om af te sluiten zetten we nog eens de voor- en nadelen onder elkaar.
Voordelen en nadelen
5. Tristar AT-5450: Aircooler
De laatste aircooler uit deze top 5 is een model van Tristar. Onder de aircoolers is dit een budget model, en het formaat is ook iets compacter dan de gemiddelde luchtkoeler.
Met een gewicht van 7,7 kilogram en een waterreservoir van 4,5 liter kom je uit op een totaalgewicht van 12,2 kilogram wanneer het reservoir helemaal gevuld is. Die kilo’s hoef je niet te tillen, want net als de andere aircoolers is dit model gewoon uitgerust met wieltjes.
Ondanks het compacte formaat is deze aircooler goed voor verkoeling van ruimtes van 40 vierkante meter of kleiner. Knappe slaapkamer die daar bovenuit komt! Voor de meeste woningen en ruimtes heeft deze luchtkoeler dus wel genoeg capaciteit.
Gebruiksvriendelijk Aircooler
Terwijl je een verfrissend briesje voelt, houd deze aircooler de lucht vochtig. Wat dat briesje betreft, heb je keuze uit wel 5 standen! Hoe hard of zacht je wilt dat het apparaat blaast, stel je in met de knoppen aan de bovenkant of je gebruikt de afstandsbediening. Kies je blaasstand, stel eventueel de timer in en leun achterover.
Tot nu toe is het een gebruiksvriendelijk apparaat! Dat geldt ook voor het waterreservoir. Wanneer die weer bijgevuld moet worden, gaat er namelijk een lampje branden. Je hoeft vervolgens niet met de aircooler door de kamer te rollen, want het waterreservoir is uitneembaar.
Voor het geluidsniveau hoef je deze aircooler ook niet te laten liggen: 63 decibel ligt aardig in de lijn de verwachting van luchtkoelers. Het is duidelijk hoorbaar, maar waarschijnlijk heb je er ook geen overlast van. Ter afronding bekijken we de voor- en nadelen van dit model.
Voordelen en nadelen
Wat zijn de voor- en nadelen van een Aircooler?
Klinkt geweldig, zo een lekker fris briesje, maar ook aircoolers zijn niet perfect. Of een aircooler de ideale keuze voor jou is, hangt ook af van jouw wensen en voorkeuren. Daarom kijken we naar alle voor- en nadelen van aircoolers.
Een groot voordeel is dat ze meestal makkelijk verplaatsbaar zijn en bijna overal wel kunnen staan, zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Je hebt geen luchtslang of afvoerbuis nodig om een aircooler te installeren. Het volgende voordeel is ook niet geheel onbelangrijk: aircoolers zijn gemiddeld een stuk goedkoper dan mobiele airco’s.
Daar staat wel een nadeel tegenover: aircoolers verkoelen niet zo sterk als een mobiele airco. Ze geven wel koele lucht en hebben daardoor een verfrissend effect, maar laten de temperatuur in de ruimte niet dalen zoals een airco dat doet.
Waar let je op bij de aanschaf van een Aircooler?
Je hebt nu flink wat informatie over aircoolers achter de kiezen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Met deze samenvatting van punten om op te letten wanneer je een aircooler kiest, kom je er weer uit.
Capaciteit
De capaciteit vertelt hoeveel kracht een aircooler heeft en dus hoe sterk het apparaat kan koelen. Hoe lager het aantal Watt, des te zuiniger het apparaat.
Met een lager energieverbruik kun je dus besparen, maar het betekent vaak ook dat de capaciteit, verkoeling en blaaskracht wat minder zijn. Om een groot waterreservoir te verkoelen heb je bijvoorbeeld meer energie nodig.
Als je een grote woning met ruime kamers hebt, is het ook verstandig om een aircooler met meer capaciteit te kiezen. Een kleine aircooler heeft anders niet genoeg kracht om de hele ruimte te verkoelen.
Geluidsniveau
Apparaten zoals aircoolers en airco’s kunnen helaas niet verkoelen zonder geluid te produceren, was het maar waar! Dat betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met een enorme bak lawaai.
De gemiddelde aircooler heeft een geluidsniveau van ongeveer 60 tot 65 decibel. Dat geluidsniveau valt in de categorie ‘duidelijk hoorbaar’, net als stemgeluid. Het geluid is dan nog niet zo hard dat het echt vervelend wordt, zoals het geluid van een oudere, luide stofzuiger.
Als je graag een aircooler wilt die zo min mogelijk geluid produceert, is die te vinden. Houd er wel rekening mee dat stille apparaten van hoge kwaliteit meestal een hoger prijskaartje hebben. De aircooler een standje lager zetten werkt natuurlijk ook.
Gewicht & kwaliteit
Hoewel de meeste aircoolers wieltjes hebben om ze makkelijk te verplaatsen, is het gewicht een punt om in de gaten te houden. Als het model dat jij kiest toevallig geen wieltjes heeft, moet je er namelijk alsnog mee sjouwen. Een set wieltjes of een lichte aircooler bespaart je die moeite.
Naast het gewicht let je natuurlijk ook op kwaliteit. Het is fijn als een aircooler niet te zwaar is, maar een laag gewicht kan ook minder kwaliteit betekenen. Daarom let je naast het gewicht ook op de verhouding tussen formaat en gewicht, het materiaal en de capaciteit.
Prijs
Aircoolers zitten qua prijs én qua werking precies tussen de ventilator en airco in. De goedkoopste aircoolers vind je al vanaf een paar tientjes, maar vaak zijn deze aircoolers erg klein en van lage kwaliteit.
De middenklasse van aircoolers begint ongeveer bij €100: vanaf die prijs heb je meestal een aircooler die middelgrote tot grote ruimtes verkoelt en van prima tot hoge kwaliteit is. Ten slotte gaat de prijs van duurdere aircoolers richting de €200 en kom je er niet snel een tegen die meer kost.
Op naar verkoeling met de beste Aircooler!
Nu je alles weet over het kiezen van de beste aircooler, kom je de hete zomerdagen wel door! Vergeet niet om de koude drankjes klaar te zetten, want dat moet je nog wel zelf doen. Leun achterover, geniet van het briesje en houd je hoofd koel.
Literatuur
- Jan Willem Wensink “Ziek door verkeerd gebruik Airco.” Gezondheidsnet.nl, Juli 2018.